Dodaj do ulubionych

Pytanie do instalatorów C.O.

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.06, 23:44
Przy remoncie łazienki w mieszkaniu (blok 10 piętrowy - 9 piętro) postanowiłem
zmienić grzejnik żeberkowy na drabinkowy i przenieść go w inne miejsce. Moim
zdaniem now instalacja powinna wyglądać jak na rysunku
www.leholy.mga.pl/grzejnik/pict0.jpg
Fachowcy ze spółdzielni wykonali instalcję "po swojemu"
www.leholy.mga.pl/grzejnik/pict1.jpg
www.leholy.mga.pl/grzejnik/pict2.jpg
www.leholy.mga.pl/grzejnik/pict3.jpg
www.leholy.mga.pl/grzejnik/pict4.jpg
www.leholy.mga.pl/grzejnik/pict5.jpg
Odpowiedni numer zdjęcia odpowiada szczegółowi na rysunku pict.0
Gdy ich już po robocie zapytałem dlaczego zrobili takie skoplikowane obejścia
na dole i na górze pionu przy drzwiach niejasno odpowiadali, że "tu musi być
kompensacja" i że "tak jak na rysunku to się nie da bo cały pion przestanie
grzać, a wtedy przyjdą znowu do mnie i będą kuć" . Poza tym że "w pionie może
się zrobić poduszka powietrzna i zablokuje grzanie w pionie bo nic jej nie
wypchnie". A teraz to się nie zrobi "poduszka powietrzna, bo nie ma prawa sie
zrobić, a nawet jak się zrobi to ją wypchnie" .
Słowem nic mi nie wyjaśniły ich tłumaczenia.
A zależało mi wykonaniu instalacji według mojego projektu ponieważ teraz będę
musiał zamaskować te przeplatanki pod sufitem.
Jakie jest wasze zdanie? Czy mój projekt rzeczywiście jest błędny. Dlaczego?
Leszek
Obserwuj wątek
    • magdajeden Re: Pytanie do instalatorów C.O. 20.02.06, 01:05
      twój projekt jest OK, a im tak po prostu "wyszło".
      ups.
      • Gość: Kid Re: Pytanie do instalatorów C.O. IP: *.131.rev.vline.pl 20.02.06, 10:40
        Sknocili na dole to musieli knota naprawić na góże i wyszły dwa knoty.Przykre
        • marek_53 Re: Pytanie do instalatorów C.O. 20.02.06, 11:31
          Czy pierwotnie , patrząc na Twój rys. na odcinku 1-5 przebiegał pion
          (zasilenie , powrót), czyli inaczej mówiąc chciałeś zrobić odsadzkę pionu poza
          krawędż drzwi ? .Jeśli pion przebiegał pierwotnie w rogu wystarczyło pozostawić
          go bez ruszania , a do grzejnika drabinkowgo podejść górą z zasilaniem a dołem
          odejść powrotem średnicą odpowiednią dla zasilania tego grzejnika (sadzę , że
          nie większą jak 3/8-1/2 " bo to grzejnik o niedużej mocy), a przy zachowaniu
          odpowiednich spadków gałązki zasilającej i powrotnej bez konieczności dawania
          odpowietrznika na grzejniku .
          Pzdr.
          • Gość: Leszek Re: Pytanie do instalatorów C.O. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 12:16
            > Czy pierwotnie , patrząc na Twój rys. na odcinku 1-5 przebiegał pion? <
            Tak właśnie było. Zresztą moja pierwotna propozycja była dokładnie taka jak
            przedstawiłeś. Niestety panowie instalatorzy od razu powiedzieli, że "tak się
            nie robi", że trzeba cały pion odsadzić za drzwi.
            W sumie nie miałem nic przeciwko temu ponieważ zlikwidowali dwie rurki w
            narożniku łazienki.
            Ale teraz to zamiast dwu równoległych rurek pod sufitem mam do zamaskowania
            jeszcze to paskudne obejście.
            Pozdrawiam
            Leszek

• waldek58 Re: Pytanie do instalatorów C.O. 20.02.06, 14:55
              Twój projekt był dobry, natomiast "fachowcy" ci są do d..y. Na zdjeciu widać
              że rurki masz z szarego tworzywa. Szanujący sie rzemieslnik na takie rurki
              które są potem zamurowywane zakłada osłonki tzw. peszel
            • Gość: Janek Re: Pytanie do instalatorów C.O. IP: *.jmdi.pl 20.02.06, 15:40
              Jak dla mnie to największym błędem są te paskudne podejścia do grzejnika. Jak
              już było tyle kucia to te rureczki można było schować w ścianę i zrobić
              elegancie podejście kątowe. Te rurki na górze i tak mialeś zamiar maskować to
              te obejście dużo nie przeszkadza (fachowcy chyba się zagapili i zrobili sobie
              pod górkę). Grunt żeby cała instalacja dobrze działała bo przy CO grawitacyjnym
              jeżeli nie zachowali odpowiednich spadków to może być źle. Peszel jeszcze
              zdążysz założyć (rurka będzie mogła pracować w ścianie - tynk ci nie popęka).
              Pozdrawiam
              • Gość: kid Re: Pytanie do instalatorów C.O. IP: *.131.rev.vline.pl 20.02.06, 15:51
                W bloku 10 piętrowym grawitacja?A,że jest skopane to prawda.
          • marek_53 Re: Pytanie do instalatorów C.O. 20.02.06, 22:00
            Wracam do watku bo zajęty byłem trochę innymi sprawami i muszę stwierdzić , że
            takiej bezmyślności jaka się popisali domorośli chudraulicy jeszcze nie widzialem.
            Utrudnili sobie wykonanie prostej rzeczy tak znakomicie , że lepiej nie można .
            A ich motywacja o wypychaniu czy też nie wypychaniu powietrza nie ma żadnego
            sensu. Wnioskuję , że im zależało nie na wykonaniu tej pracy w sposób fachowy i
            najprostszy a tylko o wyciągnięcie od Ciebie jak najwięcej kasy . Gdyby to
            wykonali wg Twego przemyślenia , kóre jest zgodne z moim mogliby wziąć pieniądze
            za wyk. 1 pktu czyli max. 150 zł . Natomiast przenosząc pion doliczyli dodatkowo
            2 pkty i zainkasowali podejrzewam z kuciem ok. 500 żł . Ja na Twoim miejscu bym
            nie popuścił . Wykonałbym jak to zrobiłeś rysunki stanu istniejącego przed
            przeniesieniem grzejnika i po , z zaznaczeniem średnic rur i poszukał inżyniera
            z uprawnieniami w zakresie instalacji sanitarnych aby to zaopiniował .
            Nawet inaczej , pokazując mu rys. ze stanem istniejacym i jakie są Twoje
            potrzeby w zakresie zmian poprosił o propozycję dot. rozwiązania tego problemu
            Szkoda , że to tak daleko bo mógłbym ci wykonać stosowny projekcik , bez
            obliczeń hydraulicznych (są zbyteczne biorąc pod uwagę zwiększenie przez
            fachowców oporów hydraulicznych poprzez zwiększenie długości przebiegu i strat
            miejscowych pionu ) . Jeżeli dali małe spadki dołem i górą to teraz może dopiero
            nie przepchnąć . Ja robiłem u siebie przeróbki c.o. ale spółdzielnia dała mi w
            tym zakresie swobodę działania ograniczając się do obejrzenia i akceptacji po
            wykonaniu . Temat zastosowania Peszli (lub osłony z termafleksu ) na rurach to
            już wymóg techniczny i nieodzowny niezależnie czy to miedż czy tworzywo .
            Pzdr.
            • arsenal14 Re: Pytanie do instalatorów C.O. 21.02.06, 08:56
              Spieprzyli Ci robote to fakt.Wyglada to wyjątkowo obrzydliwie. Nawe gdyby mieli
              racje {a jej nie maja} mogli to zrobic staranniej. Poza wyjsciem kątowym
              podłączenia do grzejników, o czym ktos tu wspomniał mogli te rurki na
              suficie "schowac" w scianie przy samym suficie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka