Dodaj do ulubionych

Chyba znalazlam swoj projekt... :) Morwa Archeton

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 17:46
www.archeton.pl/projekty/index.asp
nazwa projektu - MORWA (nalezy wybrac z listy)

Co sadzicie o tym domku. Wszelkie uwagi sa mile widziane.
Zastanawia mnie koszt budowy tego domu, w sumie maly on nie jest (137,4 m),
ale za to ma prosty nieskomplikowany dach. Ile moze kosztowac realizacja tego
cuda?

PZDR
Obserwuj wątek
    • czlonek_sojuszu Re: Chyba znalazlam swoj projekt... :) Morwa Arch 23.08.05, 19:14

- Gość portalu: Ewike napisał(a):

> www.archeton.pl/projekty/index.asp
      > nazwa projektu - MORWA (nalezy wybrac z listy)
      >
      > Co sadzicie o tym domku. Wszelkie uwagi sa mile widziane.
      > Zastanawia mnie koszt budowy tego domu, w sumie maly on nie jest (137,4 m),
      > ale za to ma prosty nieskomplikowany dach. Ile moze kosztowac realizacja tego
      > cuda?
      W sumie wyglada sensownie. Ale niepokoi mnie liczba okien dachowych - 8 sztuk @
      1200 zł + montaż. 10000-11000 leci... Myślę, że w 200-250 tysiącach można się
      zmieścić, nie licząc zagospodarowania działki, przyłączy, ogrodzeń, i ...działki.

-
      Dziewięć kochanek kawalera Dorna
      • Gość: Ewike Re: Chyba znalazlam swoj projekt... :) Morwa Arch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 08:14
        Moze daloby rade zmniejszyc ilosc tych okien w dachu?... Wydawalo mi sie, ze ze
        wzgledu na prosty dach ten dom bedzie tanszy w budowie. Zakladam, ze 200-250
        tys. to jest kwota "pod klucz", a ile mniej wiecej moglby mnie kosztowac stan
        surowy zamkniety?
        Zastanawia mnie jeszcze ten hol, czy on nie jest za duzy (9,3 m)?

Pozdrawiam
        • czlonek_sojuszu Re: Chyba znalazlam swoj projekt... :) Morwa Arch 24.08.05, 15:20

> Moze daloby rade zmniejszyc ilosc tych okien w dachu?... Wydawalo mi sie, ze ze
          > wzgledu na prosty dach ten dom bedzie tanszy w budowie.
          Można, ale to zależy od usytuowania budynku na dzialce (gdzie będzie południowa
          strona ?). Przyjmuje się, ze powierzchnia okien powinna być do powierzchni
          podlogi pomieszczenia w proporcji 1:10, ale jest to też kwestia skosów, wiec
          moze to byc zbyt malo.

> Zakladam, ze 200-250
          > tys. to jest kwota "pod klucz", a ile mniej wiecej moglby mnie kosztowac stan
          > surowy zamkniety?
          To zależy od wielu czynników: technologii ścian i docieplenia, pokrycia dachu,
          czy dom będzie podpiwniczony, rodzaju gruntu, skomplikowania instalacji
          elektrycznej, rodzaju ogrzewania, jakości stolarki, jakości wykończenia, systemu
          budowy (zlecony czy gospodarczy i czy jesteś w stanie coś zrobić samemu i ile)
          itp. Raczej należy się spodziewać więcej niż mniej, niestety.

> Zastanawia mnie jeszcze ten hol, czy on nie jest za duzy (9,3 m)?
          Można spróbować zrobić spiżarnię kosztem części holu i wiatrołapu - tak, żeby
          można było przejść do kuchni z holu właśnie przez spiżarnię.
    • monikaa13 Re: Chyba znalazlam swoj projekt... :) Morwa Arch 24.08.05, 13:16
      przykro mi ale nie podoba mi sie wcalem, niestety, za małe okna, kiepski dach i
      nazbyt prosty
      • ewkam1 Re: Chyba znalazlam swoj projekt... :) Morwa Arch 24.08.05, 13:44
        Wedlug mnie wlasnie prostota tego domu to caly jego urok... Mam na oku od
        wczoraj jeszcze inny podobny z zewnatrz projekt: www.archipelag.pl/domek-
        opis.php?KatID=3090000&ProjID=294

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka