Dodaj do ulubionych

jaki piec???

IP: 83.238.229.* 22.01.06, 18:39
Podzielcie się proszę opiniami dotyczącymi gazowych piecy co. Jaki wybrać?
Jedno czy dwufunkcyjny? Z zasobnikiem czy bez? Jakiej firmy - niekoniecznie
te najdroższe, bo zasoby gotówki nieco ograniczone. Piec ma służyc do c.o
(160m2) i c.w.u.
Będę wdzięczny za wszystkie opinie.
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: jaki piec??? 22.01.06, 18:51
      1,Gdzie mieszkasz,bo czasami serwis jest terytorialnie ograniczony.
      2,Ile zużywasz ciepłej wody/jaka rodzina,czy tylko cele domowe../
      3,Jak z gotówką,bo trudno mi doradzać piec dwa razy droższy,a tylko o
      przysłowiowe parę % lepszy inwestorowi,który musi być bardzo oszczędny
      • Gość: bobbudowniczy Re: jaki piec??? IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.06, 17:47
        Mieszkam w centrum Górnego Sląska. Rodzina czteroosobowa - wyłącznie dla
        potrzeb domowych. Co do zasobów gotówki to ograniczone, chciałbym zmieścić się
        z kosztami c.o. w 20.000 zł.
        • andrzej.sawa Re: jaki piec??? 23.01.06, 20:42
          Nie ma problemu.Popatrzę w swoją bazę i odezwę się.Proszę na moją skrzynkę o
          bezpośredni namiar do Pana
    • Gość: sid Re: jaki piec??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.06, 10:57
      co do funkcji sam sobie odpowiedziałeś, 2-funkcyjny do co i cwu. generalnie do
      przygotowania cwu odchodzi się od zestawów piec + duży zbiornik do cwu na rzecz
      piec z wbudowaanym małym zasobnikiem. oszczędność gazu jest ewidentna a
      sprawność takiego urządzenia na tyle duża, że spokojnie 2 osoby mogą się
      jednocześnie kąpać. ja zdecydowałem się na właśnie taki piec: vaillant model
      VUI. 24 kW mocy na 200 metrów spokojnie wystarcza. ciepłej wody ile chcesz.
      rachunki latem: ciepła woda + gotowanie (5 osób) około 120 zł na 2 miesiące,
      zima to już sprawa okien, budynku itd (u mnie nowe okna i ocieplony dom). u nas
      w tęgie mrozy - grudzień, styczeń 700 zł na 2 miesiące(co, cwu i gotowanie),
      myślę że w porównaniu do węgla to ujdzie. ale muszę konie zainstalować kominek,
      sporo idzie zaoszczędzić.
    • Gość: KOCIOŁ Nazywamy się KOTŁY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.06, 20:36
      My urządzenia do podgrzewania wody nazywamy się kotły a nie piece...
    • brucee Re: jaki piec??? 23.01.06, 22:01
      a ja polecam kocioł dwufunkcyjny z zasobnikiem 120 l firmy termet. Jest tańszy
      od Vailanta a podobne ma własciwości
      • agnrek Re: jaki piec??? 23.01.06, 23:39
        Mam znajomego w Buderusie, który instaluje piece i twierdzi, że dla 4-osobowej
        rodziny potrzebny jest zasobnik 160 l. I dobrze zrobić cyrkulację przy domu 2-3
        piętrowym.
        • Gość: sid Re: jaki piec??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 08:33
          duży zasobnik to duże straty a z tego małego jest taki sam standart użytkowania,
          natychmiastowa produkcja ciepłej wody a wydajność 4x większa niż tego z dużym
          zasobnikiem i wężownicą. nie musi być to vaillant są inne marki ale z tym
          termetem bym się zastanowił.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka