Dodaj do ulubionych

zniszczenie tynku podczas wymiany okien

IP: *.isko.net.pl / 213.199.198.* 29.09.05, 21:57
Mam problem.
Zamówilem sobie okna coby wymienić stare i paskudne.
Przyjechali chłopcy z firmy "okniarskiej" i przy likwidacji starych okien
zwalili mi kawał tynku ze ściany.
Po fakcie właściciel firmy oświadczył że tynk był odparzony i tak by spadł
wiec jego firma nie ponosi odpowiedzialności a przy okazji podparł sie umową
w której jest określone co jest zobowiązany wykonać.
Odpadających tynków faktycznie tam nie ma, niemniej jak sądzę mogę dochodzić
swego przy użyciu kodeksu cywilnego.
Tyle że nie mam o tym pojęcia.
Jeśli ktoś potrafi pomóc, będę zobowiązany.
Obserwuj wątek
    • zoni-system Re: zniszczenie tynku podczas wymiany okien 30.09.05, 07:42
      problem stary jak świat,szkoda zdrowia i szarpania się sie w postępowaniu
      cywilnym o kawałek tynku.Czy nie lepiej porozumieć sie wykonawcą co do
      dodatkowej pracy?
      Rzeczywiście bardzo trudno jest przewidzieć czasami ,szczególnie w starych
      domach, co sie stanie po wyjęciu okien.Zdarza sie ,że stary zmurszały tynk
      odpada,czasami razem z cegłami.Jeżeli ubytek jest niewielki ,to powinien to
      zrobic wykonawca dla dobra sprawy, ale jeżeli widać gołym okiem,że wpadło
      połowę muru ,to wypadałoby dogadać się z wykonawcą co do roboty
      dodatkowej,ponieważ w umowach są zawarte obróbki tynkarskie , a nie budowanie
      ścian.Myślę,że gdyby od razu tak sie umówić z wykonawcą,zrobiłby to za pere
      złotych, jak juz mowa o postepowaniu cywilnym to juz widzę jaka miła tam
      musiała być atmosferka.

zoni-system@gazeta.pl
      www.okna.polskirynek.pl/budowlany/oferta/4679
      • Gość: scout Re: zniszczenie tynku podczas wymiany okien IP: *.isko.net.pl / 213.199.198.* 30.09.05, 14:08
        Ano widzisz. Sprawa zdaje się prosta jak drut. Ja tam zresztą jestem rozsądnym
        czlowiekiem, ale kiedy na propozycję (oczywiście płatnych) prac dodatkowych
        wykonawca parska mi ironicznie w twarz (jakby go wręcz rajcował widok tego
        burdelu i moich kłopotów) i karze poczytać umowę to z lekka sie irytuję.
        • zoni-system Re: zniszczenie tynku podczas wymiany okien 30.09.05, 18:04
          Cóż,zawsze mówię wszystkim,że niska cena jest podejrzana w efekcie łakomiąc sie
          tylko na niska cenę teracimy ,nerwy,zdrowie i większe pieniądze.Najczęściej na
          forum pada pytanie ,gdzie najtaniej,a powinno byc ,gdzie za rozsądną
          cenę.Oprócz ceny liczy sie kultura wykonaawcy i jego stosunek do klienta,a z
          tym nie jest najlepiej................czyli rozsądek przy wyborze firmy ,no i
          referencje...................
          www.okna.polskirynek.pl/budowlany/oferta/4679
          zoni-system@gazeta.pl
          • rikitikitak1 Re: zniszczenie tynku podczas wymiany okien 30.09.05, 18:08
            Przy wstawianiu okien wykonawca zawsze powinien obrobić glify tak aby
            doprowadzić je do stanu poprzedniego
          • Gość: karola spadówa, zoni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 20:05
            Następny! Co ty z tą niską ceną! Czy naprawdę uważasz, że jeżeli doszło do
            spartaczenia roboty, zepsucia tynku, innych szkód, to TYLKO dlatego, że ktoś
            chciał coś mieć za niską cenę? Fachowcy biorą od klienta ciężkie pieniądze, a I
            TAK POZWALAJĄ SOBIE NA PARTOLENIE. I to jest problem. Zrozum, że jest to
            problem USŁUGODAWCY, a nie USŁUGOBIORCY!

Autora wątku zapraszam na Forum Konsumenckie, gdzie doradza pan Marek Janczyk.
            Na pewno ci pomoże.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka