Dodaj do ulubionych

45zl za punkt

IP: *.softnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 11:21
Mieszkam w Krakowie. Ekipa remontowa policzyła za punkt elektryczny stawkę 45
złotych, coś mi się wydaje, że to drogawo.
Punkty były różne - jest i sufit podwieszany, gniazda podtynkowe (trzeba było
kuć w wielkiej płycie). Kable są miedziane, więc nowe były zakładane tylko
tam, gdzie to było konieczne.

Chyba powinienem ponegocjować?
Obserwuj wątek
    • spotty Re: 45zl za punkt 17.08.05, 11:37
      Negocjować zawsze trzeba, jeśli nie ustalałeś stawki wcześniej (warto!). Ale
      takie niestety są ceny.
      • Gość: jumbi Re: 45zl za punkt IP: *.mofnet.gov.pl 31.03.08, 10:10
        Ja płaciłem 30 zł ale gościu zaraz powiedział i, ze za małao ode
        mnie wziął i teraz juz bierze 40 zł POZDRO!!!
    • Gość: drogo Re: 45zl za punkt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 13:28
      moim zdaniem drogo. Ja znalazłam firmę, która w Warszawie robi za 25 zł. za
      punkt, tak więc nie chcę Cię martwić, ale zdzierają z Cieibie nieźle. Radzę
      podzwonić po innych elektrykach i zorientować się w cenach.
      • marcinkiewicz Re: 45zl za punkt 19.08.05, 14:00
        Jeśli możesz, to podaj mi namiar na nich.
        marcin@sti.com.pl
        Kziękuje
      • Gość: sevrin Re: 45zl za punkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 01:38
        tak bo masz pewnie kable miedziowane wszystko na temat
    • Gość: madzia76 Re: 45zl za punkt IP: *.szpital.cskmswia.pl / *.cskmswia.pl 17.08.05, 15:19
      Mieszkam w Warszawie. Facet, który u mnie w całym domku wymineniał elektrykę na
      nową policzył za punkt elektryczny 35zł (w tym też zakładał gniazdka kontakty,
      żyrandole i kinkiety w ramach tej ceny).
      Uważam że 45zł to lekka przesada.
      • pyot Re: 45zl za punkt 17.08.05, 19:25
        Ale takie są stawki "Na dzieńdobry",w tcenę należy wliczyć nie tylko li
        założenie i podłączenie osprzętu,lecz równierz kucie bruzd,czasami zatynkowanie
        ich...
        Negocjacje to podstawa :)
        Pozdrawiam.
        • Gość: ryba Re: 45zl za punkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 10:34
          w Poznaniu biorą 15 - 20zł za punkt
          • Gość: strozyk Re: 45zl za punkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 14:37
            a wktórej firmie to niby
          • Gość: Alladyn-solar-batt Re: 45zl za punkt IP: *.chello.pl 28.09.08, 09:22
            To za drogo- powinni brać 2 zł za punky :-) i stawiac obiat
            zamawiajacemu w dobrej restauracji.
      • Gość: futrzak Re: 45zl za punkt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.07, 17:17
        ja uważam że 45zł jest ok
    • Gość: Rafał Re: 45zl za punkt IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.08.05, 14:10
      To jest sporo za dużo. maks to 35 za podtynkowe gniazdo. Pozdrawiam
      www.malarz.republika.pl 0692512353
    • Gość: ewa Re: 45zl za punkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 16:53
      ja za punkt z kuciem ścian płaciłam 35 zł, na nowych murach 25zl. Też w Krakowie
      • Gość: Vanilia Re: 45zl za punkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 21:20
        Proszę o namiary na tego fajnego elektryka z Wawy.Szukałam, pytałam znajomych i
        nic.Mój gg 414 86 86.Z góry bardzo dziekuję za miły gest.
        • Gość: robi Re: 45zl za punkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 16:25
          Witam.Jeśli Cie interesuje to prowadzę prace wykończeniowe w pełnym zakresie.
          Lecz moim zawodem wyuczonym jest technik elektryk. Przez pare lat pracowałem w
          zawodzie na budowie w niemczech i nauczyłem się wykonywać różne schematy
          instalacji, łącznie z inteligentnymi sterowanymi. Moja cena kształtuje się w
          granicach 20 zł za punkt, czyli wykucie, obsadzenie puszki i podłączenie, tak
          samo lampy zamontowanie i podłączenie. Dodatkowo biorę od 6 zł za wykucie,
          położenie przewodu i zaszpachlowanie bruzdy, za 1 mb. Ta cena obowiązuje, gdy
          trzeba wykonać przynajmniej 10 takich punktów. Wzrasta przy mniejszej ilości, w
          zależności od zainwestowanego czasu. pozdrawiam.

A to zakres moich pozostałych prac:
          Glazura Terakota
          Instalacje Elektryczne
          i Hydrauliczne
          Scianki działowe
          Sufity podwieszane w systemie (G-K)
          Gładz malowanie
          Panele podłogowe i Scienne
          INNE

Jakość i Precyzja
          Jestem spod Chełma, ale to mi nie przeszkadza pracować w Warszawie. Moje
          doświadczenie jest oparte na kilku latach działalności w Monachium.
          Przyjmuję zlecenia jedynie mieszkań niezamieszkałych, z uwagi na to, że
          mieszkam tam gdzie pracuję. Pozwala mi to wykonywać usługi szybko i sprawnie.
          A to moje niektóre zlecenia wykonane:
          www.album.com.pl/album.php?id=13516
          www.album.com.pl/album.php?id=13552
          www.album.com.pl/album.php?id=13551
          www.album.com.pl/album.php?id=13553
          • Gość: futrzak Re: 45zl za punkt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.07, 11:36
            wszystko i nic,jestesmy w polsce,ze ty byłes w niemczech to nikogo nie obchodzi
            • Gość: leszek Re: 45zl za punkt IP: 84.38.23.* 10.03.08, 19:09
              a wiec tak za punkt 45zł czy to dużo? ja biorę 40zł i jak trzeba zamontować
              gniazdo w regips to fajnie ale parę razy trafiłem na beton zbrojony pręty 10 i
              nawalili ich jakby mieli nadwyżki w stali prawie płakałem ale umowa to umowa
              niestety raz na wozie raz pod wozem myślę że 45zł za punkt to nie jest dużo jak
              na takie miasto trzeba wziążć
              fachowca z mniejszej miejscowosci będzie taniej
          • Gość: erjot1@tlen.pl Re: 45zl za punkt IP: *.chello.pl 23.01.08, 19:14
            proszę o kontakt
        • Gość: piotr elektryk Re: 45zl za punkt IP: *.pg.com 23.01.08, 18:11
          www.elektryk.wwarszawie.pl/
    • Gość: Mat Re: 45zl za punkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 21:50
      Średnio biorą 30. Ale z doświadczenia powiem że jak nawet ekipa ma stawki za te
      co bardziej popularne rzeczy niskie (na te o które się przeważnie zapytasz jak
      ich przesłuchujesz) to i tak sobie odrabiają wysokimi stawkami za rzeczy o
      które nikomu nie przyjdzie do głowy zapytać. Także koniec końców wychodzi
      zawsze na to samo i najważniejsze by robili solidnie.
    • konrado80 Małe wyjaśnienie 27.10.05, 13:56
      Różne wypowiedzi, różne ceny
      a czy ktoś powiedział dokładnie co jest wliczone w cene??
      jedni w cene wliczaja puszkę, kucie i przewód
      a inni tylko kucie i puszkę i mogą sobie liczyć tyle samo co ten który daje
      swój przewód, ale faktycznie za przewód Ty płacisz
      więc najpierw ustalcie co jest w cenie, a potem zadawajcie pytania
    • konrado80 Re: 45zl za punkt 27.10.05, 23:04
      wykuj w żelbetonie (czyli wielkiej płycie) kawałek bruzdy pod przewód to
      zobaczysz czy 45zł to jest tanio
      • Gość: anonim Re: 45zl za punkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 08:24
        Zwlaszcza jak to bedziesz robil mlotkiem i kawalkiem zelaza to nie latwa
        sprawa.Swojej nieudolnosci nie piwinienes jednak wliczac w cene uslugi bo jaka
        incjatywe masz aby to zmienic.
        • Gość: ziigii Re: 45zl za punkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 16:57
          W żelbecie 45 z własnym materiałem to norma fakt co do sufitów podwieszanych to
          45 za przeżucenie przewodu z halogena do halogena to przesada. "Swojej
          nieudolnosci nie piwinienes jednak wliczac w cene uslugi bo jaka
          incjatywe masz aby to zmienic "nie będę się rozwodził nad ceną sprzętu do kucia
          ew.bruzdownicą bo zwykłych ludzi mało to obchodzi i nie mają o tym pojęcia ale
          jak robicie jakąś inwestycję to żeby nie było niedomówień typu "to się
          dogadamy" bo potem wychodzą tego typu pytania,i jeszcze jedno moje pytanko co
          to jest punkt!bo jak słyszę cene za punkt 25-30 zł z materiałem to mam ochotę
          kogoś uszkodzić człowieku z której budowy kradniesz materiały.
      • Gość: rem Re: 45zl za punkt IP: *.sdl.vectranet.pl 21.03.06, 12:24
        Kup sobie bruzdownicę i nie udawaj męczennika.
        • Gość: kid Re: 45zl za punkt IP: *.131.rev.vline.pl 21.03.06, 18:48
          I komu ma bruździć jak robota skończona i ma negocjować.Co czytać nie umiesz.
          • kaziukowa Re: 45zl za punkt 25.03.06, 15:27
            Mam pytanko czyj materiał Twój czy fachowca??I czy to są przewody umieszczone w
            peszlu czy bez?? Ja z meżem zawarłam umowę z wykonawca za 30 zł od punktu wtraz
            z jego materiałem.Przewody w peszlu..
            • pawel_owc Re: 45zl za punkt 16.08.06, 02:47
              30zł. za punkt? A przewody 500V/750V, czy 250/400V?. A do gniazdek wszędzie
              2,5mm^?
              Liczenie za punkt nie ma sensu najmniejszego. Jest albo drogo albo niskiej
              jakości.
              Ja się zawsze umawiam na wycenę i podaję cenę zryczałtowaną - za całość. +/-
              15% odbieżności może być.
              Pozdrawiam.
              • Gość: aneta Re: 45zl za punkt IP: *.aster.pl 16.08.06, 09:08
                W Warzawie gościu chciał 50 zł za punkt ze swoim materiałem, bez zaklejania
                dziur i zakładania osprzętu! Dodam, że to nowy dom cegła dziurawka. Jak mu
                podziękowałam to się obraził ale powiedział, że i tak ma dużo pracy.
                • statystycznypl Re: 45zl za punkt 04.01.10, 16:55
                  Jak był boom to "fachowcy" nie wiedzieli ile maja kasować jelonków,
                  teraz sie trochę zmieniło, cena ok 30 zł jest uczciwa, u mnie
                  zrobili za tyle
        • Gość: tomasz p Re: 45zl za punkt IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.12.07, 20:53
          spróbuj w w betonie to pogadamy
    • pawel_owc Re: 45zl za punkt 17.08.06, 00:54
      Witam. Może zacząć od tego, że na wykończenie mieszkania przeznaczacie grube
      tysiące a chcecie parę setek zaoszczędzić na elektryce.
      A co powiecie, jeśli po położeniu kafelek, trzeba będzie je ściągać bo się
      przewód upalił?
      Jakość kosztuje, a instalacja ma być na długie lata, i nie może być niskiej
      jakości.
      Osprzęt, przewody muszą być dobrej jakości a nie made in piwnica.
      Ale to zawsze jest wybór inwestora. 30 zł. za punkt z materiałem, no cóż.
      A po za tym co to jets punkt? Czy jest to gniazdko, łacznik, punkt
      oświetleniowy, razem z bezpiecznikiem, i pociągnięciem kabla? Czy metraż kabla
      jest liczony osobno?, A montaż rozdzielni także - 30zł za moduł???
      Może być tysiące sposobów liczenia za punkt, jednak nie powinno się wybierać
      najtańszego - instalacja musi służyć nam lata.
      Jestem elektroinstalatorem, i to ja decyduję jakie materiały będę używać, a
      inwestor akceptuje to, lub nie. Wtedy trudno. Ale ja biorę odpowiedzialność za
      bezpieczeństwo intalacji, i nie zgodzę się nigdy na rzeczy słabej jakości, lub
      niewiadomego pochodzenia.
      Pozdrawiam
      pawel_owc@gazeta.pl
      • Gość: cb Re: 45zl za punkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 23:31
        Witam,

mam taką sprawę: w starym domu w nieużywanym pokoju na piętrze pod nieszczelnym
        dachem swego czasu zamókł okropnie sufit, do tego stopnia, że metalowe elementy
        lampy na nim zardzewiały! Lampa nie działa. Właściwie boję się jej nawet
        dotknąć żeby sprawdzić, czy może po prostu żarówka jest wypalona. Ale
        podejrzewam że skoro nawet obudowa lampy zardzewiała, to przewody też? Co w
        takiej sytuacji będzie musiał zrobić elektryk? Czy kuć sufit żeby wymieniać
        cały przewód? Czy jest jakaś szansa, że to tylko lampa jest zepsuta? A jeśli
        założyć najczarniejszy scenariusz, ile będzie kosztowała naprawa tego "punktu"?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź kogoś znającego się na rzeczy.
        • pawel_owc Re: 45zl za punkt 18.08.06, 03:02
          Witam. To trzeba obejrzeć.Może wystarczy wymienić lampę. A jeśli potrzeba
          wymiany przewodu, to jeśli jest to stryszek, to można puścić w korytku bez
          kucia.
          Skąd jesteś? Jeśli okolice Katowic to zapraszam.
          510 533 796
          pawel_owc@gazeta.pl
        • Gość: komodo Re: 45zl za punkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 21:10
          Witam. Przy obecnych cenach ropy i miedzi ( przewody produkowane są z miedzi a
          izolacjia z pochodnych ropy) ciężko wyrobić się w 30zł za punkt z materiałem.
          Jest to w zasadzie nie możliwe. Są natomiast dwa sposoby: albo niekorzystne dla
          inwestora liczenie punktów (jest na to wiele sposobów), lub różnych innych prac
          (rozdzielnie, przew. wyrównawcze itp.), lub używanie przewodów o niskiej
          jakości - MARKETY mają nieraz promocje np. kiedyś było 99zł za 100m 1,5mm2,
          przestarzałej metody układania, mocowania i łączenia przewodów (często spotyka
          się pod tynkiem stalowe druty, które miały mocować przewód a teraz rdzewieją,
          co widać...). W taki sposób można położyć tanio instalację i JESZCZE na tym
          zarobić.
          Czy polecić taki sposób? NIEWARTO!
          Nie warto też kupować materiału samemu, bo się nie opłaca. Elektromonteży maja
          duze zniżki w hurtowniach i kupują czasami z minimalnymi tylkjo marżami.

Myślę ze 45zł za punkt - uczciwie liczony to nie jest duzo. SUMA wypośrodkowana
          między jakością a niską ceną.

mariuszmich@interia.pl

• Gość: mk Re: 45zl za punkt IP: *.kznmail.pl 18.08.06, 14:40
        Wcale nie uważam że to co drogie to dobre, a to co tanie to złe. Co to za
        prymitywny sposób myślenia?? Sam jestem elektrykiem i wiem co mówie. Wkurza
        mnie też porównywanie ceny mieszkania do ceny usług wykończeniowych. To moje
        pieniądze i to ja decyduję na co je wydaję. Kupuję włąśnie mieszkanie i
        projektant zażyczył sobie 1500 zł za korektę w projekcie polegającą na
        przesunięciu 40 cm w pionie przyłączy wody. To dużo czy mało?? Bo używał tych
        samych argumentów - co to 1500 w porównaniu do ceny mieszkania.. Oczywiście go
        spławiłem i zminę wprowadzę sam, po odbiorze. Ludzie, trochę pokory..
    • Gość: ewa Re: 45zl za punkt IP: *.gl.digi.pl 18.08.06, 12:04
      no to widze ze my zaoszczedzilismy z 1000 zl.. w calym domu zrobilismy nowe
      poddtynkowe gniazdka za pomoca boskiego urzadzenia hammerboscha ;) ... nie ma
      to jak zaradny chlop w domu
      • Gość: ania Re: 45zl za punkt IP: *.chello.pl 18.08.06, 12:29
        Gość portalu: ewa napisał(a):

> no to widze ze my zaoszczedzilismy z 1000 zl.. w calym domu zrobilismy nowe
        > poddtynkowe gniazdka za pomoca boskiego urzadzenia hammerboscha ;) ... nie ma
        > to jak zaradny chlop w domu

a możesz mi podać do niego namiary
    • Gość: Irek Re: 45zl za punkt IP: *.torun.mm.pl 21.07.07, 18:00
      Witam!!! Wiem ze najlepiej gdyby bylo to 10zl za punkt elektryczny +
      material.Ale to nie realne(To sie nie opłaca). Profesjonalnie wykonana
      instalacja wymaga ogromnej wiedzy i sporego nakladu pracy.Poza tym Ci ktorzy
      biora 15 zl za punkt licza wszystko a tu obowiazuja pewne zasady.
      Pozdrawiam
    • Gość: elektryk Re: 45zl za punkt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.08, 00:41
      ja za punkt biore 50 zł i w to jest wliczone polożenie kabla
      zwykuciem i zatynkowaniem ,wykucie puszki i
      osadzenie ,podłęczenie ,montarz wylącznika ,krutko muwiąc na gotowo
      KATOWICE
      • Gość: roy Re: 45zl za punkt IP: *.multimo.gtsenergis.pl 04.01.08, 10:12
        "krUtko mUwiac"wole sam zalazyc elektryke niz dac Tobie.
      • Gość: elektryk Re: 45zl za punkt IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.06.09, 13:34
        ja za punkt w warszawie z materiałem biore 70 i nikkt nie protestuje
        cena jest ok
    • karol3000 Re: 45zl za punkt 08.01.08, 23:09
      Witam,
      zgadzam sie z poprzednimi wypowiedziami. 45 zł za punkt to masakra. Jeśli masz
      dużą ilość punktów to jak najbardziej NEGOCJUJ. Najlepiej poszukać tańszej
      ekipy. Na śląsku ceny są w granicach do 35 zł za punkt. Zdarza się że ktoś chce
      więcej ale od razu jest sprowadzany do parteru. NEGOCJUJ !!!
      Pozdrawiam
    • krisro Re: 45zl za punkt 08.01.08, 23:30
      A jak mam pytanko do zorientowanych,co dokładnie jest liczone jako
      punkt,gniazdo,przełącznik,puszka,wyprowadzenie np. do kinkietu itp., a takze ile
      średnio za montaż skrzynki rozdzielczej ok 50 bezpiecznikowej.
      • Gość: xyz Re: 45zl za punkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 20:09
        Zostawcie te punkty w spokoju bo ich liczenie jest parodią daj
        elektrykowi do łapy projekt niech to wyceni nie podoba się cena
        dajesz jeszcze kilku innym i masz wybór a nie u nas tyle a u nas
        tyle , u mnie to elektrycy robią gratis do tego dożucają przewód a
        na koniec jak dobrze zagadasz zrobią l***ę.ten post zaczyna się
        robić śmieszny.
        • Gość: przemo Re: 45zl za punkt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.08, 19:41
          50 zl za pkt to normalna cena na śląsku z dobrym materiałem i dużą ilościa obwodów nie sztuka zrobic tak jak niektórzy po 20 gniazdek lub lamp na jednym obwodzie przewód tez wypadało by dac YDYp na 750V a nie jakieś dziadostwo.... jakość kosztuje ale zadko kto to docenia, te kto to doceni ma spokój na lata... a ten kto chce mieć jak najtaniej niech sobie nawet drut stalowy kładzie i niech szuka palantów którzy wezma za to odpowiedzialność... za instalacje odpowiedzialność ponosi elektryk a nie inwestor jak kogoś zabije to do niego przyjda wiec ktoś kto jest świadom odpowiedzialności swoja prace ceni na 50 zł a partacz na 30...bo co tam najwyzej kogos pier... nie....
          • Gość: gutek elektryk Re: 45zl za punkt IP: *.zetosa.krakow.pl 17.01.08, 20:59
            50zl to za punkt z materialem :) to ciekawe przyjedz do mnie i zrob mi dom za
            50ZL ZA PKT, pRLAKA OSOBNO ZMYWARKA OSOBNO GN KUCHNIA OSOBNO TO DOPIEOR POCZATEK
            TO WSYZTSKO WYPADA ZROBIC NA OSOBNYCH OBWODACH
            SREDNIO Z ROZDIZLENI DO PRALKI JEST 15M DO ZMYWARKI OKOLO 10 M
            WSZYTSKO OCZYWISCI YDYp 750V 2,5mm 1 metr przewodu kosztuje srednio 3zl czyli
            do pralki potzebujesz 45zl dotego pewnie peszel jezeli puszczasz ziemia a gdzie
            roboto juz masz ponad 50zl takze dokladasz do tego pkt tak samo jest z innymi
            obwopdami 45zl bralo sie z materialem w 2005r gdzie przewody byly 200% tansze
            wtedy mozna bylo zarobic a teraz jak powiesz 50 zl z materialem to inwestorowi
            wydaje sie duzo a na inne rzeczy wydaje mase kasy np instal;acj aodkurzacz
            centralengo gdzi ekosztuje okolo 15000 w tym material okolo 8000 czyli robota
            7000 wykonanie instalcji okolo 3 dni
            to jest kasa i na to wydaja nic nie mowiac dlatego qwedlug mnie za pkt powinno
            sie brac z materialem 75zl !! Moje zdanie jest takie my robimy na bardzo dobrych
            przewodach zawsze 750V itd, ale inwestorzy tego nei doceniaja pozdrawiam JAREK
        • Gość: Gutek Re: 45zl za punkt IP: *.zetosa.krakow.pl 17.01.08, 20:50
          I tu kolega ma racje !! Najlepiej wycenic caly dom wedlug projektu !! Punkt to
          jest glupota !! Zalezy jak kto liczy te punkty temu co drozej liczy wyjdzie np
          100 a temu tanszeniu np 250 !! Tak sie juz duzo razy zdarzylo i w efekcie ten
          tanszy bierze drozej :) DLATEGO NAJLEPIEJ WYCENIC CALY DOM
          • Gość: Daro11 Re: 45zl za punkt IP: 213.25.189.* 26.02.08, 14:03
            Liczenie za punkt i wycena zgodnie z projektem ma dobre i złe strony.
            W przypadku pierwszym dotyczącym punktu trzeba inwestorowi
            wytłumaczyć co rozumiemy pod pojęciem punkt czyli co według nas
            wykonawców taki punkt zawiera lub dany odcinek instalacji ile
            zawiera punktów do rozliczenia (np. gniazdko tj.1pkt. wł. świeczn.+
            2 żarówki na suficie tj 1,5pkt itd...) Taka rozmowa uzmysłowi
            Inwestorowi za co ma zapłacić, liczyć każdy potrafi.
            Odnośnie wyceny zgodnie z projektem.... też to jest jakaś opcja
            ale.. w większości przypadków (sam wiem z doświadczenia) zmiany są
            duże.
            Inwestor bądź Inwestorka tworzy swoją wizje a może jeszce zatrudnia
            magika od wnetrz i się zaczyna zabawa ... przewody się kłębią
            "... Panie bo tu jeszce halogeny będą .. nie wiem ile jeszce ale
            chyba ze trzy.." i tym podobne stwierdzenia a w projekcie tylko
            jedna żarówka na suficie .... I co robi wykonawca odmawia czy robi?
            No robi, a potem przy rozliczeniu mała nerwówka bo Pan powiedział
            wcześniej tyle a teraz wyszło tak drogo...
            Ja wybieram pierwszą opcje (oczywiście posiłkując się projektem i
            wizją Inwestora) dokładnie tłumaczę a potem razem liczymy te
            słynne "punkty" i musimy sie dogadać.
            A odnośnie materiałów to Inwestor płaci za materiały które zostały
            zamontowane na obiekcie lub sam kupuje zgodnie z moimi wytycznymi
            odnośnie jakości i ilości.
            POZDRAWIAM i miłej pracy
            • Gość: fan Re: 45zl za punkt IP: *.koba.pl 26.02.08, 15:22
              Bo z klientem trzeba umić gadać :)
              • glenn1 Re: 45zl za punkt 29.02.08, 12:07
                Jeżeli mówimy o kosztach materiałów ostatnio robiłem papraninkę w
                dwóch mieszkaniach przy Stegnach Wa-wa"apartamentowce" a jak taką
                mają nazwę jedyne obwody gniazd zrobione na 2,5mm2 to pralka i
                zmywarka reszta 1,5mm2 przewody mocowane na blachach jak otworzyłem
                TM to w jednej dwa uziemienia wypięte w drugiej jedno,ciekawe jak
                wyszły pomiary?powód wypięcia za mocno podobijane blachy /zamiast
                mocowania na blachy bezpieczniejsze uchwyty plastikowe/i waliła
                różnicówka jedna na lokal 120m2 do żadnego miejsca z wodą nie
                doprowadzony przewód uziemienia. itd.
                Pozdrawiam
            • Gość: gość Re: 45zl za punkt IP: *.gprs.plus.pl 05.04.08, 22:08
              podejście bardzo rozsądne co do rozmowy z inwestorem miałem juz
              kilka poprawek po "fachowcach" za 45 zł za punkt z materiałem
              inwestor jak zamieszkał to dopiero zaczeły się cyrki "duchy po domu
              chodziły", a jeżeli trzeba położyć obwód 20 m gdzie
              zarobek.Oszczędni sprawdzcie cenę przewodu i jakość póżniej sobie
              policzcie i się zastanówcie na czym oszczędzacie kładzenie przewodu
              bez atestu i łatwopalnego na poddaszu bez peszla to samobujstwo w
              razie pożaru ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania proszę sobie
              poczytać warunki umowy.
              • Gość: AA Re: 45zl za punkt IP: 193.58.223.* 19.06.08, 13:18
                za instalację elektryczną na poddaszu o pow. 75m elektryk zażądał
                2850!
                czy to nie za dużo? 22 punkty, nowa rozdzielnia, podobno materiał
                dwa tysiące, plus 40 za punkt, pod W-wą. Możliwe żeby material tyle
                kosztował???
                • Gość: Piotrek Wrocław Re: 45zl za punkt IP: 156.17.170.* 21.07.08, 15:20
                  Możliwe. Wyłącznik różnicowo-prądowy kosztuje średnio 130 zl a jak
                  jest ich kilka to trzeba pomnożyć, popularna S-ka (bezpiecznik) 10,
                  20zl. Przewody srednio 3x1,5 2zl za m i 3x2,5 3zl za m, przewody
                  trzeba czymś zamocować zanim przyjdzie tynk. Wyłącznik, gniazdko
                  srednio 10zl za sztukę + ramki 2, 3zł za sztukę. Pieniążki uciekaja
                  z każdym drobiazgiem przy zakupach. Koszt robocizny jest jedyną
                  stałą. Jeszcze pytanie czy legalnie czy na czarno... Pozdrowienia
              • Gość: sevrin Re: 45zl za punkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 01:47
                a co ma peszel do pożaru pali sie lepiej od kabla
    • Gość: NET Re: 45zl za punkt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.08, 00:30
      45zł to normalna cena, zazwyczaj jest to 50zł, oczywiscie mówimy tu o nrmalnej firmie ktora placi za pracowników i pracownikom, ma fachowców, sam bylem swiadkiem jak przysłowiowy pan "Czesio" fachowiec za 30zł połączył 30 gniazd elektrycznych w biurze na jednym obwodzie. było fajnie i tanio, dopukie nie zaczeły pracowac na tym komputery, czajniki...itd.
      • Gość: hiacynta Re: 45zl za punkt IP: *.szczecin.mm.pl 14.07.08, 23:32
        Mieszkam w Szczecinie,rok temu elektryk mojego dewelopera zażyczył
        sobie 80zł za punkt na poddaszu(mam 2 poziomowe mieszkanie)Dla mnie
        było za drogo,klucze odebrałam w styczniu i dopiero teraz będziemy
        na górze kłaść elektrykę.
        • Gość: maxtronic Re: 45zl za punkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 23:31
          Jestem z Śląskiego niedaleko Katowic.Kładę elektrykę w całej Polsce o powiem wszystkim że cena 35 do 40zł to norma.Ja mam cene 30zł.Jest to cena kucia,wiercenia,zrobienia otworu otwornicą i położenia przewodu.Jeżeli są jakieś niewdzięczne sciany typu żelbeton to dogadywane jest to indywidualnie.Co do materiału ja kupuję po bardzo dobrych cenach z hurtowni i klient płaci tylko za ilości zużyte co do 1m.Prosze nie dać się ogłupieć innym instalatorom którzy robią instalacje za niskie kwoty z materiałem bo widziałem takie instalacje i zrywałe a potem kładłem na nowo wszystko bo to się nie nadawało do nieczego.Przewody położone na skróty byle jak najmniej ich wyszło i wszystko w czasami 1 lub 1.5 kwadrat.Totalna maniana.Instalacja ma służyć całe życie dobrze zrobiona oraz dobre doractwo to moja dewiza.Klient wiele żeczy nie umie sobie wyobrazić wiec tzeba uswiadamiać i doradzac.Oczywiscie ostatnie zdanie po stronie klienta.Tak więc moje koszty to 30 zł za punkt bez materiału,każda skrzynka bezpiecznikowa lub licznikowa (czasami jest ich kilka na duzych budynkach)liczona jako 3 punkty,punkty seryjne typu duza ilośc klinkietów liczone po 15 zł,internet telefon telewizja czy kontrola dostępu i inne liczone kazde jako 1 punkt.Podłączenie elektryczne puszki wraz z zamontowanie gniazdka lub wyłacznika 4 zł od szt.Uruchomienie skrzynki 3 *12 200zł chyba że jest mniejsza i mniej łaczeń np 12 esów i licznik. to wtedy 130zł.Montaż alarmów i monitoringu w bardzo niskich cenach np:instalacja budynku gdzie jest 7 czujek i całą reszta 130zł + przewód (tyle ile zostanie zuzytego)(montaż plus sprzet wysokiej klasy prawie 1600zł razem z instalacją wychodzi).Elementy inteligentnego budynku EIB również wykonuję.Bardzo popularne sterowanie pilotem zaluzji przyciemnianie swiatła i innego sprzętu.Więcej informacji udzielam pod nr 668151266 zakres wykonywania prac polska i nie tylko.
          • Gość: maxtronic Re: 45zl za punkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 23:45
            Aha co do cen towaru to na dzien dzisiejszy np:
            przewod 3*1,5-1,42zł mb
            przewod 3*2,5-2,2zł mb
            skrzynka 3*12 - 170zł
            róznicówka 105zł 40A
            esy 6,10,16 25 A 12zł
            Wszystko osprzęt i przewody najwyższej klasy żadne chinskie badziewie
            (firmy np legrand,hager,meliroy gerlin,EK,moeller,schneider, itd)
            • Gość: maxtronic Re: 45zl za punkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 23:51
              No i jeszcze jedna bardzo ważna sprawa wystawiam faktury VAT.Mozliwość wspólpracy z innymi firmami jako podwykonawca lub na innych zasadach.Przy bardzo duzych obiektach lub duzej ilości mniejszych cena podlega negocjacji.
              • kobieta-znudzona Re: 45zl za punkt 16.09.08, 23:14
                45zł za punkt to bardzo dużo. U nas wykonawca zażądał 35zł.
            • Gość: Mzimu Re: 45zl za punkt IP: 217.153.8.* 06.04.09, 10:39
              To albo hurtownia zdziera z Ciebie, albo Ty z klientów ... na jakim
              rabacie sprzedajesz klientom hę?
          • Gość: zeno Re: 45zl za punkt IP: 90.183.5.* 25.09.08, 04:05
            te 30 zł to z podatkiem czy bez.to ważne
    • peeska Re: 45zl za punkt 23.09.08, 19:59
      W warszawie płacę 50zł od punktu
      • Gość: Raf4 Re: 45zl za punkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 18:27
        no to mój elektryk to chyba rekordzista (bez materiału)liczył 12
        zł / punkt, więc sobie poszalałem i zrobiłem ok. 300 ;-) punktów w
        domu 200 m2 gniazdka co 2 m w każdym pokoju po 2 kable antenowe,
        kable do kina domowego itd... itd.. full wypas
        • Gość: kosa Re: 45zl za punkt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.08, 23:04
          A mój elektryk zrobił za darmo i jeszcze flaszkę postawił haha
        • Gość: elek Re: 45zl za punkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.08, 22:13
          i jeszcze w ramach tych 300 pkt po 12 zł druta Ci obciągnął?? 9
          kilka razy!!!)
          • Gość: Gość Re: 45zl za punkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 21:49
            Co panowie żyłka pęka? hehe
    • Gość: Targaszewski 35zł za punkt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.08, 23:07
      Instalacja na scianach bez tynku - 35zł
      Instalacja na scianach z tynkiem - 40zł

Mirosław Targaszewski i Siostrzeńcy
      www.elektryka.kom.pl
      507-143-529
      (0-22) 822-86-04
    • Gość: IRBUD Re: 45zl za punkt IP: *.kaskada.net 20.10.08, 22:44
      Cena jest proporcjonalna do jakości usługi. Ludzie nie ma stałej
      ceny za punkt, powoduje to wiele czynników
    • acdc-instalacje Re: 45zl za punkt 05.12.08, 18:13
      Jeśli chodzi o punkt, to przede wszystkim musisz zapytać co wykonawca rozumie
      przez pojęcie punkt. Ja działam w instalacjach od lat i powiem ,że różnie
      rozliczam. 45zł to jest standard, ale wtedy liczysz jako punkt tylko gniazda i
      wypusty oświetleniowe. Jeśli ktoś powie Ci stawkę 15, 20,25 to możesz się liczyć
      z tym, że albo policzy wszystkie punkty po tej samej cenie bez względu czy to
      jest gniazdo czy tylko kawałek przewodu, który "sterczy" z sufitu. dodatkowo
      policzy za metr położonego przewodu jakąś stawkę. Jeśli chcesz żeby potraktowano
      Cię uczciwie negocjuj na 40 zł/gniazdo ok 25zł/wypust ośw. przy czym nie pozwól,
      żeby ktoś policzył cię za położenie przewodu. łatwo możesz sobie wyliczyć ile
      będzie Cię to kosztowało. Do ceny instalacji musisz sobie doliczyć umocowanie
      (obsadzenie w, lub na ścianie) rozdzielni, co wychodzi od 50-100zł.
      Połączenie rozdzielni, tutaj cena zależy od ilości obwodów i wielkości, ale nie
      powinieneś dać za to więcej niż 300zł.
    • bunclik Re: 45zl za punkt 11.01.09, 20:06
      300 punktów po 12 zł jest do przyjęcia i tak musi położyć kabel do najdalej
      odległego gniazda a ze po drodze wstawi jeszcze 5 puszek na gniazda to i tak się
      opłaca i wydaje mi sie ze nie musial kuc bruzd pod te kable tylko robił to przed
      tynkowaniem
      poproś znajomego żeby zadzwonił do tego majstra ze ma 5 punktów do zrobienia i
      usłyszysz cenę na pewno inna i dodaj ze na blokach z płyty betonowej
      • Gość: Jerry Re: 45zl za punkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 23:27
        Powiem tak 45pln. Jak dobrze zrobiona instalacja to płace z uśmiechem na twarzy.
        A ci co robią za 20 pln to chyba chcą zarobić na wino.U mojej babki na wsi co
        drugi wieśniak jest fachowcem i lubi wino. Także szanujmy się.Jak dasz dobrze
        zarobić to elektryk jak coś sie dzieje to chętnie przyjedzie na reklamacje.A ten
        co robi za 20 to już telefonu nie odbierze.
        • Gość: MKmario Re: 45zl za punkt IP: *.who.vectranet.pl 22.01.09, 19:43
          a co powiecie na 90 zl za nowy punkt?????? bez montarzu osprzetu za to dodatkowo
          25 zl... w dodatku jak robia 4 gniazda w jednej ramce to licza za 4 punkty, a
          roboty jest tyle co przy jednym, bo ciagnie sie jeden przewod i mostkuje z
          pozostalymi gniazdkami - jakie macie doswiadczenia z wycenianiem wlasnie takiego
          przypadku...????
          • bunclik Re: 45zl za punkt 22.01.09, 21:09
            bez obrazy nikogo ale to już jest nie złodziejstwo a bandyctwo
            aż mi się wieżyc nie chce
            • tynkiozdobne.pl Re: 45zl za punkt 22.01.09, 23:13
              No wiesz. W sklepie ten ktoś płaci też za cztery gniazda i więcej za kilkukrotną ramkę niżby miał zapłacić za pojedyńczą. Uważam, że samej pracy przy obsadzaniu puszek modułowych i montażu tych 4 gniazd nie ma wcale mniej niż gdyby miał to robić ktoś pojedyńczo. Wręcz ryzyko, że się jakaś cholera rozejdzie jest większe. Natomiast już samo prowadzenie przewodów to inna bajka. Często robisz jedną bruzdę pod kilka lini i tu też liczysz taniej bo "robisz to przy okazji"? Dla tego liczenie za punkt ma sens gdy jest ich tylko kilka, ale już przy kompleksowej robocie należy spojrzeć na to indywidualnie.
          • Gość: pstryk Re: 45zl za punkt IP: *.eranet.pl 28.03.09, 16:22
            Dobrze że chociaż ty sie cenisz w tym gronie "fachowców".Ja wyceniam
            całość, z moim materiałem i montazem osprzętu-średnio wychodzi 150zł
            za punkt.
    • gwozdzik1965 Re: 45zl za punkt 31.03.09, 20:15
      Chyba nikt nie zwrócił uwagi na rodzaj ścian( wielka płyta). Życzę powodzenia
      temu kto znajdzie wykonawcę, który zrobi to taniej w wielkiej płycie.
      • Gość: Darek. Re: 45zl za punkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 19:10
        Przeczytałem temat i mam mieszane uczucia siedziałem w temacie 20 lat więc orientuję się nieźle i należałem do tak zwanych "polecanych".
        Do rzeczy: Tak naprawdę nie widzę powodu aby się sprzeczać ile za punkt ...bo i po co ( jak ktoś wcześniej napisał ) nikt tu precyzyjnie tego nie określił , więc jest to akademickie rozważanie.
        Zlecający chce tanio i dobrze ....fachowiec chce zarobić to normalne.
        I radzę zawsze dogadywać się od całości ściśle określając zakres.To jeśli chodzi o małe remonty mieszkaniowe .
        Domy to inna bajka ....zrobiłem kilka domów w życiu ( gdyż głównie zajmowałem się automatyką lepiej płatne i czyste ) ale tylko znajomym ....dlaczego ano dlatego że gdy informowałem iż mamy 20 wiek i trzeba przystosować instalację do obecnych czasów spotykałem się z powiedzmy z różnymi reakcjami..wtedy od razu rezygnowałem ( i tak nie lubię kurzu ).
        A dokładnie o co mi chodzi...rzemieślnik który bierze się do Waszych domów powinien mieć w małym palcu ,instalatorkę,domofony(video),telefony,sieć komputerową,azart,alarm dlaczego ? ...dlatego aby za jednym podejściem położyć wszystkie te instalacje na raz i je skojarzyć gdyż obecnie są tak cudowne możliwości za niewielkie pieniądze wykonania bardzo ciekawych rozwiązań. Osoba która ma taki potencjał wykonawczy musi kosztować ale bez przesady.Niestety zleceniodawcy popełniają nieraz błąd biorąc firmę tańszą gdzie przewód kładzie ( bez urazy ) stolarz...a to nieraz się mści...przykład:skąd stolarz ma wiedzieć że przy naruszeniu izolacji różnicowy wyrzuci budynek...( to tylko jeden z przykładów a spotkałem się z takimi głupotami porobionymi że nieraz mi było wstyd iż wykonuję ten zawód)
        Przykład:Pojechałem kiedyś do znajomego na parapetówę .....osiem gniazdek w kąciku RTV !!!...pytam ...po co ...tak mi doradził...szok...ludzie sprzęt RTV,komputery i tak powinny być zasilane z listwy przepięciowej które przeważnie są też rozgałęziaczami więc po co osiem !!!!
        To naprawdę temat rzeka ale na koniec instalacja El to jest rzecz która może Was też zabić i kombinowanie aby zaoszczędzić parę groszy kosztem słabego fachowca typu "szwagier" nigdy na dobre nie wyjdzie !
        Przy budowie domu należy brać fachowca !!!!...który doradzi też co i jak zaprojektować aby instalację dopasować do mebli itd.
        Ale się rozpisałem no cóż bo to temat rzeka...( pewnie zatęskniłem do tematu )
        Pozdrawiam Wszystkich.... każdy ciągnie do siebie to prawda tylko czy to zawsze się opłaca ? dobry fachowiec po dobrych cenach ( ma full pracy i chodzi z ręki do ręki ..przeważnie)....a zleceniodawca szukający jak najtaniej znajdzie wreszcie partacza i obudzi się z ręką w nocniku...
        Złotego środka NIE MA !!!!
        Sorki za ten monolog...Pozdrawiam.
        • pawel_owc Re: 45zl za punkt 30.05.09, 09:12
          Z tą listwą nie mogę się zgodzić. Jak braknie gniazd w jednej to zakładamy do niej drugą???. A można tak - Ochronnik B+C w rozdzielni, a w zestawie gniazd (w ramce) ochronnik D. Gniazd może być i 10(jeśli taka potrzeba) Nie wala nam się przedłużacz, którego nie wiadomo gdzie upchnąć.
          Są rozwiązania techniczne które można stosować do ułatwienia sobie życia, jak i do utrudnienia.
          • Gość: Darek Re: 45zl za punkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 13:58
            Panie Pawle uprościł Pan sprawę...podwójne gniazdo i dwa rozgałęziacze
            przepięciowe ( a mają do 6 wejść ) załatwiają sprawę .... pisze Pan o
            zabezpieczeniach...one tu nie mają nic do znaczenia i tak dopasowuje je się do
            poboru itd....(zwłoka)....sedno sprawy leży w tym iż odbiorniki zawierające
            czułą elektronikę z elementami indukcyjnymi i tak powinny być zasilane z listwy
            przepięciowej.
            Pozdrawiam.
            • pawel_owc Re: 45zl za punkt 05.06.09, 01:10
              W rozdzielni montuję ochronnik przepięciowy B+C. A przy samym
              odbiorniku - czyli w zestawie gniazd - ochronnik D. Zapewnia to
              pewną ochronę przepięciową. Ochronniki przepięciowe też są
              stopniowane, i wiara że sama listwa(bez ochronnika B+C) uratuje nam
              sprzęt może być złudna. Ja nie chcę mieć dwóch przedłużaczy(listew
              przepięciowych) przy telewizorze, ale jeden lubi to, drugi tamto...
    • Gość: sibi Re: 45zl za punkt IP: *.torun.mm.pl 10.12.09, 21:06
      to nie starczy nawet na materiały
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka