Dodaj do ulubionych

panele -proszę o radę

IP: *.tpnet.pl 09.12.06, 22:34
witam
w poniedziałek mają montować mi panele. Z tego co czytałam wynika, że powinno
się je układać pionowo do źródła światła -okna żeby nie było widać łączeń.
Facet, który je ma montować powiedział, że ułoży je poziomo bo raz poszerzy
to optycznie pokój a dwa łączenia będą mniej widoczne. Panele będą w jednym 2
pokojach i na przedpokoju, który jest pomiędzy nimi. Chciałam żeby je układał
pionowo do okna w 1 i 2 pokoju, tak samo w przedpokoju i bez listw tak żeby
płynnie przechodziły z jednego pomieszczenia do 2 i 3. Ale podobno trzeba dać
listwy, w pokojach dać panele poziomo a w przedpokoju pionowo bo jest on
długi i szeroki. Czy ktoś mi może doradzić jak ułożyć te panele?
Obserwuj wątek
    • koma24 Re: panele -proszę o radę 10.12.06, 06:13
      są to podłogi pływające a więc dobrze żeby listwy w otworach drzwiowych były
      zamontowane ,działa to na zasadzie dylatacji.Jeżeli chodzi o sposób ułożenia to
      poniekąd fachowiec miał rację ,trzeba jednak zastanowić sie nad komunikacją
      czyli ułożyć w taki sposób panele aby nie chodzić w 90 % po jednym ciągy
      klepek .Życzę powodzenia MK
      • Gość: alex Re: panele -proszę o radę IP: *.tpnet.pl 10.12.06, 15:38
        dzięki, bardziej przeszkadza mi to, że on chce ułożyć je tak ze będą szły
        poziom (pokój1), pion(przedpokój) i poziom- drugi pokój. Panele są w klepki
        więc nie będzie to ładnie wyglądało.
    • Gość: tel do ekipy Re: panele -proszę o radę IP: *.centertel.pl 13.12.06, 14:17
      507290371
      • pppsp Re: panele -proszę o radę 14.02.07, 09:30
        Uwaga - to autoreklama. To samo IP : *.centertel.pl i ta sama data i godzina : 13.12.2006, ok. godz 14.

Ten Pan wpisał kilka różnych wpisów jako gość, za każdym razem inna historia i podpis, ale telefon do ekipy ten sam. Sami zdecydujcie, czy warto dzwonić do tego Pana. Inne wątki z autoreklamą:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=53675435&a=53880321
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=19098432&a=53877814
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=53477516&a=53878851
    • Gość: Tommy Re: panele -proszę o radę IP: *.dint.wroc.pl 21.12.06, 13:25
      Wg mnie - lepiej go posłuchaj. Ja kupiłem mieszkanie z tak ułożonymi i w
      przedpokoju mam szczelinę (ok 5 mm)- panele sie rozeszły. Widać działały takie
      siły, że klej nie wytrzymał. Ta podłoga jest pływająca, więc się przemieszcza.
      Jak mas zpołożone w poprzek wąskiego pomieszczenia, to masz spore siły
      działające na krótką spoinę (u mnie długość niecałych 2 paneli - na oko ok. 1.5
      m) Przy remoncie w korytarzu położę kafle - może tez to rozpatrz
      Jeżeli położysz wszędzie jedną powierzchnię bez bylatacji - zgadnij co stanie
      się z panelami w drzwiach jeśli podłoga w obu pokojach zechce się przesunąć o
      parę milimetrów niekoniecznie w tą samą stronę...
      PS. Nie jestem fachowcem od paneli, to tylko moja opinia.
    • Gość: miastus Re: panele -proszę o radę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 11:12
      na kazdej paczce paneli jest napisane jaka jest maksymalna dopuszczalna dlugosc ich ulozenia, i jezeli ktos pisze ze w progach wymagana jest szczelina dylatacyjna to pisze bzdury, oczywiscie najprosciej jest powiedziec ze inaczej byc nie moze i fachowiec ma jedem lub wiecej problemow mniej, dylatacja wymagana jest ze wzgledu na prace materialu, a wiec jego kurczliwosc w roznych zakresach temperatury i wilgotnosci a nie jak ktos mysli "plywanie" podlogi pod nogami (test: poloz 8m2 paneli, postaw na nich meble (albo i nie) chwyc za jeden koniec i przesun, jesli uda Ci sie zmienic polozenie podlogi o milimetr to mozesz startowac w zawodach strongmen)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka