Dodaj do ulubionych

rekuperacja

IP: *.lodz.msk.pl 29.09.05, 23:00
zastanawiam sie nad rekuperacją z wymiennikiem gruntowym. czy może ktoś się
podzielić ze mna doświadczeniem. czy montaż instalacji jest bardzo
skomplikowany? dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • rewaless Re: rekuperacja 03.08.15, 09:18
      Ja np na Twoim miejscu nie brałbym się samemu za to. Wybrałem firmę WASO KLIM - rekuperacja gliwice i jestem zadowolony, wydaje mi się, że samemu nigdy bym tego nie zrobił .
      • makronim Re: rekuperacja 12.10.15, 12:48
        Jakie modele moglibyście mi polecić? Czy już któreś testowaliście?
        • hub_son Re: rekuperacja 13.10.15, 11:12
          ja testowałem dwa modele firmy Alnor i firmy pro-vet, czy rekuperator będziesz montował w domu prywatnym?
          • makronim Re: rekuperacja 14.10.15, 13:01
            Tak, w domu prywatnym. Dwa piętra.
            • hub_son Re: rekuperacja 15.10.15, 11:47
              Skoro tak, to polecam HRU-MinistAir-W-450, ma bardzo wysokie parametry, dużo ciekawych funkcji, dodatkowo jeśli ekipa montażowa sprowadza ich modele na wysoką skalę, to dostaniesz także dobrej cenie rekuperator. :)
              • makronim Re: rekuperacja 16.10.15, 10:43
                Super, chciałem też jeden siostrze do Anglii sprowadzić, muszę się dowiedzieć, czy jest szansa bezpośrednio z Alnora wysyłki pojedynczego rekuperatora za granicę, a jeśli nie to, czy ten model znajdę na tamtejszym rynku.
    • budbud Re: rekuperacja 19.10.15, 15:52
      Planując nasz dom, którego budowę właśnie rozpoczynamy, rozważaliśmy rekuperację i po analizie zagadnienia doszliśmy do wniosku, że w domku nigdy się ona nie zwróci. Analizę można przeczytać tutaj.
      • pacman35 Re: rekuperacja 26.10.15, 03:20
        Zalezy jak na to patrzeć. Ja np budując swoje mieszkanie nie patrzyłem do końca na koszty, tylko na jakość naszego przyszłego mieszkania i życia. Oczywiście koszty były ważne, ale nie priorytetowe i dlatego zdecydowałem się na rekuperacje.
        • bear66 Re: rekuperacja 27.10.15, 02:57
          i na jaki model się pacman zdecydowałeś? też myslę nad rekuperacją. Podobno zdrowsza niz klima i oplacalniejsza niz piec.
          • marek_412 Re: rekuperacja 27.10.15, 14:33
            Rekuperacja jest rewelacyjna ja zdałem się na tą firmę www.ekointegrator.pl/ i jestem bardzo zadowolony po jednym sezonie zauważyłem różnice w wydatkach na ogrzewanie. Natomiast jeśli chodzi o zdrowotność pomiędzy klimą a rekuperatorem to oczywiście wygrywa rekuperator, słyszałem że niby wysusza powietrze ale jakoś tego nie zauważyłem natomiast klima to na pewno wielkim minusem jest jej zagrzybienie po pewnym czasie.
          • pacman35 Re: rekuperacja 28.10.15, 04:09
            Ja akurat mam model HRU-MinistAir-W-450 to od Alnora, ale nie wie, czego Ty dokładnie potrzebujesz? Do czego tzn. jakiego budynku? Jakie parmametry Cię interesują?
            • bear66 Re: rekuperacja 28.10.15, 23:38
              Mam dom jednorodzinny 200m2. Przede wszytskim chciałbym aby centrala wentylacyjna była bezawaryjna i miała wysoką sprawność.
      • emanuel.blogger Re: rekuperacja 30.10.15, 23:06
        A kto powiedział, że rekuperacja ma się zwrócić :-) Zdrowie chyba raczej jest bezcenne? Dom musi działać jak jeden organizm (w którym nawiasem mówiąc Ty jesteś gościem). Nie zastosujesz rekuperacji, to jak zamierzasz inaczej rozwiązać problem wentylacji i ogrzewania jednocześnie? Rozszczelnione okna i dziury do komina, bo bez tego pleśń na ścianach wyjdzie aż miło? Żadnej przy tym kontroli - większy wiatr i wywieje Ci całe ciepło. Latem znów problem jest odwrotny, a przeciągi - to pozorna ochłoda. Przy rekuperacji przynajmniej jest jakaś możliwość panowania nad powietrzem, które się w domu wdycha i tym jakie jest wyrzucane. A co do oszczędności... Powiem ciekawostkę z własnego "podwórka". Na zewnątrz przykładowo tak jak teraz - 10 stopni. Zapraszasz kilkunastu gości i robicie imprezkę. Okna i drzwi szczelnie zamknięte, ogrzewanie wyłączone - tylko rekuperacja pracuje. W całym domu masz świeże powietrze i w niedługim czasie temperaturę ok. 23 stopnie. Nic się nie zmarnuje. Dom grzeją Ci goście i gorące kuchenne potrawy :-)
        • erzecznikknauftherm Re: rekuperacja 31.10.15, 02:38
          W nowoczesnych budynkach ok. 50% energii tracone jest przez wentylację, a 50% przez przegrody budowlane. Odzysk ciepła daje oszczędności energii dla strat wentylacyjnych , a pozostałe 50% można również bardzo znacznie ograniczyć stosując wysokiej jakości materiały izolacyjne - np. styropian Knauf Therm Expert. Ale sam materiał nie wystarcza, należy równiez prawidłowo zaizolować wszelkie elementy budynku, dlatego na stronie www.knauf-industries.pl , został przygotowany zestaw prawidłowych izolacji dla wielu "trudnych" elementów budowlanych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka