Gość: Dorta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 14:13 Witam! Prosze o odp ile wynosi orientacyjny koszt budowy domu w stanie surowym zamkniętym z dachem i oknami, dach dwuspadowy, ok 110-140m kw. Dziękuje z góry za fachową odpowiedz. Dorta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.chello.pl 25.10.05, 17:09 Wiele zależy z czego ( materiały ) i jak będziesz budować , jeśli tak na folderze www.voila.pl/8i8cx/?1 3000 roboczo-godzin dla domku 150 m2 i około 2500 roboczo-godzin dla wykończeń typu tynki i instalacje takie jak woda ,prąd ,gaz . Dla ekip o mniej zręcznych rękach i mnejeszej sile fizycznej nakłady roboczo-godzin i czas budowy mogą wzrosnąć dwukrotnie Średnia ,,ponoć wydajna budowa,, metodzmi średniowiecza (patrz folder drobnowymiarowe bloczki ) trwa około 2 lata . Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.debe Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 25.10.05, 22:54 ok 80 - 120 tys w zaleznosci czy to jest 100 czy 140 m. Odpowiedz Link Zgłoś
nandii Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 26.10.05, 23:18 Gdzie lezy prawda? Czytam muratora co miesiąc i tam twierdzą, że domu do 200 tys się nie wybuduje, pawel.debe twierdzi że się wybuduje 100 m dom za 80 tys stan surowy, czyli pod klucz wyjdzie okolo 150 tys. Plus wiadomo mebelki ale nie od razu trzeba zaopatrywac się np w Ikei ... Nie wiem czy sie mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.debe Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 26.10.05, 23:53 oczywiscie. W muratorze pisza taki ebzdury ze glowa mala. Np od 10 lat sa tam artykuły o ogrzewaniu i wynika z nich ze ogrzewanie elektryczne jest 2 do 3 razy drozsze nic gazem czy olejem. AJ mam prad do ogrzewania w domu i wychodzi ok 3 tys za 130 metrow. Nie jest to malo i wiecej niz wegiel ale nikt mi nie powie ze wiecej niz olej czy gaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reniutka Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 08:28 Dom 160 metrow. Z oknami i dachem (dachowka ceramicza) i dwoma garazami. stan surowy zamkniety z dzialka 130 tys :) Lubelszczyzna :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.debe do reniutka 27.10.05, 09:55 witaj, mozesz dac jakis kontakt do siebie ?? chetnie nawiaza kontakt z ekipa ktora budowala u ciebie. ewentuialnie pisz do mnie na maila gazetowego. Odpowiedz Link Zgłoś
agaelgam Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 27.10.05, 10:41 u nas (w Warszawie, dom o pow.ok 140m2) wyszło podobnie: ok 120tys za stan surowy otwarty w tym dach, za okna zapłaciliśmy 10tys wraz z parapetami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.ino.tvknet.pl / 213.199.216.* 27.10.05, 19:54 agaelgam napisała: > u nas (w Warszawie, dom o pow.ok 140m2) wyszło podobnie: ok 120tys za stan > surowy otwarty w tym dach, za okna zapłaciliśmy 10tys wraz z parapetami. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak się liczy powierzchnię domu? Mam upatrzony projekt pow. użytkowa 120 m, a po podłodze przeszło 140m. Jak piszecie np. 120 tys. za 140 m, to macie na myśli te uzytkową? Agaelgam, ile dokładnie ma Twój dom? pzdr. ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaelgam Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: 62.29.165.* 28.10.05, 08:31 metraż domu to zagadka dla laika. Przyznaję się bez bicia, że kupując projekt zupełnie nie miałam o tym pojęcia. Niektóre pracownie nie wliczają np do powierzchni użytkowej komunikacji, czy pomieszczenia gospodarczego i tu powstają rozbieżności. U mnie jest tak: dom w projekcie ma 121m2 powierzchni, podłogi mają 147m2. Różnica w powierzchni wynika ze skośnych dachów na poddaszu (taką powierzchnię liczy sie inaczej). Ponieważ jednak podnieśliśmy ściany na poddaszu powierzchnia trochę wzrosła i myślę, że wynosi ok 135m2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.ino.tvknet.pl / 213.199.216.* 29.10.05, 17:01 Dzięki:) Wiem z czego wynika różnica w powierzchni, tylko często czytam, że ktos pisze "stan surowy zamknięty domu pow. 140 m za X kasy" a nie wiem jaką pow. ma na myśli. Mój przyszły dom ma 117,6 m pow. użytkowej, a po podłodze trochę ponad 140. Teraz już wiem, że jest zbliżony wielkością do Twojego. Czy mogłabyś mi napisać na priv ile Cię kosztowały poszczególne etapy budowy? Chciałabym porównać z naszymi wyliczeniami. radbal@interia.pl pzdr. ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola aga:) IP: *.ino.tvknet.pl / 213.199.216.* 29.10.05, 17:09 :) już zobaczyłam dlaczego mnie nie zrozumiałaś; napisałam "jak się liczy powierzchnię domu?", a miało być "jak liczycie?":) firmy budujące pod klucz też piszą np. 2 tys. za metr, a ja nigdy nie wiem jaki metr mają na myśli ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: aga:) IP: *.chello.pl 29.10.05, 21:16 To ważna informacja z regóły zasady wyliczania m2 są ujęte w umowie o dzielo realizacji domu , mieszkania . Można też polegać na ,,dobrym serduszku,, budowlańców wtedy mogą policzyć powierzchnię poddasza dosłownie tyle ile jest m2 podłóg a nawet niektórzy do powierzchniużytkowej wliczą powierzchnię 10 cm miedzy furtyną 0,08 m2 x 15 dzrzwi w bydynku daje juz niezłą sumkę w zł. Ale oco ten lament distaniesz od wykonawcy robót tylko tyle na ile się umawiasz ( umowa o realizację domu ) Charytatywną organizacją to budowlańcy nie są i nie bedą . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: aga:) IP: *.ino.tvknet.pl / 213.199.216.* 29.10.05, 21:46 Drogi Panie, czasami to naprawde trudno zrozumieć o co Panu chodzi. Jeszcze nie buduję domu, na razie kupiliśmy z mężem działkę i wybraliśmy (ale jeszcze nie kupiliśmy) projekt. I prowadzimy rezeznanie rynku, szacujemy czy obejdzie się bez kredytu etc. A pytanie moje było proste. Aga napisała o 140 m na które wydała 130 tys. pln za stan surowy zamkniety i zapytałam ją czy jest to 140 m pow. uzytkowej czy po podłodze. odpowiedź otrzymałam. Często widzę oferty, gdzie jest podana cena za metr i nie jest sprecyzowane jaki to metr, a różnica w pow. netto i uzytkowej jest duża. Więc pytam, po to jest to forum. A jak będziemy już budowac nasz wymarzony dom, to, może byc Pan pewien, dokładnie będę wiedziała PRZED wbiciem łopaty w ziemię, ile mam zapłacić budowlańcom za stan surowy zamkniety. Reszta to poezja... pzdr. ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekipa.wawa@wp.pl soryy ... Panią Paulę pomyliłem z panią o Olą IP: *.chello.pl 29.10.05, 22:52 Bardzo , Bardzo , Bardzo , Bardzo , PRZEPRASZAM Ekipa.wawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arthur Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.access.telenet.be 01.11.05, 20:08 reniutka : podaj prosze mi namiary na projekt w tych pienązkach , pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 08:15 Nie wiem czy piszesz prawde. Ogrzewanie ogrzewaniu sie nie rowna. 20C w pomieszczeniach a 12C i siedzenie w kozuchu w domu to duzo roznica. Znam takich ktorzy to robia. Odpowiedz Link Zgłoś
paula7601 Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 27.10.05, 21:02 pawel.debe czy ty budujesz sie w Dębe wielkie koło mińska? ja na wiosne bede sie tam budowac i szukam ekipy kótra mi najpierw wyceni koszt wybudowania 140m użytkowej. Paula Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekipa.wawa@wp.pl Do pani pauli 7601 IP: *.chello.pl 29.10.05, 22:45 Nie wiem co aż tak Panią irytuje . Proszę wżiąc pod uwagę , że nie tylko pani może mieć zamiary rozeznania. Robią to także budowlańcy . Fakt może czasami za bardzo bez ogródek prosto z mostu. Ale znudziło nas już , prezentowame na forum gazet typu murator opinje o budowlańczch . Cytuję jedną z porad muratora z cyklu zbudować i przetrwać Rada muratora powstała po doświadczeniach w patronacie muratora dla budowy domu na wystawę domów modelowych w Józefosławiu pod Warszawą w 2001 r. Dom zwany przez murator doskonały 148 m2 za 480 000 zł (dom silikatu + wełna ). Raday muratora: ,,Budowa domu przypomina bitwę , po jednej stronie Ty , ze swoimi marzeniami , po drugiej zaprawieni w boju wykonawcy . Oni już nie jednego takiego jak Ty przeszli .Musisz postępować jak wytrawny polierzysta . Musisz wiedzieć jak grać , kiedy udawać , że nie umiesz w tę grę grać , kiedy powiedzieć pas , a kiedy wyciągnąc asa z rękawa . Tekst opatrzono rysunkim dwóch ludzi w kaftanach przywiazanych do krzeseł , jeden mówi do drugiego . Przepraszam pan też buduje ?.,, ( koniec cytatu z muratora ) Przy takich zdolnościach i zamiarach muratora skłócenia dwóch najważniejszych przedstawicieli inwestycji to znaczy inwestora i wykonawcy robót , moje błędy literowe są prawie niczym . A może , tak bardzo irytuje Panią nasza krytyka niskiej drogiej wydolności budów gospodarczych . Na to nie mamy niestety większego wpływu. Przedstawiamy tylko pewne fakty , co pani z tym zrobi to już zależy od Pani . Pozdrawiamy z życzeniami samych trafnych decyzji w kwestii budowy domu Ekipa.wawa@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej74 Re: Do pani pauli 7601 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 00:11 A może by Pan podał adres jakiegoś domu, który Pan zbudował razem z "całą" ekipą... hłe hłe hłe!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: Do ,, fana ,, w nowej odmianie Andrzej IP: *.chello.pl 30.10.05, 07:47 Andrzejkowi pomyliły się fora , z forum towarzyskiego przeszedł na forum budować . ,, Amdzrejku ,, To nie forum auto-reklamy , a raczej forum wdyskusynej wymiany doświadczeć Jeśli chodzi o nikłą wolę promowania swoich domów na forum to inwestorzy domu z regóły chcą mieć świety spokój i nie interesuje icc niespodziewana wizyta ciekawskiego Andrzejka w np: niedzielę o 8 rano i nawet w innym terminie , płacą za realizację domu sto a nawewt , setki tysięc złotych i mają do tego prawo . A ekipa wydaje mi się że dało się to zauważyć na forum nie jest to przypadkowa zbieranina chłopo-robotników z prowincji , ( najczęstszy przypadek tajk zwanych polecanych ekip ) , która musi na siłę szukać potwierdzenia swoich prac i dokonań . Odpowiedz Link Zgłoś
kinooperatorka Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 07.11.05, 12:44 Paula, sprawdź skrzynkę na Gazecie, masz maila Odpowiedz Link Zgłoś
rwadz Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 03.11.05, 16:01 pawel.debe napisał: > ok 80 - 120 tys w zaleznosci czy to jest 100 czy 140 m. osoby , które zbudowały dom około 100 metrowy z dwuspadowym dachem i nieużytkowym poddaszem proszę o podanie ceny stanu surowego zamkniętego,czy mogą polecić solidną ekipę budowlana z okolic Gorzowa wlpk Odpowiedz Link Zgłoś
zai78 Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 03.11.05, 10:18 Gość portalu: Dorta napisał(a): > Witam! > Prosze o odp ile wynosi orientacyjny koszt budowy domu w stanie surowym > zamkniętym z dachem i oknami, dach dwuspadowy, ok 110-140m kw. > Dziękuje z góry za fachową odpowiedz. > Dorta Doroto, Powierzchnia użytkowa mojej budowy to 165 mkw + garaż. Dom z użytkowym poddaszem. Na chwilę obecną stan surowy zamknięty + rozpoczęte prace wewnątrz. Obecny koszt inwestycji to 165 000 PLN pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.chello.pl 03.11.05, 14:14 zai78 napisała: > Powierzchnia użytkowa mojej budowy to 165 mkw + garaż. Dom z użytkowym > poddaszem. Na chwilę obecną stan surowy zamknięty + rozpoczęte prace wewnątrz. > Obecny koszt inwestycji to 165 000 PLN > pozdrawiam Budjesz z firmą legalną czy ,,na czarno,, ekipa z chopo-robotników prowincji. ( Dotowany z naszych podatków KRUS ) i nie płacą ZUS , podatków etc. Z jakich materiałów budujesz czy tradycyjnie spsobem gospodarfczym ( bloczki , pustaki , suporex czy w innej technologii , ile miesięcy , lat budujesz . Kiedy zamierzasz w końcu zamieszkać w nowym domu. Ciekawość moja jest symboliczna , nie chodzi o jakieś Twoje tajemnice ,ale skoro , aż tak drogo budujesz 165 000 PLN za kupę zpustaków zlepionych zaprawą z wapna i piasku winna być też , jakaś realna sensowna przyczyna . Odpowiedz Link Zgłoś
zai78 Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 03.11.05, 15:51 ceramika w systemie porotherm + zaprawa cieplna, firma legalna, termin zakończenia inwestycji: druga połowa roku 2006. Odpowiedz Link Zgłoś
rwadz Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 03.11.05, 16:08 Proszę osoby które zbudowały dom 100 metrowy parterowy z dwuspadowym dachem bez użytkowego poddasza o podanie ceny stanu surowego zamkniętego,czy ktoś zna solidną ekipę budowlaną z okolic Gorzowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.chello.pl 03.11.05, 18:28 Dzięki to wiele wyjaśnia trochę się dziwię dalczego budujesz drogo i z do tego z materiałów o podwyższonej promieniotwórczośći ( ceramika ). A już te koszmarne , narzuty pośrednie za pracę legalnych wykonawców to koszmar Sami sprawdźcie na folerze voila.pl/xh03h/?1 . Ani wykonawcy nie mogą dobrze zarobić ( koszty pośrednie pracy ) , ani inwestor tanio zbudować i szybko zamieszkać , ale to wolna wola i kalkulacja zamożnego inwestora budować prawie tak jak w średniowieczu . Długo mozolnie i drogo . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vooyo Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.dsbratniak.pw.edu.pl 03.11.05, 19:46 witam tydzien temu przesłałem Panu mail z prosba o przedstawienie oferty budowy domu w "tymianku" jak do tej pory nie dostałem od Pana zadnej odpowiedzi, czy moge w najbliższym czasie liczyc na odpowiedź z Pana strony. Przepraszam, że zadaje to pytanie na forum ale nie jestem pewien czy mail trafił do własciwej osoby czyli do Pana, czy moze Pan nie zamierza mi odpowiedziec, Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.chello.pl 04.11.05, 07:32 Tak zamierzam odpowiedzieć , mam jednak prośbę o o pewną cierpliwość pytań podobnych do pana zapytania trochę wpłynęło , także od innych zainteresowanych z forum. Staram się to poukładać , ale to wymaga czasu , niestety nie do kończa daje się przyłożyć jeden szablon kosztów do każdego projektu budynku. Wiele projektów w tym pana ma indywidualne rozwiązania jak choćby w przypafdku pana konstrukcja dachu ( wiele płaszczyzn powierzchni dachu niereguralnych ). A wycenę prawdopodobnie chciałby pan dość dokładną . Wybrany projekt przez pana bardzo podoba się współpracownikom . Odpowiedzą na wcześniejsze zapytania i z pewnością dostanie pan odpowiedź , jeśli oczywiście nie jest to sprawa dla pana na przedwczoraj . Mam pytanie czy to Pan wykonuje niektóre projekty domów powtarzalnych , nazwisko jakoś mi zanane z podpisów pod projektami , czy to może , tylko przypadkowa zbieżność nazwisk. Pozdrawiam serdecznie ekipa.wawa dla czytelników czy wam także podoba się taki domek Powierzchnia użytkowa domu bez garażu, strychu i piwnic 146,4 m2 Powierzchnia garażu 17,9 m2 Min. wymiary działki 20,4 x 19,4 m Kubatura 742,0 m3 Powierzchnia zabudowy 125,2 m2 Dostępne wersje: - z garażem dwustanowiskowym - Aneks1 Istniejące aneksy do projektu: - Wersja z garażem dwustanowiskowym www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m41c958c633a7a jest chyba nawet kosztorys ( strona internetu ) na budowę tradycyjną ( z bloczków pustaków ). Miłego dnia życzy ekipa.wawa Odpowiedz Link Zgłoś
vooyo Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 04.11.05, 17:40 witam dziekuje za odpowiedz na forum, niestety albo stety to tylko zbieznosc nazwisk i nic pozatym, bardzo sie ciesze ze Panu sie podoba ten projekt, czekam na maila od Pana, pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkalew Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? 04.11.05, 08:01 Witam !!! Co do tematu głownego - koszt domu. Budujemy dom 120 m + garaż, parterowy, bez piwnicy i poddasza użytkowego. Stan surowy zakończony na kwocie 120 tys. (bez okien). A swoją drogą to "pan ekipa" dość oryginalny. Zajmuje się tylko pisaniem na forum i to w dodatku ciągle obrażając tych, którzy mają inne pomysły niż On, np. nie chcą muru z betonu. Zachęcam do budowy, nie taki diabeł straszny. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.chello.pl 04.11.05, 08:34 agnieszkalew napisała: pan ekipa" dość oryginalny. Zajmuje się > tylko pisaniem na forum i to w dodatku ciągle obrażając tych, którzy mają inne pomysły niż On, np. nie chcą muru z betonu. Zachęcam do budowy, nie taki diabeł straszny. Pozdrawiam. Zaczynam się prawie martwić , niby co miałby już zacząć przepraszać za błędy literowa bardzo, przepraszam . Za to że piszę nie tak jak w muratoeach etc. pismadłach nie będę przpraszał ale fakt że nie potrafię tak pisać i ,,lać wodę,, jak zadowowi pismacy na zlecenie firm sponsorów wtwórców pustaków zapraw itp. dpowiadając na zrzut pani że zajmuje się > ,,tylko pisaniem na forum i to w dodatku ciągle obrażając tych, którzy mają inne pomysły niż On, np. nie chcą muru z betonu,, Sza. P, z pośród dziestu osób ekipy jedna z pwodzeniem może zajmować się pisaniem i korespondencją na forum i nie tylko . Mogę zapewnić panią , że nie dzieje się nam z tego powodu żadna krzywada . Dziękuję Pani za uznanie , a jeśli chodzi o beton to ma go Pani , aż w nadzmiarze w swoim domku , prawie na pewno z betonu lub bloczków betonowych wykonano fundamenty i posadzkę na gruncie( nawet dla domu z drewna to koniczne ) , dalej z betonu wykonano nadproża , wieniec i strop . A tylko dodatkiem obj ętościowo i w masie bydynku Pani domu jest ( być może ) czeroniutka barwina specjalnymi dodatkami o pdwyższonej promieniotwórczości prawie trzykrotnie większej od betonu ceramika . Dzięki za podpowiedż i powodzenia w kontynuacji domu. Czy może pani zdradzić nam jakie są planowane koszty dokończenia budowy domu do stanu nadającego się dla zamieszkania . Z góry dzięki w imieniu własnym i czytelników forum. Pozdrawiam i miłego , łatwego , ,,taniego,, budowania życzy ekipa.wawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.orange.pl 12.03.06, 17:55 www.e-expert.org Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Jaki koszt domu-surowy zamknięty? IP: *.orange.pl 12.03.06, 17:56 Firma E-expert bedzie profesjonalnym doradca, z uslug ktorego moga korzystac srednie i duze przedsiebiorstwa, jak i male firme oraz osoby prywatne. Nasza porada przyda sie zarowno w przypadku poszukiwania kredytu na mieszkanie, jak i ubezpieczenia na zycie, czy tez samochodu. Dzialanie na rzecz klienta i jestesmy www.e-expert.org Odpowiedz Link Zgłoś