slonko12345 10.11.05, 15:13 Pyt. jak w temacie - czy warto? Ile może kosztować 1m2 piwnicy? Jesteśmy na etapie wyboru projektu i sami nie wiemy, czy stać nas na taki komfort:) Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi. Marta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beton44 Re: Czy warto budować dom z piwnicą? 11.11.05, 07:16 Czy warto - cała jedna kondygnacja dodatkowo z zastosowaniem na cele gospodarcze.... Np w przypadku opalania domu paliwem stałym gdzieś trzeba upchać kotłownię i opał... A i z czasem zbiera się trochę gratów... A czy dużo drożej - dodatkowy koszt to wykopanie/wywiezienie ziemi przy głębokości 1,2 metra i domu 10x10 będzie ze 100 m sześć i strop nad piwnicą jakieś 6000 - 10000 PLN w zależności od technologii... I gdy są piwnice jest okazja do porządnego wykonania ławy fundamentowej i ścian piwnicznych takich jak powinny być a nie jak to w naszym kraju lubi się robić - zalania betonem wykopanych w ziemi rowów... A właściciele potem się dziwią że na ścianach pojawiają się pęknięcia a zaoszczędzili 1500 PLN na stali do zbrojenia ławy fundamentowej i 3000 PLN na szalunkach... A w dalszej perspektywie użytkowania piwnica - wykonana "po bożemu" czyli zagłębiona na jakiś 1,2 metra w ziemię co wymusi poziom podłogi parteru też z 1 metr nad ziemią - zapewni przy w miarę solidnie wykonanej izolacji przeciwwilgociowej suchą, niezagrzybioną część mieszkalną budynku... Ciekawe jak będą wyglądać za paręnaście lat te domy wykonane w obecnie modnym trendzie niepodpiwniczone, poziom parteru równo z ziemią... Teraz minusy/ typowe argumenty przeciwników piwnic: Przy wysokim poziomie wód gruntowych może się w piwnicy czasem pojawić woda - ale teren gdzie jest woda 1 metr pod ziemią to się raczej według mnie nie nadaje pod budowę budynków mieszkalnych... No i gdy zbuduje się dom z parterem na wysokości 1 metr, a nie równo z ziemią budynek będzie o ten 1 metr wyższy co może uniemożliwić budowę domu wg wymarzonego projektu gdy jest jakaś ustalona wysokość zabudowy... Olbrzymie koszty ??? 10000 PLN za jakieś dodatkowe 70 m kw (przy domu 10x10) wyjdzie no do 200 PLN za metr kwadratowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Czy warto budować dom z piwnicą? IP: *.eranet.pl 11.11.05, 07:29 niee za droga impreza www.e-zolacje.pl Odpowiedz Link Zgłoś
beton44 Re: Czy warto budować dom z piwnicą? 11.11.05, 08:03 Gratuluję zwięzłości wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aro Re: Czy warto budować dom z piwnicą? IP: *.tele2.pl 11.11.05, 09:28 Mam wątpliwości czy za 10 000 zł da sie poprawnie wykonać piwnicę o powierzchni 100 m2 . Dodatkowe koszty : Dodatkowe zagłębienie , 3000 zł sciana fundamentowa około 1,5 m wyższa , 4000 zł dodatkowy strop miedzy piwnicą a pierwszą kondygnacją , 10 000 zł izolzacje wodne posadzki i ścian fundamentwych , 3000 zł izolacja termiczna ścian fundamentowych i stropu, 2000 zł instalacja CO , 1500 zł elektryczna , 500 zł wentylacja , 500 zł tynkowanie 3000 zł poszadzka 2000 zł okna , 1000 zł dzwi , 500 zł schody .1000 zł Suma 33 tyś zł , niech bedzie nawet 30 000 zł Co zyskujemy ? Pomieszczenia gospodarcze , raczej słabo doświetlone , i napewno nie zbyt funkcjonalne. Pytanie czy koniecznie trzeba kocioł na paliwo stałe ( węgiel ) pakować do piwnicy? Uważam że nie . Jest to wręcz kłopotliwe przy eksploatacji , kilka ton wegla trzeba znieść na dół i około tony popiołu trzeba wynieść póżniej do góry . Pozatym komin ( przewód spalinowy ) muski być o 2 mety dłuższy co też kosztuje . Za 30 000 zł można wybudować na parterze 30 m2 pomieszczeń gospodarczych o wiele bardziej funkcjonalnych . Moim zdaniem ,jedyny powód który uzasadnia budowanie piwnicy to bardzo mała działka limityjąca wielkość budynku . Odpowiedz Link Zgłoś
beton44 Re: Czy warto budować dom z piwnicą? 11.11.05, 16:32 A po co: Instalacja co Tynkowanie ściana piwniczna wyższa 1,5 metra ??? Piwnica o wysokości 3,5 metra ??? Izolacje "wodne" 3000 ??? A ścian fundamentowych i posadzki na gruncie to byśmy nie izolowali? Już obciąłem 10000 PLN Ponadto podziwiam determinację do palenia w węglowym kotle koło salonu ... Są jeszcze ludzie co nie boją się brudu i dymu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: Czy warto budować dom z piwnicą? TAK 11.11.05, 09:39 Dodam do tego co napisal beton44: > I gdy są piwnice jest okazja do porządnego wykonania ławy fundamentowej > i ścian piwnicznych takich jak powinny być > A właściciele potem się dziwią że na ścianach pojawiają się pęknięcia > a zaoszczędzili Nalezy sobie zadac takze pytanie o nerwy zwiazane z kosztami napraw pekniec. O koszt utrzymania fasady za 10 czy 20 lat. Ja mam piwnice, moj sasiad obok nie ma, obydwa domy 20 lat. Zgadnijcie ktory jeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
pola.76 pytanie 11.11.05, 13:15 jestem laikiem zupełnym , więc prosze o wybaczenie, ale jaki ma związek piwnica z pęknięciami na scianach? Pytam, my tez mamy dylemat: z piwnicą czy bez? Odpowiedz Link Zgłoś
beton44 Re: pytanie 11.11.05, 16:19 Tak bezpośrednio to nic nie ma... Ale gdy robi się dom niepodpiwniczony, często inwestora i wykonawcę kusi by dla oszczędności czasu i pieniędzy fundamenty wykonać to w ten sposób, że kopie się w ziemi rowy na wymiar ściany fundamentowej i zapełnia betonem i tyle... A gdy dom jest podpiwniczony, to trzeba wykopać wielką dziurę i jest wtedy dużo miejsca dla wykonania zgodnej z sztuką budowlaną (ładna nazwa) ławy fundamentowej, czyli takiej zbrojonej stalą betonowej "podstawy" pod dom... I jakoś tak bardziej wypada zrobić to porządnie... Oczywiście można to zrobić i w budynku niepodpiwniczonym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 18:24 Do mieszkających w blokach pytanie: ilu z Was zrezygnowało z piwnicy? Co to za dom bez piwnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdy Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.05, 08:55 Gdy kupowałem mieszkanie to miałem opory, przewazył rachunek ekonomiczny i te pieniądze wsadziłem w materiały wykończeniowe. Po 4 latach mogę powiedziec ze była to trafiona decyzja - smieci i graty ladują tam gdzie ich miejsce - na smietniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eliza Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 09:39 My mamy do sprzedania mieszkanko i jeszcze się nie zdarzyło żeby kupujący nie spytał czy jest piwnica. Niestety nie ma ale my kupujemy nowe już na pewno z piwnicą. Odpowiedz Link Zgłoś
kajmann Re: pytanie 13.11.05, 01:45 Moim zdaniem jeśli macie "wolne" 15 - 20 tyś to zafundujcie sobie piwnice. Jesli jednak dużo kasy nie ma to lepiej wszystko przeliczyć żeby potem nie chodzić po chodniczkach rozłożonych na betonowych posadzkach (wykończenie domu to 2/3 całej inwestycji!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klara Re: pytanie IP: *.unregistered.media-com.com.pl 13.11.05, 12:33 Proponuję ci piwnicę z garażem, jest bardzo funkcjonalna (sprawdziła się w naszej rodzinie).Można w niej zrobić kilka dodatkoych pomieszczeń oprócz garażu i kotłowni np:suszarnie(dzieki temu rozwiesisz sobie pranie bez wzgl. na pogodę i nie będzie musiało kisić się w łazience w deszczowe dni lub zimą), gdzieś też trzeba trzymać różne szpargały,duży stół dla rodziny, który się wyciąga tylko na święta i wyjątkowe okazje,pomyśl o zimie(złożoną choinkę, bombki,narty, łyżwy)a latem potrzebne są rowery,rolki, przy domu i w ogrodzie zawsze jest robota (narzędzia ogrodnicze,rzeczy ogrodowe i nie możesz zapomnieć o tym, że po każdym remonciku mężowi coś zostaje: jakieś puszki, pędzle itp. rzeczy.I możesz włożyć tam 100 różnych rzeczy, które są ważne dla waszej rodziny. Oczywiście możesz wybudować dom bez piwnicy i wszystko upchnąć do garażu ale z czasem będzie wam doskwierać ciasnota a piwnicy już nie dobudujesz.Wybudowanie osobno dużego garażu też kosztuje i jeszcze zabiera dużo działki.Osobiście nie znam nikogo kto narzeka, że ma piwnice ale znam osoby, które narzekają,że jej nie mają lub, że mają za małą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Czy warto budować dom z piwnicą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 11:29 Wg. mnie warto. Mieszkam w ponad 20 - letnim domu z sutereną właściwie - chyba nie z piwnicą. Kiedy był budowany nie można było wykonać podpiwniczenia całości - ze względu na przepisy metrażowe. Podpiwniczone są pokoje, a niepodpiwniczone salon i kuchnia. Fundamenty solidne pod obydwoma częściami, nic nie jęczy i nie pęka. W piwnicy/suterenie mamy garaż, warsztat, kotłownię (część gdzie kiedyś przechowywano węgiel mam przerobioną na spiżarkę), pralnie z suszarnią i małe pomieszzenie, w którym przechowujemy domowe wina. Sąsiedzi w domu obok urządzili tam sobie małe samodzielne mieszkanko, bo jest ich więcej - zmieściła im się łazienka i pokój z aneksem kuchennym i jeszcze kotłownia i część garażu została. Domy trochę później budowane na tym samym osiedlu maja już podpiwniczone kuchnie i salony - zaróno mój mąż, jak i teść, który dom budował zgodnie twierdzą, że też powinniśmy mieć tam piwnicę - taką z prawdziwego zdarzenia - słabooświetloną i stosunkowo niską i chłodną - idealną na spiżarnię i piwniczkę na wino, które teraz muszą być przechowywane w nieodpowiedzich warunkach. Jeśli będziemy kiedykolwiek budować dom to tylko z piwnicą - niepodobają mi się kotły do ogrzewania w łazienkach, pranie wiszące nad wanną - wylazłam z bloku i doceniam wszystko co oferuje dom - składzik na narzędzia ogrodnicze, warsztat, garaż, pralnię, suszarnię, spiżarkę - nie oddam mojej piwnicy za nic, a jeśli będziemy rozważać budowę nowego domu to piwnicę zaplanuję tak samo szczególowo jak np. kuchnię, żeby było miejsce na rowery, meble ogrodowe, wielki stół gościnny i co tam sobie tylo zamarzę. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko12345 Re: Czy warto budować dom z piwnicą? 16.11.05, 19:33 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Raczej skłaniałabym się ku piwnicy, bo faktycznie zyskuje się wówczas dużo miejsca na składowanie chwilowo niepotrzebnych "gratów". Jednak oprócz kosztów dużym minusem dla mnie jest jeszcze podwyższenie domu. Wolałabym, żeby wejście do domu było na poziomie gruntu. Czy to jest możliwe w domu z piwnicą? Jeśli tak, to pewnie generuje kolejne koszty? :( Czy ktoś zbudował/buduje tak podpiwniczony dom? Będę wdzięczna za sugestie. Pozdrawiam serdecznie, Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alin_k Re: Czy warto budować dom z piwnicą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 13:12 A kto mowi ze mozesz miec wejscia do domu na pozomie gruntu!!! Moi znajomi maja piwnice, a do domu wchodzi sie po 2 lub 3 schodkach- jak chyba do kazdego!! To nie jest powiedziane ze bedzie wyzej,zalezy jak sie wybuduje. No chyba ze planujesz piwnice na poziomie 0, to wtedy dom "idzie" w gore, a razem z nim wejscie. My tez planujemy budowe i juz jestesmy przekonani do piwnicy! Tam masz miejsce na wszystko, a moze nawet warsztat albo mala silownia?! Nas akurat sytuacja zmusza, bo dzialke mamy "z gorki" i sila rzeczy zeby wyrownac to albo nawiesc albo piwnice. To drugie rozwiazanie lepsze, bo moze bedzie "letni pokoik" dla gosci przy grillu gdy nas zlapie deszczyk :) Odpowiedz Link Zgłoś
utalia Re: Czy warto budować dom z piwnicą? 23.11.05, 23:40 ja zaluje, ze mam piwnice. Jest to spore miejsce do zbierania gratow. A jak ktos slusznie powiedzial miejsce gratow jest na smietniku. Jak sie nie ma piwnicy to sie segreguje rzeczy na potrzebne, ktore znajda miejsce w pom. gosp. a jesli nie wyrzucamy je. A tak tego szkoda, tamtego zal a moze sie jeszcze przyda a teraz nie mam czasu wywiezc na wysypisko wiec fruu do piwnicy bo latwo, szybko i mamy dom na smieciach. Zwlaszcza jak maz to balaganiarz. Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Czy warto budować dom z piwnicą? 23.11.05, 19:42 Czy warto mieć ? - zdecydowanie tak Czy warta jest wydanych pieniędzy? - zdecydowanie nie Wg mojej subiektywnej oceny lepiej wybrać projekt, gdzie jest więcej pomieszczeń gospodarczych (lub są większe) lub bardzo duży garaż niż budować piwnicę. Oszczędza się chociażby na jednym stropie. A jakość wykonania ław powinna być chyba niezależna od tego, czy dom ma piwnicę, czy nie. Na pobliskich budowach widziałem takie przypadki, że wykopano rowy tylko pod ławy i zalewano je betonem nie ściągając nawet humusu spod podłogi (!!!), ale taka oszczędność (zgadzam się z przedmócami) to najgłupsza z oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
kajmann Re: Czy warto budować dom z piwnicą? 13.12.05, 23:06 Jak sądzę nie ściągano humusu bo nie obrywają się wtedy rowy pod fundamenty przy kopaniu i zalewaniu. Jeśli jednak humus nie był potem wybrany i został pod podłogą to serdecznie mieszkańcom wspólczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ignorant Re: Czy warto budować dom z piwnicą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 15:18 a co to hamus? Odpowiedz Link Zgłoś