Gość: teresa IP: *.acn.waw.pl 09.07.05, 12:21 czy ktos moze wie jak funkcjonuje komisja kwalifikacyjna-jak sa wymagania co do wpisow do dziennika praktyk do ograniczonych uprawnien projektowych? /5 lat projektowania/ BARDZO MI ZALEZY!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa8a Re: uprawnienia 09.07.05, 21:32 Zdawałam kilka lat temu, więc dokładnie nie pamiętam. Prowadziłam książke praktyki zawodowej, dokladnie zgodnie ze wzorem, podanym przez Urząd Wojewódzki. Wpisy bodajże były dokonywane raz w tygodniu i potwierdzane przez inną osobę, posiadającą uprawnienia. Przed egzaminem, pani, przyjmująca dokumenty zerknęła z grubsza na wpisy i podejrzewam nikt już do nich nie wracał. Sam egzamin składał się z części pisemnej, nie ma mozliwosci korzystania z materiałów pomocniczych ( 50% oblało), a za tydzień był ustny, mniej ogólny, bardziej skupiony na danej specjalności. Losowalismy zestawy pytań i teoretycznie było 30 min. na przygotowanie się. Można było korzystać ze swoich materiałów, ale przy tej ilości pytań nie było czasu na szperanie. Powodzenia. -------------------------------------------- subtelna, normalna jednostka biologiczna ewa8a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teresa Re: uprawnienia IP: *.acn.waw.pl 09.07.05, 22:52 dziekuje zalezy mi rowniez na info-konkretnie do ograniczonych uprawnien projektowych- jakiego rodzaju projekty nalezy wpisywac czy np kilka domkow jednorodzinnych wystarczy? czy musi byc wieksza kubatura? budowa-czy tu sa jakies wskazania, czy nadzor nad budowami domkow wystarczy, czy trzeba miec etat w firmie budowlanej? gdzie to mozna przeczytac? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: uprawnienia 09.07.05, 23:20 Kisdy ja zdawałam kupiłam sobie ksiązkę, w której wszystko było opisane. Później były jej kolejne wydania. Niestety już jej nie mam, poszła w swiat, a z resztą pewne rzeczy mogły się zdezaktualizować. Jesli jej nie zdobędziesz, zadzwoń do swojego urzedu wojew. W kazdym jest osoba specjalnie oddelegowana do tych spraw, może uda się trafic na kompetentną. Sadzę, domki wystarczą, bez względu na to o jaki zakres chodzi, praktykę odbywa się nie tylko na dużych budowach, czu uczestnicząc przy duzych projektach. Ja sama miałam nawet bardzo małe obiekty, adaptacje. Etatów nikt nie wymagał, było potwierdzenie szefa firmy, ze taka praktyka miała miejsce. Co do nadzorów, tu mogę Ci powiedzieć z całą pewnością - nie liczą się, bo sama byłam tym zainteresowania. Natomiast jesli masz odpowiednie prace w zanadrzu, mozesz ciągnąć je w nieskonczonośći ładnie to opisywac przez dluższy czas. Wierz mi - nikt tego i tak nie czyta. Liczy się egzamin, a materiału jest tyle, że można się załamać. -------------------------------------------- subtelna, normalna jednostka biologiczna ewa8a Odpowiedz Link Zgłoś
murowany Re: uprawnienia 10.07.05, 13:44 Duuuzo sie zmienilo. Oprocz ksiazki praktyki zawodowej musisz miec umowy o prace lub umowy zlecenie/o dzielo potwierdzajace to, ze pracowalas w konkretnych firmach/instytucjach. Przy czym bodajze umow cywilnoprawnych nie moze byc wiecej jak 50% czasu praktyki zawodowej - liczy sie scisle co do godziny, z tego co pamietam ale moge sie mylić co do %. Teraz za wszystko odpowiadaj izby samorzadowe i tam musisz szukac dokladnych wytycznych. Izba tez nieodplatnie wydaje ksiazke praktyk. We wstepie do tej ksiazki wszystko jest dokladnie opisane. Poszukaj na stronach Polskiej Izby Inzynierow Budowlanych. Ponadto okregowe izby, np. slaska, maja takze swoje strony i dosyc duzo informacji na nich. Odpowiedz Link Zgłoś