Forum   cytrynowy

cytrynowy

(320 wyników)
  • Dziewczyny czy znacie jakiś [u]sprawdzony[/u] przepis na tartę cytrynową? Ale podkreślam - sprawdzony. Spód (pół)kruchy, a na wierzchu taki jakby kremik, masa o smaku wyraźnie cytrynowym. Córa moja robiła dzisiaj z jakiegoś przepisu znalezionego w starej gazecie, ale jedna wielka masakra z tego wyszła; mam wrażenie, że ktoś pomylił czasy pieczenia i proporcje składników. A córce akurat pieczenie ciast wychodzi dobrze, więc raczej to nie kucharki wina ;-) Z góry dziękuję za podpowiedzi.
  • Witam, często czytuję forum i Państwa wypowiedzi są dla mnie źrółem wielu kulinarnych inspiracji. Obecnie potrzebuję rady - jaki tort wybrać na spotkanie rodzinne, które niedługo organizuję. Do jedzenia będą pikantne nóżki z kurczaka z dipami, barszczyk z pasztecikiem w cieście filo, lasagne ze szpinakiem i sałata z łososiem i serem brie w miodowym vinegrecie. Zastanawiam się czy na deser lepiej podać tort cytrynowy czy malinowy? Który będzie lepszy po tej mieszance smaków? Czy deska serów p...
  • jakis prosty przepis potrzebuje helpunku
  • Witam wszem i wobec :-) Chciałbym się zwrócić z pewnym pytaniem do eskeprtów. Wieki temu miałem do czynienia z taką przyprawą przywiezioną ze Szwecji - niestety nie pamiętam oryginalnej nazwy, ale to było coś w rodzaju pieprzu cytrynowego. Cudowny smak! Jakiś czas później podobną przyprawę dostałem prosto z Danii. I z tego co wiem, nie ma opcji, żeby to kupić poza Skandynawią. Jako że wkrótce sam wybieram się do Kopenhagi, zamierzam przywieźć tej przyprawy tyle ile dam radę, czyli parę ton...
  • ratujcie, znalazłam na jakimś blogu info, że można samemu hodować trawę cytrynową. Trzeba te kupione i np. podeschnięte "łodygi" wsadzić do wody, jak się ukorzenią to wsadzić do ziemi. No więc właśnie mi się ukorzeniło 5 szt. I teraz pytanie: jaka ziemia? nie wiem nic o tej trawie prócz tego, że cudnie pachnie. Może ktoś ma jakieś doświadczenia z nią?
  • Czy wiecie moze czy ktos u nas w kraju produkuje lody cytrynowe? Wszystko jedno, moga byc "zagramaniczne" ;-) Czy sa do kupenia w opakowaniach w sklepie? (nie mam na mysli lodziarni). Obojetnie czy sorbety czy tradycyjne.
  • Wiosną kupiłam na allegro jedną i drugą.Kurkumę wzięłam do mieszkania bo przebywała na zewnątrz w doniczce i na razie choruje z powodu radykalnej zmiany klimatu; ma spore kłącze, więc specjalnie się nie obawiam, wyczekuję na nowe listki.Jednak pewna obawa jest bo liście zżółkły i wyobrażam sobie taki przebieg wypadków, że nowe nie pojawią się albo cherlawe będą słabować i zamierać.Co robić w takim wypadku? Wykopać kłącze i podsuszyć?Jak długo czekać na rozwój wypadków? A traw...
  • Podpowiedzcie bo ja się na tym kompletnie nie znam. Moja dwulatka sporadycznie pije herbatki dla niemowląt za to uwielbia wodę niegazowaną firmy Żywiec - cytrynową. Zwykłej nawet nie tknie. W składzie jest napisane: naturalna woda źródlana, cukier, kwas cytrynowy, benzoesan sodu, naturalny aromat cytrynowy. Nie wiem czy to dla niej w miare zdrowe czy nie. Doradźcie coś:)
  • wybieram młodej, a ta upiera sie,że chce różową lub czerwoną i mnie juz na mysl otrząsa. mysle o brązie czekoladowym, lub brąz połączony z beżem...co jeszcze?
  • Ostatnio wiele słyszałam o szkodliwości kwasu cytrynowego. Tymczasem jak czytam skład wielu produktów, to jest on dodawany prawie do wszystkiego. Wiem, że w małych ilościach nic nie aszkodzi, ale jak zsumuje się wszystko, co się jadło, to może okazać się, że tego, co szkodliwe, zebrało się dużo w organiźmie. Poza tym, martwię się, czy dodatek kwasu cytrynowego jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i dla dzieci. Macie jakieś sprawdzone informacje?
  • czy ktoś próbował rozrabiać spirytus z sokiem cytrynowym , słyszałam że świetnie smakuje-dużo soku- ale zrobił się osad z soku na dnie, czyli co- zamieszać i pić z osadem, czy może filtrować(np.przez filtry do kawy)
  • Robię bardzo dobrą skórkę pomarańczową / nie ścinam białego/, nie wiem jak się robi cytrynową, może ktoś zna dobry przepis. Pozdrawiam.
  • szukam dobrego tortu na urodziny. Poczatkowo mialam ochote na cytrynowy,ale nie wiem,czy warto kupowac tort o tym smaku. nie chce,zeby byl zbyt sztuczny.Zamierzam kupic tort w cenie do 50zl za kilogram. Najlepiej(ale nie obowiazkowo) cytrynowy.Nie chce,zeby byl zbyt slodki. Musi byc piekny. Chce go kupic w Warszawie na grochowie,pradzie,brodnie,zaciszu lub targowku. Tylko gdzie dokladnie warto go kupic?:-)
  • Czy ktoś z was ma dziecko uczulone na kwasek cytrynowy czy tylko mój syn jest takim ewenementem? To badziewie jest dodawane do wszystkiego, jest w konfiturach często nawet takich ze zdrowej żywności, margarynie bezmlecznej (mlecznej z resztą też), Sinlac też nie może się bez niego obejść, ketchup, musztarda, majonez tylko dwie firmy wypatrzyłam, które go nie dodają, jest obowiązkowy w tzw. sokach dla dzieci (jakieś Pysie i Kubusie), nie wspominając o słodyczach, guma do żucia tylk...
  • czy mozna zuc gume do zucia cytrynowa? a pic coca cole?
  • bardzo fajne ciacho moja curcia je napewno polubi:)
  • z Wedla. cos pieknego, lepsze niz waniliowe.
  • Mam pytanie: jak zrobic shake'a/ koktail cytrynowy tak aby mleko sie nie zwarzylo? Jak lacze te dwa skladniki to mleko sie warzy. Jakis sposob musi byc, bo pilem juz w kawiarnik takie cus. Moze cos sie dodaje? To samo przytrafia mi sie z niektorymi owocami. Wiem, wiem podstawy z chemii kwas + zasada...
  • Szukam inspiracji na polewę do torta (biszkopt cytrynowy przełożony leciutką masą budyniowo-kisielową). Nie mam pomysłu jak ten tort wykończyć, bo zawsze tego typu ciasto posypuję cukrem pudrem, a tutaj raczej takie wykończenie nie pasuję. Bardzo proszę o jakieś rady. pzdr

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się