vooyo 23.08.05, 20:14 jak w temacie. www.archon.pl/index.php? act=32&sid=m41c958c633a7a&intra=26d1abc03860037ba2b36dc5071f95cf&crc=5be5d0035 1b5f252ba8060f1b6de0d46&lang=pl#zamow Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czlonek_sojuszu Re: Projekt Archonu "dom w Tymianku" - co myslici 23.08.05, 20:58 Kopia "Manueli", równie kiczowata, i równie droga w budowie. Skomplikowany i drogi dach, raczej średnia funkcjonalność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Projekt "dom w Tymianku" - poprawiam link IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 23:25 www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m41c958c633a7a&intra=232643bc0f5aa3745938debcb0b0b325&crc=b84ff955c180c3d4581b15c730614b8b〈=pl Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Projekt Archonu "dom w Tymianku" - co myslici 24.08.05, 13:18 może byc, nawet fajny choc taki zwykły nie ma nic oryginalnego, pełno jest takich domków, typowy, no i te małe okna. Ale jak ci sie podoba to może byc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Projekt Archonu "dom w Tymianku" - co myslici IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 15:36 właśnie też jestem na etapie wyboru projektu. Też z tej samej firmy. Podoba mi się tez dom w lewkoniach i jeszcze kilka innych. trzeba dopasowac projekt do działki tak mi się wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Projekt Archonu "dom w Tymianku" - co myslici IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 23:23 Gość portalu: aga napisał(a): > właśnie też jestem na etapie wyboru projektu. Też z tej samej firmy. Podoba mi > się tez dom w lewkoniach i jeszcze kilka innych. trzeba dopasowac projekt do > działki tak mi się wydaje Projekt, przede wszystkim trzeba dopasować do siebie i innych współmieszkańców: funkcjonalność, wielkość, ilość pomieszczeń i ich rozkład. Z tą koncepcją trzeba iść do architekta, żeby (biorąc pod uwagę możliwości działki i otoczenia) opakował ją w sympatyczną bryłę, zgodną z gustem i oczekiwaniami inwestora oraz warunkami zabudowy. Projekt-gotowiec straszy swoją niedoskonałością i dodatkowymi kosztami, w czasie budowy i w czasie zamieszkiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
woz Re: Projekt Archonu "dom w Tymianku" - co myslici 25.08.05, 12:16 na domki obok to razczej bym nie zwracała uwagi. bo jezeli wszystkie sa denne to raczej nie zamierzam sie do nich upodabniac!!! co jest niedoskonałego w projektach gotowcach?? skoro trzeba i tak raczej je adaptowac do własnych warunków a co do kosztów to jakie mogą byc dodatkowe?? w czasie budowy no i jaie w szczegolnosci przy zamieszkaniu?? czym rozni sie gotowiec od tego na zamowienie indywidualne?? jezeli pojde do architekta i pokaze mu gotowiec ze taki chce on mi zrobi dokladnie to samo i skasuje mnie przynajmniej 12000 tys. jaka w tym logika?? wszyscy architekci mowia ze gotowce sa beee a mi sie wydaje ze glownie chodzi im o kase Odpowiedz Link Zgłoś
vooyo Re: Projekt Archonu "dom w Tymianku" - co myslici 25.08.05, 13:55 TEZ MI SIE TAK WYDAJE A WRACAJĄC DO TEMTU, CO TO SĄDZISZ O TYM PROJEKCIE:) Odpowiedz Link Zgłoś
woz Re: Projekt Archonu "dom w Tymianku" - co myslici 26.08.05, 09:03 jest calkiem ladny, nie za duzy, no i kosztorys nie wyglada nnajgorzej-ponizej 300 000 tys. na stronie archonu jest forum mozna podyskutowac z ludzmi ktorzy budowali juz taki domek, ew. zadac pytania projektantom. rzut poddasza calkiem calkiem-głowna sypialnia z garderoba, jest tez tymianek aneks 1 z podwojnym garazem Odpowiedz Link Zgłoś
czlonek_sojuszu Re: Projekt Archonu "dom w Tymianku" - co myslici 26.08.05, 13:57 woz napisała: > jest calkiem ladny, nie za duzy, no i kosztorys nie wyglada nnajgorzej-ponizej > 300 000 tys. Realny koszt budowy tego "cuda" to jest przynajmniej 400 tys. Ten dom ma 21 okien, cztery połacie dachu i 3 lukarny !!! Za te pieniądze można zbudować dwa domy o powierzchni 120 m, tylko z dachem dwuspadowym... Trzeba być albo bardzo bogatym, albo kompletnie bez głowy, żeby coś takiego zbudować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maboz Re: Projekt Archonu "dom w Tymianku" - co myslici IP: 217.153.152.* 26.08.05, 14:10 Daj namiary na projektanta ktory zaprojektuje mi taki dom 120 metrow z dwuspadowym dachem, za 200 tys. Wlasnie takiego projektu szukam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Projekt Archonu "dom w Tymianku" - co myslici IP: *.milc.com.pl / 213.17.131.* 26.08.05, 14:34 podaje projekt, murator zrobil kosztorys do projektu smukly ktory nie ma 120m2 ale jest do wybudowania za 200000 www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=87&action=showProject Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Projekt Archonu "dom w Tymianku" - co myslici IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 14:57 Każda budowa ma indywidualne cechy zakupu, negocjacji i wykonawstwa. Kosztorysy na stronach pracowni architektonicznych są naciągane w dół, a w Muratorze projekt może być promowany w ten sam sposób. Żadna ze stron nie ryzykuje, podawaniem bzdur (bo zawsze można się z tego wytłumaczyć), oprócz inwestora. :(( Odpowiedz Link Zgłoś
czlonek_sojuszu Re: Projekt Archonu "dom w Tymianku" - co myslici 26.08.05, 14:56 Dwa *losowo* wybrane przykłady ofert *realizacji* takich domów *pod klucz* (w drugim przypadku trzeba jednak podopłacać za różne rzeczy): tinyurl.com/b9l4t tinyurl.com/db3ql W systemie gospodarczym może być taniej (chociaż bez porównania bardziej uciążliwie). Obejrzyj sobie też kolekcję "dom tani" z muratora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Projekt Archonu "dom w Tymianku" - co myslici IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 14:51 woz napisała: > na domki obok to razczej bym nie zwracała uwagi. bo jezeli wszystkie sa denne > to raczej nie zamierzam sie do nich upodabniac!!! I właśnie o to chodzi. Te denne, to na ogół z gotowców i oszczędności przy poprawkach w projekcie. Przy dopasowaniu domu w terenie powinno się brać pod uwagę region, a nie najbliższe sąsiedztwo. > co jest niedoskonałego w projektach gotowcach?? skoro trzeba i tak raczej je > adaptowac do własnych warunków Prawie wszystko. Począwszy od założeń konstrukcyjnych, które powinny wytrzymać prawie wszystkie systemy budowy, rozkład pomieszczeń i instalacji, które nie zawsze pasują do przyzwyczajeń mieszkańców (czasem przesunięcie ściany (wyłącznika)o kilkadziesiąt centymetrów daje możliwość, innego, bardziej przyjaznego użytkowania pomieszczeń). Wyobraź sobie zaprojektowaną kuchnię: 3,67m x 3,6 m. Na długości 3 m mieści się zlewozmywak 0,8m, mniej, więcej w połowie ciągu szafek. Pozostają Ci 2 blaty robocze o dł. około 110 cm, wystarczy miejsca?. Od kuchenki do zlewozmywaka jest ok. 2,2 m. Na taką odległość trzeba przenieść gorący garnek do odcedzenia ziemniaków i taką drogę trzeba pokonać, aby wrzucić opłukane mięso, warzywa, czyli bieg po zdrowie. Usytuowanie kuchenki w zaznaczonym miejscu to wymuszenie wentylacji w pionie i korekta ścianki działowej na poddaszu, lub poprowadzenie w suficie podwieszanym, z wyjściem w innym miejscu. A gdybyś chciała piekarnik w słupku, to gdzie go ustawić? A w którym miejscu ma stać lodówka? Do każdego urządzenia trzeba poprowadzić zasilanie elektryczne, obliczyć odpowiednią moc zasilania, bo koszty przyłączeń zależą od ilości, przygotowanego przez elektrownię, do odbioru prądu. Itd. Wszystkie, podobne niuanse, można dopracować z architektem. Potraktuj architekta, jako doradcę i współtwórcę Twojego zadowolenia, a nie maszynę powydzierania pieniędzy. > a co do kosztów to jakie mogą byc dodatkowe?? w czasie budowy no i jaie w > szczegolnosci przy zamieszkaniu?? Przed budową projekty zagospodarowania działki, projekty przyłączy (każdy projekt kosztuje, a gdy robi jeden architekt, wychodzi taniej). W trakcie budowy, okazuje się, że schody gdyby miały inny bieg (ze spocznikiem), to byłoby lepiej wychodzić, a więc zmiana oparcia pierwszego stopnia, zmiana otworu w stropie, poprawki w projekcie i dodatkowe koszty (to tylko jeden przykład, a może ich być mnóstwo i często jest za późno na ich realizację. Najczęściej, na niedoróbki, inwestor macha ręką mówiąc, że jakoś to będzie, a potem gryzie się przez cały okres użytkowania domu, że tak niewiele można było dołożyć i być w pełni zadowolonym. > czym rozni sie gotowiec od tego na zamowienie indywidualne?? jezeli pojde do > architekta i pokaze mu gotowiec ze taki chce on mi zrobi dokladnie to samo i > skasuje mnie przynajmniej 12000 tys. Gotowiec + wymagane projekty kosztują w sumie 7 - 8 tysięcy złotych. Dodatkowe poprawki na projekcie, też nie są gratisowe. Jak dobrze pogadasz z architektem, to może cena projektu zamknie się poniżej 10 tys. zł. A może, w ramach 12 tys. zł, będzie miał nadzór budowlany nad swoim dziełem? Odpowiedz Link Zgłoś
woz Re: Projekt Archonu "dom w Tymianku" - co myslici 29.08.05, 09:55 aktualnie od roku borykam sie z projektantem, który robił mi projekty na zakład produkcyjny-całe zagospodarowanie terenu, hala produkcyjna, inne dodatkowe pomieszczenia. rozbudowaliśmy jeszcze zakład i pan projektant od roku nanosi nam zmiany na projektach i jakoś mu to idzie jak krew z nosa!!! zaznaczam ze pracuje na swoich materiałach nie na gotowcach. wiec jak to widze to mnie krew zalewa i mam dość "panów projektantów"!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś