Dodaj do ulubionych

tynk wew. jak lustro.

15.03.07, 09:50
Mam pytanie do bardziej "obcykanych" w tym temacie.
Jak nazywa sie takie tynk wewnetrzny ktory swoja fakturą przypomina lustro.
Jest gładki (wrecz błyszczacy) i nadaje sie do mycia na mokro.
Z gory dziekuje za odp.
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: tynk wew. jak lustro. 15.03.07, 21:05
      Oczywiście nie wątpię, że lustro, szkło, posiada swoją fakturę, ale czy na pewno
      o "lustro" Ci chodzi??
      Może chodzi Ci o zupełnie gładką powierzchnię ściany, która po wykonaniu się
      świeci jak lustro?
      To może być stiuk lub sztablatura, podejrzewam, że widziałeś stiuk. Być może
      stiuk lustrzany wapienny.

www.google.pl/search?hl=pl&q=stiuk+wapienny+lustrzany&btnG=Szukaj&lr=
      • Gość: Tomek-Dortmund Re: tynk wew. jak lustro. IP: *.versanet.de 15.03.07, 21:44
        Napewno chodzi o "stuko lustro" czyli stiuk wenecjanski, super sprawa, polecam,
        w niemczech biore za m² 100€. Uzywam z firmy STOlook Marmorino(1kg 14,50€)Ile
        kosztuje w polsce?
      • an_qa Re: tynk wew. jak lustro. 16.03.07, 09:30
        Tak własnie chodziło mi o ten stiuk :) Dowiedzialam sie o tym u ... fryzjera ;)
        ale nazwa wyleciala mi z głowy. Nie widzialam tego na zywo tylko własnie
        słyszałam. Bardzo Wam dziekuje :) A u nas podobno kosztuje 100 zł/m Materiał +
        robocizna.
    • Gość: gość22 Re: tynk wew. jak lustro. IP: *.magma-net.pl 15.03.07, 22:20
      to chyba nazywa się stiuk wenecki cena ok 30zł/kg
      • jarecki_2 Re: tynk wew. jak lustro. 15.03.07, 22:26
        wenecki, zdecydowanie...........
        • tynkiozdobne.pl Re: tynk wew. jak lustro. 16.03.07, 12:25
          Gratuluję cen w Dortmundzie :). Też bym tak chciał :D. W Polsce mamy do wyboru stiuki Marmorino, Spatolato, Montovano, Fiorentino, Encausto i właśnie Veneziano. Podstawą są praktycznie te same składniki na bazie wapna, ale w różnych konfiguracjach.
    • Gość: Marzena Re: tynk wew. jak lustro. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 12:19
      Witam,
      przymierzam sie wlasnie do remontu mieszkania, tynk wenecki bardzo mi sie podoba
      czy ktoś kto sie tym zajmuje lub tez niedawno robil u siebie remont i kladł
      tynk wenecki moglby mi napisać ile kosztuje taki tynk?
      na ile m2 starcza 1 kg tynku? Ile kosztuje srednio 1 kg, i ile kosztuje
      polozenie przez fachowca takiego tynku?
      bardzo dziękuję za pomoc
      Marzenka
      • tynkiozdobne.pl Re: tynk wew. jak lustro. 18.03.07, 14:38
        Proszę o kontakt :). Pozdrawiam, Piotr.
        • miss_coco Re: tynk wew. jak lustro. 20.03.07, 15:41
          A ja mam pytanie " w odwrotna strone" : wprowadzilam sie do starego domu, w
          ktorym klatka schodowa zostala jeszcze na poczatku zeszlego juz wieku
          otynkowana wlasnie w ten sposob. Wszystko byloby super gdyby nie to, ze w
          miedzyczasie zalozono elektrycznosc i rozryto sciany, nastepnie naklejono na
          nie tapety. Dzisiaj ten stiuk nie prezentuje sie juz tak jak dawniej i
          specjalnie nie przypadl mi do gustu, totez nie zamierzam ladowac nie wiadomo
          jakich pieniedzy w odswiezenie tych scian. Chcialabym je po prostu pomalowac.
          Co mi radzicie ? Czy normalna farba do scian " chwyci sie " takiej
          wypolerowanej wyblyszczonej powierzchni ? Czy tez powinnam cos wczesniej
          zrobic ? Bede wdzieczna za wszelkie rady ;))
          • tynkiozdobne.pl Re: tynk wew. jak lustro. 21.03.07, 09:30
            Jeśli stiuk był impregnowany woskiem to może być kłopot, szczególnie w przypadku farb mocno wiążących. Moim zdaniem nalezy powierzchnię zmatowić, zmyć, pokryć markowym podkładem i dopiero malować. Wskazane jest wykonanie próby na którymś z mniejszych fragmentów ścian.
            • miss_coco Re: tynk wew. jak lustro. 21.03.07, 12:19
              Dziekuje, tak sprobuje na mniejszej powierzchni. Widze, ze czeka nas kawal
              roboty, bo coraz wiecej tych stiukow odkrywamy pod zdartymi tapetami ;((
              niestety w nienajlepszym stanie...
              Zmatowic grubym papierem sciernym ?
              • tynkiozdobne.pl Re: tynk wew. jak lustro. 21.03.07, 19:39
                Nie może być gruby bo spowoduje powstanie głębokich rys lub w ogóle rozwarstwi stiuk od podłoża. Proponuję gradację 120-150 papieru na płótnie. Delikatnie i do przodu :). Jeśli coś będzie nie tak podczas próby to radzę kupić koncentrat płynu gruntującego firmy Optiroc. Trzeba go dokładnie nanieść na ściany, bez pozostawienia zacieków i kropel. Zwiąże na pewno wszelkie miejsca normalnie nie nadające się do malowania. Ale to w ostateczności, najpierw papierek i mycie, później takie rozwiązanie.
                • miss_coco Re: tynk wew. jak lustro. 22.03.07, 08:45
                  Jeszcze raz bardzo dziekuje !
    • presshere Re: tynk wew. jak lustro. 22.03.07, 09:57
      a czy ktoś próbował samodzielnie to nakładać na ścianę?? czy jest to możliwe,
      czy tez trzeba fachowców zatrudnić?
    • Gość: Kacha Re: tynk wew. jak lustro. IP: *.play-internet.pl 22.10.13, 00:02
      Może chodzi ci o stiuk wenecki,który ma na powierzchni wosk,nie przepuszczający wody ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka