Dodaj do ulubionych

ulga remontowa

IP: *.speed / 217.153.237.* 06.09.05, 22:03
mieszkam obecnie w mieszkaniu, w którym jestem zameldowany,kupiłem dom w
zabudowie szeregowej i zacząłem go remontować, na jaki adres mam brać
rachunki zakupowe,na stary tam gdzie jestem zameldowany, czy na nowy gdzie
nie jestem zameldowany i jeszcze nie mieszkam, mam tylko akt własności domu,
czy to jest obojetne dla urzedu skarbowego?
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: ulga remontowa 06.09.05, 22:09
      Rachunki możesz brać wyłącznie na adres pod którym jesteś zameldowany.
      Natomiast możesz oczywiście używać materiałów do remontu segmentu (ważne że masz
      tytuł prawny do nieruchomości) i odliczyć go w ramach ulgi remontowej. Rozumiem
      że chodzi o "używany" segment ? Jeśli jest to wykańczanie nowego, sprawa jest
      delikatna. Teoretycznie nie jest to remont, ale różne urzędu skarbowe, różnie to
      traktują.
      • Gość: abc Re: ulga remontowa IP: *.isw.intel.com / *.isw.intel.com 07.09.05, 18:28
        > Rozumiem że chodzi o "używany" segment ? Jeśli jest to wykańczanie nowego,
        > sprawa jest delikatna. Teoretycznie nie jest to remont, ale różne urzędu
        > skarbowe, różnie to traktują.

Przypominam, ze ulga jest na remont i MODERNIZACJE lokalu, co oznacza, ze mozna
        wykonczyc w jej ramach nowe mieszkanie i US nie moze sie przyczepic.
        • wuj.truj Re: ulga remontowa 18.10.05, 11:01
          A czy tytuł do lokalu trzeba mieć w roku za który odlicza się ulgę ?
          Dokładnie jest tak : w czerwcu przyszłego roku odbieram mieszkanie, do końca
          tego roku kupuje materiały wykończeniowe. Mogę je odliczyć czy nie ? Czy w
          razie czego mogę udać że to na remont obecnego mieszkania ?
          • Gość: cioia trocia Re: ulga remontowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 15:06
            Bezwzględnie tytuł do lokalu musisz mieć. Ulga jest na remont tego lokalu a nie
            na zakup samych materiałów.Nie możesz remontować czegoś, czego jeszcze nie masz.
            Ale wybór należy do ciebie
    • staspyry Re: ulga remontowa 18.10.05, 13:01
      A ja mam taką sytuację:
      Mieszkam z żoną w domu rodziców i mamy remont. Czy na podstawie umowy użyczenia
      części domu możemy skorzystać z ulgi wszyscy?
      Tzn ja, żona, mama, tata wydajemy po 30 000 (aby uzyskać te max 5600zł zwrotu)
      na 1 dom.
      Można tak?
      • aniask_mama Re: ulga remontowa 19.10.05, 15:55
        małżeństwo ma tylko 1 wspólną ulgę, czyli w Twoim przypadku 1x ulga na Ciebie +
        żona wspólnie i 2-ga ulga na Rodziców - też wspólnie
        • staspyry Re: ulga remontowa 20.10.05, 14:18
          Dzięki o tym że na małżeństwo jest 1 ulga to nie wiedziałem... i nawet jak się
          wspólnie nie rozliczamy?
          A co do aktu własności to mają rodzice i na tej podstawie mogą nam użyczyć dom.
          To wiem na 100%
          • Gość: milena Re: ulga remontowa IP: 213.25.170.* 20.10.05, 16:18
            1 ulga na małżenstwo, niestety, nawet jak nie rozliczasz się wspólnie i macie
            osobne nieruchomości.Ot polityka fiskalna US.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka