Dodaj do ulubionych

wadliwe piece Viessmann'a

27.11.06, 08:35

Witam,

chcialem ostrzec wszytskich przed pewna wada kotlow olejowych firmy
Viessmann. Niestety jestem posiadaczem jednego z nich. W skrocie: w
wyniku zlej regulacji palnika przez autoryzowany serwis mialem zawalony
piec sadza. I niebylby to zaden problem gdyby nie fakt, że mimo iz
palnik sie nie zapalal piec ciagnal caly czas paliwo. W efekcie
po pewnym czasie cala czarna mieszanka sadzy wraz z olejem zostala
wywalona na zewnatrz pieca. Piec doslownie byl skapany olejem. Wedlug
serwisu (centrala Viessmanna) jest to normalne. Dla mnie nie jest, ze
piec ciagnie olej mimo wylaczonego palnika. Do dzis kotlownia
przypomina stacje paliwowa.

Wiecej szczegolow na temat rozmow z serwisem: mmarch@gazet.pl

Pozdrawiam
Marek

Odpisz
Obserwuj wątek
    • 1949mp Re: wadliwe piece Viessmann'a 27.11.06, 10:58
      Otwórz sobie kocioł, odkręć palnik i zobacz fotodiodę. Masz ją na 100%
      uszkodzoną /koszt około 50zł/. Zadanie fotodiody polega na wyłączeniu zasilania
      kotła w olej w przypadku zgaśnięcia palnika, chyba że "padł" sterownik i "nie
      widzi" fotodiody. Poszukaj nieautoryzowanego serwisanta który rozwiąże twój
      problem. Wszystkie kotły olejowe pracują na tej samej zasadzie, ba producenci
      kotłów korzystują z kilku tych samych producentów wyposażenia i nie ma potrzeby
      trzymać się autoryzowanego serwisanta, o kosztach tej usługi nie mówiąc.
      • Gość: mmarch Re: wadliwe piece Viessmann'a IP: 193.109.212.* 27.11.06, 12:10
        dzięki za podpowiedź.
        Tylko czy coś takiego nie powinien sprawdzić serwisant (centrala Viessmann)? W
        w wyniku mojej skargi na zły przegląd techniczny przyjechali na rekonesans (za
        darmo).Nie znam się na tym i faktycznie, przegrałem bo bazowałem na założeniu,
        że jak wyłożę kupę kasy za markę to wszystko będzie Ok :-))
        Co do ceny uslugi autoryzowanego serwisanta to faktycznie - szkoda gadać. Tym
        bardziej, że jego "usługa" doprowadziła do całego zajścia.
        • 1949mp Re: wadliwe piece Viessmann'a 27.11.06, 14:14
          Oczywiście, że serwisant powinien wykonać swoją pracę tak jak należy. Ja
          posiadam kocioł olejowy deDietrich. Przez pierwsze dwa sezony serwisowali mi
          autoryzowani serwisanci. Koszmar...Żaden z nich nie zrobił tego zgodnie z
          instrukcją serwisową. Tylko bach, bach odkurzyli środek kotła nawet nie
          wyjmowali palnika żeby sprawdzić położenie elektrod!!! Szybko szybko byle
          szybciej. Nawet odkurzacza nie zabrali ze sobą. Potem spaliny aha grają no to
          do widzenia i juz 300zł za usługę /bez faktury/ Gwarancje podbili na moje
          wyraźne życzenie. Za drugim razem podobnie ale już 350zł (wie Pan paliwo
          drożeje, ZUS...)Skończyło się to serwisowanie jak wyszło na jaw, że palnik
          miałem źle ustawiony przy pierwszym odpaleniu! Zaczął mi się w nocy w zimie
          wyłączać! Monity u serwisanta nic nie dały (wie Pan teraz czasu nie mam, proszę
          dzwonić w przyszłym tygodniu, olej ma Pan pewnie marnej jakości itd.) Nie
          wytrzymałem. Zacząłem dzwonić po fachowcach ich telefony dostałem w różnych
          hurtowniach gdzie sprzedają kotły - wypytując co jak i za ile. Udało mi się
          znaleźć tę usługe za 250zł. Jakaż odmiana bez pośpiechu, wymienili mi filtr
          oleju znaleźli przyczynę nawet sprawdzili stan anody w zbiorniku ciepłej wody i
          wiele innych czynności wykonali o których wcześniej nie miałem pojęcia. No cóż
          nawet najlepsza marka nic nie pomoże jak trafimy na kogoś kto...
          Głowa do góry poszukaj w ten sposób a będziesz zadowolony jak ja! Pozdrawiam
        • magdajeden Re: wadliwe piece Viessmann'a 05.12.06, 22:30
          jak wezmiesz nieautoryzowanego serwisanta stracisz gwarancję.
          weź lepszego autoryzowanego serwisanta
    • Gość: Ida Re: wadliwe piece Viessmann'a IP: 80.72.34.* 05.12.06, 22:23
      Witam,
      Mam do polecenia fantastycznego fachowca od pieców Viessmana.Po przetestowniu
      całej armii dyletantów,ufam mu bezgranicznie;)Jeśli ktoś będzie zainteresowany,
      to chętnie prześlę meilem jego imię i nazwisko oraz nr telefonu.Chociaż, wiem,
      że można dostać jego dane też na centrali u Viesmana w Piasecznie.
      Pzdr.Ida

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka