kzet69
25.04.13, 18:43
Rzepa została grzecznie poproszona o zdementowanie swoich manipulacji i łgarstw, jak nie posłucha - będzie proces, dość chamskiego grillowania RP przez PO-PiS-owe media..
"Pan
Bogusław Chrabota
Redaktor Naczelny
„Rzeczpospolitej”
Szanowny Panie Redaktorze,
Na podstawie art. 31a ustawy z dnia 26 stycznia 1984 r. Prawo prasowe (Dz.U. 1984 nr 5 poz. 24 z późn. zm), w związku z opublikowaniem w dniu 24 kwietnia 2013 r. w „Rzeczpospolitej”, a także na portalu www.rp.pl pod adresem www.rp.pl/artykul/182403,1003158-Hipokryzja-Ruchu-Palikota.html artykułu autorstwa red. Wiktora Ferfeckiego pod tytułem „Hipokryzja Ruchu Palikota”, wnoszę o sprostowanie nieprawdziwych i nieścisłych informacji zawartych w treści wyżej wymienionego artykułu poprzez nieodpłatną publikację sprostowania, o poniższej treści:
„W artykule „Hipokryzja Ruchu Palikota”, opublikowanym w dniu 24 kwietnia 2013 r. na łamach „Rzeczpospolitej” oraz na portalu www.rp.pl zawarto liczne nieprawdziwe i nieścisłe informacje, wymagające sprostowania.
Dodatkowe wynagrodzenie roczne (‘trzynastka’) - jest obowiązkowym składnikiem wynagrodzenia pracownika zatrudnionego w sferze budżetowej wynikającym z umowy o pracę. W przeciwieństwie do premii przyznanych uznaniowo samym sobie przez członków Prezydium Sejmu, Klub Poselski Ruch Palikota nie ma wpływu, ani na sam fakt, ani na wysokość przekazywanych na ten cel środków.
Nieprawdą jest informacja zawarta w artykule jakoby Karol Jene otrzymał dodatkowe wynagrodzenie roczne w kwocie 18 232 zł. Prawdziwa wysokość wynagrodzenia jakie otrzymał obliczona została na podstawie sumy wynagrodzenia otrzymanego w ciągu roku kalendarzowego z uwzględnieniem ekwiwalentu pieniężnego za niewykorzystany urlop wypoczynkowy (na podstawie art. 4 ust. 1 ustawy z 12 grudnia 1997 r. o dodatkowym wynagrodzeniu rocznym dla pracowników jednostek sfery budżetowej) i wyniosła 10 531 zł.”
Jednocześnie zastrzegam, iż publikacja powyższego sprostowania powinna nastąpić w terminie przewidzianym w art. 32 ust. 5 Prawa prasowego, w tym samym dziale, w którym zamieszczono prostowany artykuł, opatrzona widocznym tytułem i złożona czcionką równorzędną z prostowanym artykułem.
Odmowa publikacji całości lub części sprostowania oraz dalsze powielania nieprawdziwych informacji zawartych w artykule spowoduje podjęcie przeze mnie kroków prawnych na drodze postępowania sądowego przeciwko autorowi wspomnianego tekstu, które mogą narazić Pana i Redakcję na dodatkowe koszty."
www.facebook.com/pages/Biuro-Prasowe-Ruchu-Palikota/605288446151039