Forum   białka

białka

(224 wyniki)
  • Poradźcie. Zostało mi sporo białek, ale na nic słodkiego nie mam ochoty. Da się te białka do czegoś wykorzystać?
  • Przeczytałam gdzieś tu na forum sposób na zbieranie bialka do Pavlovej, który mi pasuje - czyli białko zbierane do słoika i trzymane w lodówce. Mam jednak wątpliwość co do okresu przydatności. Ile takie białko można trzymać? tydzień? dwa?
  • zostały mi po upieczeniu ciasta białka, zamknęłam w słoiczku i wstawiłam do lodówki. jak długo mogą w niej siedzieć ( są ze wsi, więc kupowałam świeże) bez uszczerbku ( tzn. żeby sie np. bez problemu dały ubić na pianę?)
  • Można je tak trzymać w zamrażarce w nieskończoność?
  • Moja babcia taki robiła ze świeżych poziomek, do tortu. Ani mama, ani ja nie potrafimy odtworzyć. Był przepyszny. Może ktoś zna przepis.
  • białko(8)

    Witam, Interesuje mnie ile razy z tygodniu należy jeść warzywa strączkowe, żeby nie doprowadzić do niedoboru białka? Czy warzywa z puszki np. zielony groszek lub czerwona fasolka oraz przetworzone np. pasztet sojowy też są źródłem potrzebnego białka?
  • W jakich wegetariańskich produktach jest wielokrotnie więcej białek niż węglowodanów i tłuszczu razem wziętych?
  • Witam. W srode robiłam pączki i zostało mi 6 białek. Stoją od środy w lodówce w szklance. Dzisiaj sobie o nich przypomniałam i nie wiem czy je wylać czy można je jeszcze do czegoś wykorzystac? Tylko do czego? Pavlowa odpada bo nie mam śmietany. Pachną jeszcze neutralnie;) pozdrawiam
  • z 40 jaj? Na Święta Wielkanocne robie dla siebie , sąsiadów i znajomych paschę do której używam jajka gotowane na twardo, czyli tylko żółtka a potem nie wiem co robić z gotowanym białkiem. Robię sałatkę, daję sąsiadom jako dodatek do paschy /do sałatki oczywiście/, ale nadal jest tego pełno, wreszcie pozostałe białka wyrzucam, serce się kraję ale nie mam innego wyjścia. Może macie jakijś pomysł na wykożystanie tych białek????? Pozdrawiam.
  • Bardzo proszę o jakąś podpowiedź. Może jakieś ciasto? Nie chcę, żeby się zmarnowały. I jak długo białka mogą leżeć w lodówce?
  • Jak w temacie. Ile białka Waszym zdaniem powinna zawierać dobrej jakości semolina i gdzie taką kupić w Polsce?
  • 1-go maja 2008 miałem ogromną satysfakcje sluchajac audycji w TOK FM z udzialem zaproszonego do studia eksperta pani Malgorzaty Rzeszutek, ktora własnie kończy 5 letnie studia z Medycyny Żywienia w Londynie. Rozmowa dotyczyła zasadniczo 2 tematów stereotypów na temat białka oraz wapnia i aktualnej wiedzy na te tematy. Z satysfakcja usłyszałem opinie- reprezentujace aktualną wiedze światową w dietetyce- identyczne z tymi jakie są zawarte w moich postach na f...
  • Bardzo czesta rada przy ubijaniu perfekcyjnej piany - ale ja jednak nie zauwazylam zadnej roznicy. Tak samo tez ubijaja mi sie bialka prosto z lodowki, jak i takie, ktore postaly w misce w kuchni jakis czas i sie ogrzaly. Owszem - uformowaniu piany przeszkadzaja drobiny tluszczu (niedokladnie oczyszczona miska albo trzepaczka albo troche zoltka, ktore tez jest tluste). Nie najlepiej robi jej tez, kiedy sie ja przebije - ale te historie o soli i lodowkowo zimnych bialkach to p...
  • Witam , mam pytanie czym ubijacie białka, taką zwykłą trzepaczką , recznie, czy moze przystwką ubijającą w mikserze? czy moze tez takimi dwoma trzepaczkami w robocie? dzięki za podpowiedz
  • witam, mam bardzo techniczne pytanie. w mojej diecie potrzebuję dziennie ok. 180g białka (ciężka lekka atletyka). Oczywiście tofu jest niezastąpione, jednak po pierwsze nie chcę opierać się tylko na soi, po drugie wolałbym korzystać też z 'lokalnych' roślin. jaka jest Wasza propozycja na dobrze zbalansowany zestaw białek roślinnych? będę bardzo wdzięczny za pomoc - strony w necie podają sprzeczne informacje, potrzebuję kogoś z rzeczywistym doświadczeniem, by mnie popchn...
  • Próbowałam ubić białka ale nic z tego... I tak sie zastanawiam od czego to zależy? czy coś robię źle czy to humor miksera i jajek? Dodam, że użyłam jajek "0" więc wydawałoby się, że dobre, z lodówki. Dodałam szczyptę soli a cukier dodawałam po 1 łyżce...
  • do czego wykorzystac bialka z 5 jajek po lodach?
  • "Ubić pianę z białek i cukru"-tak jest w przepisie,nie wiem czy jak wrzuce od razu cukier do bialek to sie ubije:|?Czy lepiej najpierw ubijac bialka stopniowo dodajac cukier? Wielkie dzieki za pomoc:)
  • Zwracam się do Was wszystkich z prośbą o pomoc w ustaleniu produktów które zawierają jak najwięcej kalorii a nie zawierają w ogóle białek(roślinnych i zwierzęcych).Mam córeczkę, chorą w czasie diagnostyki w kierunku chorób metabolicznych związanych z białkami, lekarze kazali mi z jej diety wykluczyć wszelkie białka i tu zaczyna się właśnie nasz kłopot. Nie mam jak zastąpić tych białek i córka w ogóle nie przybiera na wadze a ma dwa lata. Je na okrągło banany, warzywa podstawowe le...
  • białka(6)

    Mam 14 białek, proszę, pomóżcie wymyślić, co mogę z nich zrobić. Najchętniej zrobiłabym jakieś ciasto.
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się