adams123 31.08.05, 15:40 Jakie opinie macie na temat bambusa ? To są rozumiem panele drewniane ? Jaka trwałość i utrzymanie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cegla Re: Bambus do salonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 23:43 mam od pięciu lat i pewnie wytrzyma kolejnych 50. Do ceny parkietu musisz doliczyć po kilkadziesiąt złotch na metr za dwuskladnikowy klej epoksydowy, który jest diabelnie drogi.... Odpowiedz Link Zgłoś
adams123 Re: Bambus do salonu 02.09.05, 12:42 hej , a nie rozłażą się te deski, bo one są gotowe , wiec się ich nie lakieruje itd. to jest deska bambusowa czy panel bambusowy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cegla Re: Bambus do salonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 20:00 Nie wiem czym różni się deska od panela. Są to "deseczki" o gr. 15 mm ( 91 cm na 9 cm) z klejonego prasowanego bambusa. Ponieważ wydawały mi się miejscami niedomalowane, pomalowałem je lakierem wodno- poliuretnowym. I to był błąd. Bo ten nowy lakier zaczał sie łuszczyć.... Podłoga teraz wygląda wstrętnie i wymaga cyklinowania. Sam parkiet wydaje się jednak ok. Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: Bambus do salonu 02.09.05, 20:42 adams123 napisał: > Jakie opinie macie na temat bambusa ? To są rozumiem panele drewniane ? Jaka > trwałość i utrzymanie ? na temat bambusa? a no glupie to i snobistyczne. dla czego nie isc z debem czy jesionem, jest to nasze, rodzime, piekne i tansze. nie dziwil bym sie chinczykowi gdy by sikal na widok bambusa ale Polak? Co jest z wami ludzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cegla Re: Bambus do salonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 22:33 Ales zgadl! Bambus tak mi sie podoba, ze do kompletu kupilem sobie bamusowy sedes! ( dostępny w Leroy Marlin). Tak wiec wytrzymalosc bambusa mozna sprawdzic wlasnym zadekiem. A mowic powazniej. Pocztkowo chcialem dac sosnowe deski ale do salonu sa zbyt miekkie, a bambus ma podbny slomkowy kolor idelnie wiec pasuje do sonsowych rustykalnych mebli, w przeciewienstwie do jesionu czy debu.... Odpowiedz Link Zgłoś
adams123 Re: Bambus do salonu 03.09.05, 22:26 dziwny jestes. kazdy wytbiera fakture i kolor drewna jaki mu sie podoba a bambus jest jednym z najjasniejszych, czyli takich jakich szukam. Co jest z Tobą Koleś ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Bambus do salonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 23:30 Osobiście wolałbym parkiet niż "klejonkę"(kilkakrotnie można cyklinować). Ale jak Ci odpowiada kolor, faktura, rysunek bambusa, to go kładź. Masz w panelach 4 mm warstwy użytkowej, a w parkiecie 6-8 mm. Z jasnego drewna rodzimego, jasny jest klon, jesion i z nich wyrabiają parkiety. O twardości powierzchni podłogowej decyduje twardość lakieru, a wgniecenia, zarysowania drewna są podobne przy upadku ostrej, ciężkiej rzeczy i w tym wypadku twardość drewna ma znaczenie drugorzędne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wz79 Re: Bambus do salonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 19:56 Bambus klejony jest to prawda, ale to nie jest budowa tzw. "deski barlineckiej" warstwa do szlifpwania to min. 6 mm. Za twardość podłogi w pierwszej kolejności odpowiada twardośc drewna a nie lakieru!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Bambus do salonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 22:58 Gość portalu: wz79 napisał(a): > Bambus klejony jest to prawda, ale to nie jest budowa tzw. "deski barlineckiej" > > warstwa do szlifpwania to min. 6 mm. Za twardość podłogi w pierwszej kolejności > > odpowiada twardośc drewna a nie lakieru!!! Poniewż: adams123 napisał: > Jakie opinie macie na temat bambusa ? To są rozumiem panele drewniane ?..." oparłem się na stronach: www.galeriaparkietu.pl/parkiet_bambus.html www.parkiet-bortnowski.pl/dabex.html gdzie podają grubość warstwy użytkowej. Jeżeli są 6 milimetrowe, to tym lepiej. Gatunki drewna, użyte do parkietów i paneli, mają twardość praktycznie porównywalną, zwłaszcza użytkowane w salonie. Raczej tam się nie chodzi w butach z ostrogami. Wymagania twardości podłogi wzrastają przy posiadaniu dużego psa. Odpowiedz Link Zgłoś