Dodaj do ulubionych

usuwanie kaloryfera zimą

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 13:54
szukam hydraulika, ktory usunulby z mojej kuchni kaloryfer. Problem tkwi w
tym,ze chce to zrobic teraz kiedy trwa sezon grzewczy. Slyszalam o zamrazaniu
kaloryfera, ale potrzebny jest do tego specjalny sprzet. Prosze o porade w
tym temacie...:(
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: usuwanie kaloryfera zimą 06.12.06, 18:43
      Nie wiem nic o "zamrażaniu" kaloryfera, wiem na tomiast że trzeba kaloryfer
      zdjąć czyli odłączyć od zasilania, żeby to zrobić trzeba spuścić wodę z pionu,
      czyli "wyłączyć" ciepełko wszystkim w pionie. Jak łatwo się zorientować nie
      przypuszczam, żeby ktokolwiek się na to zgodził, choć nie jest teraz tak
      strasznie zimno, a już na pewno nie administracja czy co tam masz.
      • Gość: chwilowo Re: usuwanie kaloryfera zimą IP: *.cable.tmark.pl 06.12.06, 20:12
        witam

www.e-instalacje.pl/146_466.htm
        pozdrowienia
        • Gość: cromwell Re: usuwanie kaloryfera zimą IP: *.57.jawnet.pl 06.12.06, 20:33
          zaslepione kikuty i tak beda sterczaly z pionu:)

pzdr.
        • Gość: konserwator z les. Re: usuwanie kaloryfera zimą IP: *.chello.pl 06.12.06, 22:27
          w życiu nie założył bym coś takiego na starą instalację w sezonie grzewczym
          gdzie dotknięcie kapiącego zaworu kluczem(szczupakiem lub francuzem)powoduje
          jego urwanie
          są naprawdę tańsze i bezpieczniejsze możliwości nawet w sezonie grzewczym
          • Gość: Gosia Re: usuwanie kaloryfera zimą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 10:40
            A mozesz mi podac te inne sposoby?
            • Gość: skalmen Re: usuwanie kaloryfera zimą IP: *.dolsat.pl 07.12.06, 11:10
              Wszystko można zrobić, nie słuchaj tych bzdur.Można zamrozić rury przed grzejnikiem załozyć zawor na powrocie i po sprawie.Najlepiej zgłoś się do konserwatorów lub do dozorcy domu on cię pokieruje jak sprawę załatwić.W ADM-ie nie szukaj pomocy bo oni zawsze mają problemy,(trzeba podanie napisać ,tak nie można itp.)pozdr. piotrek
              • Gość: x Re: usuwanie kaloryfera zimą IP: *.chello.pl 07.12.06, 22:43
                Można zamrozić rury przed grzejni
                > kiem załozyć zawor na powrocie i po sprawie.Najlepiej zgłoś się do konserwatoró
                > w lub do dozorcy domu

-----------
                zapewne oni zamrożą ci rury hi hi ---tylko mrozu nie ma
          • Gość: ? Re: usuwanie kaloryfera zimą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 14:02
            sie ma ekipa

"w życiu nie założył bym coś takiego na starą instalację w sezonie grzewczym
            gdzie dotknięcie kapiącego zaworu kluczem(szczupakiem lub francuzem)powoduje
            jego urwanie"

pracowałem kiedys w przesiębiorstwie zajmującym się utrzymaniem budynków...

byli tam tacy co jak coś "dotknęli" kluczem to się od razu urywało... Ale dla
            bezpieczeństwa to raczej dawano im zawsze jakąś pracę bardziej odpowiadającą
            stanowi ich mięśni i umysłu - np kopanie...

nikt ich nie dopuszczał np do instalacji CO /po kilku pierwszych
            "osiągnięciach"/....
            • Gość: sie ma ekipa Re: usuwanie kaloryfera zimą IP: *.chello.pl 07.12.06, 23:02
              > pracowałem kiedys w przesiębiorstwie zajmującym się utrzymaniem budynków...

to zapewne wiesz że instalacje centralnego ogrzewania w budynkach mają po 30 zim
              za sobą a te co mają 18-20 sezonów grzejnych to są jeszcze gorsze bo ze stali
              ruskiej (wysokowęglowej) i puchną przy 4 atm. rdzewieją na gwintach (cieńsza
              ścianka)pękają na szwach przy lekkim naprężeniu i posiadają pory (mikrodziurki
              po wypłukanym węglu)przez co zawsze brakuje w instalacji wody choć przecieków
              nie widać
              i nie trzeba mięśniaka żeby cokolwiek urwać a jak wiadomo instalacja jest tak
              wytrzymała na szczelność jak najsłabsze ogniwo w łańcuchu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka