Dodaj do ulubionych

Bambus do salonu

31.08.05, 15:40
Jakie opinie macie na temat bambusa ? To są rozumiem panele drewniane ? Jaka
trwałość i utrzymanie ?
Obserwuj wątek
    • adams123 Re: Bambus do salonu 01.09.05, 09:47
      ???
    • Gość: cegla Re: Bambus do salonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 23:43
      mam od pięciu lat i pewnie wytrzyma kolejnych 50. Do ceny parkietu musisz
      doliczyć po kilkadziesiąt złotch na metr za dwuskladnikowy klej epoksydowy,
      który jest diabelnie drogi....
      • adams123 Re: Bambus do salonu 02.09.05, 12:42
        hej ,

a nie rozłażą się te deski, bo one są gotowe , wiec się ich nie lakieruje itd.

to jest deska bambusowa czy panel bambusowy ?
        • Gość: cegla Re: Bambus do salonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 20:00
          Nie wiem czym różni się deska od panela.
          Są to "deseczki" o gr. 15 mm ( 91 cm na 9 cm) z klejonego prasowanego bambusa.
          Ponieważ wydawały mi się miejscami niedomalowane, pomalowałem je lakierem wodno-
          poliuretnowym. I to był błąd. Bo ten nowy lakier zaczał sie łuszczyć....
          Podłoga teraz wygląda wstrętnie i wymaga cyklinowania. Sam parkiet wydaje się
          jednak ok.
    • wami41 Re: Bambus do salonu 02.09.05, 20:42
      adams123 napisał:

> Jakie opinie macie na temat bambusa ? To są rozumiem panele drewniane ? Jaka
      > trwałość i utrzymanie ?

na temat bambusa? a no glupie to i snobistyczne. dla czego nie isc z debem czy
      jesionem, jest to nasze, rodzime, piekne i tansze. nie dziwil bym sie
      chinczykowi gdy by sikal na widok bambusa ale Polak? Co jest z wami ludzie?
      • Gość: cegla Re: Bambus do salonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 22:33
        Ales zgadl! Bambus tak mi sie podoba, ze do kompletu kupilem sobie bamusowy
        sedes! ( dostępny w Leroy Marlin). Tak wiec wytrzymalosc bambusa mozna
        sprawdzic wlasnym zadekiem.
        A mowic powazniej. Pocztkowo chcialem dac sosnowe deski ale do salonu sa zbyt
        miekkie, a bambus ma podbny slomkowy kolor idelnie wiec pasuje do sonsowych
        rustykalnych mebli, w przeciewienstwie do jesionu czy debu....
      • adams123 Re: Bambus do salonu 03.09.05, 22:26
        dziwny jestes. kazdy wytbiera fakture i kolor drewna jaki mu sie podoba a
        bambus jest jednym z najjasniejszych, czyli takich jakich szukam.

Co jest z Tobą Koleś ?
    • Gość: mif Re: Bambus do salonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 23:30
      Osobiście wolałbym parkiet niż "klejonkę"(kilkakrotnie można cyklinować). Ale
      jak Ci odpowiada kolor, faktura, rysunek bambusa, to go kładź. Masz w panelach 4
      mm warstwy użytkowej, a w parkiecie 6-8 mm. Z jasnego drewna rodzimego, jasny
      jest klon, jesion i z nich wyrabiają parkiety. O twardości powierzchni
      podłogowej decyduje twardość lakieru, a wgniecenia, zarysowania drewna są
      podobne przy upadku ostrej, ciężkiej rzeczy i w tym wypadku twardość drewna ma
      znaczenie drugorzędne.
      • Gość: wz79 Re: Bambus do salonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 19:56
        Bambus klejony jest to prawda, ale to nie jest budowa tzw. "deski barlineckiej"
        warstwa do szlifpwania to min. 6 mm. Za twardość podłogi w pierwszej kolejności
        odpowiada twardośc drewna a nie lakieru!!!
        • Gość: mif Re: Bambus do salonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 22:58
          Gość portalu: wz79 napisał(a):

> Bambus klejony jest to prawda, ale to nie jest budowa tzw. "deski barlineckiej"
          >
          > warstwa do szlifpwania to min. 6 mm. Za twardość podłogi w pierwszej kolejności
          >
          > odpowiada twardośc drewna a nie lakieru!!!

Poniewż:

adams123 napisał:
          > Jakie opinie macie na temat bambusa ? To są rozumiem panele drewniane ?..."

oparłem się na stronach:
          www.galeriaparkietu.pl/parkiet_bambus.html
          www.parkiet-bortnowski.pl/dabex.html
          gdzie podają grubość warstwy użytkowej. Jeżeli są 6 milimetrowe, to tym lepiej.
          Gatunki drewna, użyte do parkietów i paneli, mają twardość praktycznie
          porównywalną, zwłaszcza użytkowane w salonie. Raczej tam się nie chodzi w butach
          z ostrogami. Wymagania twardości podłogi wzrastają przy posiadaniu dużego psa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka