Dodaj do ulubionych

mikser planetarny

09.05.15, 14:33
Nadszedł moment, w którym stwierdziłam, że bez miksera planetarnego się nie obędzie. Zaczęłam się gubić w ofercie oraz radach znajomych, więc będę wdzięczna, jeśli podzielicie się swoimi uwagami. Przede wszystkim zależy mi na dużej pojemności - zrobieniu ciasta drożdżowego nawet z 80-90dkg mąki. Nie zależy mi na funkcji malaksera, kielicha do koktaili, tarce, bo to mam w swoim aktualnym malakserze.

W zasadzie skłaniam się ku KA Classic w zestawie z drugą misą (tylko nie wiem, czy szklana, czy inox), ale internet krzyczy, że Kenwood tańszy, nie płaci się za design, jest więcej akcesoriów (akurat chyba tych, co nie są mi potrzebne, może oprócz mieszadła flex, które w KA trzeba dokupić) itd. Maszyny Kenwooda podobnej co KA klasy są w podobnej cenie - tak jak mówię, nie muszę mieć KA w kolorze, biały też mi się podoba. Z kolei Moje Wypieki wskazują na wyższość KA nad Kenwood (choć w porównaniu był dużo niższy model Kenwooda). Natomiast znajomi mówią, żeby brać MUM Boscha, bo jest korzystny cenowo itd - mialam kiedyś MUMA i był ok, ale znowu dochodzi całe pudło zdublowanych przystawek, plastikowa łamiąca się obręcz misy i stosunkowo mniejsza pojemność dzieży. No i tak...

Obserwuj wątek
    • zlosliwiec.zlosliwiec Re: mikser planetarny 09.05.15, 16:01
      KA to nie design, bo wygląda prosto, dokładnie tak, jak maszyny profesjonalne, tylko w mniejszej skali. Zero elektroniki, minimalne wyrafinowanie, mechaniczna zmiana prędkości i prócz chromowanej stali, czy emaliowanego pokrycia żadnych estetycznych upiększeń nie ma. Ma za to solidną budowę i wystarczającą do domowego użytku moc. Jest oczywiście też większa wersja od Artisana - 5KS Heavy Duty - nie z przechylnym silnikiem, tylko podnoszoną/opuszczaną michą i to jest robot często goszczący na blatach roboczych profesjonalnych kuchni. Oczywiście odpowiednio droższy, z akcesoriami niekompatybilnymi z Artisanem (micha i mieszadła główne oczywiście, plastkikoza dokręcana do głowicy jest ta sama).

Kitchen Aida swojego używam od 8 już chyba lat. Tylko raz był w naprawie, kiedy przesadziłem przy mieleniu maku. Ostatnio mu ukruszyła się plastkikowa rączka przy przełączniku, ale to w żaden sposób nie upośledza funkcjonowania maszyny. Z kierownicy auta też mi schodzi skóra...

Akcesoriów do tego mam kilka: maszynkę do mielenia (plastik, ale działa jak trzeba), tarki bębnowe do warzyw (były w zestawie z maszynką i szczerze mówiąc użyłem może 5 razy) i wyciskarka do soków (też była w zestawie, fajnie się przeciera pomidory). Bardzo zadowolony jestem natomiast z wałkownicy do makaronów (zestaw trzech) i często używam.

Nie używałem innych mikserów planetarnych, więc nie wiem jak wypadają w porównaniu z KA. Po prostu z KA w domu nigdy nie musiałem.
    • Gość: jagoda Re: mikser planetarny IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.15, 17:01
      mam boscha 1600 w, miska 5 litrowa, nie oddałabym go za żadne pieniądze
      • bobralus Re: mikser planetarny 09.05.15, 17:10
        Bardzo dziękuję za odpowiedzi, niestety max wydatek to cca 2000zł (Artisan i Bosch o takiej mocy odpadają) - myślałam o KA Classic z dodatkową misą za 2050, ale dopatrzyłam się, że ma też mniejszą moc (250 W), co pdobno powoduje, że czasem niedomaga przy gęstszych masach.

Prawie się skłoniłam do kMix Kenwooda mocą 500W, ale Dorota z MW poleca jednak KA, tylko znowuż Artisana. Czytałam też, że kMix nie radzi sobie z małą ilością produktów, a po dokupieniu drugiej misy w zasadzie koszt jest porównywalny KA Classic. Zgłupieć można!

Czy może ktoś ma Classica?
        • mysiulek08 Re: mikser planetarny 09.05.15, 18:08
          Prze dlugi czas pozadalam DeLonghi-5-Quart-Stand-Mixer
          ale w moim przypadku w gre wchodzil zakup w usa z koszmarnie droga przesylka plus oplaty celne, zrezygnowalam, podobnie bylo z KA, wtedy jeszcze nie byl dostepny lokalnie. Poczytalam zreszta troche niezachwycajacych opinii o KA i jakos mi przeszlo.

Przypadkowo trafil sie Bosch MUM i jestem zadowolona, dokupuje sobie akcesoria w swiecie i jest ok :) Duza ilosc ciasta drozdzowego i ciasto na makaron mieszam w maszynie do chleba, wszystko pozostale robi bosch.

Natomiast jesli bym teraz miala kupowac to chyba jednak KA, w wersji clasik, z moca najmarniej 500 i druga miska inox. Szklo pozostanie szklem jakie by nie bylo, a wlewanie goracego maslo zawsze lepiej zniesie inox. Bo osobno piane z bialek to nie wiem kiedy ubijalam :)
        • mysiulek08 Re: mikser planetarny 09.05.15, 18:15
          ale wiesz, obejrzalam sobie wlasnie Bosch MUM57860 i serce mi troche drgnelo :) 900W, prawie 4l miska inox, cena sporo nizsza niz KA ...

plastikowa łamiąca się obręcz misy nie strasz mnie, uzytkuje muma4 juz kolejny rok i nic sie nie wylamalo, a nie oszczedzam sprzetu.
        • Gość: jagoda Re: mikser planetarny IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.15, 22:29
          ja za swojego boscha zapłaciłam 1400 złotych w sklepie internetowym
        • Gość: jagoda Re: mikser planetarny IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.15, 22:33
          teraz sprawdziłam na ceneo i tak jak mój jest w cenie 1700-1900 zł
          • Gość: jagoda Re: mikser planetarny IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.15, 22:38
            dodam jeszcze, że mój ma misę ze stali nierdzewnej 5,4 litra, obudowa to odlew aluminiowy, i to przeważyło o kupnie właśnie jego
        • jackk3 Re: mikser planetarny 09.05.15, 23:23
          My mamy ten model. Zona nie za duzo piecze tak z grubsza raz na miesiac czy dwa. Kupilismy o chyba w 2001 (?) zero problemow koszt chyba cos nieco ponad 200$. Pamietaj ze do tego rodzaju miksera moc nie ma znaczenia (!) wazny jest moment obrotowy na niskich obrotach. To nie jest reczny blender do zupy gdzie wysokie obroty i moc sa wazne. Co do ciast to zonka robi serowce, torty orzechowo-czekoladowe, makowce (rzadko), orzechowce roznego rodzaju szarlotki czy ze sliwkami, pischingery itp.
    • Gość: klik Re: mikser planetarny IP: *.gdynia.mm.pl 10.05.15, 07:59
      Kupiłem Clatronika za niecałe 3 stówki i jestem zadowolony. Nie ma co prawda możliwości rozbudowy, na czym mi kompletnie nie zależało, 3 rodzaje "miotełek", żadnego problemu z dokupieniem misy i części. Chodzi drugi rok i nie sprawia problemów.
      • Gość: bobralus Re: mikser planetarny IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.15, 11:36
        Bardzo Wam dziękuję, ten Bosch faktycznie fajny, mój tata mam niższy model MUM, obręcz złamała się po upadku misy, brak rączki też mnie denerwował. Szukam tez raczej czegoś o klasycznym wyglądzie, nie mam miejsca w szafkach, a ten brąz mnie niestety nie przekonuje. Będę myśleć dalej, ale pewnie wykorzystam jednak gotowość męża na sprawienie mi KA:-)
    • mea8 Re: mikser planetarny 10.05.15, 11:44
      Mam Boscha MUM 5. Jedna miske metalowa, druga plastikowa. 900W. Jeszcze mnie nie zawiodl. Wczoraj ugniatalam ciasto drozdzowe z 1 kg maki i 5 jajek. Dal rade bez problemu:)
      • bobralus Re: mikser planetarny 10.05.15, 12:15
        Ech, no faktycznie cena w porządku, a jak Wam tak dobrze MUMy służą i nikomu się silnik nie spalił przy gęstszyc masach, to się zaczęłam zastanawiać. A wiecie może, jak jest różnica pomiędzy MUM57860 a MUM54251 (tańszy kilkaset złotych, jedyne widoczne różnice to wyższa waga i większa ilość przystawek, co sugeruje, że może być mniej solidny, ale ma kusić "uniwersalnością"). Wolałabym ten tańszy, bo by pasował do mojego malaksera i czajnika elektrycznego.
        • Gość: jagoda Re: mikser planetarny IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.15, 19:59
          ja w moim robię ciężkie ciasto chleba na zakwasie około 1,2 kg jednorazowo,
          • bobralus Re: mikser planetarny 10.05.15, 22:17
            MUM zamówiony :) Oczytałam się, naoglądałam filmików na you tube, zasięgnęłam języka i chyba wychodzi na to, że KA Classic nie stanowi jednoznacznej gwarancji niezawodoności i niezłomności w ciężkich pracach. Jeśli za kilka lat MUM przestanie mi wystarczać, to pomyślę o wyższym modelu KA (może ceny nie będą tak horrendalne) albo wyższym MUMIE Max. W tej chwili cena KA Artisan + druga miska jest dla mnie kosmiczna, więc nie ma co fundować sobie stresu rozczarowania. Teraz już myślę, gdzie go postawić i jaki wypiek pójdzie na pierwszy ogień. Dzięki wielkie za porady :)
            • ale_thru Re: mikser planetarny 13.05.15, 17:57
              ja mam KMIX Kenwood, niezawodny, raz nawet spadł ze stołu i nic sie nei stało, no i ładny. www.kenwoodworld.com/pl-pl/produkty/seria-kenwood-kmix/kmix-kitchen-machines-/robot-kuchenny-kmix-kmx51
              • bobralus Re: mikser planetarny 14.05.15, 23:31
                Bardzo dziękuję, w końcu zdecydowaliśmy się na MUM5, trochę załowałam, bo złapałam chętkę na domowy makaron i zdawało mi się, że nie ma do niego przystawki, ale jest, więc ekstaza pełna. Mam nadzieję, że sprawdzi się w akcji :) Wprawdzie dubluje mi się sporo przystawek z malakserem, ale myślę, że będę zadowolona :)
                • Gość: H e K Re: mikser planetarny IP: *.175.225.73.maxnet.net.pl 26.08.15, 22:01
                  cześć,
                  też zastanawiam się, który model kupić. Napisz proszę co kryje się pod MUM5. MUM5 coś tam jesli kilka modeli. :)
                  Jeśli możesz napisz, czy jesteś zadowolona :)
                  Z góry dziękuję,
                  Hania
                  • bobralus Re: mikser planetarny 27.08.15, 22:21
                    MUM 5 ma niby kilka modeli, ale to tak naprawdę ta sama baza (ta sama moc i funkcje), tylko wyposażenie inne - są wersje bardziej lub mniej okrojone pod względem przystawek - trzeba zobaczyć (najlepiej na stronie Boscha, bo ma funkcję porównywarki), co się przyda, a co nie. Ja mam już malakser, więc okroiłam, co mogłam, ale i tak kilka rzeczy mi się dubluje. Można się też sugerować kolorem, a mniej akcesoriami (różne wersje kolorystyczne są też różnie wyposażone). Polecam też dokupienie od razu drugiej misy plastikowej - jest niedroga, a bardzo ułatwia ogarnięcie prac, gdzie trzeba wykonać kilka czynności, bo nie trzeba np. przekładać masy, myć misy i ponownie jej użyć do czegoś innego. Przystawka do makaronu też była warta dodatkowej kasy - już się nie mogę doczekać jesiennego rosołu z domowym makaronem :)

No ale z KA i tak mnie nie wyleczył, choć jest słodki :)
                    • Gość: H e K Re: mikser planetarny IP: *.175.225.73.maxnet.net.pl 29.08.15, 17:39
                      Hej Bobralus,
                      Dzięki za wytłumaczenie. Tych modeli jest tyle, że faktycznie doszukiwałam się już chyba dziury w całym :)
                      Na innym forum pisałaś, że do chleba na zakwasie wg Ciebie się nie nadaje. Dalej tak sądzisz? Próbowałaś? Ja robię od razu podwójną porcję z ok 600 gram samej mąki.
                      Niestety alternatywą do tego MUMa jest dla mnie Kenwood Chef Titanium. Ale różnica w cenie powala. W mocy też, ale tym razem pozytywnie (900 do 1400).

O KA nie marzę. Śliczne, to fakt. Ale chyba bardziej "poruszył" mnie wypasiony Ken (Benio) czy MUMik. Mój pragmatyzm wygrywa :)
                      • bobralus Re: mikser planetarny 31.08.15, 22:56
                        ja nie jestem specjalistką od chlebów, robię dużo drożdżowych wypieków - jak się dobrze dobierze moc to daje radę spokojnie wyrobić ciasto na pizzę i z 800g mąki, także myślę, że można próbować, ale nawet na visus nie jest to maszyna profesjonalna. Koleżanki mówią, że robią w nim chleb i są zadowolone, ja nie jestem za bardzo w temacie. W każdym razie na początku mi czasem siadał, teraz daję niższe obroty i przestało się to zdarzać, więc pewnie problem jest mniejszy niż na początku myślałam.
    • usmiech144 Re: mikser planetarny 29.08.15, 11:22
      Też mam bosch mum ze wszystkimi dodatkami. Bardzo go polecam niezdecydowanym. Nigdy mnie nie zawiódł a nie oszczędzam go wcale. Polecam również tą nakładkę do krojenia sałatek. W końcu mam sałatkę warzywną zrobioną w dwie minuty.
      • mhr2 Re: mikser planetarny 29.08.15, 11:43
        usmiech144 napisała:

> W końcu mam sałatkę warzywną zrobioną w dwie minuty.

powiedz obiera warzywa?
        • usmiech144 Re: mikser planetarny 30.08.15, 11:13
          Ja warzywną robie z warzyw z rosołu więc obierać i tak muszę do zupy:-) . A bez muminka nie chciało mi się ciągle kroić. Za wygodna jestem ;-p
          • jackk3 Re: mikser planetarny 31.08.15, 00:50
            Zupa z zupy... Niezle
            • usmiech144 Re: mikser planetarny 13.09.15, 13:31
              Nie zupa z zupy, tylko sałatka warzywna z warzyw po zupie. ;-)
              • mhr2 Re: mikser planetarny 15.09.15, 15:19
                usmiech144 napisała:

>, tylko sałatka warzywna z warzyw po zupie. ;-)

coś takiego smaczne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka