Dodaj do ulubionych

Torf na działce

IP: *.pcnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.06, 09:24
Mam duży problem (w każdym razie dla mnie). Kupiliśmy działkę budowlaną, na
której za namową projektantów zrobiliśmy odwierty i okazało się, że Na całej
działce na różnych głębokościach jest torf. Można zbudować dom ale najpierw
zrobić słupy żwirowe ( nie wiem czy dobrze zapamiętałam nazwę). W przypadku
naszego domu koszt wyniósłby 30 tys. lub więcej. Jest to dla nas duża kwota.
Czy ktoś zna może inny, tańszy sposób budowy na takim gruncie?
Obserwuj wątek
    • Gość: arch.1234 Re: Torf na działce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.06, 10:33
      Ciekawa sprawa . Gratuluję wyczucia projektantów i zrobienia odwiertów , przed
      a nie po (...).
      Jak głęboka jest warstwa torfu ?

P.S.
      Kilka lat temu robiłem projekt budynku ( ale większy, mieszk.-usł.-biu., 6
      pieter, itd.) i ze względu na słaby grunt zostało wykonane palisadowe
      posadowienie fundamentów ( żelbet., głęb. ok. 15 m ).
      • Gość: maga Re: Torf na działce IP: *.pcnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.06, 10:47
        Torf jest na głębokości różnej w różnych miejscach. W jednym zaczyna się na
        głębokości 3,5 m, w innym 7 m.
        • Gość: arch.1234 Re: Torf na działce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.06, 11:02

A sama grubość warstwy torfu ?
          • Gość: maga Re: Torf na działce IP: *.pcnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.06, 11:06
            Nie pamiętam dokładnie ale chyba od 1,5 do 2,5. Nie mam jeszcze dokumentacji bo
            odwierty były rozbione w piątek.
            • Gość: arch.1234 Re: Torf na działce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.06, 11:19
              To na "szczęście" nie aż tak dużo, mogło być ewnt.więcej, chociaż rozumiem, że
              lepiej by było, gdyby ...itd. .

Myślę, że powinna Pani poczekać na ekspertyzę . W niej powinien być podany
              sposób rozwiązania tego problemu.
              W tym wypadku należy się liczyć ze zdaniem projektantów i na podstawie
              ich "wytycznych" podjąć ostateczną decyzję, co zrobić z "tym fantem".
              Nie znam "metody żwirowej", o której Pani wspomniała, wydaje mi się ona trochę
              dyskusyjna, itd., ale jak wspomniałem wyżej zdanie powinno należeć przede
              wszystkim do projektantów ( którzy dotychczas wykazali się profesjonalizmem ).
              • Gość: wawa Re: Torf na działce IP: *.chello.pl 12.03.06, 12:13
                Strachy na lachy , zrobić można funadment płytowy
                ( koszty zbliżone do tradycyjnego ) i po sprawie./ Będzie Dobre tanie i
                solidnie posadoienie budynku znacznie trwalsze od tradycyjnych funadamentów
                jeśli , teren nie jest położony poniżej poziomu , okolicznych gruntów z
                fundamentem płytowyn będzie ok.
                • Gość: kid Re: Torf na działce IP: *.131.rev.vline.pl 12.03.06, 16:10
                  Na gruntach nienośnych można zastosować płytę oraz ew.rozwiązanie to dom w
                  szkielecie drewnianym ale i tak trzeba zrobić wyliczenia co do posadowienia
                  budynku.
    • Gość: cromwell Re: Torf na działce IP: 217.153.82.* 12.03.06, 13:39
      problem , troche wiekszy , moze przyjsc po latach
      warto poszperac w papierach co bylo przyczyna osuszenia gruntu
      rozeznac sprawe odprowadzenia wody z posesji

niedaleko mnie jest piekne osiedle
      domki wybudowane sa w lesie
      szkopul w tym ze teren jest obnizony
      dopoki kopalnia prowadzila eksploatacje i pompowala wode wszystko bylo w porzadku

teraz obszar zostal otamowany
      a ludzie czekaja na wode:(
      woda pojawi sie nieuchronne
      150 lat temu bylo tam grzezawisko

pzdr.
      • Gość: wawa Re: Torf na działce fundament płytowy IP: *.chello.pl 12.03.06, 14:24
        www.legalett.com.pl/?P=przekroje&SP=fundament
    • Gość: ? a może spróbować sprzedać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.06, 20:25
      najlepszym rozwiązaniem wydaje mi się SPRZEDAĆ DZIAŁKĘ
      • Gość: arch.1234 Re: a może spróbować sprzedać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.06, 11:51
        Wiele racji ma wawa pisząc o fundamencie płytowym ...
        Ale fundament płytowy może być tylko pozornie prostym , czy wrecz najprostszym
        rozwiązaniem.
        Z danych podanych przez inwestora wynika, że głębokość i grubość warstwy torfu
        są różne w różnych miejscach działki.
        W tym przypadku nie chodzi przede wszystkim jedynie o przeniesienie obciążeń na
        grunt ( które z pewnością mogłaby przenieść płyta fundamentowa ( czy nawet ławy
        fundamentowe )), ale "o ewentualne w miarę równomierne osiadanie całego
        budynku" .
        Przy płycie może się zdarzyć, że jedna jej strona może osiąść znacznie bardziej
        niż inna. I co wtedy ? - Problem nie na żarty .
        Rozwiązaniem może być np. płyta + np. nierównomierne jej obciążenie, tak
        aby "zrównoważyć ewent.osiadanie", ale ... itd.,itd.

Myślę, że najwięcej danych mają projektanci i to oni powinni przede wszystkim
        zaproponować najlepsze rozwiązanie i przedstawić je inwestorowi .

-------------------
        • jandecorator Re: a może spróbować sprzedać 13.03.06, 14:00
          Dawniej budowano na palach debowych.
          Pół Gdańska tak zbudowano.
    • buildingservices Re: Torf na działce 13.03.06, 12:41
      Można posadowic na tzw "studniach".
      Kopie sie tak jak zwykła studnie,wypełnia betonem,taniej wyjdzie jak na palach.
      • Gość: penar Re: Torf na działce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 17:30
        A taka studnia się nie rozjedzie w warstwie torfu ?
        • pastucha Re: Torf na działce 14.03.06, 18:30
          witam
          Pytanie pierwsze: jaki dom ma powstać? Czy będzie miał piwnice? Ile
          kondygnacji? Z jakich materiałów, czyli ile będzie ważył ?
          Jeżeli z materiałów lekkich, a będzie podpiwniczony, to może się okazać, że
          całkowity ciężar budynku będzie mniejszy od ciężaru gruntu, który zostanie
          usuniety z wykopu pod piwnice. Wtedy nie ma większych problemów z posadowieniem
          czegoś takiego na torfie, który będzie w najwyższym punkcie jakiś metr pod
          płytą fundamentową piwnicy.
          Wtedy pozostaje tylko kwestia właściwej organizacji robót, tzn nie
          pozostawiania zbyt długo wykonanego pod piwnice wykopu leżącego odłogiem.
          pozdrawiam
    • Gość: maga Re: Torf na działce IP: *.chodziez.sdi.tpnet.pl 15.03.06, 12:53
      Czy można wybrać warstwę (grubą) ziemi i torfu i nasypać gruzu?
      • Gość: andrzen 232 Re: Torf na działce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 13:48
        Gość portalu: maga napisał(a):

> Czy można wybrać warstwę (grubą) ziemi i torfu i nasypa

Nie
        gruz ceglany i inne tego typu wynalazki ulegają z czasem degradacji
        grunt nie będzie stabilny . Raczej gruby żwir już przetworzony w procesie
        degradacji przez setki tyś. lat .
        • Gość: cromwell Re: Torf na działce IP: 217.153.82.* 15.03.06, 14:02
          kamien owszem
          tylko jakie to sa koszty
          trzeba wywiezc ok 1000 m3 ziemi i kupic tyle samo kamienia
          trzeba zabezpieczyc 10 m wykop
          zagescic kamien
          cena przekroczy kilkakrotnie cene kolumn zwirowych

przeciez nie musisz zgodzic sie zna kolumny
          zawsze mozesz podrzucic innym ekspertom probki gruntu i wyniki odwiertow
          moze akurat... :)

pzdr.
          • Gość: Andrzej 232 Re: Torf na działce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 14:26
            Gdzie to stosują anasz jakieś namiary na stronę.
            znasz stosujacych , te metody . Dala funadamentów pod filary
            mostów wiaduktów wiercą ,okrągły dół wkładają zbrojenie i betonem zalewają
            Proste stosunkowo tanie i wytrzymałe , nawet na dynamiczne ociążonych
            konstrukcjach , z obciążeniami dragań z przejeżdżajacych samochodów .
            • pastucha Re: Torf na działce 15.03.06, 14:47
              witam
              Nie pale, tylko kolumny żwirowe.
              Pierwszy lepszy namiar:

www.keller.com.pl/keller.php3?site=technologie
              Niemniej cały czas uważam, że najpierw należy się zastanowić nad innymi
              metodami, prostszymi.
              pozdrowienia
            • Gość: Shannon Re: Torf na działce IP: 80.240.163.* 15.03.06, 14:50
              Na Białołece budowali dom na studniach,7 czy 8 studni.
              • Gość: Andrzej 321 Re: Torf na działce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 14:54
                możesz podać adres , tego domu. Zobaczymy czy jeszcze stoi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka