Dodaj do ulubionych

regips czy gładzie

14.03.07, 12:17
Mam taki mały problemik , może wy pomożecie mi go rozwiązać
a mianowicie chodzi o to czy lepiej na stare tynki połozyć gładz gipsową czy
może lepiej jest przykleic płyty karton gipsowe
Obawiam sie ze płyty bedą pekały na łączeniach po pewnym czasie (ściana
będzie pracować itd)
Co o tym sądzicie jakie są Wasze doświadczenia
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: regips czy gładzie 14.03.07, 13:42
      Płyty zmniejszą pomieszczenia. Wszystko zależy od Ciebie. Jeśli mieszkanie/dom
      jest zamieszkały to przy płytach będzie mniejszy bałagan a praca będzie trwała
      krócej. Oczywiście jeśli ktoś kopnie w taką ścianę/tynk to powstanie dziura, ale
      sytuacja będzie podobna, choć nieco mniej kłopotliwa w skutkach wykonując gładź.

Przy gipsach bałagan jest większy, pył gipsowy wciśnie się we wszystkie
      zakamarki pomieszczeń i będzie "wychodził" jeszcze długo po remoncie, praca
      będzie trwała dłużej.

Wybór należy do Ciebie i od tego na czym bardziej Ci zależy.
      Płyty GK rzeczywiście mogą pękać na łączeniach, ale nie muszą, wszystko zależy
      od wykonania, zwłaszcza jak dom/blok nie jest najnowszy a praca ścian odbywać
      się będzie i tak w punktach połączeń ścian ze sobą i w połączeniu z sufitem.
      Można to zniwelować tworząc te punkty połączeń, pomiędzy ścianami z GK a np.
      sufitem, elastycznymi.
      • Gość: zaneta21 Re: regips czy gładzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 13:52
        Dzieki za odpowiedz
        Remontujemy dom 10 letni
        Pomieszczenia są duże więc ewentualne zmiejszenie nie bedzie przeszkodą
        Trochę zależy nam na czasie dlatego się zastanawiamy czy karton gips czy
        gładzie ....
        Może wiesz co zrobic aby regipsy na łączeniach nie pękały może jakiś sylikon ?
        Co to jest sufit elastyczny?
        Pozdrowienia
        Remontująca :)
        • jarecki_2 Re: regips czy gładzie 14.03.07, 15:48
          Może źle się wyraziłem, nie dość jasno, nie sufit elastyczny tylko połączenie
          ściany GK z sufitem elastyczne czyli wypełnione akrylem, takim w tubie jak
          silikon. Fachowiec będzie wiedział co zrobić. Żeby zmniejszyć podatność na
          uszkodzenia takiej ściany, z płyt GK, proponowałbym przyklejać płyty na plackach
          gipsowych, dość gęsto, również fachowiec będzie wiedział co z tym zrobić.
          Połączenia samych płyt należy "skleić" siatką samoprzylepną (to coś w rodzaju
          "zbrojenia" tylko siatka jest wykonana z włókien syntetycznych np. FIBA) i
          wypełnić specjalnie wykonane felce na bokach płyt, takie zagłębienia w płytach
          na ich brzegach, które po złożeniu tworzą taki "rowek" szerokości około 10cm,
          gipsem i po kłopocie. Pękać może tylko w przypadku złego wykonania lub innego
          kataklizmu.
          Doświadczony fachowiec wszystko będzie wiedział.

• zbydar Re: regips czy gładzie 14.03.07, 16:49
      Witam,prosze nie stosowac silikonu tylko akrylu,silikon sie nie przemaluje.Z
      plytami moze troche szybiej ale nie az tak bardzo wkoncu plyty tez trzeba
      nacagnc i szlifowac.I zalezy tez od kosztow cena materialow i robocizny.
      Pozdrawiam.Wykonawca.
      • Gość: Tomek-Dortmund Re: regips czy gładzie IP: *.versanet.de 14.03.07, 17:54
        Sa akryle o ktorych amatorzy w amatorskich sklepach jak obi nigdy nie slyszeli,
        sa akryle ktore maja elastycznosc 50% i te wlasnie przy fugach 0-3mm i po 3
        dniowych schnieciu spelniaja swoja funkcje perfekt.
        Co do plackow, prosze zagruntowac stary tynk "beton-kontakt", zwieksza
        przyczenosc plackow, bo jesli pare plackow nie chwyci to nawet tasma z tworzywa
        sztucznego nie pomoze.
      • jarecki_2 Re: regips czy gładzie 14.03.07, 18:08
        A kto mówi o silikonie??
    • nickxxx Re: regips czy gładzie 14.03.07, 19:05
      Masz wiadomosc na poczcie.
    • pyot Re: regips czy gładzie 14.03.07, 19:20
      Hej...
      ---
      Pomijam za i przeciw powyższych...
      Czasami aby uniknąć kurzu,gładzę ścianę tynkiem na mokro.
      Szybko,czysto,ładnie.

Pozdrawiam,pyot.

• sawan1953 Re: regips czy gładzie 14.03.07, 21:40
        Ja tylko chciałbym się dowiedzieć czy można przykleić regipsy do nierównego
        sufitu a jeżeli tak to czym?/podkład beton/Z góry dziękuję za
        pomoc.Pozdrawiam,Sławek
        • jarecki_2 Re: regips czy gładzie 14.03.07, 22:13
          Przykleić nie można, można za to wykonać sufit podwieszony, również z płyt GK
          ale przymocowanych do konstrukcji stalowej z lekkich profili, specjalnie w tym
          celu wymyślonych i produkowanych a nie rozłącznie związanych z płytami GK w
          najróżniejszych zastosowaniach.
      • aankaa Re: regips czy gładzie 14.03.07, 22:15
        za Pyot'em - polecam Rotband i Goldband
        • Gość: Tomek-Dortmund Re: regips czy gładzie IP: *.versanet.de 14.03.07, 22:33
          co wy macie z tym rotbandem? to jest taka wasza medycyna na wszystko? ja go
          uzywam raz na rok, tynk maszynowy juz jest lepszy, przynajmniej ma sie 3 godziny
          czasu na gladzenie, a rotbandem narzucasz 4 m² i juz musisz sie martwic zeby nie
          przegapic moment do gladzenia. Poco wam ten rotband?
          a Goldband to juz wogole nie wiem poco.... sa 1000 razy lepsze gladzie gipsowe i
          tansze.
          Rotband ma chyb ziarno od 0-2mm a Goldband mozna na zero wyciagnac, zgadza sie?
        • henio38 Re: regips czy gładzie 14.03.07, 22:33
          A kto powiedział że do sufito przyklejać nie można może jest to trudna robota
          ale wykonalna sufit na profilach to -5cm z wysokości
          • jarecki_2 Re: regips czy gładzie 14.03.07, 23:26
            A przyklejone płyty to nie wiele mniej niż te 5 cm, wykonanie takiego sufitu w
            jednej płaszczyźnie prawie nie możliwe i rozbita głowa. Ja nie wątpię, że ktoś
            to zrobił i być może mu się nawet udało, tylko po co??
    • Gość: zaneta21 Re: regips czy gładzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 11:49
      Witam
      Dzieki za wszystkie odpowiedzi
      Szczególnie Jareckiemu :)
      Zdecydowaliśmy się na karton gips - bo przedewszystkim będzie dużo szybciej ,
      niż gipsowanie no i równiej (mam nadzieje)oczywiście weżniemy pod uwage wasze
      sugestie co do sposobu wykonania
      Dzieki za porady
      Remontująca:)
    • Gość: igloohome Re: regips czy gładzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 13:05
      a gdzie ten remont?
      • Gość: zaneta21 Re: regips czy gładzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 13:40
        mmmm a czemu pytasz?
    • Gość: igloohome Re: regips czy gładzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 17:16
      poprostu pytam jakie miasto moglbym doradzic widzac efekt tych
      fachowcow,ktorych masz dosc.
    • Gość: cromwell Re: regips czy gładzie IP: *.48.jawnet.pl 15.03.07, 17:43
      imho tylko gladzie
      plytowanie scian jest drozsze
      po drodze czeka cie kilka niespodzianek
      na pewno wymiana parapetow
      najprawdopodobniej przerobka zasilania i mocowania grzejnikow
      jezeli masz krotkie przewody w gniazdkach i wylacznikach
      przerobka instalacji elektrycznej

lubisz mrowki pajaki i inne prusaki?
      beda mialy raj za plytami;)

pzdr.
      • Gość: zaneta 21 Re: regips czy gładzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 11:15
        Witam
        W takim razie odpowiadam jestem z Bydgoszczy
        Natomiast jeśli chodzi o kłopoty które opisał "cromwell" w naszym przypadku nie
        bedą miały znaczenia ponieważ wszystko robimy od początku tz instalacja
        elektryczn i co podłogi , okna, parapety itd jednym słowem wszystko
        MMM natomiast o insektach nie pomyślałam ??? kurcze pająki mi nie przeszkadzają
        ale mrówki i prusaki ! juz taK!

Traktujemy ten dom jako stan surowy otwarty (teraz już bardziej przypominający
        dom :))

Pozdrowienia Remontująca:)
        • jarecki_2 Re: regips czy gładzie 16.03.07, 18:13
          Wystarczy sobie odpowiedzieć na pytanie skąd się Prusaki i mrówki biorą i masz
          kłopot z głowy.
          Jak nie zapuścisz domu i nie będziesz tam miała składowiska odpadów, które nie
          sprzątnięte gniją i są doskonałą pożywką dla robactwa, to Prusaki masz z głowy.
          To stworzenia, które bardzo kochają tych co wolą być określani jako brudasy.
          Oczywiście jak masz sąsiada, który do najczystszych nie należy to możesz mieć
          kłopot, ale z drugiej strony jak się robaczki wprowadzą to nie zależnie od tego
          czy ściany wykończysz płytami czy gipsem to one i tak sobie miejscówkę znajdą.
          Jeśli zaś chodzi o mrówki sytuacja jest podobna ale robiąc remont wystarczy
          załatać wszelkie dziury, kratki wentylacyjne kupić z siatkami i taka mrówka nie
          ma jak się dostać za ścianę lub zza niej wyjść no bo jak, a jak nie ma jak
          wejść, nie ma jak wyjść a na dodatek nie ma na czym się pożywić to po co ona
          taka mrówka jedna z drugą ma się w ogóle do Ciebie wprowadzać?

heh
          • Gość: zaneta21 Re: regips czy gładzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 10:31
            HEH dobre Jarecki
            Jestem z tych bardziej pożądnickich więc chyba mrówek i innych gadów nie będzie
            HEHE :)
            Pozro
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka