IP: 217.8.186.* 10.02.03, 10:55
moi drodzy - czy ktoś może mi poradzić czym myć powierzchnie z inoxu
Kupiłam kuchnie z takim blatem i powoli myśle że to był duuuuży błąd
Na kuchni zostaja fatalne smugi
Możecie polećić jakiś sprawdzony środek?
Obserwuj wątek
    • Gość: mu Re: inox IP: 213.25.161.* 10.02.03, 22:25
      ja też mam taką kuchnię niedawno kupioną. Mam takie same problemy. Zawsze
      zostają smugi. Jakoś sobie jednak radzę. Najpierw myję gabką z płynem, a potem
      taką kolorową szmatką (w sklepach pakowane po 3 sztuki) też mokrą i na koniec
      czymś czystym i suchym. Okropne to mycie. Poza tym już przytarłam w jednym
      miejscu gąbką. Najważniejsze jest wg mnie żeby dobrze zmyś środek myjący z
      płyty. Potem wytrzeć do sucha.
    • Gość: marta Re: inox IP: *.chello.pl 11.02.03, 08:50
      Nie wiem co to jest inox. Myślę, że macie na myśli kuchnię z ceramiczną płytą
      grzejną. Jeśli tak, to są w sklepach (nawet w marketach) specjalne środki
      np. "Vitro Clen" (czarna plastikowa buteleczka,czerwona nalepka,rysunek płyty
      grzejnej, pojemność 200 ml),"Stal fix" (jasnozielona but.) Należy usunąć
      grubsze zanieczyszczenia, ślady po przypieczonych wykipieniach(do tego
      powinnyście dostać przy zakupie kuchni specjalny skrobak, który nie uszkodzi
      blatu, jeśli nie to może być specjalny skrobak to czyszczenia szyb np. po
      malowaniu okien). Następnie lekko wilgotną miękką szmatką rozsmarować środek
      czyszczący i pocierać, aż widać, że blat jest gładki(tylko,że jeszcze wymazany
      białym). Potem trzeba to zmyć, można tą samą szmatką tylko wypłukaną. Na
      koniec suchą inną miękką szmatką (dobry jest kawałek starego ręcznika frotte)
      wytzec do sucha. Pięknie lśni. Można tak czyścić kuchnię zawsze, ale wystarczy
      raz na kilka dni, lub wtedy kiedy ci bardzo zależy, aby ładnie wyglądała.
      Po gotowaniu pozostaja nieraz takie matowe kropki (też jak coś wykipi lub
      pryśnie i przysmaży się, ale cierpliwie tymi środkami wszystko zejdzie.
      Ja jestem z mojej kuchni bardzo zadowolona, mam ją już około 4-5 lat.
      Pozdrawiam i napiszcie czy inox to właśnie to i czy udało się wam to
      wyczyścić.
      • j666 Re: inox i ceran 17.03.03, 10:41
        Co prawda nie na temat, ale jak skończyła się nam czarna buteleczka z Vitroclen
        kupiliśmy MrMuscle w srebrej buteleczce i jest O_NIEBO_LEPSZY.
        Nie zmywa się go z płyty, tylko wypolerowuje na sucho do połysku, sama
        porównaj :-)
        Żeby było na temat: razem kupiłem też MrMuscle do inoxu, ale nie zdążyłem
        wypróbować.
        Mam szafkę w łazience która mi się brudziła i o niej głównie myślałem, ale
        teraz po prostu poleruję ją czystym ręcznikiem albo ściereczką gdy jest jeszcze
        zaparowana mocno po prysznicu i efekt jest wprost rewelacyjny, bez żadnej
        chemii...
        Może ten inox w kuchni też podejść parą np z żelazka???
        JaC

> Nie wiem co to jest inox.
        > Myślę, że macie na myśli kuchnię z ceramiczną płytą grzejną.
        > Jeśli tak, to są w sklepach (nawet w marketach) specjalne środki np. "Vitro
        Clen" (czarna plastikowa buteleczka,czerwona nalepka,rysunek płyty grzejnej,
        pojemność 200 ml),"Stal fix" (jasnozielona but.)
        > Należy usunąć grubsze zanieczyszczenia, ślady po przypieczonych wykipieniach
        (do tego powinnyście dostać przy zakupie kuchni specjalny skrobak, który nie
        uszkodzi blatu, jeśli nie to może być specjalny skrobak to czyszczenia szyb np.
        po malowaniu okien).
        > Następnie lekko wilgotną miękką szmatką rozsmarować środek czyszczący i
        pocierać, aż widać, że blat jest gładki(tylko,że jeszcze wymazany białym).
        > Potem trzeba to zmyć, można tą samą szmatką tylko wypłukaną.
        > Na koniec suchą inną miękką szmatką (dobry jest kawałek starego ręcznika
        frotte) wytzec do sucha.
        > Pięknie lśni.
        > Można tak czyścić kuchnię zawsze, ale wystarczy raz na kilka dni, lub wtedy
        kiedy ci bardzo zależy, aby ładnie wyglądała.
        > Po gotowaniu pozostaja nieraz takie matowe kropki (też jak coś wykipi lub
        pryśnie i przysmaży się, ale cierpliwie tymi środkami wszystko zejdzie.
        > Ja jestem z mojej kuchni bardzo zadowolona, mam ją już około 4-5 lat.
        > Pozdrawiam i napiszcie czy inox to właśnie to i czy udało się wam to
        wyczyścić.
    • Gość: Iwona Re: inox IP: 217.8.186.* 11.02.03, 09:50
      inox to niestety nie to samo co płyta ceramiczna. cala kuchnia jest w tym
      przypadku zrobiona z błyszczącego, metalopodobnego tworzywa. Wygląda to fajnie
      do czasu gdy trzeba to umyć po gotowaniu -wtedy na powierzchni zostają smugi i
      bardzo ciężo je zlikwidować.
      • Gość: marta Re: inox IP: *.chello.pl 11.02.03, 13:07
        W takim razie zapytam męża, on ma formę remontowo-bud. i wie bardzo dużo
        rzeczy.
        Odezwe sie.
    • Gość: Iwona Re: inox IP: 217.8.186.* 11.02.03, 14:05
      Gość portalu: Iwona napisał(a):

> super!!!
    • Gość: milo Re: inox IP: *.waw 11.02.03, 14:45
      No niestety, to byl blad!
      I prawda jest taka, ze nie ma cudownego i prostego
      sposobu. Po prostu CIF lub inne delikatne mleczko. Potem
      to dokladnie splukac i wytrzec do sucha czysta szmatka
      Zycze milego pucowania
      (ja mam wszystko z bialej emalii...:-))
    • Gość: milo Re: inox IP: *.waw 11.02.03, 14:47
      No niestety, to byl blad!
      I prawda jest taka, ze nie ma cudownego i prostego
      sposobu. Po prostu CIF lub inne delikatne mleczko. Potem
      to dokladnie splukac i wytrzec do sucha czysta szmatka
      Zycze milego pucowania
      (ja mam wszystko z bialej emalii...:-))
    • Gość: marta Re: inox IP: *.chello.pl 11.02.03, 20:41
      Łosz kurde. Przeceniłam wiedzę męża. Nie wie czym to czyścić. Myślę, że trzeba
      się zapytać:
      -szefa firmy, która montowała kuchnię,
      -producenta lub dystrybutora wyrobów z inox-u,
      -sprzedawców w sklepach, gdzie to-to sprzedają,
      -czekać, że przeczyta te posty ktoś, kto będzie wiedział (i odpowie)

Pozdrawiam.
      • Gość: Daria Re: inox IP: granat:* / 192.168.1.* 11.02.03, 22:35
        Posiadam inox. Czyszczę jak Milo. Cifem później zmywam ściereczką z wodą i
        ręcznikiem papierowym do sucha. Ważne jest by wytrzeć do sucha! I nie mam
        żadnych smóg.
        • Gość: luppo Re: inox IP: 213.158.197.* 12.02.03, 13:48
          Posiadam takowy okap ( InOx)
          Po wielu próbach najlepiej czyśi mi się to płynem do mycia szyb.
          Wszystkie dedykowane do takiej stali środki ( bardzo drogie) nie były tak dobre.
    • Gość: Iwona Re: inox IP: 217.8.186.* 12.02.03, 13:49
      Dziękuje za wszelkie rady
      zabieram się za czyszczenie
      • Gość: pas1 Re: inox IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.02.03, 09:26
        Witam
        mam z inoxu tylko okap, ale i tak szlag mnie trafiał. Widać było każdy paluch,
        aż trafiłem na bardzo dobry środek. Nazwę mogę podać dopiero jak zobaczę w domu
        ale kupiłem go w OBI - biała butelka, etykieta w kolorach srebrnych.
        Bardzo polecam
        • Gość: pas1 Re: inox IP: *.acn.waw.pl 16.02.03, 23:24
          nazywa się STARWAX (chyba cała seria), mój jest do aluminium, stali nierdzewnej
          i chromu.
          powodzenia w czyszczeniu
          • Gość: ala Re: inox IP: *.chello.pl 18.02.03, 15:48
            Mr Muscle: METAL-FIX (do czyszczenia stali nierdzewnej i chromowanej). Kupiłam
            wczoraj i umyłam piekarnik z zewnątrz i okap- było trochę pucowania, bo trzeba
            po tym środku spłukać mokrą szmatką, a potem do sucha ręczniczkiem. Ale efekt
            b. ładny.
            Kupiłam również Mr Muscle CERA-FIX do płyt ceramicznych. Zaraz wypróbuję :-)

Pozdrawiam serdecznie
            Ala
            • Gość: qwer Re: inox IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 19.02.03, 10:07
              niestety sporo środków do inoxu jest delkatnie mówiąc do bani ;-) jeśłi
              instrukcja przewiduje zmywanie go mokrą szmatką potem polerowanie potem
              wycieranie do sucha itd to zastanówcie się czy to jest coś co możńa urzywać
              nacodzień????? Prostą i skuteczną metodą jest urzywanie ciepłej wody z plynem
              do mycia naczyń a potem przetarcie do sucha. Ze środków do inoxu - sens jak dla
              mnie mają te które wystarczy nanieść i przetrzeć w końcu to ma być łątwe a nie
              upierdliwe !
              • agus7 Re: inox 19.02.03, 15:30
                qwer, bardzo lubie czytac Twoje posty! :)
                U mnie niestety domycie mokrą szmatką/gąbeczką z płynem do mycia naczyń i
                wytarcie do sucha ukochanej zmywareczki inox Siemensa nie daje pożądanego
                rezultatu... Nadal wiec szukam środka idealnego. Znalazłeś taki hm...
                nieupierdliwy? :)
                • Gość: qwer Re: inox IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 20.02.03, 13:06
                  coś sobie poużywałem przez rz i nawet bez odzewu - jak miło ;-) ponieważ mam
                  sporo inoksu w kuchni (szafka, szuflady..) to można powiedzieć, ze poszukiwania
                  i testy trwają - miałem buteleczkę super specyfiku który daja do lodówek
                  jakiejś firmy - to było naprawdę coś - pryskach, przecierasz jest gites -
                  skońćzyło i się i niestety nie ma tego w sprzedaży detalicznej....
                  • Gość: wzosia Re: inox IP: *.chello.pl 24.04.03, 12:32
                    Ja wraz z lodówką otrzymałam środek, który nazywa sie Chromol. Mała buteleczka
                    (50 ml), ale baaardzo wydajna i teraz wszystko inoxowe po prostu chromolę. Ma
                    to charakter olejku i jest rewelacyjny. Na tyle super, że jak przypadkowo
                    spotkałam to cudo w sklepie to kupiłam butlę 0,5 litra mimo,że kosztowała 60
                    PLN. Opłaca się. Można dowiadywać sie o ten środek w sklepach prowadzących
                    sprzedaż Liebherra. Ja kupiłam w Warszawie na ul Belgradzkiej w takim małym
                    sklepie.

pzdr
    • Gość: Nina Re: inox IP: *.toya.net.pl 23.02.03, 23:46
      Najprostsze czyszczenie-miska z ciepla woda,odrobina plynu typu Ajax-zadne
      mleczka!,miekka sciereczka-nie gabka i dobrze wchlaniajacy,najlepiej frotte
      recznik.Sciereczka zmoczona i wycisnieta przecieramy powierzchnie a nastepnie
      kolistymi ruchami wycieramy do sucha recznikiem.Zadnych smug i zaciekow.
      Wierzcie mi-w swoim czasie "obslugiwalam" kuchnie o pow.150m*-cala w stali.
      Zlewy myje sie normalnie,nawet Cifem,ale zawsze po splukaniu trzeba wytrzec do
      sucha.W przypadku zaciekow dobrze robi wspomniany wczesniej Starwax.
      Pozdrawiam.
      • aankaa Re: inox 26.02.03, 11:53
        Gość portalu: Nina napisał(a):

> Zlewy myje sie normalnie,nawet Cifem,ale zawsze po splukaniu trzeba wytrzec
        do sucha.

Boże!! po każdym użyciu ??
        Całe szczęście, że miałam mniej kasy i białą emalię kupiłam :P
    • Gość: mimmi Re: inox IP: 62.29.248.* 26.02.03, 15:40
      Ja znalazlam inny sposob- mam tylko okap inox, ale po tygodniu gotowania tez
      jest na nim tlusty osad. Najpierw zmywam tluszcz woda z plynem, potem scieram
      to dokladnie tak, aby nie zostaly sladu detergentu, ale nie do sucha
      (powierzchnia musi byc lekko wilgotna), wtedy biore troche plynu do szyb i
      wycieram do sucha. Odkad zastosowalam taka metode, nie mam problemu z
      zaciekami, bo zanim zaschna, to zwalcze je plynem do szyb. Z kuchenka mozeb byc
      wiekszy problem, bo ma sporo zalaman.
      • Gość: jamka Re: inox IP: *.avamex.krakow.pl / 192.168.50.* 26.02.03, 16:22
        Jest jeden sposób moim zdaniem najskuteczniejszy. Miałam taka kuchenke w
        inoxie i do tego cały front szklany.Mam też szmatki Raypath ( chyba tak sie to
        pisze) i to jedyny dobry sposób. Nie potrzeba środków czyszczących a nawet
        tłuste rozbryzgi myje bez smug i bez detergentów. Niestety to dość drogie
        szmaty. Jedyna pociecha to to,że mam je od kilku lat i wciąż mi służą. Trzeba
        tylko uważać żeby nie przypiec na zbyt ciepłym nagrzanym blacie kuchenki.Te
        szmatki także świetnie spisują się w łazience na płytkach, umywalkach itp.A do
        tego bez detergentów, które okropnie mnie uczulają.Polecam .
        • Gość: Nina Re: inox IP: *.toya.net.pl 27.02.03, 21:17
          W Niemczech maja system "Ha-Ra",nie wiem,czy to sie kupuje w normalnym sklepie
          czy raczej tak jak u nas np.Zepter.W kazdym razie jest to caly system
          szmatek,mopow i innych-kazda rzecz do innego czyszczenia.I otoz tym czyms myje
          sie rowniez bez chemikaliow,ze stala radza sobie tez dobrze,ale wycierania do
          sucha i tak nie da sie uniknac...
          Pozdrawiam.
    • Gość: PIP Re: inox IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 26.02.03, 17:19
      Mam nadzieję że, Jamka miała na myśli ściereczki do szyb których używa się bez
      płynów tylko zmoczonych w czystej wodzie. Jeśli tak to powtórzę się. Piec +
      szybę w piekarniku gdy myłam wodą z dodatkiem jakiegoś płynu, zawsze zostawały
      smugi. Gdy kupiłam ściereczkę (około 14 zł.) postanowiłam spróbować wyczyścić
      mój piec, super sprawa żadnego zacieku po dwóch przetarciach.
      PIP
    • Gość: Katia Re: inox IP: 213.241.45.* 24.04.03, 10:34
      Kupiłam ostatnio lodówkę w inoxie firmy Liebherr.Piekna się wydawała! bałam się
      ją porysować, więc wyczyściłam ją płynem do szyb, ajaxem rozpuszczonym, płynem
      do mycia naczyń na sucho i na mokro... Wydawało mi się, że już całkiem ją
      wyszorowałam i odtłuściłam...Okazało się, że to wszystko nie zadziałało. Przez
      przypadek, gdy tarłam ją w jednym miejscu przez 5 min, okazało się że lodówka
      jest zupełnie innego koloru, jest jaśniejsza i dopiero wtedy wyszło jaka może
      być wspaniała!
      Kupiłam Mr Muscle-Metal Fix (9,90) i Starwax do stali i chromu(22 zł)- dopiero
      te środki rewelacyjnie czyszczą!!! I nie rysują powierzchni!! I inox jest
      super!!
      Pzdr,
      K.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka