Dodaj do ulubionych

jakiej firmy kupić farby do wnętrz

26.01.06, 20:34
mam pytanie. jakie sa Wasze doswiadczenia z farbami. stoje teraz przed
wyborem farb i nie mam pojecia, jakiej firmy kupic. domyslam sie, ze oprocz
roznic cenowych (ktore widac na pierwszy rzut oka), sa tez roznice
jakosciowe. i o te wlasnie doswaidczenia mi chodzi. czy kupic dulux, becker,
fluger, sniezka... pomijam oczywiscie kwesie kolorow, bo to juz jest
indywidualna rzecz, a paleta kolorow chyba porownywalna
dziekuje
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: jakiej firmy kupić farby do wnętrz 26.01.06, 21:56
      Beckers, durup, tikkurilla, śnieżka, byle nie dulux.
      • rikitikitak1 Re: jakiej firmy kupić farby do wnętrz 26.01.06, 22:10
        durup i tikkurila jest ok ! beckers też ! dulux jest do bani!
        • jarecki_2 Re: jakiej firmy kupić farby do wnętrz 26.01.06, 22:30
          rulez
        • Gość: . Re: jakiej firmy kupić farby do wnętrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 17:58
          a moze bys to uzasadnił
          • pyot Re: jakiej firmy kupić farby do wnętrz 27.01.06, 18:06
            Hej.
            Kabaciki...
            Wiele zależyod podłoża,narzędzi oraz kto będzie malował :)
            Pozdrawiam.
            • Gość: tomi7771 Re: jakiej firmy kupić farby do wnętrz IP: *.gorzow.mm.pl 28.01.06, 20:20
              dlaczego nie Dulux?????
    • Gość: pola77 Dlaczego nie Dulux?????? IP: *.gorzow.mm.pl 28.01.06, 20:22
      moze ktoś powie dlaczego nia Dulux??
      • Gość: ?? Re: Dlaczego nie Dulux?????? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.01.06, 14:47
        ja malowałam duluxem i jest ok:)nie wiem czemu jest niby zły??
        • Gość: marysia DULUX jest OK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 10:14
          Piękne kolory , bardzo dobra farba
          • jarecki_2 Re: DULUX jest OK 30.01.06, 10:27
            Dulux jest zły ponieważ: kampania reklamowa w telewizji i innych mediach
            kosztowała straszne pieniądze i teraz firma Dulux musi zacząć na tych
            produktach zarabiać. Ponieważ Dulux jest farbą z niższej pułki a
            aspiruje "piętro wyżej", bez poprawienia jakości farby swoje aspiracje może
            artykułować tylko ceną i to robi. Z mojego doświadczenia, farby tej firmy
            odstają dość znacznie od tego co jest głównymi atutami reklamowymi produktu.
            Farby zachowują się w użytkowaniu w bardzo nie przewidywalny sposób i jest to
            wina oszczędności na komponentach w procesie produkcji. Oszczędności w procesie
            produkcji wynikają z niezadowalających wyników finansowych sprzedaży produktu.
            Nie zadowalające wyniki sprzedaży wynikają z tego, że fachowcy wiedzą że farba
            jest wadliwa a co za tym idzie, mniej chętnie kupowana niż inne, wcale nie
            droższe a na pewno mające większą renomę i "niezawodność".
            • szwedzki_kucharz Re: DULUX jest OK 30.01.06, 10:31
              ...a co z dekoralem?
            • Gość: stara baba jarecki weź sie do jakiej roboty !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 10:42
              co ty ciągle na tym forum tak siedzisz zamiast malować remontować i
              budować .Coś dużo masz czasu chlopie
              • jarecki_2 Re: jarecki weź sie do jakiej roboty !!! 30.01.06, 11:32
                Nie Twój zakichany interes BABO
                • Gość: stara baba Re: jarecki weź sie do jakiej roboty !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 12:26
                  a może BABY ci brakuje bo taki sflustrowany jesteś hm..
                  • tynkiozdobne.pl Re: jarecki weź sie do jakiej roboty !!! 30.01.06, 12:39

Jarecki ma rację. Ja dodałbym nieprzewidywalność podczas nakładania. Nie twierdzę, że wszyscy mają kłopoty z jej nałożeniem, ja jednak sparzyłem się tak mocno przez ostatnie dwa lata, praktycznie i gotowymi, barwionymi i jednokrotnymi że je odradzam. Z całą pewnością polecę Beckersa, żadnej wpadki od 1998 roku, Para z powodzeniem jest używana przez 3-4 lata, a z typowo polskich to Jedynka Strong, Premium i Akryl Dębicy. Nalezy z resztą do Beckersa, a ten z koleji ostatnio zakupiony został przez Tikkurillę ( takie mam info).
                    • Gość: stara baba Re: jarecki weź sie do jakiej roboty !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 12:51
                      jedno mnie dziwi , ze narzekają głównie tzw fachowcy ,a amatorzy są zadowoleni ?
                      • jarecki_2 Re: jarecki weź sie do jakiej roboty !!! 30.01.06, 12:55
                        Bo to amatorzy, znacznie więcej malują fachowcy, więc więcej widzieli.
                      • Gość: menda Re: jarecki weź sie do jakiej roboty !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 13:04
                        Gość portalu: stara baba napisał(a):

> jedno mnie dziwi , ze narzekają głównie tzw fachowcy ,a amatorzy są
                        zadowoleni
                        > ?

Fachowiec przez duże F jest zainteresowany tym aby wykonac powierzoną pracę
                        solidnie i nie tracić czasu na poprawki - co w perspektywie służy jego zdrowiu
                        jak i inwestora. Dlatego Fachowiec jest żywotnie zainteresowany jakością
                        materiału, którym pracuje. Amator, z danym materiałem, ma do czynienia raz na
                        kilka lat i nie zauważy różnic - nie ma możliwości porównania. Dlatego amator
                        pyta na forum o różnice, wady i zalety o których istnieniu nie ma bladego
                        pojęcia.
                        P.S. Dullux bardzo obniżył jakość w ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy. Kreda
                        to podstawowe medium ochoczo stosowane do wypełniania farby. Kiedyś była aferka
                        z producentem makaronu - zastępował produkty wykazane w normie zakładowej
                        wypełniaczami. Tak mi się z Dulluxem skojarzyło. A może to dlatego, że od
                        pewnego czasu te farby "produkowane' są w Polsce? Persil niemiecki a Persil
                        polski tylko nazywaja się tak samo - nawet producent temu nie paprzecza.
                    • Gość: gyt Re: jarecki weź sie do jakiej roboty !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 21:21
                      tynkiozdobne.pl napisał:
                      Z całą pewnością polecę Beckersa, żadnej wpadki od 1998 roku, Par
                      > a z powodzeniem jest używana przez 3-4 lata, a z typowo polskich to Jedynka Str
                      > ong, Premium i Akryl Dębicy. Nalezy z resztą do Beckersa, a ten z koleji ostatn
                      > io zakupiony został przez Tikkurillę ( takie mam info).

Ostatnio, jak ostatnio. Mineły już ze trzy lata :)
    • Gość: bebe Re: jakiej firmy kupić farby do wnętrz IP: *.acn.waw.pl 30.01.06, 12:55
      najlepiej farby firmy Benjamin Moore
      • jarecki_2 Re: jakiej firmy kupić farby do wnętrz 30.01.06, 12:59
        albo kanada house
        • jarecki_2 Re: jakiej firmy kupić farby do wnętrz 30.01.06, 13:04
          canada
          • Gość: Andrzej Re: jakiej firmy kupić farby do wnętrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 18:01
            Polecam farby fotokatalityczne, sa one nowością na polskim rynku i maja
            niespotykane dotąd właściwości samoczyszczące. Coś więcej można o nich
            przeczytać na www.ecofair.pl
            • j.s.construction Re: jakiej firmy kupić farby do wnętrz 21.02.06, 21:34
              "Benjamin Moore","Sherwin Williams"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka