Dodaj do ulubionych

jakiej firmy panele

IP: 80.48.253.* 10.04.03, 21:13
Jakiej firmy panele laminowane są dobre?
Chodzi mi o to , że niektóre niestety szybko maja odpryski( widziałam takie u
znajomych mimo że było drogie i dobrej klasy AC4)
Nie chciałabym kupić jakiegoś dziadostwa, pomóżcie
Obserwuj wątek
    • Gość: mac1 Re: jakiej firmy panele IP: 213.77.33.* 11.04.03, 08:42
      Gość portalu: Grażyna napisał(a):

> Jakiej firmy panele laminowane są dobre?
      > Chodzi mi o to , że niektóre niestety szybko maja odpryski( widziałam takie u
      > znajomych mimo że było drogie i dobrej klasy AC4)
      > Nie chciałabym kupić jakiegoś dziadostwa, pomóżcie

Ja kupiłem classena. Ceny lepszych 8 mm ok. 45 zł/m. Tańsze np. : buk klepka 17-
      23 zł w zalezności od klasy i grubości 6-7 mm. Jestem zadowolony. Oczywiście
      bezklejoe, chociaż na początku nie byłem do nich przekonany.
      www.classen.pl/
      • vereen Re: jakiej firmy panele 11.04.03, 10:15
        Właśnie zamierzam kupić classena orzech włoski deska. Chcę go położyć wszędzie
        za wyjątkiem łazienki, w kuchni też. Czy jest to dobry pomysł? Czy ktoś ma
        panele laminowane w kuchni?
        • Gość: mac1 Re: do vereena. IP: 213.77.33.* 11.04.03, 10:34
          vereen napisała:

> Właśnie zamierzam kupić classena orzech włoski deska. Chcę go położyć
          wszędzie
          > za wyjątkiem łazienki, w kuchni też. Czy jest to dobry pomysł? Czy ktoś ma
          > panele laminowane w kuchni?

Ja kładłem w pokojach. Sypialnia dodatkowo warstwa-powłoka antyalergiczna,
          antystatyczna i coś tam -Pinia. Pokój buk Romantica, jeden pokój buk klepka 7
          mm.
          W starym mieszkaniu miałem panele w kuchni i przedpokoju. Ale z perspektywy 6
          lat uważam,że warto jednak je zamienić na gres lub kafelki. Wilgoć i woda robi
          swoje. W nowym mieszkaniu zdecydowaliśmy się jednak na gres w jadalni i kuchni
          oraz przedpokoju.
          Co do paneli to polecam te impregnowane (pióra). Dobrze chronią przed
          działaniem wody, oczywiście w małych ilościach. Pod panele polecam folie i
          płyty wyrównujące. Pianka nic nie daje, nie ma nawet izolacji termicznej. W
          starym mieszkaniu podłoga z paneli+pianka była zimniejsza niz kafelki. Pzdr.
          • Gość: FOKA Re: do vereena. IP: 62.93.65.* 11.04.03, 12:13
            Gość portalu: mac1 napisał(a):
            vereen napisała:
            Właśnie zamierzam kupić classena orzech włoski deska. Chcę go położyć wszędzie
            za wyjątkiem łazienki, w kuchni też. Czy jest to dobry pomysł? Czy ktoś ma
            panele laminowane w kuchni?Ja kładłem w pokojach. Sypialnia dodatkowo warstwa-
            powłoka antyalergiczna, antystatyczna i coś tam -Pinia. Pokój buk Romantica,
            jeden pokój buk klepka 7 mm.
            W starym mieszkaniu miałem panele w kuchni i przedpokoju. Ale z perspektywy 6
            lat uważam,że warto jednak je zamienić na gres lub kafelki. Wilgoć i woda robi
            swoje. W nowym mieszkaniu zdecydowaliśmy się jednak na gres w jadalni i kuchni
            oraz przedpokoju.
            Co do paneli to polecam te impregnowane (pióra). Dobrze chronią przed
            działaniem wody, oczywiście w małych ilościach. Pod panele polecam folie i
            płyty wyrównujące. Pianka nic nie daje, nie ma nawet izolacji termicznej. W
            starym mieszkaniu podłoga z paneli+pianka była zimniejsza niz kafelki. Pzdr.

Jeśli można wiedzieć z czego są te płyty wyrównujące o których mówisz ???
            • Gość: mac1 Re: o podkładach. IP: 213.77.33.* 11.04.03, 13:17
              Gość portalu: FOKA napisał(a):

>
              > Jeśli można wiedzieć z czego są te płyty wyrównujące o których mówisz ???

Sa w każdym sklepie z panelami. Ja mam płyty BARLINEK, ale Classen też robi. To
              te zielone w marketach.
              Moje sa szare, mają 5,5 mm i niweluja róznice do 4 mm.
              Ze strony BARLINKA :
              Naturalne płyty podłogowe

Gdy strop nie ma zadowalającej izolacji akustycznej lub termicznej, a należy
              nam na ich poprawie, możemy użyć specjalnych płyt podłogowych. Są one
              produkowane jako podkład izlolacyjny dla parkietów i drewnianych paneli
              podłogowych z naturalnych surowców i nie zawierają szkodliwych substancji. Są
              wolne od naprężeń własnych, a dzięki swej podatności na odkształcenia
              plastyczne nie występują w nich naprężenia użytkowe. Ich montaż jest naprawdę
              łatwy.
              Cechy charakterystyczne: wysoki stopień izolacji akustycznej: do 26dB(A),
              bardzo dobre zdolności izolacyjności cieplnej 0,04 W/m oK, niwelują nierówności
              do 4mm, zarysowania i pęknięcia w podłożach drewnianych i jastrychowych,
              zbudowane są z drewna topolowego bez szkodliwych domieszek, są nieszkodliwe dla
              środowiska (poddają sie utylizacji w 100%)

Pzdr.
          • vereen Re: do vereena. 11.04.03, 12:31
            Dzięki wielkie za odpowiedź mac'u. Ja mam pokój dzienny z ansksem kuchennym i
            otwarty na korytarz, dlatego też chcę mieć jednolitą podłogę w tych miejscach.
            Zastanawiałam się nad płytkami, ale poważnym minusem jest ich niska
            temperatura, zwłaszcza, jak się ma goniące boso dzieci. Korzystając z Twoich
            rad spróbuję znaleźć coś takiego. Jeśli miałbyś jeszce jakieś uwagi, to będę
            wdziędzna.
            • Gość: mac1 Re: do vereena. IP: 213.77.33.* 11.04.03, 13:21
              vereen napisała:

> Dzięki wielkie za odpowiedź mac'u. Ja mam pokój dzienny z ansksem kuchennym i
              > otwarty na korytarz, dlatego też chcę mieć jednolitą podłogę w tych
              miejscach.
              > Zastanawiałam się nad płytkami, ale poważnym minusem jest ich niska
              > temperatura, zwłaszcza, jak się ma goniące boso dzieci. Korzystając z Twoich
              > rad spróbuję znaleźć coś takiego. Jeśli miałbyś jeszce jakieś uwagi, to będę
              > wdziędzna.

Ja mam jadalnię z kuchnią cale w płytach-gres. Ale razem to tylko 15 m2.
              Jesli masz pokój dzienny i kuchnię to polecam Ci gres lub płytki w kuchni i
              panele w pokoju dziennym. Łączenie zakryjesz specjalną listwą wykończeniową
              aluminiową. Przedpokój znowu gres. Taka moja sugestia. Jestem na świeżo po
              remoncie i jeszcze pamiętam jak my planowalismy. Dla dzieciaków kup kilka
              dywaników w IKEA i będzie im milej biegać na bosaka. Pzdr.
            • Gość: Krzysiek Re: do vereena. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.03, 12:10
              Jesli chcesz miec ciepla podloge z plytek mozesz zastosowac maty grzejne ukladane pod kafle. Zasilane pradem ze stosunkowo niskim poborem mocy. Ewentualnie ogrzewanie podlogowe ale to robi sie na etapie budowy., pzrypuszczam ze w Twoim przypadku bedzie to trudne do realizacji
              • vereen Re: do vereena. 17.04.03, 13:17
                Niestety maty grzewcze na taką powierzchnię są drogie w eksploatacji:( a o
                ogrzewaniu podłogowym zawsze marzyłam, niestety są już wylewki. Jeden ze
                znajomych odradzał mi panele, gdyż są głośne i się ścierają szybciej niż to
                przewidziane. Po przemyśleniu, w kuchni położę gresik, a w salonie z
                korytarzem zamierzam się szarpnąć na merbau, tylko parkiet...na deskę mnie nie
                stać:(.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka