Dodaj do ulubionych

Jaka podloga?

IP: 156.17.253.* 22.06.05, 09:31
Prosze doradzcie, co mam polozyc w mieszkaniu: panele, parkiet, jakies deski
(jakie?). Chodzi mi o trwalosc materialu. Nie mam za bardzo zaufania do
paneli...No ale nie znam sie. No i chodzi tez o cene. Nie stac mnie na zakup
cud desek za 200 zl/m2. Pomozcie jak sie znacie. Dzieki :)
Obserwuj wątek
    • lw73 Re: Jaka podloga? 22.06.05, 10:34
      Witam
      Podstawowe pytanie w jakim pomieszczeniu chcesz położyć podłogę?
      • Gość: ofiara remontu Re: Jaka podloga? IP: 156.17.253.* 22.06.05, 10:39
        Witam,
        W salonie i sypialniach + przedpokoj, bo laczy sie z salonem. Kuchnia i
        lazienka w kafelkach.
        • lw73 Re: Jaka podloga? 22.06.05, 10:53
          Jeśli to będzie jakaś jasna terakota lub ew. gres to polecam jesion i będzie w
          miarę grało kolorystycznie jeśli natomiast byś chciała dać gres ciemny beż
          wpadający w delikatny brąz to raczej dąb. No i taka moja rada że o ile to
          możliwe to postaraj sie dac wszędzie taką samą podłogę.
          Pozdrawiam
          • Gość: ofiara remontu Re: Jaka podloga? IP: 156.17.253.* 22.06.05, 11:28
            Wielkie dzieki. Jasne, ze wszedzie bedzie ta sama podloga :)
    • Gość: rg Re: Jaka podloga? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 10:35
      parkiet (z polskich: dąb albo jesion, z egzotyków: teak, kempas, merbau (tani
      dosyc)) Deski też są fajne, ale wszystkie podłogi z desek jakie widziałem mają
      szpary na łączeniach (pojawiają się po paru miesiącach, nie wiem czy to wina źle
      wysuszonego drewna, ale częstość występowania tychże szpar wskazywałaby na to,
      że to standard przy deskach)
      • lw73 Re: Jaka podloga? 22.06.05, 12:39
        W takim razie chyba problemik masz z głowy!
        Natomiast jeśli jeszcze nie zakupiłaś terakoty lub tak jak napisałem gresu to
        zapraszam do mego salonu w Warszawie na ul. Grochowskiej 333a
        Pozdrawiam
    • heatron.pl Re: Jaka podloga? 22.06.05, 16:36
      Ja stosuję deski ze świrku lub sosny skandynawskiej produkcji www.moco.pl. Są
      dobrze przygotowane i w przyzwoitej cenie.
      • Gość: x Re: Jaka podloga? IP: *.tele2.pl 22.06.05, 16:46
        Pomiędzy podłogą z paneli, parkietem, a deskami są spore różnice konstrukcyjno-
        technologiczne, zatem typowej podłogi z desek wprost z panelami porównać się
        nie da. Deski są piękne i tworzą klimat, jednak tanie deski mają tylko tę
        dodatkową zaletę, że można je w nieskonczoność niemal cyklinować :) Parkiet
        kładziony na wylewkach jest elegancki, dość kosztowny i też można go odświeżać
        poprzez cyklinowanie. Panele są znacznie tańsze, bywają naprawdę efektowne, są
        łatwe w utrzymaniu i potrafią wyglądać świetnie, a dobrej jakości panele są
        naprawdę trwałe. Nie da się ich niestety naprawiać, ani odświeżać, za to łatwo
        je potem usunąć i położyć coś nowego. Za naprawdę eleganckie uważa się podłogi
        z desek, lub parkiet.
        Odradzam dobierany biały jesion - ja już zapłaciłem za nadmierną pewność
        siebie :) Jeśli jesion, to kolorowy "jak leci", to naprawdę piękna podłoga.
        • lw73 Re: Jaka podloga? 22.06.05, 17:09
          Jesion i dąb to najpiękniejsze podłogi warto zapłacic wiecej i mieć takie cacko
          w domciu na podłodze. Cos pięknego!!! Nie radzę jednak kupować w marketach bo
          tam w paczkach z I kl częsć płytek jest niebardzo odpowiadająca I klasie.
          Nie polecam też paneli jako że ścieralność ścieralnością ale jeśli coś zaleje
          podłogę i wleje sie pod spód to do wymiany masz całą pow.
          Pozdrawiam
          Marek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka