Dodaj do ulubionych

Pomalować szafki kuchenne ??

17.04.03, 15:47
Moi drodzy, dzięki Waszym dobrym radom pomalowałam w zeszłym roku starą
lodówkę. Wygląda pięęęęknie :) Ponieważ apetyt rośnie w miarę jedzenia,
przyszło mi do głowy, żeby taką samą farbą pomalować szafki kuchenne i blat.
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tej sprawie ?

pozdrawiam, chrissie
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: Pomalować szafki kuchenne ?? 17.04.03, 15:50
      blatu raczej nie maluj
      • chrissie Re: Pomalować szafki kuchenne ?? 17.04.03, 16:41
        aankaa napisała:

blatu raczej nie maluj

oj, nieeeeeee .... Właśnie tego się bałam, że ktoś powie :"blatu nie maluj".
        Jak nie pomaluję blatu, to nie będzie tego efektu, który sobie wymarzyłam. Ale
        właściwie dlaczego nie malować blatu ? Przyznam się, że rzadko gotuję i blat
        nie byłby codziennie narażony na uszkodzenia.
        • aankaa malowany blat 17.04.03, 18:22
          tu raczej nie chodzi o gotowanie, czy inne kuchenne ekscesy
          blat ścierasz na mokro/sucho przynajmniej raz dziennie (w odróżnieniu od
          drzwiczek czy lodówki). Jaka farba to wytrzyma ?
          • chrissie Re: malowany blat 18.04.03, 10:07
            aankaa napisała:

tu raczej nie chodzi o gotowanie, czy inne kuchenne ekscesy
            blat ścierasz na mokro/sucho przynajmniej raz dziennie (w odróżnieniu od
            drzwiczek czy lodówki). Jaka farba to wytrzyma ?

Noooo, wieeeeeeem. Ale gotowa jestem uzupełniać na bieżąco ewentualne "ubytki"
            w farbie, bo baaardzo lubię malować - mam parę mebli pomalowanych
            własnoręcznie :).
            Jeszcze sie zastanowię - ale zdecydowanie: albo blat też, albo w ogóle nie
            maluję. Dzięki za odzew. Gdybyś miała jeszcze jakieś przemyślenia na ten
            temat, do daj znać.
            • Gość: Ania Re: malowany blat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.03, 15:18
              A nie myślałaś o oklejeniu blatów? Też mam zamaiar malować stare, babcine
              mebelki w kuchni, ale blaty chyba okleję, bo już coś takiego przerabiałam w
              wynajmowanym mieszkaniu. Przecież możesz sprytnie połączyć dwa kolory i też
              będzie piknie ;))
    • Gość: once Re: Pomalować szafki kuchenne ?? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.03, 11:20
      Oczywiście , ze blat należy pomalować w przeciwnym razie nie będzie pożądanego
      efektu.
      Możesz to zrobić na kilka sposobów – przytoczę ci dwa.
      Żeby farba wytrzymała wszelkie obciążenia jakie mogą ja spotkać na kuchennym
      blacie musi być odpowiednio twarda takie warunki spełnia np. chlorokauczuk ale
      ma minus oferta kolorystyczna jest dosc ograniczona , a po drugie farba ma
      nie przyjemny zapach . Dlatego proponuje inne rozwiązanie znacznie zdrowsze i
      przyjemniejsze w trakcie prac malarskich.
      Wszystkie powierzchnie (oczywiście po uprzednim odtłuszczeniu) pomaluj farbą
      akrylowa którą możesz sobie dobrać właściwie , w każdym kolorze (mieszalnia
      farb)farba nie wydziela zapachu podczas malowania i jest zdrowa, a nastepnie
      na wszystkie elementy szczególnie narazone na uszkodzenia mechaniczne
      (np.blat) pokryj warstwa twardego bezbarwnego lakieru (np.parkietowego) Efekt
      gwarantowany

Polecane przez ze mnie przykładowe produkty: DULUX acrylic satinwood dostępny
      w ponad 1500 kolorach
      DULUX lakier do parkietu bezbarwny błyszczacy lub półmatowy
      Wiecej informacji znjdziesz na www.darx-dekorator.home.pl
      Lub napisz darx-dekorator@home.pl
      Pozdrawiam
      ONCE
      • chrissie Re: Pomalować szafki kuchenne ?? 18.04.03, 11:58
        Oooooooooo, z tym lakierem to chyba dobry pomysł. Farby użyję oczywiście
        takiej samej, jaką malowałam lodówkę, żeby nie było problemu z kolorem (jakaś
        akrylowa, nie pamiętam firmy, ale zachowałam puszkę), a na to może faktycznie
        lakier bezbarwny ? Tylko czy on jest, że tak powiem, hmmmm, zdrowy ? Jak mi
        się zdarzy położyć na blacie bułeczkę, to się nią później nie zatruję ? ......
        • Gość: once Re: Pomalować szafki kuchenne ?? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.03, 13:07
          chrissie napisała:

> Oooooooooo, z tym lakierem to chyba dobry pomysł. Farby użyję oczywiście
          > takiej samej, jaką malowałam lodówkę, żeby nie było problemu z kolorem
          (jakaś
          > akrylowa, nie pamiętam firmy, ale zachowałam puszkę), a na to może
          faktycznie
          > lakier bezbarwny ? Tylko czy on jest, że tak powiem, hmmmm, zdrowy ? Jak mi
          > się zdarzy położyć na blacie bułeczkę, to się nią później nie
          zatruję ? ......

jesli uzyjesz tego o którym napisałem to nie zatrujesz sie napewno w mjej
          kuchni funkjonuje to znakomicie
          • chrissie Re: Pomalować szafki kuchenne ?? 18.04.03, 13:22
            Gość portalu: once napisał(a):

jesli uzyjesz tego o którym napisałem to nie zatrujesz sie napewno w mjej
            kuchni funkjonuje to znakomicie

Też masz polakierowany blat kuchenny ? Z Twoich postów w innych wątkach
            wnioskuję, że jesteś zawodowo związany z firmą DULUX, ale liczę na to, że
            doradasz mi szczerze :)))))
            • Gość: once Re: Pomalować szafki kuchenne ?? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.03, 16:43
              jestem zwiazany z firma dulux i blaty w kuchni mam pomalowane własnie w ten
              sposób :)))
    • Gość: Anka Re: Pomalować szafki kuchenne ?? IP: *.icpnet.pl 19.04.03, 15:37
      proponuje kupić same drzwiczki i zawiasy u producenta i samemu zamontowac
      jestem z Poznania ,jak chcesz podam namiary(za 19 drzwiczek róznego typu
      zapłaciłam 390 zł)
      Równiez blaty nie są drogie,za 3 m bieżące zapłacisz od 90 do 180 zł(zależy
      który)-musisz kupic całość.
      tym sposobem masz kuchnie jak nową.
      pzdr
      • Gość: madziorek Re: Pomalować szafki kuchenne ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.03, 09:15
        możesz podać mi namiary, też jestem z Poznania. Rodzice będą na jesień
        remontować kuchnię a i ja wkrótce wprowadzam się do używanego ale w końcu
        swojego mieszkania i taka wymiana drzwiczek to jest myśl, bo na nową kuchnię to
        mnie nie stać.
        Pozdrawiam
        Magda
        • Gość: Anka Re: Pomalować szafki kuchenne ?? IP: *.icpnet.pl 24.04.03, 11:57
          wieczorem napisze na priv
          pzdr
    • Gość: Zosia Re: Pomalować szafki kuchenne ?? IP: *.kutno.mediaclub.pl 21.04.03, 12:06
      Witaj chriss! Czy możesz zdradzić jaką farbą malowałaś lodówkę.Mam białą, która
      ma 30 lat i jest sprawna, a co najważniejsze wspaniale mrozi i jest sto razy
      lepsza od tych nowej generacji. A co zrobić z wanną w łazience, która przestała
      mieć idealną biel po 30 latach użytkowania.
      • chrissie Re: Pomalować szafki kuchenne ?? - do Zosi 23.04.03, 09:23
        Gość portalu: Zosia napisał(a):

Witaj chriss! Czy możesz zdradzić jaką farbą malowałaś lodówkę.Mam białą, która
        ma 30 lat i jest sprawna, a co najważniejsze wspaniale mrozi i jest sto razy
        lepsza od tych nowej generacji. A co zrobić z wanną w łazience, która przestała
        mieć idealną biel po 30 latach użytkowania.

Zosiu, sprawdziłam na puszce; jest to "Emalia Akrylowa Wodorozcieńczalna"
        Polifarb Dębica, pojemność 0,45 l., PLN 18,00. Wystarczyło mi na pomalowanie
        lodówki 160 cm i jeszcze trochę zostało. Szczerze Ci radzę, pomaluj, efekt
        jest super. Moja lodówka też była dosyć wiekowa, ale sprawna i szkoda było mi
        ją wyrzucić. Przed malowaniem musisz ją tylko dobrze wyszlifować (?..) drobnym
        papierem ściernym.
        Jeśli chodzi o wannę, to ja zamierzam kupić nową, bo od wielu osób słyszałam,
        że wszystkie te "odświeżacze" do wanien nie dają dobrego efektu.
        pozdrawiam, chrissie
    • Gość: Zosia Re: Pomalować szafki kuchenne ?? IP: *.kutno.mediaclub.pl 23.04.03, 19:28
      Witaj chrissie! Serdecznie dziękuję za odpowiedż i chętnie skorzystam z
      Twojego doświadczenia.Pozdrawiam Zosia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka