Dodaj do ulubionych

Proszę o ocenę projektu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 22:24
Obserwuj wątek
    • Gość: nata136 Re: Proszę o ocenę projektu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 22:25
      za szybko kliknęłam.

Dom dla rodziny 4 osobowej.

www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=548
      Dziękuję!
      • Gość: mif Re: Proszę o ocenę projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 23:27
        Co Ci się w nim podoba?
        • Gość: Rysiek Re: Proszę o ocenę projektu IP: *.stargard.mm.pl 10.06.06, 00:35
          mi sie pieknie podoba, piekny okap i piekne kolory bierz z miejsca, hah.
    • nata136 Re: Proszę o ocenę projektu 10.06.06, 11:58
      A co ma się nie podobać? Ja patrzę na to okiem laika, a oceniam pod kątem moich
      potrzeb.
      A więc:
      -jest dość duży hall.
      -kuchnia z widokiem na salon i do tego ma spiżarnię,
      -gabinet jest przy wejściu,
      -nie ma nudnego frontu!
      -kominek ma odpowiednik na zewnątrz,
      -kuchnia ma wyjście na taras i widok na ogród, czyli na bawiące się dzieci,
      -itp.

Proszę o uwagi co powinno mi się nie spodobać lub podsunięcie ciekawszego
      projektu.

Dzieki stokrotne!
      • Gość: safi Re: Proszę o ocenę projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 12:32
        najbardziej podoba mi sie ustawienie kuchenki, na wprost wejscia, ze
        znakomitym podgladem z salonu;-))) NIe przemawia tez do mnie ustawienie stolu
        pod schodami. Wg zaproponowanych mebli brakuje miejsca na duzy stol, bo to cos
        pod schodami raczej trudno nazwac jadalnia.
        Nie wiem, do jakich celow ma sluzyc gabinet, ale moze zabraknac ci okna, z
        ktorego widac co sie dzieje przed domem.
        No i lazienka. 14 m2 niewykorzystanej przestrzeni...

Jedyny plus, to kuchenne wyjscie do ogrodu.
      • Gość: menda Re: Proszę o ocenę projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 13:17
        nata136 napisała:

> A co ma się nie podobać? Ja patrzę na to okiem laika, a oceniam pod kątem
        moich
        >
        > potrzeb.

Właśnie, mam wrażenie, że te potrzeby przysłaniają Tobie potrzeby np. dzieci -
        umieszczasz je w pokojach z okanmi "strychowymi", połaciowymi podczas gdy w
        swojej sypialni cieszysz się balkonikiem (po co ludziom w domkach balkony?!)a
        łazienka powierzchnią przeszklenia przewyższa wszystkie pokoje na piętrze razem
        wzięte. Obszerny, bezsensowny wykusz z czternastometrową łazienką, w której
        będziesz przebywać kilkanaście minut dziennie będzie droższy od zapewnienia
        dzieciakom godziwych warunków (lukarny albo podniesienie ścianki kolankowej -
        ale to zburzy całkowicie odbiór budynku, czyli pozostaje wybór nowego projektu,
        indywidualnego?).
        Front nie jest nudny, on jest prześmieszny - typowa gargamelówka. Jak
        wyobrażasz sobie korzystanie z łazienki, której trzy duże okna umieszczone są
        od... frontu? Przy zaciągnietych żaluzjach? To po kiego te okna?
        Reasumując - góra tragiczna, niedoświetlona tam gdzie jasna być powinna
        (dzieciaczki i sypialnia z karykaturalymi drzwiami), z łazienką bardziej
        nadającą się na pokój.
        Schodząc na dół... dzieciaczki łamią ręce i nogi na... schodach zabiegowych,
        jakby nie można było zrobić schodów prostych, ze spocznikiem (w tym budynku
        jest na to dość miejsca). Oczywiście nie ma to jak schody nad stołem :)) O,
        jaki jasny, z dwóch stron doświetlony gabinet! - szkoda, że na górze jakby
        ciemniej (poza łazienką). Dostęp do okna w kuchni wyłącznie z drabinki? Czy
        stojąc w zlewozmywaku? Łazienka - cóż, sześć razy mniejsza od tej na górze ale
        może właśnie tej na dole nie grozi przerost formy nad treścią. Brnięcie przez
        drzwi z garażu do pom.gosp. i stamtąd do wiatrołapu i jeszcze do hallu - trzy
        razy klamka-obrót-klamka. Ciekawe kiedy się znudzi? Kominek dwustronny to
        często okazuje się zmorą a nie atutem - ale to mije prywatne zdanie, jak
        wszystkie powyżej.
        Elewacje i bryła - dach drogi, o gargamelowatym, drogim wykuszu pisałem.

Jak ja lubię to określeni - poddasze użytkowe :)) Dla mnie to zawsze będzie
        poddasze, przymiotnik tu nic nie zmieni.
        • Gość: Anna Re: Proszę o ocenę projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 23:38
          mozesz napisac cos o wadach kominka dwustronnego, prosze
          dzieki
          • Gość: mif Re: Proszę o ocenę projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 00:06
            Zewnętrzny jest drogi, wymaga podwójnej szuflady kominowej, zajmuje dużo
            miejsca, nie można go przesunąć, kopci elewację, daje mało ciepła.
    • Gość: nata136 Re: Proszę o ocenę projektu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.06, 12:10
      Wielkie dzięki!
      Co to są schody zabiegowe?

Szukam dalej!
      • Gość: mif Re: Proszę o ocenę projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 14:22
        Gość portalu: nata136 napisał(a):
        > Co to są schody zabiegowe?

www.weger.pl/
        I otwórz zakładkę:
        Teoria schodów
    • Gość: mi Re: Proszę o ocenę projektu IP: *.adsl.univie.ac.at 11.06.06, 22:31
      nata, szukaj naprawde dalej, menda ma niestety racje 100%
      hej, odwaz sie na cos mniej bajkowego, czasami naprawde warto (az zycie samo
      stanie sie bajkowe - bez Gargamela ;-)
      pozdro
    • Gość: nata136 Re: Proszę o ocenę projektu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.06, 22:37
      Dzięki!!!
    • Gość: bolek Re: Proszę o ocenę projektu IP: *.attu.pl 11.06.06, 22:54
      Witam .ładny projekt niestety dach CIĘ będzie drogo kosztowal poza tym malo w
      nim miejsca
      • Gość: wiejska baba dom super IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 16:50
        i wcale nie jest mały , ma zalety , mała kubatura - łatwo ogrzac,doasyc
        efektowny i ciepły w formie , nie przedobrzyc ze zdobinami przy wykonczeniu,
        ogólnie ok
        • Gość: mif Re: dom super IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 16:56
          Ten projekt nie ma zalet.
    • Gość: Misia Re: Proszę o ocenę projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 18:50
      Kuchnia z wyjsciem na ogród - super sprawa ... ale w tym projekcie to chyba
      jakaś kpina! Parter jest rozwiązany wprost tragicznie! Jest gabinet, a nie ma
      miejsca na porządną jadalnię.
      Upodobań jest co prawda wiele, można jesc obiad siedząc na kanapie i talerz
      trzymac na kolanach. Postawienie stolika pod schodami oznacza różnego rodzaju
      "przyprawy" w talerzu (typu: kurz, piach, psia/kocia sierść). Do tego jeszcze
      wszyscy siedzący przy stole (imieniny ;) będą mieli doskonały podgląd na twoje
      pośladki jak akurat bedziesz wchodzic po schodach.

Co do elewacji nie bede sie wypowiadać - wieżyczka nad wejściem też kwestia
      gustu (i grubego porfela). Natomiast dach - koperta i poddasze to jakieś wielkie
      nieporozumienie. Zakładam,że nigdy nie byłaś w środku takiego domu na poddaszu i
      nie masz bladego pojęcia że takie pokoje są totalnie nieustawne! W żadnej
      sypialni nie można postawić porządnej szafy.
      Poza tym ten dach cię zrujnuje (nie wierz w kosztorys- spełnia on funkcję
      jedynie marketingową typu "zobacz jaki tani domek").
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka