Dodaj do ulubionych

budowa korony

20.11.06, 16:55
czy jest ktos kto budowal dom chodzi projekt korona i koszt budowy tego domu
do stanu sorowego zamknietego,bede wdzieczna za podzielenie sie
doswiadczeniem.Pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: mif Re: budowa korony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 20:52
      www.a-kwadrat.pl/projekty.php?na=1&full=&tryb=display&skad=list&id=157
    • Gość: mif Re: budowa korony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 09:17
      odbierz pocztę
      • Gość: poll Re: budowa korony ok 160.000 zł IP: *.crowley.pl 21.11.06, 14:08
        Ja wybudowałem taki dom. porobiłem trochę przeróbek jest dobrze. cena budowy do
        stanu surowego zamkniętego: projekty pozwolenia przyłącza ok 15.000 zł 1)
        funadmenty: geodeta 500 zł + wykopy 300 + beton B15 do punktu zero ok 1m
        wysokości = 45 m3 ok 10.000 zł + bloczek betonowy ok 2.000 szt = ok 5.000 zł +
        inne materiały (izolacje poziome, pionowe, zbrojenia, cement, piach itp) ok
        5.000 zł + robocizna 2.500 zł 2) ściany nośne: pustak 24 cm ok 2500 szt. =
        11.000 zł + robocizna ok 7.000 + inne materiały (cement piach, itp) ok 3.000 zł
        3)strop terriva: belki 4.000 zł + pustak stropowy ok 1800 szt 3.000 zł + beton
        B20 ok 20 m3 = 4.000 zł + robocizna 2.500 zł 4) ściany działowe parter:
        materiał pustak 12 cm ok 1.000 zł + wylewki ok 1.000 zł + robocizna 2.000 zł 5)
        dach belki ok 18.000 zł + deski ok 4.500 zł + papa ok 1.500 zł + inne (gwoździe
        uchwyty itp) ok 2.000 zł + robocizna 6.000 zł 6) otwory - okna z mont. ok
        20.000 zł + drzwi garażowe uchylne podstawowe ok 2.600 zł z mont. drzwi zewn ok
        1.500 zł. Ściany na Ip g/k płyta + stelarze ok 7.000 zł + robocizna ok 30 zł/m2
        = ok 8.000 zł + inne (gładzie, wkręty, uchwyty) ok 2000 zł
        • monique302 Re: budowa korony ok 160.000 zł 27.11.06, 18:41
          czy mozecie mi powiedziec dlaczego jest taka rozbierznosc w budowie projektu
          korona?jedna osoba pisze ze koszt budowy do stanu sorowego zamknietego to ok
          450tys,inny ze 300 a jescze inny ze 160.Czy moze byc az taka roznica w kosztach?
          • Gość: mif Re: budowa korony ok 160.000 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 21:05
            Dobre pytanie. Spróbujmy przeanalizować budowę polla:
            Ja wybudowałem taki dom. porobiłem trochę przeróbek jest dobrze. cena budowy do
            stanu surowego zamkniętego: projekty pozwolenia przyłącza ok 15.000 zł
            1)
            funadmenty: geodeta 500 zł + wykopy 300 + beton B15 do punktu zero ok 1m
            wysokości = 45 m3 ok 10.000 zł + bloczek betonowy ok 2.000 szt = ok 5.000 zł +
            inne materiały (izolacje poziome, pionowe, zbrojenia, cement, piach itp) ok
            5.000 zł + robocizna 2.500 zł
            ----------------------------------------
            a. Brak zebrania (brak kosztów) humusu, nawożenia i wyrównania powierzchni do
            stanu 0.
            b. Brak szalowania (brak kosztów) fundamentów, czyli lał beton w dziurę.
            c. Odkopanie fundamentów (ok 60m3 ziemi), wyczyszczenie, izolacja (ok. 70, czy
            140 m2, czym?), brak położenia odwodnienia, zasypanie...
            ==== w sumie 2500 zł, to tanio.... za tanio, czegoś nie zrobił, albo zrobił
            byle jak, a o paru pozycjach kosztów musiał zapomnieć :( =========

2) ściany nośne: pustak 24 cm ok 2500 szt. =
            11.000 zł + robocizna ok 7.000 + inne materiały (cement piach, itp) ok 3.000 zł
            -------------------------------------------------------
            a. Brak nadproży, lub zbrojenia nadproży nad oknami, drzwiami, bramą garażową
            (brak kosztów).
            b. brak wentylacji, kominów (brak kosztów)
            ====== 7000zł tanio, za tanio...patrz wyżej

3)strop terriva: belki 4.000 zł + pustak stropowy ok 1800 szt 3.000 zł + beton
            B20 ok 20 m3 = 4.000 zł + robocizna 2.500 zł 4) ściany działowe parter:
            materiał pustak 12 cm ok 1.000 zł + wylewki ok 1.000 zł + robocizna 2.000 zł

5) dach belki ok 18.000 zł + deski ok 4.500 zł + papa ok 1.500 zł + inne
            (gwoździe uchwyty itp) ok 2.000 zł + robocizna 6.000 zł
            --------------------------------------------------------------
            a. Brak dachówki, więc lżejsza więźba
            b. Brak impregnacji drewna
            c. Brak lepiku
            d. Brak rynien, spustów, ławy kominiarskiej, wyłazu itd.

=================robocizna tak skomplikowanego dachu za 6000 zł -
            NIEMOŻLIWE=====

6) otwory - okna z mont. ok
            20.000 zł + drzwi garażowe uchylne podstawowe ok 2.600 zł z mont. drzwi zewn ok
            1.500 zł. Ściany na Ip g/k płyta + stelarze ok 7.000 zł + robocizna ok 30 zł/m2
            = ok 8.000 zł + inne (gładzie, wkręty, uchwyty) ok 2000 zł
            -------------------------------------------------------

a. Brak ściany kolankowej, brak instalacji wod-kan, CO, elektrycznej, izolacji
            wylewki.
            Dla jednych wchodzą do stanu surowego zamkniętego, dla innych nie
            b. drzwi zewn ok 1.500 zł (szerokie na 1,4m, dwuskrzydłowe) nic porządnego za
            tą cenę nie ma.
            • Gość: poll Re: budowa korony ok 160.000 zł IP: *.crowley.pl 28.11.06, 08:38
              stan surowy zamknięty: ad 1) ziemi nie musiałem zbierać bo jej nie miałem jest
              tylko piach. wszystko zostało zrobione zgodnie ze sztuka budowlana przez osoby
              zajmujące się tym na codzień i przy kontrolach mojego znajomego, który jest
              kierownikiem tej budowy. dodamnawet, że niektóre elementy zostały wykonane
              przy użyciu lepszych materiałów niż proponowane w kosztorysie (na pierwszych
              stronach projektu) np. zbrojenie przewidziane w projekcie do drut 10 ja dałem
              12 izolacja funadamentów to jakieś czarne świństwo, które po wyschnięciu
              zachowuje się jak guma+folia kubełkowa - o tym faktycznie zapomniałem ale
              zrobiłem to sam oczywiście pod okiem specjalisty. izolacja pozioma to izofol
              oraz 2xpapa - wygonił bym budowlańca jak by mi kazał płacić za połozenie folii
              przed wyciagnięciem ścian. O nadprożach nad drzwiami i oknami też zapomniałem
              to prefabtykaty w podanej wyżej cenie powstało nadproże drzwi garażowych oraz
              to nad tarasem i to, które biegnie w linii między kuchnią i jadalnią a
              nastepnie nad drzwiami z salonu na taras. jeżeli chodzi o dach to więżba była
              zaimpregnowana w cenie w tartaku. cieśla w związku z faktem iz zdecydowałem sie
              na blachodachówkę zdją mi z szerokości 1 cm czyli jak w prokekcie mamy krokwie
              18x8 to one miały 18x7 i tyle reszta kantowizny pozostała bez zmian ( krokwie
              koszowe itp). Dach został całkowicie odeskowany i przykryty papą(terea juz na
              gotowo : 4 okna dachowe, orynnowanie, blacha płaska i blachodachówka łaty
              kontrłaty wyłaz dachowy itp. kosztowały mnie 221.500 zł + 7.500 robocizna
              dekarze z pod W-wy robili mi przez ok 7 dni. Przeróbki: zamurowane okno w
              jadalni wychodzące na taras wg. mojej oceny zupełnie zbędne wykusz daje
              wystarczajaco dużo światła. drzwi zewnętrzne faktycznie miały mieć 150 cm ale
              jak powstały ściany wiatrołapu to zobaczyłem ze sa zupełnie zbedne o takiej
              szerokości i kazałem zamurować do standardowej szer 90 cm przy okazji powstało
              miejsce na fajną szafe wnękową. same drzwi zamówiłem na wschodzie polski w
              okolicach Białej Podlaskiej u stolarza - naprawdę dobry wyrób za 1.500 zł
              (zamontowałem sam). I na koniec dodam, że ekipa budowlana składała sie z 3
              gości z okolic skaryszewa pod Radomiem czasami przyjeżdzał 4. brali odemnie
              takie a nie inne pieniądze nic na to nieporadzę. więźbę+ deskowanie i
              przykrycie papą robili 2,5 tygodnia a dokładnie kosztowało to 6.680 zł Jeżeli
              sa jakieś pytania to zapraszam. Acha na wszystkie przeróbki wykonane przez
              projektanta, który adaptpwał projekt została wyrażona zgoda przez autora
              projektu (z Białegostoku.
              • Gość: mif Re: budowa korony ok 160.000 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 23:23
                Nie twierdzę, że budowałeś źle. Chciałem wykazać, że z pamięci coś ucieka, że
                coś się pomija w liczeniu, w procesie budowy (szalowanie fundamentów,
                ocieplenie ich styropianem, odwodnienie). Stąd różnice kosztów.
                Pozdrawiam mif

PS. Szerokie drzwi wejściowe niejednokrotnie przydają się przy wnoszeniu gratów
                i chodzeniu nieuważnych robotników :)
                • Gość: poll Re: budowa korony ok 160.000 zł IP: *.crowley.pl 29.11.06, 08:02
                  Jasne że może coś uciec przy pisaniu z głowy. Wg mojej oceny powiedzmy, że
                  pomyliłem się o 10% to zarazem duża jak i mała kwota przy takiej inwestycji
                  moje pomyłka dotyczy jedynie kosztów zakupu materiałów napewno nie robocizny.
                  Faktycznie zdarzało się, że czegoś zabrakło i płaciłem z portwela bez faktury.
                  Innym aspektem jest określenie co rozumiemy przez stan surowy zamknięty, ja
                  uwazam że ocieplenie, instalacje tynki itp to są elementy, które daleko
                  wychodza poza ten stan. Stan surowy zamknięty w moim przypadku to fundamenty,
                  wstępne wylewki, ściany, strop, dach pokryty deskami i papą, okna, drzwi i to
                  wszystko.
                  Acha w sprawie więźby dodam, że cieśla w trakcie prac poprosił mnie o to bym
                  nikomu z sąsiednich budów nie mówił ile to kosztuje bo go wyśmieją, że tak
                  mało. podobo odwiedzili go z sąsiednie budowy i powiedzieli, że pewnie cyt"
                  szarpniesz z 12 koła". Dodam,że budowa prowadzona jest w okolicach W-wy i
                  pomimo szukania taniego materiału po całym kraju (więżba przyjechała aż z za
                  Olsztyna - z transportem wyszło ok 2000 zł taniej, deski z za Radomia - ok 1000
                  zł taniej z transportem, to dach to strasznie droga inwestycja w tym
                  projekcie.na gotowo wychodzi ok 70.000 zł przy pełnym deskowaniu i przykryciu
                  blachodachówką a przy lepszej dachówce pewnie ok. 90.000 (zakładając, że samo
                  pokrycie materiał + robocizna to ok 90 - 120 zł z m2)
                  Pozdrawiam
                  • Gość: mif Re: budowa korony ok 160.000 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 08:50
                    Gość portalu: poll napisał(a):
                    > Innym aspektem jest określenie co rozumiemy przez stan surowy zamknięty, ja
                    > uwazam że ocieplenie, instalacje tynki itp to są elementy, które daleko
                    > wychodza poza ten stan.

Pisałem o ociepleniu fundamentów i drenażu, wtedy, gdy wszystko jest na
                    wierzchu. Ideałem jest wyprowadzenie mediów. Potem trzeba to odgrzebywać, a to
                    są dodatkowe koszty.
                    • Gość: poll Re: budowa korony ok 160.000 zł IP: *.crowley.pl 29.11.06, 09:37
                      rozumiem z tym, że w moim przypadku gdy koparka wykopała rów o gł 1m i
                      szerokości 40 cm a potem zostało to zalane betonem z gruchy nie miałem
                      mozliwości wykonania tych prac (izolacja pionowa, ocieplenie) na tamtym etapie.
                      Zrobiłem to duzo później.
                      • Gość: mif Re: budowa korony ok 160.000 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 16:23
                        :))
                        O tym pisłaem w poście, wyżej.
    • Gość: gargamel Re: budowa korony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 19:15
      coś dla mnie !!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka