Dodaj do ulubionych

Kolejność prac

IP: 83.168.96.* 18.09.05, 19:33
Już wkrótce czeka mnie urządzanie własnego mieszkania i... no właśnie.
Mieszkanie jest nowe, ale kompletnie puste (nie ma nawet wc) trzeba zrobić
dosłownie wszystko, podłogi, ściany itd. Od czego zacząć, jaka powinna być
kolejność prac żeby niczego nie pominąć i niczego nie zepsuć? Może ktoś
znający się na rzeczy mi podpowie? Z góry dziękuję!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: wojtek651 Re: Kolejność prac IP: *.icpnet.pl 19.09.05, 08:35
      Generalnie
      -wyburzenia
      -stawianie ścian
      -instalacje
      -podłogi
      i płytki
      -malowamie
      • Gość: NeitDziękuję za od Re: Kolejność prac IP: 83.168.96.* 19.09.05, 11:51
        • Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: Kolejność prac IP: *.chello.pl 19.09.05, 11:58
          Zdecydowanie zacząć od instalacji sedesu i innych prac instalacynych.
          ( woda , prąd , gaz do kuchenki ).
          Potem ściany i sufit na koniec podłogi . Szczegóły do ustalenia
          po objrzeniu w celach (remontowych ) mieszkania . Pozdrawiam
          ekipa.wawa@wp.pl
        • Gość: Neit Re: Kolejność prac IP: 83.168.96.* 19.09.05, 12:01
          Ups.... coś mi nie wyszło :(
          Dziękuję za odpowiedź. Wyburzenie (na szczęście!) mnie nie dotyczy, Wszystkie
          ściany stoją w sposób idealny dla moich celów :) Zastanawia mnie np. coś
          takiego: najpierw kuchnia, czy łazienka (razem z wc) i co z montażem np zlewu i
          kranów, bo tam gołe ściany stoją (mieszkanie w bloku). Wiem, ze do prac
          remontowych woda jest potrzebna, więc chyba chociaż prowizorycznie powinno sie
          jakiś kran Podłączyć?
          Wiem, że plan pracy zawsze będzie trochę ruchomy, ale lubię mieć chociaż z
          grubsza zaplanowane. Najbardziej zastanawia mnie kolejność "robienia”
          pomieszczeń (2 pokoje, trzeci z aneksem kuchennym, przedpokój i łazienka z wc).
          Nie wprowadzę się tam dopóki nie skończę tego wszystkiego, więc pole manewru mam
          szerokie :)
          • Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: Kolejność prac IP: *.chello.pl 20.09.05, 07:32
            Woda i sedes to zdecysowany priorytet z przykręceniem kranu prowizorycznie
            poradzi sobie prawie , każda ekipa bo musi . Potem sedes niezbędny ze
            wzgledów przebywania tam robotników . Potem instalacje rury wody gazu ew.
            przeróbki instalacji prądu ( kontakty w ścianach ). Następnie tynki w
            łazience i kuchni .
            Z tego co piszesz mimo małej powierzchni w stosunki do pokojów najwięcej
            prac w czasie , będzie w łazience i kuchni . Kiedy uznasz ostatecznie że
            umieszczenie kranów umywalki , wanny , zmywarki , pralki i zlewu w kuchni
            jest dokładnie tam gdzie tego sobie życzysz ( instalacje w ścianach ) ,
            Wszelkie przeróbki potem są pracochłonne i drogie) można tynkować ( tynki na
            ściany muszą wyschnąć zanim przylepisz glazurę ) .

Ze względów funkcjonalnuch dobrze jest zrobić plan stałej zadudowy kuchni i
            łazienki. Wskazane jest osobiście sprawdzić rozmieszczenie instalacji .
            Mając wszysto rozmieszczone gdzie należy i po sprawdzeniu mozna tynkować .

W następnej kolejności okładziny z glazury i terakoty w kuchni i łazience
            Resztę prac można już łatwiej kontrolować co chcesz na ściany sama/m wiesz
            najlepiej (farba , tapeta , tkanina czy ozdobny tynk strukturalny )
            Co na podłogi wiesz najlepiej , Klepka , panele podłogowe czy wykładzina
            Z podłogą na koniec zacząć od ostaniego pomieszczenia przechodząć kolejno w
            stronę przedpkoju , Zamykasz drzwi na co najmniej 3 dni ( musi wyschnąć klej na
            podłodze i potem meble zabudowa szaf wnękowych etc.) .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka