Gość: Maciejo IP: *.crowley.pl 06.12.05, 09:45 Vitajcie! Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy i gdzie jest określona odległość jaka musi być zachowana pomiędzy granicą działki (ogrodzeniem), a rowem melioracyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Michał Re: Granice działki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 10:55 Zadzwoń do najbliższego inspektoratu nadzoru budowlanego. Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: Granice działki 06.12.05, 19:43 Podałeś zbyt mało informacji, geodeta zadał mi tyle pytań że mi szczena opadła. Zadaj to pytanie tutaj, link. Tylko już wiem że jak chcesz coś wiedzieć to opisz szerzej o co chodzi. www.i-net.pl/phorum-3.4.8a/list.php?f=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juras Re: Granice działki IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.12.05, 22:36 W żadnym przepisie takiej odległości nie ma.Ogrodzenie może stanowić krawędź rowu i często tak właśnie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: Granice działki 07.12.05, 18:56 Równie dobrze połowa rowu może należeć do Ciebie, a granica działki przebiega środkiem rowu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciejo Re: Granice działki IP: *.crowley.pl 08.12.05, 12:02 Wielkie dzięki za podpowiedzi! Tak dla wyjaśnienia mam zamiar kupić działkę budowlaną powstałą w wyniku podziału jednej większej na dwie małe, z tym że aby nowe działki spełniały wymogi wielkościowe, bok działki skrajnej (mojej) musiał zostać trochę przesunięty, przesunięty częściowo musiał zostać też rów. Geodeta podzielił, wyznaczył granice, właściciele gruntu dokonali przesunięcia rowu. W chwili obecnej słupek graniczny stoi tuż obok nowego rowu i zastanawiam się czy odległość nie powinna być większa, czy kiedyś nie przyjdzie mi decyzja z gminy o konieczności rozebrania ogrodzenia? Pozdrawiam MS Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: Granice działki 08.12.05, 13:17 Jeśli rów nie jest wybetonowany i szeroki, to nie. W wypadku gdyby rów spełniał inne role niż tylko melioracyjne, mogła by istnieć konieczność pozostawienia dostępu do niego na całej długości, jak w rzekach lub jeziorach. Odpowiedz Link Zgłoś