Dodaj do ulubionych

Okna połaciowe czy lukarna

IP: *.gsk.pl 22.02.06, 14:22
Na wiosne rozpoczynamy budowę i mamy dylemat czy wprowadzać zmiany w
projekcie. Sprawa wygląda tak jest dach 2 spadowy okna połaciowe, okna te
będą wychodzić na ogród. Ostatnio długo się zastanawialiśmy nad zmianą okien
na lukarne.Może uzytkownicy okien połaciowych i lukarn by się wypowiedzieli
co się bardziej sprawdza i czy opłaca się wprowadzać takie zmiany.
Wielkie dzięki za wszelkie odpowiedzi!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: jasza Re: Okna połaciowe czy lukarna IP: 80.240.163.* 22.02.06, 15:12
      "wole oko"
    • andrzej.sawa Re: Okna połaciowe czy lukarna 22.02.06, 15:14
      Dachowe taniej i łatwiej,a czy ładniej?
      Wszystko można spieprzyć,bo wykonanie,to duży element w tym rozważaniu.
    • kol75 Re: Okna połaciowe czy lukarna 22.02.06, 15:44
      Zdecydowanie okno połaciowe, lepsze doświetlenie poddasza. Nie warto
      komplikować konstrukcji dachu.
      • Gość: cromwell Re: Okna połaciowe czy lukarna IP: 217.153.82.* 22.02.06, 18:09
        zwlaszcza jak spadnie pol metra sniegu;)
        wg mnie lukarna
        najtansza i najpewniejsza lukarna trapezowa
        pod warunkiem ze krokwie prowadzone sa od kalenicy
        mozna pyknac dwa okienka bez nikakich...
        a polaciowki zostawmy do lazienek , korytarzy i klatek schodowych

pzdr.
        • rispetto Re: Okna połaciowe czy lukarna 22.02.06, 18:41
          Zgoda co do połaciowych. Mam takich 7 sztuk i jak przywali śniegiem to w
          pokojach trzeba zapalać światło, bo nic nie widać (no chyba, że zrzuci się
          śnieg z szyby, a to wcale nie taka prosta sprawa). Za to połaciowe napewno
          lepiej doświetlają pokoje w "normalnych", bezśnieżnych warunkach. Poza tym
          chyba połaciowe są tańsze niż lukarna i zwykłe okno.
          • Gość: cromwell Re: Okna połaciowe czy lukarna IP: 217.153.82.* 22.02.06, 18:46
            pawle
            czujesz brak swiatla jak jestes na parterze?;)
            w lukarne mozna wstawic duzo wieksze okno od polaciowego
            a koszty oczywiscie sa wieksze

pzdr.
            • rispetto Re: Okna połaciowe czy lukarna 22.02.06, 19:27
              Na dole mam prawie same okna, więc tego nie odczuwam ;-)
        • Gość: kid Re: Okna połaciowe czy lukarna IP: *.131.rev.vline.pl 22.02.06, 18:42
          No i daszek nabiera wyrazu.Jest na czym oko "zawiesić"Zdecydowanie popieram
          • Gość: Piotr Re: Okna połaciowe czy lukarna IP: *.225.121.1.bait.pl 23.02.06, 01:01
            Gosia, przychylam się do opinii forumowiczów. Jeśli o sprawie miałyby decydować
            koszty to okna połaciowe napewno będą tańsze.Weź jednak pod uwagę, że ryzyko
            fuszerki jest znaczne a to często wychodzi dopiero po większej ulewie,
            śnieżycach itd.Fachowcy z twoimi pieniędzmi zazwyczaj będą już daleko, a
            problemy pozostaną. Nie zawsze jednak okna połaciowe mogą być zastąpione
            lukarnami. W twoim przypadku, moim skromnym zdaniem, nawet powinnaś to uczynić,
            zwłaszcza, że chodzi tu o stronę od ogrodu i prawdopodobnie o południową
            ekspozycję.Oczywiście, że nie ma sensu wyrzucać zapewne ciężko zarobionych
            pieniędzy na zbędne ozdobniki, jednak KID ma rację, nawet skromna lukarna dom
            uatrakcyjnia. Myślę, że nie tylko aspekt praktyczny jest tu ważny, ale odrobina
            smaczku domowi, a próżności jego właścicielce nie zaszkodzi.Pozdrawiam i życzę
            powodzenia.
    • Gość: Anna Re: Okna połaciowe czy lukarna IP: *.aster.pl 22.02.06, 20:13
      moim zdaniem okno polaciowe zreszta poczytaj na www.e-dach.pl
    • ela.tu-i-tam Re: Okna połaciowe czy lukarna 23.02.06, 00:35
      Z doswiadczenia, gdy pada deszcz, to porzadnie halasuje na oknach polaciowych,
      natomiast masz cisze w oknach normalnych, czy lukarnach. Gdy burza czy pioruny,
      to czlowiek czuje sie ciut gorzej pod polaciowym, tuz pod zywiolem.

W Alpach, gdy jest porzadny snieg, to okna polaciowe potrafia byc zupelnie
      zakryte, jak okiennicami, i to potrafi trwac.

Sa dwie dobre strony okien polaciowych: wiecej swiatla, i koszt.

Moje dzieci, gdy byly male, baly spac sie w pokoju z oknem polaciowym.

Natomiast pokoj z oknem polaciowym jest idealny na biuro do pracy.
      • andrzej.sawa Re: Okna połaciowe czy lukarna 23.02.06, 00:45
        A ja przypomnę jeden bardzo ważny aspekt.Jak wygląda bryła budynku z oknami
        dachowymi i z lukarnami?Dom buduje się na długo, powinien się podobać.Owszem
        koszty są bardzo ważne,wykonanie też,ale pamiętajmy o wyglądzie.
    • dorocia41 Re: Okna połaciowe czy lukarna 23.02.06, 07:14
      Nie rób sobie , broń Boże połaciowych. Gwarantują bezsenność w czasie deszczu,
      szybką pobudkę wczesnym rankiem przy dużym nasłonecznieniu,półmrok przy śniegu.
      A spróbuj jeszcze ten śnieg uprzątnąć. A poza tym przebywanie w pomieszczeniu z
      oknami dachowymi jest wbrew naurze Odnoszę wrażenie, jakbym znajdowała się w
      beczce.
    • artur_54 Re: Okna połaciowe czy lukarna 24.02.06, 11:06
      Mam 8 połaciowych, w tym 4 obok siebie (kwadrat), w drugim miejscu 2 nad sobą,
      mam też 1 lukarnę. Co do wyglądu - kto co lubi. Moim zdaniem (i osób
      oglądających) domek z połaciowymi wygląda nowocześnie, ale z lukarnami też
      ładnie. Między bajki włóż opowiadania że deszcz brzęczy o okna itp. Bardziej
      brzęczy o blachodachówkę itp. Bezsprzecznie doświetlenie pokoju jest
      ZDECYDOWANIE lepsze przy połaciowych, światło wpada zupełnie inaczej (z góry),
      rozchodzi się po całym pomieszczeniu. Światła nic ci nie zasłania. Nie przejmuj
      się słońcem czy burzą - możesz założyć eleganckie rolety lub żaluzje, nawet
      elektryczne lub zewnętrzne antywłamaniowe. Ja mam rolety wewnętrzne i świetnie
      chronią przed nadmirenym słońcem. Nie prawda że problemem jest śnieg - u mnie
      (Wawa) takich "ciemnych" dni zdarza się KILKA w roku. Śnieg z okien wcześniej
      topnieje i zsuwa się, bo trochę ciepła jednak się przez nie wydostaje. Większym
      problemem jest utrzymanie ich w czystości - mycie z zewnątrz jest trudne,
      szybciej też się brudzą (ale ulewa czy śnieg potrafią je czasem dobrze umyć ;-
      ) ). Pamiętaj też o mocnym kaloryferze pod nimi - w przeciwnym razie będą się
      pociły. Pokój doświetlony nimi wygląda super. Pomyśl o sypialni - ja czasem
      patrzę na gwiazdy z łóżka... :-))
      A lukarna jak lukarna - poza uatrakcyjnieniem bryły budynku - korzyści raczej
      nie ma (od strony pomieszczenia IMHO lepiej wygląda z połaciowymi).
      • rispetto Re: Okna połaciowe czy lukarna 24.02.06, 14:22
        Nie wiem, na czym ma polegać problem z myciem. Może to zalezy od sposobu
        mocowania skrzydła, ale w moich (Fakro) odwracam okno o 180 stopni i myję je
        bez problemu.
        Co się tyczy doświetlenia w zimie to stanowczo się nie zgodzę. Mam w tych
        pokojach temperaturę 18-20 stopni i śnieg potrafi leżeć tygodniami na szybach
        póki go nie sprzątnę (mieszkam w pobliżu Gdańska, więc śniegu pada tu mniej niż
        w Warszawie i generalnie jest cieplej w zimie). Jasne, że szybciej ześlizguje
        się od strony południowej, ale jeśli nie jest to byle jakie okno, to śnieg nie
        rozpuści się tak szybko pod wpływem przenikania ciepła z zewnątrz. Przynajmniej
        u mnie tak jest.
        Co to znaczy "mocny kaloryfer". Kaloryfer ma być taki, jaki jest potrzebny do
        pomieszczenia o okreslonej powierzchni i kubaturze, a nie taki, żeby okno nie
        parowało. W każdym oknie połaciowym powinny być wywietrzniki u góry, które
        regulują przepływ powietrza.
        Z resztą zgadzam się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka