Dodaj do ulubionych

Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc

04.03.07, 16:41
Bardzo potrzebuję rady. Mam mieszkanie w budynku z 95r na ostatnim (4)
piętrze, zamieszkałam w nim niedawno i chyba znienawidzę. Ciagle czuję zapachy
kuchenne od sąsiadów, przede wszystkim w kuchni ale i w garderobie, w sumie
wszędzie. Po powrocie z pracy wchodzę do mieszkania przesiąkniętego zapachem
smażonej cebuli albo kapusty, a w niedziele rano budzi mnie np przypalone mleko.
Co można z tym zrobić?! zgłaszałam w administracji ale mówią, że tak ma być,
że wspólne kominy. Czy to możliwe, czy tylko mnie zbywają? Budynek jest w
miarę nowy więc chyba nie robili wspólnych kanałów wentylacyjnych? Mam ochotę
czymś je zapchąć ale chyba i tak nic nie da, bo nawet zaklejanie kratek nie
eliminuje całkiem problemu.
Błagam o pomoc, czego mogę domagać się od administracji albo co mogę zrobić
sama.Wielkie dzięki.
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc 04.03.07, 18:46
      można zrobić "syfon" dzieląc przewód wentylacyjny na pół kawałkiem blachy
      skierowanym do góry od spodu Twojego wlotu wentylacyjnego.
      • Gość: RewaL Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 20:39
        facet bredzisz!
        • jarecki_2 Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc 04.03.07, 22:07
          Otóż nie.
        • jarecki_2 Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc 04.03.07, 22:07
          A facet to możesz tatusiowi powiedzieć ciołku.
      • Gość: wienna Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 20:43
        To co opisujesz, wskazuje jednoznacznie na wadliwą pracę instalacji
        wentylacyjnej. Problem jest do rozwiązania. Jednakże, aby podać rozwiązanie,
        trzeba:
        1. Dokonać wizji lokalnej na miejscu.
        2. Zapoznać się z projektem budynku.
        3. Wykonać inwentaryzację wentylacji w tym i sąsiednich mieszkaniach.
        Odezwij się, wyślemy specjalistę na miejsce.

--------------------------
        BAZA DORADZTWA BUDOWLANEGO BDB
        www.bdb.com.pl
    • Gość: mp Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 18:54
      Witam
      Najbardziej prawdopodobne / biorąc pod uwagę młody budynek /, że sąsiad z pionu
      w ramach przeróbki mieszkania podłączył wysiąg kuchenny na oślep w dowolny
      kanał wentylacyjny - padło na ciebie.To trzeba przede wszystkim sprawdzić.
      pozdrowienia
      • Gość: alicja Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.07, 20:59
        nie dzwoń do administracji , ale napisz pismo do jej zarządu z powiadomieniem
        do nadzoru budowlanego. Tylko tak zmusisz do działania. Budynek jak Twój z
        pewnością ma juz kanały osobne dla każdej kondygnacji. Faktycznie, może któryś
        sąsiad przyłaczył się z wyciągiem kuchennym do Twojego pionu . Obowiązkiem
        administracji jest coroczny przegląd budynku w tym badanie instalacji gazowej i
        wentylacyjnej. Obecna sutuacja to nie tylko dyskomfort zapachowy ale i
        zagrożenie zatruciem ! Sprawdź czy wentylacja działa przykładając kartke
        papieru do kratki wywiewnej ( okno uchyl lub rozszczelnij) - kartka powinna
        utrzymac się na kratce przyssana przez ciąg.
        • izabe.c Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc 04.03.07, 23:11
          Bardzo dziękuję wszystkim za podpowiedzi ale, jeśli to wina sąsiada, jaka jest
          możliwość sprawdzenia, przecież chyba nikt nie wpuści do domu aby robić sobie
          kłopot.
          A ta możliwość 'zatrucia', czy dotyczy np gazu,i czy można wykorzystać ten
          argument w rozmowie z administracją?
          ps intryguje mnie też "syfon", może jako rozwiązanie doraźne? tylko nie bardzo
          zrozumiałam na czym polega.
          • Gość: kominiorz Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.07, 18:16
            a dlaczego upierasz się załatwic to sama? Od tego jest kominiarz i
            administracja.Płacisz czynsz również za to ? Gazownik winien sprawdzić
            instalację gazową i jeśli stwierdza nieprawidłowo wykonany wyciag kuchenny
            odłączy gaz. Kobieta radziła abyć NAPISAŁA o tym do administracji bo rozmawiac
            to możez do woli, na pismo muszą zareagowac a na telefon niekoniecznie.
            Tak , możesz się zatruc produktami spalania gazu , tak ze swojej kuchenki jak i
            sąsiada o ile jest jak pisali poprzednicy.
          • Gość: RewaL Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 01:50
            Właśnie ten "syfon" to brednia laika udającego znawcę.
            • Gość: to proste Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 07:11
              nie ma mowy i żadnym stfonie minimalne wymiary kanału wentylacyjnego to 15x15
              cm. Zatkaj swój kanał wentylacyjny poniżej swojej kratki wywiewnej i będzie OK.
              To wyłacznie Twój kanał i nikomu nic do niego. Ale mże byc również tak że to
              twój kanał zasysa smrody bo nie ma wystarczającego ciągu - wtedy trzeba
              zastosować któeś z wielu urządzeń zwiększajacycj naturalny ciag. Najpierw
              jednak zatkaj od dołu, choćby dużą szmatą na próbę.
              • Gość: nie tak całkiem Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 11:18
                to wcale nie musi być wina sąsiada. Tzw. ciag wsteczny powstaje równeż (
                szczególnie na ostatnich kondygnacjach) z powodu zbytniej szczelności stolarki
                okiennej - sprawdź czy wentylacja działa przy rozszczelnionym oknie , zanim
                narobisz rabanu - tak jak to ktoś opisał wyżej.
      • malizna74 Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc 29.03.07, 13:04
        > Najbardziej prawdopodobne , że sąsiad z pionu
        > w ramach przeróbki mieszkania podłączył wysiąg kuchenny na oślep w dowolny
        > kanał wentylacyjny - padło na ciebie.To trzeba przede wszystkim sprawdzić.

Czy jest to możliwe jeśli każdy ma swój pion?

A jeśli jest to problem związany z nawiewaniem (to ostatnie piętro) to co można
        z tym fantem zrobić?
        • Gość: MW Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc IP: 212.160.172.* 29.03.07, 15:45
          Rozszczelnić okno.
    • Gość: ' Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 12:37
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=58386020&a=58527801
      • Gość: mc Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc IP: *.tvtom.pl 29.03.07, 16:34
        każdy sąsiad poniżej posiada wentylatorek dmuchający w komin zapachy tworząc w
        kominie nadciśnienie i smrodek wychodzi na ostatnim piętrze.(Zainstaluj u siebie
        turbinę, która wepchnie ten smród do wytwórców)
        przy braku wentylacji wyciągowej centralnej - zabronione jest stosowanie okapów
        lub wentyl. wydmuchowych
        • Gość: Diego Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc IP: *.wroclaw.mm.pl 29.03.07, 18:31
          Turbinę ?!? dobre :) Ludzie skąd wy takie określenia bierzecie ?
    • hjuston mcdonalds 29.03.07, 15:58
      u mnie na przyklad czuc czasem frytki z mcdonaldsa, ktory jest obok. ale to
      tylko na zewnatrz. w domu nieczuc. czasem slychac tez jakis belkot. tak jakby
      ktos gadal do wiadra. to ludzie zamawiajacy hamburgery przez mikrofon w drive
      thru.
      no ale kapuchy to wspolczuje...

houston.blox.pl
    • Gość: Kzik Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 19:15
      Prawdopodobnie przewody wentylacyjne są wspólne. Trzeba sprawdzić czy wylot z
      komina nie został zapchany np. przez ptaki. Sąsiedzi mogli też zainstalować
      wenylator na kratce wentylacyjnej w kuchni. Dla uniemożliwienia wydostawania
      się zapachów trzeba szczelnie zamknąć kratkę wentylacyjną w kuchni i
      wentylować ją w inny sposób, np. przez okno. Można też założyć na kratce
      wentylacyjnej wentylator i kiedy on będzie pracował nie powinny wydostawać sie
      zapachy od sąsiadów.
      • andrzej.sawa Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc 29.03.07, 20:11
        Po pierwsze kazałbym pokazać sobie plany z wyrysowanymi klanałami
        wentylacyjnymi.A potem dopiero awantura.Jeżeli osobne,to zgodnie z radą w
        którymś poście,zatkałbym od dołu.
      • Gość: Diego Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc IP: *.wroclaw.mm.pl 29.03.07, 20:41
        Szczególnie fajnie wentylacja przez otwarcie okna zadziała w zimie. Może nawet
        troszke śnieżku z mrozem zawita w saloniku. Przed zamknięciem kratki
        wentylacyjnej zastanów się czy masz w kuchni kuchenkę gazową. Ej Kzik a wiesz
        że dla spalenia 1nm3 gazu potrzeba minimum 10m3 powietrza ?
        • jimmyjazz Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc 29.03.07, 22:41
          Gość portalu: Diego napisał(a):

> wentylacyjnej zastanów się czy masz w kuchni kuchenkę gazową. Ej Kzik a wiesz
          > że dla spalenia 1nm3 gazu potrzeba minimum 10m3 powietrza ?

Tylko kratka wentylacyjna nie służy do pobierania powietrza do spalania ale do
          wydalania. Przynajmniej w teorii.
    • Gość: emeryt Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 22:33
      widać,że nie znasz się na tym,więc nic nie rób na własna rękę. Od tego jest
      prawo,administracja,kominiarze.Jeśli okaże się,że macie wyłącznie swoje
      przewody wentylacyjne- pół biedy,bo masz prawo domagać się ich
      udrożnienia,wydzielenia całkowitego(mógł ktoś wkuć się w twój),albo
      podniesienia poprzez wstawienia rury na wylocie.Może być tak,że zassanie
      następuje na wylocie komina,jeśli np masz w łazience wentylator wyciągowy i
      szczelne okna wówczas włączenie tego wentylatora powoduje zassanie
      powietrza z szybu w kuchni i nawet gdy on jest wyłącznie twój- zassie
      powietrze z najbliższych okolic czyli z wylotu czyjegoś komina. Stąd musi ci
      to zdiagnozować fachowiec.Powietrze może również dostawać się poprzez szyby
      kanalizacyjno-wodociągowe,u ciebie wchodzić do mieszkania, u sąsiadów opuszczać
      mieszkanie z ich smrodami.Jak ci to wszystko zdiagnozują możesz potem wybrać
      różne rozwiązania,włącznie z przebiciem ściany zewnętrznej i wstawienie w
      otwór wentylacji wymuszonej,sterowanej np zegarem,wilgotnościomierzem czy nawet
      termometrem.To nie są kosztowne rozwiązania.
      • Gość: mimi Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.07, 02:02
        Ojej, a co ja mam robić?

Miszkam nad knajpą i zapachy wchodzą oknami, wentylacją a czasem mam wrazenie, że nawet przez ściany. To jest koszmar. Czy można na kimś wymusić działanie?
        • Gość: emeryt Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 08:42
          praktycznie sytuacja bez wyjścia,bo jedynym wyjściem dla ciebie jest
          kosztowna klimatyzacja z całą masą filtrów i pochłaniaczy oraz odizolowanie
          się od otoczenia,a to może być jeszcze gorszym koszmarem.Można pokusić się
          o zmniejszenie problemu poprzez zmuszenie właścicieli knajpy o wprowadzenie
          wentylacji wymuszonej skierowanej w bezpieczną dla ciebie stronę. Proces
          załatwia sprawę połowicznie,jest kosztowny dla właściciela knajpy i będzie on
          bronił sie rekami i nogami. Musisz pozyskać dla siebie instytucje władne mu
          nakazać takie rozwiązanie.
    • Gość: mycha Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 08:18
      Miałam podobny problem jak mieszkałam w wieżowcu. Są to wady wentylacji ale
      musisz tak skutecznie zgłaszać w administracji dopóki nie przyjdą i nie
      sprawdzą wentylacji - prawdopodobnie jest nieszczelna i
      występują "zaciągnięcia" Najczęściej trzeba uszczelnić łazienkę a co do okien
      to jeżeli są plastiki trzeba często rozszczelniać i wietrzyć - jeżeli stare
      okna wcale nie jest to przyczyna
    • jaryy66 Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc 30.03.07, 10:14
      dzien dobry,
      1. Ostatnie piętro ma najgorszą wentylcje grawitacyjną ze względu na to że ciąg
      kominowy jest proporcjonalny do długości komina (czyli długość komina od
      miejsca wlotu powietrza w twojej kuchnii do wylotu komina).
      2.Jest oczywiste że twój kanał wentylacyjny jest wspólny z kimś dołu.
      Może to być pomyłka budowlańców którzy podłączyli was do wspólnego kanału,
      lub ktoś z sąsiadów podlączył się do twojego kanału samowolnie.
      Miałem tą samą sytuacje co ty (4-te pietro słaba wentylacja, okazało się że
      kratka wentylacyjna jest podłączona nieprawidłowo. Mój kanał wentylacyjny
      był niepodłączony, do kratki, a ja miałem kanał went wspólny z sąsiadem.)
      Czyli istnieje możliwość że masz swój osobny kanał wentylacyjny ale nie jesteś
      podłączona do niego ,tylko masz wspólny z sąsiadem .Budowlańcy nie takie rzeczy
      robią.
      3. Jak już radzono- należy napisać pismo do administracji z kopią do nadzoru
      budowlanego że masz nieprawidłową wentylacje.

4Jeśli masz w domu piec gazowy przepływowy sprawa jest naprawde poważna i
      administracja nie może tego zignorować. Co roku ulega śmiertelnemu zatruciu
      tlenkiem węgla w Polsce około 300 osób z powodu niesprawnej instalacji
      wentylacyjnej . Ale to jest troche inny problem związany z instalacją gazową
      Tutaj są 3 elementy: napływ powietrza z zewnątrz do mieszkania, ciąg kominowy
      w kominie dla piecyka gazowego, wentylacja wywiewna w pomieszczeniu gdzie jest
      piecyk gazowy

5. Jesli nie masz w domu piecyka gazowego to mozna zainstalowac wentylator
      wyciągowy wraz z zaworem zwrotnym (powietrze moze przepływac tylko w jednym
      kierunku -z pomieszczenia do komina, zawor zwrotny blokuje przepływ z komina do
      pomieszczenia.

6. Czy posiadasz szczelne okna (plastikowe ), a jesli tak czy maja tzw
      rozszczelnienie czyli mozliwosz naplywu powietrza do pomieszczenia.
      Aby działała wentylacja musi być możliwośc dopływu powietrza do pomieszczenia z
      zewnątrz a następnie zuzyte powietrze jest usuwane przez kanały wentylacyjne.
      Jeśli nie ma dopływu powietrza z zewnątrz wyciągowa wentylacja nie działa

pozdrowienia
      Jarosław

• Gość: swieży oddech Re: Wentylacja i zapachy... proszę o pomoc IP: *.olsztyn.mm.pl 30.03.07, 13:17
        NIGDY!!! nie wolno dokonwywać samodzielnych przeróbek przewodów kominowych lub
        wentylacyjnych a tzw."propozycje" zatykania przewodu wentylacyjnego "szmatą"
        lub zamykania kratki went. w kuchni są szczytem bezmyślności!!!!.
        JEDYNĄ, w tym wypadku, samodzielną i SENSOWNĄ ingerencją w przewód wentylacyjny
        jest instalacja tzw. Turbowentu czyli nasady na komin zwiększajacej ciąg
        kominowy i likwidującej tzw. ciąg wsteczny.

www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=4#poz
    • Gość: krakus Podobny problem IP: 193.91.27.* 30.03.07, 14:53
      Mieszkamy od roku na 3cim piętrze w budynku 4-ro piętrowym (stosunkowo nowy, bo
      oddany do użytku w 1997 roku). Kanał jest indywidualny - tzn zaczyna sie
      dopiero na 3cim piętrze, poniżej jest zamurowany i w łazience kanał
      wentylacyjny cofa powietrze zasysając przy okazji spaliny

Problem występuje w zależności od pogody (przy niżach, deszczach, często w
      zimie) , w lecie przy ładniejszej pogodzie jest raczej ok

Jest ewidentnie powiązany z oknami (średnio szczelne plastikowe) tzn przy
      zamkniętych oknach - jest cofanie powietrza ze spalinami , przy otwartych -
      słabo ale działa w dobrą stronę
      O sile takiej by przyssała kartkę do kratki wentylacyjnej nie ma mowy - badałem
      to palącą sie świeczką - o ile przy zamkniętym oknie nadmuch do środka jest
      silny i prawie gasi płomień świecy
      to przy "ciągu zwrotnym" wymuszonym przez otwarcie okna ciąg jest słabiutki -
      płomień ledwie drga

Mój bład polegał na tym, że w listopadzie w czasie wizyty kominiarzy wynajętych
      przez spółdzielnie do sprawdzenia instalacji - myślałem że to ludzie którzy
      chcą rozwiązać problem
      A oni chcieli poprostu odfajkować i mieć z głowy
      Zgłosiłem im jak to wyglada, oni powiedzieli że tak to już jest w tych budynkach
      Powiedzieli że trzeba rozzszczelniać okna - pomiar im wyszedł dopiero po
      otworzeniu okna i zadowoleni poszli badać nastepne mieszkania

Ja rozumiem że powietrze musi też do mieszkania napływać żeby mogło wypływać,
      ale jest jedno ale, okna nie są jakoś wybitnie szczelne - przykładając w zimie
      palec przy ścianie czuje napływające zimne powietrze
      Tymczasem żeby wentylacja działała okno musi być nie tyle rozzszczelnione co
      otwarte lub mocno uchylone

Sprawe zgłosiłem więc ustnie kierownikowi technicznemu spółdzielni który
      oczywiście poradził mi bym rozzczelniał okna
      Na moje pytanie czy u siebie w mieszkaniu w zimie ma cały czas otwarte okna
      stwierdził żeby przynajmniej je otwierać na czas kąpania
      a na koniec dodał że on ma pozytywne wyniki badań biegłych kominiarzy i moja
      opinia jest tylko moją opinią a fachowcy z uprawnieniami twierdzą że jest ok

Całe życie człowiek sie uczy, ja do tej pory nie miałem pojęcia o kominiarstwie
      ale w Polsce niestety nie można sobie pozwolić na ten luksus że sie człowiek na
      czymś nie zna - wtedy inni tylko patrzą żeby go zrobić w konia ;-(

Aktualnie jestem na etapie załatwiania opini jakiegoś niezależnego biegłego
      kominiarza i kierowania sprawy do nadzoru budowlanego - spółdzielnia sama od
      siebie woli udawać że wszystko jest ok , a nieoficjalnie kierownik powiedział
      mi tylko, że widzi iż od niedawna sie wprowadziliśmy bo tutaj wszystkie budynki
      tak mają
      • Gość: emeryt Re: Podobny problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 16:12
        jeśli macie swoje szyby wentylacyjne to co stoi na przeszkodzie założyć kratkę
        z silniczkiem i wentylatorem. Kosztuje to niewiele,prądu zre tyle co kot
        napłakał.Ja mam u siebie taki wentylatorek sterowany zegarem. Włącze,a on po
        jakimś czasie sam wyłączy. Tylko trzeba mieć na uwadze dopływ powietrza bo
        inaczej będzie zasysać powietrze z kanału kuchennego lub łazienkowego,albo
        nawet przez dziurkę od klucza,albo spod drzwi wejściowych. To,że
        grawitacyjna nie chce dobrze działać może być też spowodowane za niskim kominem
        na dachu,albo osłonięciem twojego dachu przez wyższy budynek. Lekarstwem jest
        rura wkładana w komin i podnosząca długość kanału wentylacyjnego. Czasami
        na rurze montuje sie taki sterownik pozwalający wykorzystywać podciśnienie
        wywoływane przez wiatr. Można też problem rozwiązać przez wybicie otworu w
        ścianie zewnętrznej i wstawienie w powstały kanał elektrycznego wyciągu z
        żaluzjami. Może to być wyciąg,albo sztuczny nawiew świeżego powietrza.
        • Gość: Isa Re: Podobny problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 13:26
          Tak to sprawa spółdzielni.
          Wystarczy że zamontują nasadę kominową np z aereco.. powoduje ona stałe
          podciśnienie. Dzięki niemu zapachy są "wysysane z mieszkań i usuwane".

Jeśli czujesz zapachy... to znak, że wentylacja nie działa, że masz nawiew do
          domu przez kratke, a nie wywiew. Nie trzeba nawet sprawdzać przykładająć jakąś
          kartke. dziwy:P Jak działa wystarczy dłoń i czujesz ciąg zimnego powietrza.
          ALbo płomień zapałki. I jak działa płomien się będzie chylił ku kratce.

zapachy to inaczej gazy. A zatem odsyłam do fizyki a raczje zjawiska DYfuzji..
          Zapachy będą się rozprzestrzeniac. Gdy ktos je pomarancze na koncu sali w
          klasie po pewnym czasie zapach ten nie bedzie juz wyczuwlany na koncu sali ale
          na jej poczatku... to samo z tymi zapachami.
          Może osobne kanały wentylacji są wadliwe, nieszczelne, zle wykonane lub
          połączone, za małe itp.

najlepszym rozwiązaniem jest zamontowanie na kratce w kuchni u ciebie
          wentylatorka tak "wachlarz" pociagniesz za sznurek i bedzie wyciagał powietrze
          z domu do kanału. Ja taki miałam kiedys. Dobrze działał. Zwykły wiatrak na
          sciane, tyle, ze my mielismy go zamontowanego na miejscu kratki wentylacyjnej.

• Gość: monterco Re: Podobny problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 00:04
        z przewodami wentylacyjnymi i kominowymi bywają problemy . przyjrzyjcie się
        stary m budynkom przewody spalinowe wyprowadzone są pionowo do góry i niczym
        nie zatkane ,natomiast wentylacyjne wychodzą pod kapturem komina na boki i
        otwarte są na dwie strony .dzisiaj murarze ,inspektorzy nadzoru i co gorsza
        kominiarze wykonując przewody wentylacyjne w budynkach wielorodzinnych lub je
        odbierając akceptują otwiercie ich na boki ,ale jeśli komin w którym są
        wentylacje w dwóch rzędach równolegle biegnących przegrodzony jest ścianką z
        cegły miedzy szufladami -co bydowlańcy robią nagminnie- to czy jest to dobrze?
        OTÓŻ NIE wystarczy niewielki wiatr od strony jednego lub drugiego otwarcia i
        powietrze jest silnie tłoczone do mieszkania, COFKA .
        A poza tym przewód wentylacyjny powinien biec od mieszkania w którym jest
        otwarty do szczytu komina , minimalana wielkość przekroju przewodu
        wentylacyjnego 14x14 dla prostokąta wykonanego w technologii murowanej i O 130
        mm jeśli ma wkład stalowy.Jeśli w pomieszczeniu jest gaz używany do
        kuchenku ,lub innego urządzenia obowiązkowo kratka wentylacyjna musi być
        założona a jej wymiar to 14x21,5,
        Przewody dymowe i wentylacyjne muszą być względem siebie bezwzględnie szczelne
        jeśli czujesz jakiekolwiek zapachy , kpusty czy gazu lub spalin -zgłoś do
        nadzoru budowlanego ten fakt i olej spółdzielnię czy kogo tam masz . Sami do
        Ciebie przyjdą bo nie mogą zignorować sytuacji w której jeśli coś się wydarzy w
        tym bloku a Ty będziesz miała kopię zgłoszenia to zajmie się nimi p.Ziobro.
        Numer: PN-89/B-10425
        Tytuł:
        Przewody dymowe, spalinowe i wentylacyjne
        murowane z cegły - Wymagania techniczne i
        badania przy odbiorze
        Grupa ICS:
        91.060.40 91.140.30
        3.3.2.3. Przewody wentylacyjne należy prowadzić od wlotu do wylotu komina (rys.
        1). W kominach powinny
        być wykonane boczne otwory wylotowe. Dopuszcza się wykonywanie górnych otworów
        wylotowych, pod
        warunkiem stosowania nasad blaszanych nad wylotem.

3.3.4. Wielkość przekroju przewodów. Przewody powinny mieć na całej swej
        wysokości, łącznie z
        przejściami przez stropy i wieńce, jednakowy przekrój określony w dokumentacji,
        jednak nie powinny być
        mniejsze niż 14×14 cm (1/2×1/2 cegły ze spoinami). Przewody powinny mieć w
        przekroju kształt kwadratu lub
        prostokąta. Odchyłki od określonych w dokumentacji wymiarów przewodów,
        wynikające z niedokładności ich
        wykonania, nie powinny przekraczać +1,0 i -0,5 cm.
        3.3.10. Szczelność. Przewody powinny być szczelne.
        3.3.14. Prawidłowość ciągu. Dobrze wykonane przewody dymowe, spalinowe i
        wentylacyjne powinny dawać
        naturalny ciąg powietrza ku górze (ssanie), zapewniający ujście przez przewody
        spalin lub zużytego powietrza
        ponad dach.
        3.3.15. Zmiana funkcji przewodów. Przy zmianie przewodów wentylacyjnych na
        dymowe lub spalinowe
        należy je dostosować do wymagań określonych dla tych przewodów.
        Przewodów wentylacyjnych wykonanych z cegły wapienno-piaskowej nie należy
        zmieniać na przewody
        dymowe lub spalinowe.
        4.1.2. Badania przewodów powinny obejmować sprawdzenie:
        a) drożności przewodów (3.3.1),
        b) prawidłowość prowadzenia przewodów (3.3.2),
        c) kierunku przewodów (3.3.3),
        d) wielkości przekroju przewodów (3.3.4),
        e) grubości przegród (3.3.5),
        f) wiązania cegieł (3.3.6),
        g) kształtu i wymiarów zewnętrznych murów z przewodami (3.3.7),
        h) wypełnienia spoin oraz stanu powierzchni przewodów (3.3.8 ÷ 9),
        i) szczelności przewodów (3.3.10),
        j) wyposażenia otworów wycierowych i rewizyjnych (3.3.11),
        k) wlotów do przewodów (3.3.12),
        l) wylotów przewodów (3.3.13),
        m) prawidłowości ciągu (3.3.14).
        4.2.1. Warunki ogólne. Badania przewodów należy przeprowadzać:
        a) po wykonaniu stanu surowego budynku - badania wymienione 4.1.2 a) ÷ h),
        b) po wykonaniu stanu wykończeniowego, przed podłączeniem trzonów kuchennych,
        pieców ogrzewczych i
        urządzeń gazowych - badania wymienione w 4.1.2 i) ÷ m) oraz w miarę potrzeby
        również a) ÷ h),
        c) po podłączeniu wymienionych urządzeń - badania wymienione w 4.1.2 k) i m)
        oraz w miarę potrzeby
        również a) ÷ j).
        Wszystkie przewody przedstawione do badań wg 4.1.2 a) ÷ h) powinny mieć na
        każdej kondygnacji
        pozostawione otwory kontrolne o wielkości nie mniejszej niż 14×14 cm,
        umieszczone na wysokości około 50
        cm od podłogi. Wszystkie przewody przy otworach wyciorowych, kontrolnych i
        rewizyjnych przy wlotach i
        wylotach powinny być oznaczone numerami, zgodnie z numeracją przyjętą w
        dokumentacji.
        W czasie sprawdzania szczelności przewodów i prawidłowości ciągu, wszystkie
        otwory zewnętrzne (np. okna
        i drzwi) powinny być zamknięte. Sprawdzenie prawidłowości ciągu należy
        przeprowadzać, gdy temperatura
        powietrza w pomieszczeniach jest co najmniej o 10°C wyższa niż temperatura
        powietrza zewnątrz budynku.
        4.3.9. Sprawdzenie szczelności przewodów przeprowadza się za pomocą łuczywa lub
        świecy dymnej przez
        wsunięcie do wlotu sprawdzanego przewodu, a po ukazaniu się dymu w wylocie -
        przez zamknięcie wylotu i
        obserwację sąsiednich wylotów oraz wlotów w innych pomieszczeniach. W przypadku
        stwierdzenia
        wydobywania się dymu w obserwowanym wylocie lub wlocie należy w przewód ten
        wpuścić obciążony na
        końcu biały sznur lub taśmę i powtórzyć próbę kopcenia, a następnie wydobyć
        sznur i w miejscu wskazanym
        przez okopcony odcinek sznura przeprowadzić uszczelnienie przewodu
        4.3.13. Sprawdzenie prawidłowości ciągu przed podłączeniem urządzeń
        przeprowadza się za pomocą
        łuczywa lub palnika przez przystawienie go w odległości ok. 10 cm do wlotu
        przewodu i stwierdzenie
        wyraźnego odchylenia się płomienia w kierunku wlotu. Sprawdzenie prawidłowości
        ciągu po podłączeniu
        urządzeń przeprowadza się przez próbne palenie i stwierdzenie prawidłowego
        spalania się materiału
        opałowego.
        4.4. Ocena wyników badań. Jeżeli badania wymienione w 4.1.1 i 4.1.2 dadzą wynik
        pozytywny, wykonane
        przewody należy uznać za zgodne z wymaganiami normy. W przypadku, gdy
        przynajmniej jedno badanie da
        wynik ujemny, przewody te należy uznać za niezgodne z wymaganiami normy.
        KONIEC
        pozdr monterco
    • Gość: yuma jak w komunie IP: 217.153.145.* 04.04.07, 12:31
      Wyjedź się zrelaksować w plener, niech Cię zachwyci wiosenna bujność traw i buszujący w zbożu: 42.pl/u/qOs

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka