Dodaj do ulubionych

montarz ościerznic

04.04.06, 20:34
Witam, niedługo odbieram mieszkanie, będzie ono bez drzwi wewnętrznych. W
związku z tym mam pytanie - czy ościeżnice należy zainstalować przed
położeniem podłóg czy po ? Wydaje się że lepiej po, uniknie się skompikowanego
dopasowywania terakoty do kształtu ocieżnic, ale może czegoś nie biorę pod uwagę ?
Obserwuj wątek
    • nonckiewicz Re: montarz ościeżnic - miało być 04.04.06, 20:35
      przepraszam za straszliwy błąd w tytule postu :((
      • zoni-system Re: montarz ościeżnic - miało być 04.04.06, 20:37
        z tym ,,montarzem " ościeżnic tez nie najlepiej wyszło,no ale................
    • zoni-system Re: montarz ościerznic 04.04.06, 20:36
      absolutnie po.....................można oczywiście urządzać ekwilibrystyke i
      zamontować przed ,ale po co komplikowac sobie życie
    • jarecki_2 Re: montarz ościerznic 04.04.06, 21:29
      Zdecydowanie przed. Jeśli oczywiście nie chcesz mieć zniszczonej, nowiutkiej
      podłogi podczas wstawiania, co może się zdarzyć nawet przy super
      zabezpieczeniu. Ponadto wykończenie ścian, poza malowaniem, powinno odbyć się
      przed parkietem, a jak coś wykończyć jak drzwi nie zamontowane? Coś odpryśnie,
      coś się nie uda i trzeba montować jeszcze raz a najpierw zdemontować, nie
      wstawiasz progu więc lepiej aby futryna dołem była "zblokowana" posadzką lub
      parkietem, wykończenie w tym miejscu nie jest aż tak kłopotliwe, jeśli drzwi są
      do łazienki to wykończenie ścian płytkami przy zamontowanych drzwiach jest
      znacznie prostsze i znacznie łatwiej wyjść z pinami przy glazurze niż
      dopasowywać opaskę drzwi do glazury, łatwiej zabezpieczyć wstawiona futrynę
      przed zniszczeniem niż podłogę i glazurę, jeśli masz położoną glazurę i
      montujesz drzwi na kołki to przy wierceniu mogą spaść płytki i wylecieć fuga od
      drgań, wszelkie poprawki są łatwiejsze do wykonania jeśli dookoła nie ma
      jeszcze farby, glazury itp. i można tak wymieniać do bólu. Oczywiście można
      również powiedzieć że jak się chce to można tylko po co ryzykować?
      • zoni-system Re: montarz ościerznic 04.04.06, 21:38
        Setki drzwi zamontowałem,nigdy przed ,zawsze po,dobrzy montażyści,nie zostawia
        po sobie śladu,no chyba ,że partacze.............tak czy tak po ułożeniu podłóg
        trzeba ściany poprawić,taka tam sobie kosmetyka............
        • jarecki_2 Re: montarz ościerznic 04.04.06, 21:41
          "..............Oczywiście można
          również powiedzieć że jak się chce to można, tylko po co ryzykować?"
      • zoni-system Re: montarz ościerznic 04.04.06, 21:45
        Drzwi na kołki,odleci glazura,na miłośc boską o czym my mówimy,toz to nie lata
        sześc dziesiąte.Montaz drzwi to najczyściejsza i najmniej inwazyjna
        robota,oczywiście jeżeli nie trzeba o pół metra poszerzac otworu.Wszystko na
        piankę,czyściutko bez żadnego wiercenia i nie zdarzyło sie ,żeby było źle.
        • jarecki_2 Re: montarz ościerznic 04.04.06, 21:46
          Ale mogę mieć inne zdanie?
          • zoni-system Re: montarz ościerznic 04.04.06, 21:52
            jasne i za to Cie bardzo cenię..............z takimi ludźmi mi po drodze
            • jarecki_2 Re: montarz ościerznic 04.04.06, 21:58
              To cacy. A teraz te dwa punkty widzenia trzeba dopasować do warunków remontu
              już na miejscu i dostosować do konkretnej sytuacji.
        • Gość: ? Montaż ościeżnic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 06:02
          współczuję tym u których zakładałeś drzwi nad gotową podłogą (czyli
          prawdopodobnie bez progu) i nie używałeś do montażu kołków rozporowych - tylko
          "wszystko na piankę"...

(która to pianka "montażowa" jak chciałem też zauważyć służyć ma głównie do
          uszczelnienia szpar przy ościeżnicach, nazwa "montażowa" jest trochę myląca):-(

to jakiś nowy system montażu nazwijmy go zoni-system :-)
          • zoni-system Re: Montaż ościeżnic 05.04.06, 07:56
            Autoryzowane ekipy montażowe Porty ,montują setki drzwi dziennie,ja nie znam
            ani jednego przypadku reklamacji.Montażowa w nazwie pianki,nie jest myląca,ona
            służy do montażu.Ja wiem,że trudno jest przestawić sie na nowe
            technologie.......ale trzeba,bo charatać wiertarą nowiutkie ościeżnice pod
            dyble to tak jakby w nowych butach wyciąć sobie dziury,żeby było lepsze
            przewietrzanie.
            • Gość: def Re: Montaż ościeżnic IP: 149.156.60.* 05.04.06, 12:12
              Też zamierzam montować ościeżnice po podłogach. Mam tylko jedno pytanie. Co trzyma ościeżnice dołem, jeżeli nie ma progu. Pianka?
              • zoni-system Re: Montaż ościeżnic 05.04.06, 20:27
                Spokojnie,dzisiaj nie montuje sie w zasadzie progów.Jest norma która mówi ,że
                szczelina między drzwiami a podłogą powinna wynosić 8 mm.To wynika z tego,że
                istnieje konieczność utrzymywania w pomieszczeniach porządnej wentylacji i
                przewiewu,ponieważ dziesiaj domy,mieszkania,są bardzo szczelne.W
                dawnych /dobrych/socjalistycznych czasach stosowano progi,bo wszystko było
                nieszczelne, tym samym nie było problemu z wymianą powietrza.
                naprawdę zamontowałem setki drzwi,bez żadnych kołków i wszystko hula i
                gra.Słuchajcie wszystkich porad,ale włączajcie filtry.............
                • Gość: cronwell Re: Montaż ościeżnic IP: 217.153.82.* 05.04.06, 20:53
                  sorki zoni ale nie wiemy jakie oscieznice sa do zamontowania
                  metalowe do plyt k-g sa ok 5 cm wyzsze od drzwi
                  i lepiej zostawic rozporke przy montazu
                  jak obcinac katowka oscieznice
                  masz racje przy nieszczesnych porciakach
                  lepiej jest montowac je na podlodze
                  dla pewnosci zawsze takie oscieznice kotwie
                  i nie robie niepotrzebnych otworow
                  wystarczy do plaszczyzny skierowanej w strone sciany
                  przykrecic plaskowniki ze stali ocynkowanej
                  tak zeby wystawaly ok 4cm poza oscieznice
                  i potraktowac je kolkiem szybkiego montazu
                  moge wtedy spac spokojnie:)

pzdr.

• zoni-system Re: Montaż ościeżnic 05.04.06, 21:11
                    na miłość boską,kto dzisiaj montuje ościeżnice metalowe.Nie ma znaczenia do
                    jakiej ściany,dzisiaj montuje sie ościeżnice skrzynkowe,które maja tyle
                    rozmiarów grubości muru,że świat i ludzie.Miałem wiele propozycji sprzedaży
                    różnych drzwi,ale po wielu latach doświadczenia pozostałem przy nieszczęsnych
                    porciakach,super dobre,super estetyczne w super cenie i nikt narazie mnie nie
                    przekona do innych.Bożżżże jakie płaskowniki ze stali ocynkowanej,nie po to
                    ludzi latami wymyslali nowe technologie,żebym ja teraz montował płaskowniki ze
                    stali ocynkowanej,po cholerę jak wystarczy pół godziny i drzwi sa estetycznie
                    zamontowane,błagam Was nie twórzcie nowych technologii,bo przed Wami ktos to
                    juz zrobił...............miłej nocki
                    • Gość: ? czyżbyś nie wiedział że Porta ma i metalowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 22:18
                      ościeżnice? :

www.bwo.com.pl/porta11.htm
                      • zoni-system Re: czyżbyś nie wiedział że Porta ma i metalowe 05.04.06, 22:30
                        ma .ale ostatnio pytałem o takowe i powiedzieli mi ,że takowe zamawiaja raz na
                        dwa tysiące sztuk
              • jarecki_2 Re: Montaż ościeżnic 05.04.06, 20:54
                No właśnie przy sposobie polecanym przez zoniego tylko pianka. Możesz to zrobić
                na kołki, ale sam wiesz jak to będzie wyglądało. Możemy prowadzić długie
                dysputy na ten temat. Właściwie wszystko zostało powiedziane wyżej również
                zawarłem tam gdzieś odpowiedź, nie bezpośrednio ale jednak, na Twoje pytanie.
          • jarecki_2 Re: Montaż ościeżnic 05.04.06, 09:29
            Co do mnie, to ja starałem się napisać o możliwie wielu przypadkach w których
            montaż drzwi po parkiecie nie jest właściwym rozwiązaniem co wcale nie oznacza
            że zoni nie może mieć własnych doświadczeń w tym temacie. Każdy ma własny i
            stosowany od lat sposób pracy. Co do pianki montażowej to zoni ma rację. Na
            poparcie słuszności nazwy "montażowa" mogę zaprosić do siebie i pokazać drzwi
            wstawione na piankę i tylko na piankę, działają już kilka lat.
            • zoni-system Re: Montaż ościeżnic 05.04.06, 20:29
              No to juz jest nas dwóch.....pozdrawiam
            • marek_53 Re: Montaż ościeżnic 05.04.06, 22:30
              Zdecydowanie Zoni ma rację .Ościeżnice w 99,9% montuje się po wszystkich
              robotach wykończeniowych łącznie z malowaniem . Jak wyglądałyby np panele
              docinane do kształtu ościeżnicy z zostawioną dylatacją . SZKARADA .
              Nawet metalową ościeżnicę Porty montowałem na piankę . Poza tym te z regulowaną
              ościeżnicą montuje sie wyłącznie na piankę .
              Pzdr.
              • zoni-system Re: Montaż ościeżnic 05.04.06, 22:40
                Strzałka Mareczku,kolorowych snów,no i zobacz jak Ci klienci nie maja potem
                narzekać,czyżby tylko nas dwóch.....no i jeszcze jarecki?
                • marek_53 Re: Montaż ościeżnic 05.04.06, 22:51
                  Ale nie jest całkowicie zdecydowany . U niego babcia na dwie strony wróży .
                  Dobranoc .
                  • zoni-system Re: Montaż ościeżnic 05.04.06, 23:06
                    Dzięki,pozostaje nam mieć nadzieję,że klienci wreszcie przestaną pisać,miałem
                    dobra bo tania ekipę,ale wszystko mi schrzanili,co teraz robić.każdy za swoja
                    pracę chciałby otrzymywać kupe kasy,jak jej nie dostaje,to szef jest palant,ale
                    każdy również chciałby wszystko miec pół darmo i takie sa tego efekty.......
                    • marek_53 Re: Montaż ościeżnic 06.04.06, 06:25
                      Niestety jak obserwuję to forum to niektórzy wykonwcy wręcz prześcigają się
                      dla uzyskania klienta w zaniżaniu cen i tak jak pisałeś nie da się tego zrobić
                      nawet poprawnie .Przykład wyceniłem w tej chwili inwestorowi ścianki działowe
                      wg. KNR przy założeniiu stawki robocizny bezpośr. 7 zł/h , NP = 60% i zysk 15%
                      za 1m2 ścianki z G-k gr 12,5 cm wychodzi łącznie z wełną 37 zł/m2 , i to na
                      moim terenie . Gdybym to robił w rejonie W-wy NP wynosiłby 80% a zysk 20% .
                      Dlatego jak czytam tu ofertę np. złotej rączki wykonania gładzi za 5 zł/m2 lub
                      ekipy wawa glazury za 20 zł/m2 to nie zabieram wogóle głosu bo to nie ma
                      sensu . Niech inwestorzy lecą na takie okazje , im będzie ich więcej tym
                      szybciej może dojdzie do sensownych relacji ale do tego daleka jeszcze droga .
                      Pozdrawiam bo czas do pracy .
                      łapię się za głowę i wogóle nie zabieram głosu .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka