Dodaj do ulubionych

PYTANIE DO MALARZY

19.01.06, 11:55
odebralismy nowe mieszkanie z mokrymi tynkami. Osuszalismy je osuszaczem,
grzalismy, wietrzylismy itp. panele są już położone, chcemy pomalować ściany
i sufity ale są jeszcze mokre plamy na suficie ( nie są one jakieś duże ) mam
pytanie czy można już malować czy należy poczekać aż całkowicie wyschną. Nie
ukrywam, że strasznie nam sie spieszy z tym malowaniem, ale nie chciałabym
żeby farba zleciała nam na głowę...
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: PYTANIE DO MALARZY 19.01.06, 11:56
      Można, tylko grzać nadal.
    • m24 Re: PYTANIE DO MALARZY 19.01.06, 13:27
      może jeszcze ktoś soe wypowie w tej kwestii?
    • Gość: menda Re: PYTANIE DO MALARZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 14:44
      m24 napisała:
      chcemy pomalować ściany
      > i sufity ale są jeszcze mokre plamy na suficie ( nie są one jakieś duże )

Nawet gdy plamy znikną to tynk będzie jeszcze wilgotny. Przed malowaniem,
      podłoże powinno się zagruntować. Grunt to polimer, żywica akrylowa, który przy
      pomocy nośnika (np.wody) penetruje podłoże w celu obniżenia i zrównoważenia
      chłonności tegoż przy malowaniu farbą. Nakładany, na tynk wilgotny, nie ma
      możliwości takiego nasycenia jak na podłożu suchym, nie mówiąc o wilgoci
      zawrtej w tynku, która w oparciu o zjawisko parowania i migracji do środowiska
      rzadszego będzie usiłowała się wydostać na powierzchnię, przy okazji odspajając
      warstwę farby - czyli pęcherzyki, złuszczenia itp.
      Jezeli ma to być dobrze zrobione to poczekaj do wyschnięcia tynków, zwłaszcza
      jeżeli masz tynk mineralny (np.wapienny).
    • m24 Re: PYTANIE DO MALARZY 19.01.06, 15:14
      nie wiem jaki mam tynk, ale oczywiście przed malowaniem będę gruntować i
      dopiero potem malować, ale czy można to robić jak jeszcze mokre plamy na
      suficie???
      • pyot Re: PYTANIE DO MALARZY 19.01.06, 15:58
        Hej...
        --
        Malować możesz,farba nie powinna się odkleić czy złuszczyć ( wykluczamy tu oczywiście mocną wilgoć).
        Pozostaje jednakże ryzyko,że na obrzeżach tych mokrych plam,nawet po zastosowaniu jakichkolwiek środków,moga po krótkim czasie pokazać się rdzawe przebarwienia...
        Przyłączę się do kolegi wyżej,jeżeli tylko można,cierpliwośc tu potrzebna.

Ale kiedy jej brak,zawsze możesz za kilka miesięcy odświeżyć malowanie a wówczas ; plamy znikną...:)
        Pozdrawiam.
        P.
      • Gość: menda Re: PYTANIE DO MALARZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 16:06
        m24 napisała:
        będę gruntować i
        > dopiero potem malować, ale czy można to robić jak jeszcze mokre plamy na
        > suficie???

Jeżeli zagruntujesz i pomalujesz wilgotny tynk (mokre plamy) to musisz liczyć
        się z odparzeniem farby. Rozumiem, że czas nagli ale pośpiech wskazany jest
        tylko przy łapaniu pcheł :) Tak - wiem, że dobrze mi się mówi ale ryzyko
        wykonania syzyfowej pracy jest w tym przypadku wysokie. Poczekaj dzień, dwa -
        dogrzewaj i przede wszystkim wentyluj pomieszczenia.
    • m24 Re: PYTANIE DO MALARZY 19.01.06, 16:48
      no ale ja tak robie już od miesiąca i naprawdę dużo wyschło, mam cierpliwość
      ale w poniedziałek ekipa ma wejść z szafkami kuchennymi a tu jeszcze nie
      pomalowane :(
      najwyżej będę malować jeszcze raz, dzieki wam za wszystkie rady
      • horpyna4 Re: PYTANIE DO MALARZY 19.01.06, 18:45
        A używasz termowentylatora? Bo w takich przypadkach jest bardzo skuteczny.
        Grzanie wystarczy ustawić na pół mocy, ale wianie na maksa.
    • bb43 Re: PYTANIE DO MALARZY 19.01.06, 20:15
      jeżeli to są plamy na suficie to warto jeszcze dowiedzieć się czy stropy nie są
      czasami z płyt stropowych kanałowych, czasami zdarza się, że w trakcie montażu
      stropów z płyt kanałowych woda dostaje się do wnętrza kanałów i w okresie
      późniejszym zazwyczaj po rozpoczęciu użytkowania lokalu wyłażą na sufitach
      mokre plamy o różnej wielkości. Rada wówczas taka- nawiercić otwór i spuścić
      wodę z kanału. Piszę o tym dlatego, iż wspomniałaś że w zasadzie wszędzie tynki
      są suche tylko na suficie jeszcze widoczne są plamy, dlatego hasło stropów
      kanałowych rzucam do sprawdzenia.
    • m24 Re: PYTANIE DO MALARZY 20.01.06, 10:35
      dzieki, używam termowentylatora....wiem że najlepiej byłoby jeszcze poczekać
      ale moj mąż wziął wolne z pracy i wlaśnie dziś zamierza gruntować i jutro
      malować, bo jak wspomniałam w poniedziałek montują kuchnię. No nic zobaczymy
      jak to będzie....mam nadzieję, że wyschnie razem z farbą

dzieki za dobre rady
      • marek_53 Re: PYTANIE DO MALARZY 20.01.06, 10:48
        Jeśli jest to tynk C-W to podobnie jak dojrzewanie betonu zachodzą pewne
        procesy fizyko-chemiczne dzięki którym uzyskuje on odpowiednie parametry .
        Masz wtedy pewność , że dojrzał i jest przydatny do następnych procedur .
        Dla tynku C-W to min 4 tygodnie . Dla gipsowego przy temp. +20* to ok. 1 dzień
        na 1mm grubości .
        Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka