Dodaj do ulubionych

Piwnica w nowym domu

15.03.07, 08:02
Kiedyś mieszkałem w domu całkowicie podpiwniczonym i nie zdawalem sobie
sprawy jak jest to wygodne.
Teraz mieszkam w domu bez piwnicy i niemam gdzie trzymać wielu rzeczy np.
rowery, opony zimowe, przetwory i wina domowe itd. Dlatego bede budował
podpiwniczony garaż w najbliższej przyszłości.
Obserwuj wątek
    • jam-agru Re: Piwnica w nowym domu 17.04.07, 20:04
      W piwnicy panuje z grubsza wyrównana, z reguły dość niska temperatura. Mnie to
      ułatwia życie zwłaszcza w lecie, mam gdzie trzymac warzywa i owoce, nie
      wszystko zmieści się w lodówce. A i wino porzeczkowe, lekko schłodzone, ani
      ciepłe, ani lodowate, to jest to! :))))
    • andrzej.sawa Re: Piwnica w nowym domu 17.04.07, 20:11
      Zadziwia mnie poniekąd ideologiczna wypowiedź,że słusznie,że mało piwnic.
    • Gość: SAPHER Panie Kaczmarek IP: *.spray.net.pl 18.04.07, 07:08
      Na jakiej podstawie wypowiada się Pan o słuszności braku piwnicy w domu? Mieszkał Pan kiedyś w domu z piwnicą a potem w domu bez piwnicy? Jeśli nie to pomogę Panu i powiem że dom bez piwnicy to namiastka domu. Rozwiązania typu piwnica w ogrodzie ("ziemianka") może i są fajne architektonicznie ale do wykorzystania tylko latem. Ciekawe jak zimą biega się po słoik kompotu. Spiżarka przy kuchni nie załatwia wszystkiego. W piwnicy, jak jeden z komentatorów już wcześniej zauważył, temperatura jest przynajmniej o kilka stopni niższa co zdecydowanie pomaga w przechowywaniu warzyw i owoców że o winie nie wspomnę.
      Prawdę mówiąc dziwi mnie ta nagonka na piwnice. Według tego co dowiedziałem się od wykonawców koszt piwnicy to z grubsza 10% kosztów budowy domu a jest to pomieszczenie, ktorego się później nie dobuduje. O jego nieprzydatności NIKT mnie nie przekona.
      • nemo.s Re: Panie Kaczmarek 08.11.07, 17:04
        to w takim razie może piwniczka zamiast piwnicy? dziura w ziemi (oczywiście
        ocieplenie, izolacja p.wilgociowa itp ale to wszystko np tylko pod spiżarką? Jak
        w dawnych domach na wsi - klapa w podłodze, wejście po mniej lub bardziej
        stromych schodach. Wiem - ciężko będzie zejść po takich schodach po 4tą butelkę
        schłodzonego porzeczkowego ;)
    • Gość: nn Piwnica w nowym domu IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.07, 11:00
      Zdecydowaliśmy się na piwnicę nie biorąc pod uwagę nawet myśli o tym, że ma jej nie być, będzie to zapewne więcej kosztować ale chcemy mieć przede wszystkim ciemnię, a gdzie to niby mamy zrobić na wyższej kondygnacji, poza tym piwnica to dobre miejsce na przetwory, wina, saunę, pralnię, pokój audiofila,imprezy ;)) Można naprawdę fajnie ją zagospodarować.
      • andrzej.sawa Re: Piwnica w nowym domu 18.04.07, 11:25
        Niestety mody w sposób normalny związany z architekturą opanowały cały budynek.
        Polskie budownictwo zacofane,ciężkie.
        Zachodnie nowoczesne,kanadyjki,bez piwnic,do zbudowania w 5 minut.

No i mamy efekty ideologii.Inwestor czasem ze wstydem niemal pyta się czy może
        by z piwnicą,a wielu architektów wstydzi się przysnać,że "dorabia" do projektu
        piwnicę.
        Budowa i projektowanie wymaga myślenia.Tam gdzie fundament musi mieć 1.5 m
        wystarczy tylko niecały metr dodatkowy i strop i mamy piwnicę.
      • noether Re: Piwnica w nowym domu 18.04.07, 11:36
        "miejsce na przetwory, wina, saunę, pralnię, pokój audiofila,imprezy ;))"-
        trafione w 100!!! tak wlsnie my wykorzystamy piwnice, ktora ze wstydem
        przyznaje, postanowilismy dorobic, bo w pierwotnym projekcie jej nie
        planowalismy, dobrze ze budowa sie opoznila, bo nie mielibysmy okazji naprawic
        tego bledu jakim jest brak piwnicy (mimo ze dom ma >200m2 pow. a bud
        gosp .100m2). pozdrawiam
    • Gość: bum Autorowi sie cos chyba pomerdalo :) IP: *.gnupg.org 18.04.07, 17:52
      W Polsce zapomina sie o tym, ze ziemia od 50 cm w dom jest ciepla i ogrzewa
      sciany fundamentow, co pora zimowa jest wazne. W czasie wakacji natomiast jest
      to naturalnie klimatyzowana czesc domu.
      Zwolennicy klimatyzacji zapominaja, ile kosztuje jej uzytkowanie w formie kosztu
      instalacji i rachunkow za elektrycznosc. Nie mowiac juz o kosztach zdrowotnych.

Posiadanie piwnicy ma tez inne zalety. Ulokowanie tam kotlowni, pralni,
      warsztatu, etc. zaoszczedza powierzchnie uzytkowa domu, ktora mozna przeznaczyc
      na inne cele. Nigdy, ale to nigdy, nie oszczedzalbym pieniedzy na
      podpiwniczeniu nowo budowanego domu. To glupota, chyba, ze ktos cierpii na
      drastyczny brak pieniedzy...
      • Gość: insz Re: Autorowi sie cos chyba pomerdalo :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 22:19
        A właśnie, ze bedzie piwnica. Niewysoka, bo 200 cm, ale to tylko 25 cm więcej
        niz ściana fundamentow (lekki spadek) + strop i wykończenie. Buduje dom
        energooszczedny i gdzie mam wstawic np 1000-litrowy bufor ciepła albo 500
        litrowy zasobnik. Rekuperatow tez nie hałasuje nad głową. Poza tym: warsztacik,
        warzywka, swojskie wino, rowery na zime, opony, sprzęty sportowe, dodatkowe
        krzesła na imprezę, odkurzacz centralny, pralnia i inne szpeje... A to wszystko
        za mniej niż 500 zł/ m2. Ktoś mnie przekona, że nie warto ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka