-
Poradźcie. Zostało mi sporo białek, ale na nic słodkiego nie mam ochoty. Da się te białka do czegoś wykorzystać?
-
Przeczytałam gdzieś tu na forum sposób na zbieranie bialka do Pavlovej, który mi pasuje - czyli białko zbierane do słoika i trzymane w lodówce.
Mam jednak wątpliwość co do okresu przydatności. Ile takie białko można trzymać? tydzień? dwa?
-
zostały mi po upieczeniu ciasta białka, zamknęłam w słoiczku i
wstawiłam do lodówki.
jak długo mogą w niej siedzieć ( są ze wsi, więc kupowałam świeże)
bez uszczerbku ( tzn. żeby sie np. bez problemu dały ubić na pianę?)
-
Można je tak trzymać w zamrażarce w nieskończoność?
-
Moja babcia taki robiła ze świeżych poziomek, do tortu. Ani mama, ani ja nie potrafimy odtworzyć. Był przepyszny. Może ktoś zna przepis.
-
Witam,
Interesuje mnie ile razy z tygodniu należy jeść warzywa strączkowe, żeby nie
doprowadzić do niedoboru białka?
Czy warzywa z puszki np. zielony groszek lub czerwona fasolka oraz
przetworzone np. pasztet sojowy też są źródłem potrzebnego białka?
-
W jakich wegetariańskich produktach jest wielokrotnie więcej białek
niż węglowodanów i tłuszczu razem wziętych?
-
Witam.
W srode robiłam pączki i zostało mi 6 białek. Stoją od środy w lodówce w szklance. Dzisiaj sobie o nich przypomniałam i nie wiem czy je wylać czy można je jeszcze do czegoś wykorzystac? Tylko do czego? Pavlowa odpada bo nie mam śmietany. Pachną jeszcze neutralnie;)
pozdrawiam
-
z 40 jaj?
Na Święta Wielkanocne robie dla siebie , sąsiadów i znajomych
paschę do której używam jajka gotowane na twardo, czyli
tylko żółtka a potem nie wiem co robić z gotowanym białkiem.
Robię sałatkę, daję sąsiadom jako dodatek do paschy /do sałatki
oczywiście/, ale nadal jest tego pełno, wreszcie pozostałe białka
wyrzucam, serce się kraję ale nie mam innego wyjścia.
Może macie jakijś pomysł na wykożystanie tych białek?????
Pozdrawiam.
-
Bardzo proszę o jakąś podpowiedź.
Może jakieś ciasto?
Nie chcę, żeby się zmarnowały.
I jak długo białka mogą leżeć w lodówce?
-
Jak w temacie. Ile białka Waszym zdaniem powinna zawierać dobrej jakości semolina i gdzie taką kupić w Polsce?
-
1-go maja 2008 miałem ogromną satysfakcje sluchajac audycji w TOK FM
z udzialem zaproszonego do studia eksperta pani Malgorzaty Rzeszutek, ktora
własnie kończy 5 letnie studia z Medycyny Żywienia w Londynie.
Rozmowa dotyczyła zasadniczo 2 tematów
stereotypów na temat białka oraz wapnia i aktualnej wiedzy na te tematy.
Z satysfakcja usłyszałem opinie- reprezentujace aktualną wiedze światową w
dietetyce- identyczne z tymi jakie są zawarte w moich postach na f...
-
Bardzo czesta rada przy ubijaniu perfekcyjnej piany - ale ja jednak
nie zauwazylam zadnej roznicy. Tak samo tez ubijaja mi sie bialka
prosto z lodowki, jak i takie, ktore postaly w misce w kuchni jakis
czas i sie ogrzaly.
Owszem - uformowaniu piany przeszkadzaja drobiny tluszczu
(niedokladnie oczyszczona miska albo trzepaczka albo troche zoltka,
ktore tez jest tluste). Nie najlepiej robi jej tez, kiedy sie ja
przebije - ale te historie o soli i lodowkowo zimnych bialkach to
p...
-
Witam , mam pytanie czym ubijacie białka, taką zwykłą trzepaczką ,
recznie, czy moze przystwką ubijającą w mikserze? czy moze tez
takimi dwoma trzepaczkami w robocie? dzięki za podpowiedz
-
witam,
mam bardzo techniczne pytanie.
w mojej diecie potrzebuję dziennie ok. 180g białka (ciężka lekka
atletyka).
Oczywiście tofu jest niezastąpione, jednak po pierwsze nie chcę
opierać się tylko na soi, po drugie wolałbym korzystać też
z 'lokalnych' roślin.
jaka jest Wasza propozycja na dobrze zbalansowany zestaw białek
roślinnych?
będę bardzo wdzięczny za pomoc - strony w necie podają sprzeczne
informacje, potrzebuję kogoś z rzeczywistym doświadczeniem, by mnie
popchn...
-
Próbowałam ubić białka ale nic z tego...
I tak sie zastanawiam od czego to zależy? czy coś robię źle czy to humor
miksera i jajek?
Dodam, że użyłam jajek "0" więc wydawałoby się, że dobre, z lodówki. Dodałam
szczyptę soli a cukier dodawałam po 1 łyżce...
-
do czego wykorzystac bialka z 5 jajek po lodach?
-
"Ubić pianę z białek i cukru"-tak jest w przepisie,nie wiem czy jak wrzuce od razu cukier do bialek to sie ubije:|?Czy lepiej najpierw ubijac bialka stopniowo dodajac cukier?
Wielkie dzieki za pomoc:)
-
Zwracam się do Was wszystkich z prośbą o pomoc w ustaleniu produktów które
zawierają jak najwięcej kalorii a nie zawierają w ogóle białek(roślinnych i
zwierzęcych).Mam córeczkę, chorą w czasie diagnostyki w kierunku chorób
metabolicznych związanych z białkami, lekarze kazali mi z jej diety wykluczyć
wszelkie białka i tu zaczyna się właśnie nasz kłopot. Nie mam jak zastąpić
tych białek i córka w ogóle nie przybiera na wadze a ma dwa lata. Je na
okrągło banany, warzywa podstawowe le...
-
Mam 14 białek, proszę, pomóżcie wymyślić, co mogę z nich zrobić. Najchętniej
zrobiłabym jakieś ciasto.