Dodaj do ulubionych

Jaki koszt domu-surowy zamknięty?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 14:13
Witam!
Prosze o odp ile wynosi orientacyjny koszt budowy domu w stanie surowym
zamkniętym z dachem i oknami, dach dwuspadowy, ok 110-140m kw.
Dziękuje z góry za fachową odpowiedz.
Dorta
Obserwuj wątek
    • Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.chello.pl 25.10.05, 17:09
      Wiele zależy z czego ( materiały ) i jak będziesz budować , jeśli tak
      na folderze www.voila.pl/8i8cx/?1 3000 roboczo-godzin dla domku 150 m2
      i około 2500 roboczo-godzin dla wykończeń typu tynki i instalacje takie jak
      woda ,prąd ,gaz . Dla ekip o mniej zręcznych rękach i mnejeszej sile fizycznej
      nakłady roboczo-godzin i czas budowy mogą wzrosnąć dwukrotnie Średnia ,,ponoć
      wydajna budowa,, metodzmi średniowiecza (patrz folder drobnowymiarowe bloczki )
      trwa około 2 lata .
    • pawel.debe Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 25.10.05, 22:54
      ok 80 - 120 tys w zaleznosci czy to jest 100 czy 140 m.
      • nandii Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 26.10.05, 23:18
        Gdzie lezy prawda? Czytam muratora co miesiąc i tam twierdzą, że domu do 200
        tys się nie wybuduje, pawel.debe twierdzi że się wybuduje 100 m dom za 80 tys
        stan surowy, czyli pod klucz wyjdzie okolo 150 tys. Plus wiadomo mebelki ale
        nie od razu trzeba zaopatrywac się np w Ikei ... Nie wiem czy sie mylę?
        • pawel.debe Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 26.10.05, 23:53
          oczywiscie. W muratorze pisza taki ebzdury ze glowa mala. Np od 10 lat sa tam
          artykuły o ogrzewaniu i wynika z nich ze ogrzewanie elektryczne jest 2 do 3
          razy drozsze nic gazem czy olejem. AJ mam prad do ogrzewania w domu i wychodzi
          ok 3 tys za 130 metrow. Nie jest to malo i wiecej niz wegiel ale nikt mi nie
          powie ze wiecej niz olej czy gaz.
          • Gość: reniutka Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 08:28
            Dom 160 metrow. Z oknami i dachem (dachowka ceramicza) i dwoma garazami. stan
            surowy zamkniety z dzialka 130 tys :) Lubelszczyzna :)
            • pawel.debe do reniutka 27.10.05, 09:55
              witaj, mozesz dac jakis kontakt do siebie ?? chetnie nawiaza kontakt z ekipa
              ktora budowala u ciebie. ewentuialnie pisz do mnie na maila gazetowego.
            • agaelgam Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 27.10.05, 10:41
              u nas (w Warszawie, dom o pow.ok 140m2) wyszło podobnie: ok 120tys za stan
              surowy otwarty w tym dach, za okna zapłaciliśmy 10tys wraz z parapetami.
              • Gość: ola Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.ino.tvknet.pl / 213.199.216.* 27.10.05, 19:54
                agaelgam napisała:

> u nas (w Warszawie, dom o pow.ok 140m2) wyszło podobnie: ok 120tys za stan
                > surowy otwarty w tym dach, za okna zapłaciliśmy 10tys wraz z parapetami.

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak się liczy powierzchnię domu? Mam upatrzony
                projekt pow. użytkowa 120 m, a po podłodze przeszło 140m. Jak piszecie np. 120
                tys. za 140 m, to macie na myśli te uzytkową?

Agaelgam, ile dokładnie ma Twój dom?

pzdr.
                ola
                • Gość: agaelgam Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: 62.29.165.* 28.10.05, 08:31
                  metraż domu to zagadka dla laika. Przyznaję się bez bicia, że kupując projekt
                  zupełnie nie miałam o tym pojęcia. Niektóre pracownie nie wliczają np do
                  powierzchni użytkowej komunikacji, czy pomieszczenia gospodarczego i tu
                  powstają rozbieżności. U mnie jest tak: dom w projekcie ma 121m2 powierzchni,
                  podłogi mają 147m2. Różnica w powierzchni wynika ze skośnych dachów na poddaszu
                  (taką powierzchnię liczy sie inaczej). Ponieważ jednak podnieśliśmy ściany na
                  poddaszu powierzchnia trochę wzrosła i myślę, że wynosi ok 135m2.
                  • Gość: ola Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.ino.tvknet.pl / 213.199.216.* 29.10.05, 17:01
                    Dzięki:)

Wiem z czego wynika różnica w powierzchni, tylko często czytam, że ktos pisze
                    "stan surowy zamknięty domu pow. 140 m za X kasy" a nie wiem jaką pow. ma na
                    myśli. Mój przyszły dom ma 117,6 m pow. użytkowej, a po podłodze trochę ponad
                    140. Teraz już wiem, że jest zbliżony wielkością do Twojego. Czy mogłabyś mi
                    napisać na priv ile Cię kosztowały poszczególne etapy budowy? Chciałabym
                    porównać z naszymi wyliczeniami.

radbal@interia.pl

pzdr.
                    ola
                    • Gość: ola aga:) IP: *.ino.tvknet.pl / 213.199.216.* 29.10.05, 17:09
                      :)

już zobaczyłam dlaczego mnie nie zrozumiałaś; napisałam "jak się liczy
                      powierzchnię domu?", a miało być "jak liczycie?":)
                      firmy budujące pod klucz też piszą np. 2 tys. za metr, a ja nigdy nie wiem jaki
                      metr mają na myśli

ola
                      • Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: aga:) IP: *.chello.pl 29.10.05, 21:16
                        To ważna informacja z regóły zasady wyliczania m2 są ujęte w umowie
                        o dzielo realizacji domu , mieszkania . Można też polegać na ,,dobrym
                        serduszku,, budowlańców wtedy mogą policzyć powierzchnię poddasza dosłownie
                        tyle ile jest m2 podłóg a nawet niektórzy do powierzchniużytkowej wliczą
                        powierzchnię 10 cm miedzy furtyną 0,08 m2 x 15 dzrzwi w bydynku daje juz niezłą
                        sumkę w zł. Ale oco ten lament distaniesz od wykonawcy robót tylko tyle na ile
                        się umawiasz ( umowa o realizację domu ) Charytatywną organizacją to budowlańcy
                        nie są i nie bedą .
                        • Gość: ola Re: aga:) IP: *.ino.tvknet.pl / 213.199.216.* 29.10.05, 21:46
                          Drogi Panie, czasami to naprawde trudno zrozumieć o co Panu chodzi. Jeszcze nie
                          buduję domu, na razie kupiliśmy z mężem działkę i wybraliśmy (ale jeszcze nie
                          kupiliśmy) projekt. I prowadzimy rezeznanie rynku, szacujemy czy obejdzie się
                          bez kredytu etc. A pytanie moje było proste. Aga napisała o 140 m na które
                          wydała 130 tys. pln za stan surowy zamkniety i zapytałam ją czy jest to 140 m
                          pow. uzytkowej czy po podłodze. odpowiedź otrzymałam. Często widzę oferty, gdzie
                          jest podana cena za metr i nie jest sprecyzowane jaki to metr, a różnica w pow.
                          netto i uzytkowej jest duża. Więc pytam, po to jest to forum.

A jak będziemy już budowac nasz wymarzony dom, to, może byc Pan pewien,
                          dokładnie będę wiedziała PRZED wbiciem łopaty w ziemię, ile mam zapłacić
                          budowlańcom za stan surowy zamkniety. Reszta to poezja...

pzdr.
                          ola
                          • Gość: ekipa.wawa@wp.pl soryy ... Panią Paulę pomyliłem z panią o Olą IP: *.chello.pl 29.10.05, 22:52
                            Bardzo , Bardzo , Bardzo , Bardzo , PRZEPRASZAM
                            Ekipa.wawa
            • Gość: arthur Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.access.telenet.be 01.11.05, 20:08
              reniutka : podaj prosze mi namiary na projekt w tych pienązkach , pozdrawiam
          • Gość: anonim Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 08:15
            Nie wiem czy piszesz prawde. Ogrzewanie ogrzewaniu sie nie rowna. 20C w
            pomieszczeniach a 12C i siedzenie w kozuchu w domu to duzo roznica. Znam takich
            ktorzy to robia.
      • paula7601 Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 27.10.05, 21:02
        pawel.debe czy ty budujesz sie w Dębe wielkie koło mińska?
        ja na wiosne bede sie tam budowac i szukam ekipy kótra mi najpierw wyceni koszt
        wybudowania 140m użytkowej.
        Paula
        • Gość: ekipa.wawa@wp.pl Do pani pauli 7601 IP: *.chello.pl 29.10.05, 22:45
          Nie wiem co aż tak Panią irytuje . Proszę wżiąc pod uwagę , że nie tylko pani
          może mieć zamiary rozeznania. Robią to także budowlańcy . Fakt może czasami
          za bardzo bez ogródek prosto z mostu. Ale znudziło nas już , prezentowame na
          forum gazet typu murator opinje o budowlańczch .
          Cytuję jedną z porad muratora z cyklu zbudować i przetrwać
          Rada muratora powstała po doświadczeniach w patronacie muratora dla budowy domu
          na wystawę domów modelowych w Józefosławiu pod Warszawą w 2001 r.
          Dom zwany przez murator doskonały 148 m2 za 480 000 zł (dom silikatu + wełna ).

Raday muratora:
          ,,Budowa domu przypomina bitwę , po jednej stronie Ty , ze swoimi marzeniami ,
          po drugiej zaprawieni w boju wykonawcy . Oni już nie jednego takiego jak Ty
          przeszli .Musisz postępować jak wytrawny polierzysta . Musisz wiedzieć jak
          grać , kiedy udawać , że nie umiesz w tę grę grać , kiedy powiedzieć pas , a
          kiedy wyciągnąc asa z rękawa . Tekst opatrzono rysunkim dwóch ludzi w kaftanach
          przywiazanych do krzeseł , jeden mówi do drugiego . Przepraszam pan też
          buduje ?.,, ( koniec cytatu z muratora )

Przy takich zdolnościach i zamiarach muratora skłócenia dwóch najważniejszych
          przedstawicieli inwestycji to znaczy inwestora i wykonawcy robót , moje błędy
          literowe są prawie niczym . A może , tak bardzo irytuje Panią nasza krytyka
          niskiej drogiej wydolności budów gospodarczych . Na to nie mamy niestety
          większego wpływu. Przedstawiamy tylko pewne fakty , co pani z tym zrobi to już
          zależy od Pani . Pozdrawiamy z życzeniami samych trafnych decyzji w kwestii
          budowy domu Ekipa.wawa@wp.pl
          • Gość: Andrzej74 Re: Do pani pauli 7601 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 00:11
            A może by Pan podał adres jakiegoś domu, który Pan zbudował razem z "całą"
            ekipą... hłe hłe hłe!!!!
            • Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: Do ,, fana ,, w nowej odmianie Andrzej IP: *.chello.pl 30.10.05, 07:47
              Andrzejkowi pomyliły się fora , z forum towarzyskiego przeszedł na forum
              budować . ,, Amdzrejku ,, To nie forum auto-reklamy , a raczej forum
              wdyskusynej wymiany doświadczeć Jeśli chodzi o nikłą wolę promowania swoich
              domów na forum to inwestorzy domu z regóły chcą mieć świety spokój i nie
              interesuje icc niespodziewana wizyta ciekawskiego Andrzejka w np: niedzielę o 8
              rano i nawet w innym terminie , płacą za realizację domu sto a nawewt , setki
              tysięc złotych i mają do tego prawo . A ekipa wydaje mi się że dało się to
              zauważyć na forum nie jest to przypadkowa zbieranina chłopo-robotników z
              prowincji , ( najczęstszy przypadek tajk zwanych polecanych ekip ) , która musi
              na siłę szukać potwierdzenia swoich prac i dokonań .
        • kinooperatorka Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 07.11.05, 12:44
          Paula, sprawdź skrzynkę na Gazecie, masz maila
      • rwadz Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 03.11.05, 16:01
        pawel.debe napisał:

> ok 80 - 120 tys w zaleznosci czy to jest 100 czy 140 m.
        osoby , które zbudowały dom około 100 metrowy z dwuspadowym dachem i
        nieużytkowym poddaszem proszę o podanie ceny stanu surowego zamkniętego,czy
        mogą polecić solidną ekipę budowlana z okolic Gorzowa wlpk
    • zai78 Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 03.11.05, 10:18
      Gość portalu: Dorta napisał(a):

> Witam!
      > Prosze o odp ile wynosi orientacyjny koszt budowy domu w stanie surowym
      > zamkniętym z dachem i oknami, dach dwuspadowy, ok 110-140m kw.
      > Dziękuje z góry za fachową odpowiedz.
      > Dorta

Doroto,

Powierzchnia użytkowa mojej budowy to 165 mkw + garaż. Dom z użytkowym
      poddaszem. Na chwilę obecną stan surowy zamknięty + rozpoczęte prace wewnątrz.
      Obecny koszt inwestycji to 165 000 PLN
      pozdrawiam

• Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.chello.pl 03.11.05, 14:14
        zai78 napisała:
        > Powierzchnia użytkowa mojej budowy to 165 mkw + garaż. Dom z użytkowym
        > poddaszem. Na chwilę obecną stan surowy zamknięty + rozpoczęte prace wewnątrz.
        > Obecny koszt inwestycji to 165 000 PLN
        > pozdrawiam

Budjesz z firmą legalną czy ,,na czarno,, ekipa z chopo-robotników prowincji.
        ( Dotowany z naszych podatków KRUS ) i nie płacą ZUS , podatków etc.

Z jakich materiałów budujesz czy tradycyjnie spsobem gospodarfczym
        ( bloczki , pustaki , suporex czy w innej technologii , ile miesięcy ,
        lat budujesz . Kiedy zamierzasz w końcu zamieszkać w nowym domu.
        Ciekawość moja jest symboliczna , nie chodzi o jakieś Twoje tajemnice ,ale
        skoro , aż tak drogo budujesz 165 000 PLN za kupę zpustaków zlepionych zaprawą
        z wapna i piasku winna być też , jakaś realna sensowna przyczyna .
        • zai78 Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 03.11.05, 15:51
          ceramika w systemie porotherm + zaprawa cieplna, firma legalna, termin
          zakończenia inwestycji: druga połowa roku 2006.
          • rwadz Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 03.11.05, 16:08
            Proszę osoby które zbudowały dom 100 metrowy parterowy z dwuspadowym dachem
            bez użytkowego poddasza o podanie ceny stanu surowego zamkniętego,czy ktoś zna
            solidną ekipę budowlaną z okolic Gorzowa
          • Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.chello.pl 03.11.05, 18:28
            Dzięki to wiele wyjaśnia trochę się dziwię dalczego budujesz drogo i z do
            tego z materiałów o podwyższonej promieniotwórczośći ( ceramika ). A już te
            koszmarne , narzuty pośrednie za pracę legalnych wykonawców to koszmar
            Sami sprawdźcie na folerze voila.pl/xh03h/?1 . Ani wykonawcy nie mogą
            dobrze zarobić ( koszty pośrednie pracy ) , ani inwestor tanio zbudować i
            szybko zamieszkać , ale to wolna wola i kalkulacja zamożnego inwestora budować
            prawie tak jak w średniowieczu . Długo mozolnie i drogo .
            • Gość: vooyo Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.dsbratniak.pw.edu.pl 03.11.05, 19:46
              witam tydzien temu przesłałem Panu mail z prosba o przedstawienie oferty budowy
              domu w "tymianku" jak do tej pory nie dostałem od Pana zadnej odpowiedzi, czy
              moge w najbliższym czasie liczyc na odpowiedź z Pana strony. Przepraszam, że
              zadaje to pytanie na forum ale nie jestem pewien czy mail trafił do własciwej
              osoby czyli do Pana, czy moze Pan nie zamierza mi odpowiedziec, Pozdrawiam
              serdecznie
              • Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.chello.pl 04.11.05, 07:32
                Tak zamierzam odpowiedzieć , mam jednak prośbę o o pewną cierpliwość pytań
                podobnych do pana zapytania trochę wpłynęło , także od innych zainteresowanych
                z forum. Staram się to poukładać , ale to wymaga czasu , niestety nie do kończa
                daje się przyłożyć jeden szablon kosztów do każdego projektu budynku. Wiele
                projektów w tym pana ma indywidualne rozwiązania jak choćby w przypafdku pana
                konstrukcja dachu ( wiele płaszczyzn powierzchni dachu niereguralnych ).
                A wycenę prawdopodobnie chciałby pan dość dokładną . Wybrany projekt przez pana
                bardzo podoba się współpracownikom . Odpowiedzą na wcześniejsze zapytania i z
                pewnością dostanie pan odpowiedź , jeśli oczywiście nie jest to sprawa dla pana
                na przedwczoraj . Mam pytanie czy to Pan wykonuje niektóre projekty domów
                powtarzalnych , nazwisko jakoś mi zanane z podpisów pod projektami , czy to
                może , tylko przypadkowa zbieżność nazwisk.
                Pozdrawiam serdecznie ekipa.wawa

dla czytelników
                czy wam także podoba się taki domek
                Powierzchnia użytkowa domu bez garażu, strychu i piwnic 146,4 m2
                Powierzchnia garażu 17,9 m2
                Min. wymiary działki 20,4 x 19,4 m
                Kubatura 742,0 m3
                Powierzchnia zabudowy 125,2 m2
                Dostępne wersje:
                - z garażem dwustanowiskowym - Aneks1

Istniejące aneksy do projektu:
                - Wersja z garażem dwustanowiskowym

www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m41c958c633a7a
                jest chyba nawet kosztorys ( strona internetu ) na budowę tradycyjną
                ( z bloczków pustaków ). Miłego dnia życzy ekipa.wawa
                • vooyo Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 04.11.05, 17:40
                  witam dziekuje za odpowiedz na forum, niestety albo stety to tylko zbieznosc
                  nazwisk i nic pozatym, bardzo sie ciesze ze Panu sie podoba ten projekt, czekam
                  na maila od Pana, pozdrawiam serdecznie
    • agnieszkalew Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 04.11.05, 08:01
      Witam !!! Co do tematu głownego - koszt domu. Budujemy dom 120 m + garaż,
      parterowy, bez piwnicy i poddasza użytkowego. Stan surowy zakończony na kwocie
      120 tys. (bez okien). A swoją drogą to "pan ekipa" dość oryginalny. Zajmuje się
      tylko pisaniem na forum i to w dodatku ciągle obrażając tych, którzy mają inne
      pomysły niż On, np. nie chcą muru z betonu. Zachęcam do budowy, nie taki diabeł
      straszny. Pozdrawiam.
      • Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.chello.pl 04.11.05, 08:34
        agnieszkalew napisała:
        pan ekipa" dość oryginalny. Zajmuje się
        > tylko pisaniem na forum i to w dodatku ciągle obrażając tych, którzy mają
        inne pomysły niż On, np. nie chcą muru z betonu. Zachęcam do budowy, nie taki
        diabeł straszny. Pozdrawiam.

Zaczynam się prawie martwić , niby co miałby już zacząć przepraszać za błędy
        literowa bardzo, przepraszam . Za to że piszę nie tak jak w muratoeach etc.
        pismadłach nie będę przpraszał ale fakt że nie potrafię tak pisać i ,,lać
        wodę,, jak zadowowi pismacy na zlecenie firm sponsorów wtwórców pustaków zapraw
        itp. dpowiadając na zrzut pani że zajmuje się
        > ,,tylko pisaniem na forum i to w dodatku ciągle obrażając tych, którzy mają
        inne pomysły niż On, np. nie chcą muru z betonu,,

Sza. P, z pośród dziestu osób ekipy jedna z pwodzeniem może zajmować się
        pisaniem i korespondencją na forum i nie tylko . Mogę zapewnić panią , że nie
        dzieje się nam z tego powodu żadna krzywada . Dziękuję Pani za uznanie , a
        jeśli chodzi o beton to ma go Pani , aż w nadzmiarze w swoim domku , prawie na
        pewno z betonu lub bloczków betonowych wykonano fundamenty i posadzkę na
        gruncie( nawet dla domu z drewna to koniczne ) , dalej z betonu wykonano
        nadproża , wieniec i strop . A tylko dodatkiem obj ętościowo i w masie bydynku
        Pani domu jest ( być może ) czeroniutka barwina specjalnymi dodatkami o
        pdwyższonej promieniotwórczości prawie trzykrotnie większej od betonu
        ceramika . Dzięki za podpowiedż i powodzenia w kontynuacji domu. Czy może pani
        zdradzić nam jakie są planowane koszty dokończenia budowy domu do stanu
        nadającego się dla zamieszkania . Z góry dzięki w imieniu własnym i czytelników
        forum. Pozdrawiam i miłego , łatwego , ,,taniego,, budowania życzy ekipa.wawa
    • Gość: ania Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.orange.pl 12.03.06, 17:55

www.e-expert.org
    • Gość: tomek Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.orange.pl 12.03.06, 17:56

Firma E-expert bedzie profesjonalnym doradca, z uslug ktorego moga korzystac
      srednie i duze przedsiebiorstwa, jak i male firme oraz osoby prywatne. Nasza
      porada przyda sie zarowno w przypadku poszukiwania kredytu na mieszkanie, jak i
      ubezpieczenia na zycie, czy tez samochodu.
      Dzialanie na rzecz klienta i jestesmy
      www.e-expert.org

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka