Gość: Krzysztof IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 10:34 Witam! Jak przygotować beton z 6 worków cementu nie posiadając betoniarki (i zakładając że nikt nie pożyczy). Macie jakieś pomysły? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mif Re: Jak poradzić sobie bez betoniarki ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 10:38 Można mieszać: łopatą rencami inni dopiszą resztę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Jak poradzić sobie bez betoniarki ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 10:48 rencami 150kg cementu :) ?! to ja chyba musze ruskich zatrudnić za 2zł/godzine Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: Jak poradzić sobie bez betoniarki ! 19.08.06, 11:19 Dodaj jeszcze, że beton ma być klasy B37 W8. Odpowiedz Link Zgłoś
oktogon Re: Jak poradzić sobie bez betoniarki ! 19.08.06, 13:30 > Dodaj jeszcze, że beton ma być klasy B37 W8. A to wtedy rencami, nogami i czyma tam jeszcze masz :))) Rozwiązaniem moze być przywizienie przyczepką samochodową wyłożoną folia betonu bezpośrednio z betoniarni.Często tak się to odbywa w remontach mieszkań gdzie trzeba zrobić wylewkę a nie bardzo jest jak wykorzystać betoniarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matys Re: Jak poradzić sobie bez betoniarki ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 08:00 ramonka panie konstruktorze budownictwa... określenia klas betonu B .. juz dawno nie ma.. teraz obowiazuja nowe C... jako konstruktor budownictwa powinienes takie rzeczy wiedziec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? ja może na temat chociaż raz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 14:39 łopatą - czyżbyście prześmiewcy nigdy nie byli na budowie... po ustaleniu proporcji mieszanki / cement 1 część, kruszywo - pewnie pospółka żwirowo piaskowa - 3 albo 4 części/ na jakimś twardym równym podłożu /beton najlepiej:-), trawa raczej nie, ziemia pokryta może folią/ usyp górkę kruszywa, na to wysyp cement wszystko na raz raczej nie bo się "zasypiesz" mieszanką, tak na raz to może z 50 kg cementu najwyżej... przesyp z 2-3 razy tę górkę łopatą z miejsca na miejsce, to się wymiesza rozgarnij trochę mieszankę, w środku zrób zagłębienie coś w tym stylu: www.castorama.pl/typo3temp/pics/5471271fbc.gif ( będzie większa kupka i łopata nie kielnia) wlej trochę wody i zsuwaj mieszankę do wody mieszając łopatą, dolewaj wody w miarę potrzeby tylko nie za dużo wody, jest taki moment że ci się wydaje że mieszanka jest sucha, trochę dolejesz wody i ci się rozpłynie... i mieszaj dolewając wody aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji - raczej nie rzadszej niż plastyczna - czyli żeby beton nie rozpływał się po ziemi tylko ta kupa betonu leżała jak kupa piasku... Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: ja może na temat chociaż raz... 19.08.06, 14:52 I to ma być B37 z W8???? Chyba jakiś chudziak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? nie odpowiadałem na zaczepkę ramonka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 14:55 nie za bardzo związaną z tematem wątku... tylko na temat "Jak poradzić sobie bez betoniarki"... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: ja może na temat chociaż raz... 19.08.06, 14:54 Kup plastikowy pojemnik - typu kastra i ewentualnie w nim dolej wody.Taki pojemnik wiele nie kosztuje,a możesz w nim zrobić każdą potrzebną zaprawę. Do mieszania betonu - oczywiście nie markowego - służy zwykle zwykła taczka,tylko pamiętaj po robocie dokładnie umyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: ja może na temat chociaż raz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 16:02 do ramonki: Myśle że B15 wystarczy. Piach Żwir Cement. Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: ja może na temat chociaż raz... 19.08.06, 22:13 Przy odrobinie szczęścia może i udałoby się Panu otrzymać powiedzmy B15. Mój post oczywiście miał być <<TAK NA MARGINESIE>> bo wiele jest tutaj takich rzeczy typu <<jak mam murować bez kielni>>, czy <<siatka ogrodzeniowa zamiast zbrojenia>> Proszę tego B37 i W8 nie traktować poważnie. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cruz Re: Jak poradzić sobie bez betoniarki ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 18:02 a co sądzicie o mieszadle ?? Odpowiedz Link Zgłoś
sq8gka Re: Jak poradzić sobie bez betoniarki ! 19.08.06, 20:26 A ja czytałam o czyms takim jak reymix plus , gdzie w worku jest juz wszystko tylko trza dodac wody i masz zapraw / oczywiscie nie rozrabiasz tego w worku:)Sprawdx w necie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Jak poradzić sobie bez betoniarki ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 23:15 sq8gka napisała: > A ja czytałam o czyms takim jak reymix plus , gdzie w worku jest juz wszystko To najlepiej miesza się grabiami :) PS Metalowymi Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Jak poradzić sobie bez betoniarki ! 19.08.06, 23:25 Natomiast jest problem ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Re: Jak poradzić sobie bez betoniarki ! 20.08.06, 22:35 Jeśli masz mocną wierarkę o niskich obrotach (najlepiej dwubiegową bo ma doś wolny niski bieg, min 700 W) to można mieszać w kascie mieszadłem do wiertarki. Trzeba kupić solidniejsze, z prętów a nie blaszek. Kosztuje ok. 7 zł. Te z blaszek nadają się tylko do farby. Nie wiem ile kosztuje kasta - 20 zł ? Zamiennie można użyć jakiejś starej wanienki po niemowlaku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś