Gość: marek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 13:27 Czy za 100 000 uda się wybudować prosty dom ok 100m2 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mif Re: budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 13:28 Wybudować - tak, wykończyć - nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekipa.wawa Re: budowa IP: *.chello.pl 27.12.05, 16:26 Na budowę domy z tynkami wewmątrz instalcjami wod.kan i elektryczną , pod warunkiem , że masz prosty projekt domu , bez wymyślnych wykuszy , lukarn i otworów okiennych w dachu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: budowa IP: 217.153.82.* 27.12.05, 17:12 uda sie wybudowac pod klucz betonowy bunkier otynkowany od wewnatrz dla niepoznaki gipsem ogrzewany koza kominami z najtanszej cegly obrobkach blacharskich z najtanszej blachy o tak niewielkiej ilosci stali zbrojeniowej ze bedziesz musial ustawiac ciezsze meble przy scianach nosnych po5 latach wszystko zacznie sie sypac i nie bedziesz ,ze strachu, mogl reklamowac usterek bo jakis rusycysta przetlumaczy ci dziary na plecach zatrudnianych na czarno robotnikow i chocbys mial znajomosci w aparacie scigania nic nie poradzisz bo pan dobry dom vel ekipa zmieni nazwe firmy na sw. mikolaj pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekipa Re: budowa IP: *.chello.pl 27.12.05, 17:24 Ej tam gościu i nicku ,,cromwell,, wszecwiedzący proroku z Bożej łaski. Nie pieprz , konkrety proszę . Co masz na poparcie swych bredni wyssanych z palca . A moze swe ,, prproctwa,, wywróżyłeś z fusów po cieniej cherbatce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 17:48 Gość portalu: ekipa napisał(a): > Ej tam gościu i nicku ,,cromwell,, wszecwiedzący proroku z Bożej łaski. > Nie pieprz , konkrety proszę . Oto one: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=33337278&a=33444612 "Jaśnie Pana własne słowo..." Cytat z "Zemsty" Aleksandra hrabiego Fredry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: budowa IP: 217.153.82.* 27.12.05, 18:10 cromwell napisal: <uda sie wybudowac pod klucz betonowy bunkier otynkowany od wewnatrz dla <niepoznaki gipsem przeciez to twoja tania metoda budowania dziwi mie tylko bo ostatnio jezdziles po pani iwonie wmawiajac jej ze kupe wody weszlo w budynek z betonu komorkowego a przeciez do betonu potrzeba 2x wiecej wody <ogrzewany koza nie ma w twojej ofercie kosztow instalacji ogrzewania <kominami z najtanszej cegly <obrobkach blacharskich z najtanszej blachy <o tak niewielkiej ilosci stali zbrojeniowej ze bedziesz musial ustawiac ciezsze <meble przy scianach nosnych <po5 latach wszystko zacznie sie sypac policzylem dokladnie twoj kosztorys mozesz powiedziec ze nie ma tam zadnych ekstrawagancji a ja widze ze stosujesz najgorsze jakosciowo materialy i co z tego ze maja znaczek "B" prawda jest taka ze nie wytrzymaja 5 lat <i nie bedziesz ,ze strachu, mogl reklamowac usterek <bo jakis rusycysta przetlumaczy ci dziary na plecach zatrudnianych na czarno <robotnikow sam kiedys oferowales malowanie mieszkania BEZ RACHUNKU powtarzam BEZ RACHUNKU stad prosty wniosek ze zatrudniasz ludzi na czarno poza tym w ostatnim kosztorysie podales kwote 38000 zl jako koszty plac pracownikow + zysk firmy policzmy zatem : do wybudowania domu w ciagu 3 miesiecy musi byc zatrudnionych min 6 pracownikow pracujacych od switu do poznej nocy mysle ze moze znajda sie chetni za place3000 brutto chociaz watpie chyba nie ma sensu dalej liczyc... <i chocbys mial znajomosci w aparacie scigania nic nie poradzisz <bo pan dobry dom vel ekipa zmieni nazwe firmy na sw. mikolaj nic nie mam do ciebie ekipa ale zaczynasz byc meczacy wykorzystujesz nisze i bardzo dobrze bo znajda sie ludzie gotowi przyjac twoje warunki chce jednak ich przestrzec i mysle ze mi wolno nie kazdy tak do konca nie wie co moze za dana kwote uzyskac pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kurova Re: budowa 27.12.05, 20:19 Witam, moja koleżanka wybudowała,wyposażyła prawie cały dom ( oprócz mebli do kuchni, i mebli do dwóch pokoi na piętrze).Budowała jej ekipa wujka i zapłaciła po "znajomości" 10 000 zł.Domek o pow.89m2+garaż. Z tym ,że my mieszkamy w woj.lubuskim i u nas takie ceny są realne. Jeżeli jesteś z innego rejonu to raczej się nie zmieścisz w tej kwocie. Aha i proszę bez żadnych komentarzy, typu że dom został wybudowany z gorszych materiałów, nic z tych rzeczy, materiały jak najbardziej przeciętne, siporex( nie cegła rozbiórkowa),dachówka ceramiczna ( nie blachodachówka),okna plastikowe M&S, okna połaciowe (fakro), itd.itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mefisto Re: budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 21:59 Uważam, że stówka to niezła sumka i spokojnie za taką kasę można wybudować ~100m2 domek. Nie wliczam w to kosztów działki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: budowa IP: 217.153.82.* 28.12.05, 07:52 do ceny dzialki trzeba wliczyc oplate skarbowa,notarialna i za wpis do ksiag wieczystych wprawdzie od nowego roku oplata za wpis do ksiag wieczystych nie powinna przekraczac 200 zlotych ale pozyjemy zobaczymy doliczyc trzeba rowniez koszty przylaczy mediow jezeli chodzi o dachowke ceramiczna to te tansza juz po kilku latach zaczyna pokrywac mech na rynku jest duzy wybor blachodachowki ta w cenie zblizonej do onduliny plowieje od czynnikow atmosferycznych a w miejscach glebszych przetloczen odpryskuje farba razem z ocynkiem jeszcze gorsza jest blacha do obrobek tegoz producenta po dwoch lata wylaza na niej "purchle" to samo dotyczy zwyklej cegly nie nadaje sie do muruwania kominow na zewnatrz bo nowa rozsypuje sie w rekach tak wiec co tanie to drogie pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekipa Re: budowa IP: *.chello.pl 28.12.05, 11:21 Gość portalu: cromwell napisał(a): nic nie mam do ciebie ekipa ale zaczynasz byc meczacy wykorzystujesz nisze i bardzo dobrze bo znajda sie ludzie gotowi przyjac twoje warunki chce jednak ich przestrzec i mysle ze mi wolno nie kazdy tak do konca nie wie co moze za dana kwote uzyskac pzdr. nic nie mam do ciebie cromwell ale po co ,,pieprzysz,, farmazony typu ,,znajda się ludzie gotowi przyjąć twoje warunki,, ( koniec cytatu ) W zasadzie można budować także z pozłacanych cegieł pustaków etc. Tylko po co z ekonomią pożytkiem dla przeciętnego inwestora nie ma to nic wspólnego Dom budują tylko ,,zazwyczaj,, po to aby wygodnie bezpiecznie w nim mieszkać . Materiał budowlany beton stanowi od około 100 lat podstawę wszystkich trwałych budowli już w zasadzie nie ma odwołania od tego powszechnie na całym świecie używanego materiału Może jakieś plemię buszmenów w Afryce zadowala szałas z gałęzi ,błota gliny itp . Ciebie być może zadowoli uszczęśliwi wypalana glina w postaci pustaków i dobrze papraj się w taką ,, budowę ,, i bądź dumny jak pan mif . Ale amnezja może Cię dopaść z konieczności , aby zapomnieć o kosztach takiej zabawy Pozdrowionka ekipa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: budowa IP: 217.153.82.* 28.12.05, 14:06 powiedz ekipa ile jeszcze twoich kosztorysow moje sliczne oczko zobaczy? sugerowalem sie akurat tym voila.pl/ndtp6/?1 pominales w nim koszty stali zbrojeniowej,docieplenia dachu,konstrukcji pod K-G samych plyt i ich wykonczenia oraz cala mase drobnych acz kosztownych elementow doczepilem sie tylko do samego dachu oto moj tekst: przyczepie sie tylko do dachu zapomniales o dachowce krawedziowej 5x drozszej od zwyklej zapomniales rowniez o kontrlatach,membranie,uchwytach do dachowki i gasiorow, gwozdziach i wkretach do lat kontrlat dachowki i gasiorow zapomniales o blasze do obrobek,rynnach,grzebieniach pod dachowke,fartuchach pod gasiory zapomniales o impregnacie do drewna ,cegle i zaprawie do kominow i jeszcze przy okazji zapytam czy dwa kominy po dwie szuflady to nie za malo jak na tyle pomieszczen? przeciez ladujesz gips do srodka a przy gipsowych scianach najwazniejsza jest wentylac i twoja odpowiedz: W przeliczemiu za m2 powierzchni użytkowej budynku . 700 zł to koszty brutto materiałów i koszty u życia maszyn , 200 zł to koszty robocizny 2o0 zł x 124 m2 = 37200 zł ( zysk za budowę ) 150 zł to koszty instalacji i wykończeń w tym i tych o których wspominasz. W trakcie 3 miesęcy ( budowa ) zysk netto 37000 zł jest dla nas atrakcyjny , w końcu to tylko 4 budynku w promocji . A fakt że dom nie będzie jeszcze miał parkietu i glazury w łazienkach muszą zaakceptować inwestorzy . Są to prace typowo wykończeniowe i dekoracyjne ( można z koniecniści połozyć wykładzinę ) a w łazience pomalować lamperie ( farbą ) zwracam uwage na ostatnie zadanie;)))) dawno sie tak nie usmialem acha zapomniales o farbach i wykladzinie a to skromnie liczac daje jakies 4000 z usluga liczac po twoich cenach "900 zl za malowanie 60 m/2 mieszkania bez rachunku" pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekipa Re: budowa IP: *.chello.pl 28.12.05, 15:05 Nie wiem o co Ci chodzi Gościu portalu: cromwell Jest zadaniu 2o0 zł x 124 m2 = 37200 zł ( zysk za budowę ) błądz lierówka zamiast 300 zł wpisano 200 zł . Ale to średnio inteligentny absolwent szkoły powszechnej odgadnie . Podobnie jak to że suma 37 200 zł to suma netto bez Vat ( cudów nie ma ) Cytasz i rozumiesz , to co chcesz cromwell lub tylko to co potrafisz pojąć w sym dośc ograniczonym doświadczeniem , nie wim jakie masz możliwości ale moze to ci bnędzie bardzie pomocne może czytasz wzrokowo sprawdz załacznik aaTradycyjne wykańczanie tecnika ręczna.doc Link do pliku: voila.pl/t2j3m/?1 Tomeczku gdybyś okazał się mało pojętym czytelnikiem w budyneku 155 m2 należy wykonać około 900 m2 tyków ( ściany , ściamki stropy , połać dachu , elewacja ) Po co więc babrać się te terobótki jak w załacznkiku ręcznie , czyli na wzór metod średniowiecza . Skoro i tak finalnie aby uzyskać gładź musimy w końcu wyrównać powierzchnię gipsem . Zacznijmy od gładzi ( gipsu ) który jednocześnie stanowic część opakowania ( szalunku ) dla podstawowy konstrukcji domu czyli betonu . Proste , ale pewnie zbyt proste , dla takich jak szanowny pan o nicku cromwell ( tylko taczka , betoniara , łopata i kielnia siedzi Ci w głowie ) ,,cromwell ,, No cóż można i tak czyli 50 % drożej , niż to koniecznie. Pozdr. cromwell ekipa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekipa.wawa Re: budowa IP: *.chello.pl 28.12.05, 16:42 Gość portalu: cromwell napisał(a): > powiedz ekipa ile jeszcze twoich kosztorysow moje sliczne oczko zobaczy? > sugerowalem sie akurat tym voila.pl/ndtp6/?1 Materiały razem 70 0481 zł. Koszty pracy netto 50 000 zł. 120 tysięcy Pln zł. za 124 m2 domek. 124 m2 x 1150 =142 260 zł. Dom budowany jest z najpopularniejszego rodzaju materiału , z którego przede wszystkim wykonuje się ważne konstrukcje domu: fundamenty, słupy, stropy. A co tu Ci nie pasuje cromwell Rynien brak ( fakt ) jakiś haków na dachu dla kominiarza brak ( fakt ) dzrzwi do garażu ( fakt ) nie ma też parkietu ( fakt ) glazur i porcelanowej wanny brak ( fakt ) i kominka obudowanego marmurem włoskim brak ( fakt ) nie ma też wyoposażenia domu w meble brak ( fakt ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: budowa IP: 217.153.82.* 28.12.05, 19:42 chwila czegos faktycznie nie kumam napisales: Jest zadaniu 2o0 zł x 124 m2 = 37200 zł ( zysk za budowę ) błądz lierówka zamiast 300 zł wpisano 200 zł . Ale to średnio inteligentny absolwent szkoły powszechnej odgadnie . Podobnie jak to że suma 37 200 zł to suma netto bez Vat ( cudów nie ma ) Cytasz i rozumiesz , to co chcesz cromwell lub tylko to co potrafisz pojąć w sym dośc ograniczonym doświadczeniem faktycznie mam ograniczone doswiadczenie bo nijak mi nie wychodzi 37200 netto od 50000 brutto chyba ze placisz 25% VAT a teraz odwracasz kota i piszesz ze 50 000 jest kwota netto pal licho marmury dowale jeszcze do kosztorysu impregnat do fundametow,siatke +narozniki+klej+impregnat pod tynk co daje liczac lekko kolejne 5 tysiakow a odwiedz ekipa kiedys krakow zobaczysz ze budynki z ceramiki moga stac nawet 5 wiekow pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekipa Re: budowa IP: *.chello.pl 30.12.05, 15:27 A odwiedż kiedy cromwell Pragę , dzielnicę Warszawy . Zaniedbane domy komunalne z cegły już po 40 latach opieki lokatorów z przydziału urzędu to ruiny dla bezdomych. Każdy dom nawet z drewna sumiennie konserwowany przetrwa nawet 100 lat i dłużej . A Kraków to wszak ,,misteczko,, turystycne , Kraków żyje z pokazywania odratowanych ,,ruin,, ( w technologicznym znaczeniu oczywiscie ). Czym byłby Kraków bez swej ,,starej skorupy,, . Tylko Nową Hutą ( dzielnica Krakowa ) Pozdro. ekipa Odpowiedz Link Zgłoś
kazik_1983 Re: budowa 25.02.06, 20:00 mefisto ty budujecz czy wybudowales odpisz na e mail tylko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g.s. Re: budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 12:32 Szkoda że zamiast odpowiadać na pytania i doradzać, co niektórzy tylko się między sobą wykłócają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: budowa IP: *.chello.pl 28.12.05, 12:41 Ale w czym doradzić dla przecietnego domeczku metodą gospodarczą tak zwana ponoć najtanszą trzeba jak w załaczniku : voila.pl/dhbfm/?1i albo budujesz ,,swymi ręcami,, ( niepracyzyjnie ,,na czuja , na oko ,, ) metodą gospodarczą ( u góry załącznika ) , albo szanujesz swe pieniądze i budujesz z głową. Raz , a dobrze ( drga połowa karki załącznika) materiały te same dla oszczędności , eliminujesz tylko ręczne robótki. Możesz bawić sie w budowę , jak to nazywa na forum pan mif rok w dwa lata kalendarzowe Wybór należy do Ciebie Powodzenia ekipa.wawa . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: budowa IP: *.augustow.mm.pl 28.12.05, 19:10 zalezy od tego, w jakiej czesci Polski mieszkasz i jaką metodą zamierzasz budowac.Mój brat na wiosnę rozpoczyna budowę domu www.projekty.ign.com.pl/projekt.php?opcja=opis&id=194&nazwa_projektu=VERONA Podpisał juz umowę z wykonawcą, który wykona mu fundament, postawi ściany i wykona więźbę dachową(bez pokrycia dachówką)za 17tys zł. Jest to wykonawca polecany, sprawdzony, ale pracujący "na lewo". Inny fachowiec chciał 35tys, co prawda z papierami, ale i tak to sporo, bo 2 razy drożej. Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: budowa 28.12.05, 20:28 No i teraz czekam tylko aż oszust ekipa.wawa zjedzie ten Twój post na czym świat stoi wmawiając, że "voila.pl coś tam" jest najlepsze na wszystko ;-)) Ekipa.wawa pokaż wreszcie coś, co sam zbudowałeś i ktoś w tym mieszka poza tymi bredniami na kartce, a może część osób zmieni zdanie o tobie, choć to chyba płonne nadzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: budowa IP: *.augustow.mm.pl 29.12.05, 17:06 ekipa wawa, jak sama nazwa wskazuje, jest zapewne z mazowsza. Tam ceny z pewnością są dużo wyższe. tu gdzie my mieszkamy 17 000 za postawienie stanu surowego takiego domu jak pokazałam, jest zupełnie realną kwotą. I wybrany przez brata wykonawca niei jest żadnym oszustem, szują i partaczem. Jak napisałam wyżej to sprawdzony-równiez przez znajomych i polecany fachowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekipa Re: budowa IP: *.chello.pl 29.12.05, 18:03 Pola gratuleszen ale powiedz jakchcesz mieszkać w samych gołych murach a dom budowany tradycyjnie musi schnąć dwa lata ( woda z zapraw i tynkow ) musi odparować .No itenśredniczsa budowy rok w dwalata kalendarzowe ( przepis od doswiadczinego budową gościa forum o nicku mif ) nie zazdroszczę. Czy wirzysz w to że kilku ( ludzi ) ludzi wytrzyma cięzką robotę przrz 4 misiące za li tylko 17 tyś na czarno a poza tym czy napewno są to jednocześnie doskonali murarze hudraulicy , cieśle , betoniarze i tynkarze , oj wątpię bedą schody cze wcale ci nie życzę Z należnym poważaniem ekipa.wawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola do ekipawawa IP: *.augustow.mm.pl 29.12.05, 19:33 dlaczego tynkarze i hydraulicy? ten pan ma tylko wykonac fundament, postawić mury i wykonac więźbe dachową. Pisałam o tym wczesniej i za to jest te 17000. Brat się nie spieszy, więc stan surowy bedzie na wiosnę, a wykończenie pewnie w 2007 roku. Poza tym podpisana jest umowa, ze facet za robotę bierze tyle a tyle, a finalizuje do jesieni 2006.I powtórze raz jeszcze: to nie jest gośc z kosmosu, tylko fachowiec SPRAWDZONY. Niedawno skończył bodowac o znajomego. NIe było żadnych problemów.NIe bardzo rozumiem Twój sceptyzyzm.Załóżmy, że budowa potrwa 4msc(tak piszesz), wychodzi po ok. 4000 za msc. Jesli zatrudni 2 ludzi, ktorym zapłaci po 800zł, to mu na czysto zostaje miesięcznie 2400. Tutaj gdzie mieszkam (podlasie) to nie sa małe pieniadze.Nawet jeśli w trakcie coś wyjdzie i renegocjuje się umowe, to i tak dalej beda to małe pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: do ekipawawa 29.12.05, 20:06 Pola, szkoda Twojej klawiatury na odpisywanie temu oszustowi. Jesteś zadowolona z fachowców? To jest najważniejsze i nikomu nie musisz tego tłumaczyć. Jemu i tak nic do łba nie wejdzie, bo musiałabyś zniżyć się do inteligencji sześcioletniego dziecka, które uważa, że jego zabawki są najlepsze, a wszystkie inne są "be" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: do ekipawawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 20:23 rispetto napisał: > z fachowców? To jest najważniejsze i nikomu nie musisz tego tłumaczyć. Jemu i > tak nic do łba nie wejdzie, bo musiałabyś zniżyć się do inteligencji > sześcioletniego dziecka, Chyba przeholowałeś z poziomem ekipy. Dla mnie jest embrionem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekipa Re: do ekipawawa IP: *.chello.pl 30.12.05, 15:19 Dlamnie pan mif , który nie potafi zliczyc do 10 ( zapomniało mu się ) ile , kosztowała budowa domu ( rok w dwa lata kalendarzowe ) To osesek ten nasz doradca z Bożej łaski o nicku mif. Obawiać się można ze Pola , także wpadnie w swego rodzaju amnezję , zaraz po skończeniu budowy. Pan mif pnad pół roku pracuje nad swą pamięcią i efekty żadne zapomniał po wstrząsie stresu spowodowanego kosztami ręcznych robótek , albo bardzo mu wstyd się przyznać , że tak dużo w stosunku do pierwotnych planów musiał przepłacić . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: do ekipawawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 23:08 Gość portalu: ekipa napisał(a): > Dlamnie pan mif , który nie potafi zliczyc do 10 ( zapomniało mu się ) ile , > kosztowała budowa domu ( rok w dwa lata kalendarzowe ) To osesek ten nasz Zapytałeś poraz pierwszy w lutym br. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=18948503&a=21106402 Przypomnij sobie, gamoniu, co Ci odpisałem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=18948503&a=21270125 Nawet mało rozgarnięty tłumok, już nie wracałby do tego tematu. Cały czas powtarzam, że nie rozumiesz, co czytasz i nie rozumiesz, co piszesz. A oto próbka Twojej pięknej literatury z tamtego okresu i, jak widać, nic się nie poprawiła: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=18948503&a=19656924 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: do ekipawawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 00:13 Gość portalu: ekipa vel dobrydom napisał(a): Pan mif pnad pół roku pracuje nad swą pamięcią i efekty żadne zapomniał po > wstrząsie stresu spowodowanego kosztami ręcznych robótek , albo bardzo mu wstyd > > się przyznać , że tak dużo w stosunku do pierwotnych planów musiał przepłacić Budowałem drogo, bo wszystko na faktury forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=24227423&a=24252484 potrzebne do odliczenia ulgi budowlanej (ok. 35 tys. zł = takiej sumy na oczy nie widziałeś). Jak się planuje inwestycję, to ze szczegółami. W ciągu roku nie mogłem tyle odliczyć. Aż tyle nie zarabiałem. Nikt, oprócz Ciebie, nie pytał mnie o koszty budowy, a dla jednego ciołka nie zamierzam się chwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martyna Re: budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:42 Ja właśnie jestem na etapie budowy domu parter +poddasze, w sumie 196m. W listopadzie ekipa skończyła stan surowy. W sumie materiały i robocizna wyniosły 132 tyś.zł. (bez okien i drzwi)Za robociznę zapłaciłam 40 tyś., reszta to materiały. Nie wliczam w to doprowadzenia wody i prądu do budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekipa.wawa Re: budowa IP: *.chello.pl 02.01.06, 17:22 Ok. to nawet prawdopodobne tak przepłaciłaś za materiału i robotę . ,,Gadm,, tak przepłaciłaś i przepłacisz jeszcze , bo według niektórych ,,znajomków,, doradców z forum ( pan o nicku mif ) stan surowy to dopiero 1/4 kosztów domu. Jak to będzie u ciebie masz może jakieś szcunki ile jescze kasy pochłnąć może twa budowa. Masz może jakieś foto domku , albo podaj adres do strony int. z projektem domu . Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Do Martyny 02.01.06, 21:23 Nawet nie odpowiadaj temu głupkowi. Szkoda Twojego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekipa [...] IP: *.chello.pl 03.01.06, 07:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: of..... [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 10:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawa [...] IP: *.chello.pl 27.02.06, 19:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś