Dodaj do ulubionych

REMONT DOMKU w górach

17.01.06, 09:44
Szukam porady-chce wyremontowac domek w gorach o powierzchni 100m2, czy ktos
moze powiedziec mi od czego zaczac i czy zmieszcze sie w posiadanej kwocie.
plan mam taki:
1.studnia glebinowa+doprowadzenie do domu
2.instalacja wonda i elektryczna
3.wymiana pokrycia dachu (blachodachówka)
4.ogrzewanie domku(kominek z przeplywowym ogrzewaniem plus ogrzewanie wody)
5.schody wew. (drewniane)
6.wykonczenie wnętrza

mam na tą inwestycje 85 000zl czy dam rade zrobic to wszystko???

z gory dziekuje ze wszelkie rady i pomoc

Paweł
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: REMONT DOMKU w górach 17.01.06, 09:51
      Kwota nie jest mała, ale i prace z tych najbardziej kosztownych. Powinieneś
      wyrobić się na styk, oszczędzając przy tym na urządzeniach i materiałach.
      • oleyx Re: REMONT DOMKU w górach 17.01.06, 09:55
        tak bede musial zrobic, zeby wszystko kupowac jak najtaniej-penie najgorsze
        bedzie wykonczenie wnetrza(nie chce oczywiscie jakis fajerwerkow)w koncu to maly
        domek w gorach.

dzieki za pomoc pzdr
        • jarecki_2 Re: REMONT DOMKU w górach 17.01.06, 10:05
          Wiesz wszyscy chcą kupić najlepsze z dostępnych rzeczy na rynku za jak
          najmniejsze pieniądze. Staraj się kupować wszystko u producentów bezpośrednio i
          kupuj większe partie materiałów, możesz liczyć na rabaty i zniżki. Producentów
          szukaj przez hurtownie, oglądasz co ci się podoba, zapisujesz producenta i do
          kompa. Szukaj w necie i gadaj bezpośrednio. Nie ze wszystkimi się uda, pewnie
          kilku odeśle Cię do swoich przedstawicieli, ale nie rezygnuj. Szukaj i pytaj u
          innych. Mówię głównie o instalacjach, piecach, kominkach i takich rzeczach, co
          tam Ci jest potrzebne. Robocizna w górach będzie pewnie nieco tańsza i
          znajdziesz na pewno ekipę na miejscu, zapłacisz pewnie nieco mniej a i górale
          będą się cieszyć że robota na miejscu a nie w świecie. Powodzenia.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=35023069&a=35026016
          Facet „ekipa” jest niebezpieczny! Uwaga!!
    • Gość: czy to konkurs? Re: REMONT DOMKU w górach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 09:55
      i oczekujesz odpowiedzi czy sie zmiścisz?
      co się kryje pod tajemniczym wyposażeniem wnetrza

same mebelki kuchenne jak kupisz od Scavoliniego mogą cie koztowac te 85 koła
      chyba ze weżmiesz papierowe z BRW
      a sprzęciki Agd :kawiarka za 6000,zmywarka za 6000
      chyb ze sprzęt składany specjalnie dla MM (takiego jakiego nie znajziesz w
      katalogach rzadnej firmy)
      z ratami 0% zlewik za 99zł
      a reszta?/ dokładnie tak samo
      oczekjesz że ktoś za ciebie podejmie decyzje co masz kupic?
      • oleyx Re: REMONT DOMKU w górach 17.01.06, 10:03
        oj pytam tylko o to co jest wypunktowane.
        Odnosnie wnetrza sobie poradze i kuchnie tak jak mowisz zrobie za 4500 a nie za
        85tysiecy;-)

potrzebuje porady tylko odnosnie tych duzych inwestycje (niezbednikow do tego
        aby domek byl caloroczny tzn. studnia glebinowa, kominek z pzreplywowym
        ogrzewaniem powietrza i wody, schody z pietra na parter(wew) no i dach(pokrycie
        dachu)
        • Gość: czy to konkurs Re: REMONT DOMKU w górach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 10:12
          studnia głebinowa to moze byc albo mały pikus albo duży gonzo
          ceny wykręcenia studni są porównywalne (w każym razie nie ma rozbieznosci 10
          krotnych)
          uz przy kominkach masz duuuuuuuuzy wybór
          • Gość: czzy to konkurs jarecki cwaniaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 10:20
            wyoraz sobie przez chwile ze wszyscy producenci tak postępują to po co siec
            detaliczna
            zeby sobie za darmo pooglądac o pózniej kupic taniej u producenta?
            a detal z czego bedzie żył?
            ja prowadze i detal i jestem producentem
            i nie kombinuje jak wydymać sklep który przysłałby mi klienta.
            bo z drudiej strony nie wszystko co sprzedaje sam robie i jestem równiez w
            drugiej sytuacji
            • jarecki_2 Re: jarecki cwaniaku 17.01.06, 10:34
              Ja w kilku przypadkach w ten sposób zaoszczędziłem. Natomiast w kilku
              przypadkach, kontakt z pośrednikiem wywołał u mnie gęsią skórkę i dopiero
              producent zachował się jak należy, zwłaszcza, że często urządzenia o których
              rozmawiamy nie należą do tanich. Nie generalizuję jednak i nie twierdzę, że we
              wszystkich przypadkach da się pominąć pośrednika. Durze firmy nie mają czasu na
              babranie się w detal i tu pojawia się hurtownia, pośrednik i detaliczny
              sprzedawca. Nie wszystkie jednak. Ponadto nie wszyscy "konsumenci" mają czas i
              energię na szukanie producentów, wysyłanie zapytań, czasem jeżdżenie do
              producentów osobiście. Zawsze istnieją dwie strony medalu. Jak ktoś przede
              wszystkim chce zaoszczędzić i mieć "towar" dobrej jakości, to musi przygotować
              się na takie ruchy o których piszę. Nie wszyscy jednak wiedzą że tak się da.
    • Gość: czy to konkurs Re: REMONT DOMKU w górach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 10:47
      solidne firmy maja posredników i maja dla nich takie ceny żeby posrednik mógł
      właśnie zająć sie pojedyńczym klientem ,profesjonalnie poradzić nawet
      upierdliwcowi,
      nie mozna stworzyc profesjonalnej i dużej sieci sprzedaży tak traktując
      pośedników
      ja brałem elementy do mebli w Elblągu i tam cene miałem wyższą niz u posrednika
      który przywoził mi do wawy gratis
      bo gosc w dużej firmie załatwiał w tym samym czasie kilku dużych pośredników
      a nie mnie jednego i jeszcze musiałem tam jechać
      ALE DLATEGO ZE SZEFOWIE NIE CHCIELI OMINĄC POŚREDNIKÓW I DAWALI ZAROBIC KARZDEMU
      DLATEGO STWORZYLI SIEC NA CAŁY KRAJ
      W WAWIE JEST DUZA FIRMA KTÓRA WŁASNIE TAK POSTPUJE JAK RADZISZ I DLATEGO
      ZAWRACAJA SOBIE TYŁEK DOBOREM UCHWYTÓW DO MEBLI DLA CIOCI JÓZI I WUJAK ZENKA
      ZAMIAST TRZEPAC DUZA PRODUKCJE
      MOZNA I TAK
      • jarecki_2 Re: REMONT DOMKU w górach 17.01.06, 17:15
        To oczywiste że nie wspominam o uchwytach do szafek, mówię o np. piecach do CO,
        wyposażeniu łazienki, kabiny prysznicowe i temu podobne. Można po prostu
        zaoszczędzić i należy to robić, zawsze żeby zaoszczędzić trzeba poświęcić temu
        czas i o to mi chodzi. Przykładów w tę lub inną stronę można mnożyć bez liku.
        • Gość: CZY TO KONKURS Re: REMONT DOMKU w górach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 07:36
          szanowny Panie Jarecki
          nie chcę zeby pan potraktował to jako złośliwość z mojej strony

ALE NIE MOGĘ SIE Z PANEM ZGODZIĆ

Powazna firma(duza czy mała) ale powazna nie bedzie tak postepowac
          nawet fabtyka produkująca uchwyty nie będzie sprzedawac cioci Józi 10 uchwytów
          bo chce kupic taniej bo od tego ma detal nawet własny slkep ale detal

Pewnie ze na uchwytach to sie Panu nie opłacałoby zarobić jadąc np do Torunia
          do Gametu na piecu CO moze tak
          ale chce pan jechac do fabryki pieców łązic po hali z głównym technologiem i
          uzgadniać szczególy jednego (słowie) piecyka

to na samochodzie moznaby jeszcze wiecej przyciąc jadac bezpośrednio do fabryki
          połazic po hali ,wybrac silnik ,tapicere,klorki lakieru uzgodnic na lakierni
          troche dłuze zejdzie z bajerami radio klima,itp ALE PRZECIEZ WYJDZIE TANIEJ TO
          SIE OPŁACA POSZUKAĆ

TYLKO CZY TEJ FABRYCE SIE OPŁACA
          NIE WYOBRAZAM SOBIE ZEBY NP MERCEDES CZY JAGUAR CHCIAŁ POMINĄC NP ZASADĘ CZY
          INNEGO DILERA I SPRZEDAWAĆ POCENACH BEZ MARZY JESLI WOGÓLE CHCIAŁBY

i tu nie ma róznicy czy ominiemy detal,czy równiez hurt i kupimy bezpośrednio
          u producenta
          podkreślam swoja teze POWAZNE FIRMY NIE OSZUKUJA SWOJICH DILERÓW I DETALISTÓW

TE KTÓRE TAK ROBIĄ TRUDNO NAZAWAC POWAŻNYMI I MOZNA RÓWNIEZ POMYSLEC ZE JAK
          OSZUKUJA DILERÓW TO MOZE I SĄ NIEUCZCIWI WOBEC KLIENTÓW (NP KIEPSKA JAKSC, WADY
          UKRUTE)
          NO BO TRUDNO PRZYJĄC ZE WOBEC KLIENTOW SA UCZCIWI A WOBEC DILEROW NIE
          DILER TEZ KLIENT TYLKO ZE BIERZE DUZO -CHOCIAZBY ZE WZGLEDU NA TO BAŁBYM SIE GO
          OSZUKIWAC BO MOZE ZACZĄC KPOWAC GDZIE INDZIEJ

TWIERDZENIE ZE MOZNA POMIĄC DETALISTÓW,HURTOWNIKÓW I SAMEMU JAKO PRODUCENT
          SPRZEDAWAĆ TANIEJ (A WŁASNIE DLACZEGO ANIEJ PRZECIEZ MOZNA STOWRZYC WŁASNASIEĆ
          DETALICZNA TYLKO DLACZEGO ZA DARMO)
          JEST TWIERDZENIEM CHYBA TROCHE ZA DALEKO POSUNIETYM

JA JESLI SPRZEAJE MEBLE DLA SKLEPU TO MAM JUZ WSZYSTKIE POTRZEBNE RYSUNKI
          UZGODNIONE DETALE,KOLORY,BLATY,UCHWYTY,PROADNICE I WZYSTKIE PIERDŁY.

WYKONANIE MEBLI TO JUZ PRYSZCZ
          Z POJEDYNCZYM KLIENTEM CZASEM SPOTYKAM SIE KILKA ,KILKANAŚCIE RAZY
          ROBIŁEM PO 9 WERSJI PROJEKÓW
          KAZDE SPOTKANIE TRWAŁO KILKANASCIE MINUT (DO 2 GODZIN)
          CZY MOJ CZAS MAM POSIWECAC ZA DARMO I SPRZEDAWAC TANIEJ NIZ DETALIŚCIE KTÓRY
          DAJE MI SZLECENIA CZSAEM PRZEZ LATA I MAM Z NIM NIEJ ROBOTY A ZYSK W
          PRZELICZENIU NA GODZINY LUB NAKŁAD PRACY MOZE NAWET WIĘKSZY

NIECH PAN SOBIE WYOBRAZI ZE IDZIE PAN NAPRAWIAC SAMOCHÓD DO PRYWATNEGO
          ZAKŁADU.
          ALE PRZY PŁACENIU MÓWI PAN (TEMU GOŚCIOWI NA KANALE) JA ZAPŁACE PANU ,NA CO
          NAM SZEF ,PODATKI DUZE OBCIĄZENIA TYPU ZUS , PRZECIEZ BEDZIE TANIEJ I PAN
          MAJTSER LEPIEJ ZAROBI I WSZYSCY BEDA SZCZĘSLIWI

JAK DŁGO MAJSTER BEDZIE RĄBAŁ SZEFA?? AZ SZEF SIE DOWIE
          PRZECIEZ TO JEST TO SAMO ZA CO KRZYCZAŁ PAN NA EKIPE WAWA
          • jarecki_2 Re: REMONT DOMKU w górach 18.01.06, 09:37
            Nie dogadamy się, obaj mamy rację i obaj mówimy podobne rzeczy tylko w inny
            sposób. Ja nie rozważam o sytuacji ekonomicznej i możliwościach poszczególnych
            producentów. Mówię jedynie o sprawach i sposobach załatwiania różnych rzeczy w
            nieco inny sposób. Skoro firma umożliwia mi, konsumentowi, zakup np. kabiny
            prysznicowej bezpośrednio w fabryce, mało tego sprawę mogę załatwić meylem i
            kabina przyjeżdża prosto z fabryki do mnie do domu i ekipa serwisowa, w cenie
            kabiny mi ją montuje, to nie widzę tutaj działania na lewo. Mało tego, nawet
            nie staram się zobaczyć, bo i po co? Oczywiste jest, że przykłady podane i
            opisane przez Pana i pogląd Pański na nie, jest jak najbardziej słuszny. Nie
            dyskutuję z nim. W sposób oczywisty nie mogę postawić się w roli producenta,
            ponieważ nim nie jestem, mogę sobie jedynie taką sytuację wyobrażać, co nie
            odda w żaden sposób rzeczywistości. Wszystko o czym mogę powiedzieć w tej
            sprawie, wynika z moich doświadczeń. Skoro takie zakupy są możliwe to są, i
            sprawy między producentem a hurtownikiem i detalistą pozostają poza moją
            możliwością wpływania na nie, mało tego nawet nie próbowałbym wpływać, ponieważ
            taka sytuacja jest korzystna dla mnie, klienta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka