IP: *.augustow.mm.pl 30.06.06, 08:49
to ja jeszcze mam pytanie z kategorii "szambo"
jeśli nie ma innego wyjścia, tylko trzeba szambo umieścić wyżej niż dom, z
ktorego nieczystości wypływają, to jak pokonac siły grawitacyjne, czy w ogóle
się da?? i jaki tego jest koszt?
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: szmbo II 30.06.06, 09:41
      A dlaczego wyżej,napewno?Mam wątpliwości.
      • Gość: moza Re: szmbo II IP: *.augustow.mm.pl 30.06.06, 10:46
        działka jest pochyła, dom jesteśmy zmuszeni postawic w najniższym punkcie.
        Gdyby tak określić rogi działki punktami ABCD, to przy AB jest droga, ktora
        może dojechac wóz wywożący szambo, a przy C jest dom i jest to najniższy punkt.
        Stąd moje pytanie o to szambo, ktore chcę umieścić przy AB,z racji dostępu do
        drogi. Gdyby szambo umiescić przy domu, to wąż do samochodu, czy jak to się tam
        nazywa, wyciągający nieczystości musiałby mieć z 50m długości (odległośc od
        domu do drogi) No i jest problem..Co robić drodzy specjaliści?
        • firma-ekipa Re: szmbo II 30.06.06, 10:56
          Nie da się napewno nie próbuj . Szambo wyżej niż właścicele
          Już tak zrobiono .
          Jest takie szambo w Warszwie na ul. Wiejska 2. Okazuje się że koszt
          utrzymania ,,tego szmba,, dla 400 ludzi i 1500 służby do codzinnej
          obsługi w 2005 r. przekroczył 159 milionów złotych. Chyba , że to lubisz
          i stać Cię na takie gigantyczne paskudne marnotrawstwo ( Wiejska 2) Warszawa
          • Gość: kid Re: szmbo II IP: *.131.rev.vline.pl 30.06.06, 11:34
            Widzę ekipo,że dowcip Ci sie wyostrzył ale gratuluje bo w tym temacie zgadzam
            sie z tobą.Ale wracając do szamba o mniejszej zawartości to jest to możliwe ale
            kosztowne.Po pierwsze musisz zainstalowac koło domu pierwsze szambo i z niego
            pompą do nieczystości z rozdrabniaczem wypompowywać nieczystości do szamba
            położonego wyżej w pobliżu drogi/to tak w dużym skrócie/.Mam pytanie czy ten
            samochód asenizacyjny to niemógł by podjechać bliżej domu a nie utrudniać sobie
            życie.
        • Gość: valdi Re: szmbo II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 11:35
          a jak dojezdzacie do domu ???
          • Gość: moza Re: szmbo II IP: *.augustow.mm.pl 30.06.06, 16:19
            dojeżdzamy drogą, wjeżdzamy na działkę, zostawiamy auto na parkingu, którego
            jeszcze nie ma, ale kiedys ma być i przechodzimy te kilkadziesiąt metrów.To
            ejst domek letniskowy, ma stanac w rogu działki, bo w jej centralnym miejscu ma
            w przyszłości stanąć dom mieszkalny, wtedy z szambem nie będzie kłopotu, bo dom
            stanie "na górce". I teraz nie wiemy, jak problem rozwiązać, wygląda na to, że
            trzeba bedzie kawałek działki "oddac" na droge doajzdową dla wozu wywożącego
            śwmieci.
            • Gość: valdi Re: szmbo II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 16:28
              no ty by bylo chyba najlepsze rozwiazanie.. zwlaszcze ze w przyszlosci i tak
              bedziesz budowac nowe szambo .. wiec chyba nie ma sensu inwestowac w jakies
              skomplikowane rozwiazania..
            • andrzej.sawa Re: szmbo II 30.06.06, 16:45
              A ile metrów różnicy poziomów?
              • Gość: cromwell Re: szmbo II IP: *.48.jawnet.pl 30.06.06, 17:13
                roznica poziomow jest istotna
                do przepompowania fekaliow mozna zrobic pompe mulowa
                konstrukcja prosta jak budowa cepa
                moge sluzyc rada:)
                ale i tak bedziesz musiala zrobic droge dojazdowa do budowy domu
                wiec po co wywalac niepotrzebnie kase

i ciesz sie
                masz gdzie zaparkowac autko
                i masz mniej skoszonej trawy
                z ktora nie wiadomo co robic;)

pzdr.
                • Gość: moza Re: szmbo II IP: *.augustow.mm.pl 01.07.06, 17:14
                  szkoda mi działki na drogę dojazdową dla tego wozu, ale pewnie to jest
                  najrozsadniejsze rozwiązanie (chociaz myślimy tez o takiej przydomowej
                  oczyszczalni)
                  Różnica poziomów spora, myślę, że jakieś 4 do 5 metrów.
                  • andrzej.sawa Re: szmbo II 01.07.06, 17:51
                    No to wykop głebokie czambo.
                    • Gość: valdi Re: szmbo II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 08:52
                      przy roznicy poziomów 4-5 m, szambo tak min. 3,4 kręgi jesli betonowe (ok. 2m)
                      wliczając jeszcze spadek rury kanalizacyjne to bedzie dosc głebokie to szmabo..
                      nie wiadomo tez jak jest z poziomem wód gruntowych wiec chyba najlepsze
                      rozwizanie to wydzielic ten kawalek dzialki na dojazd do szamba przy domku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka