Dodaj do ulubionych

brudna tapeta

22.03.07, 16:37
Witam mam problem z tapeta z moim pokoju(papierowa) mianowicie jest on
pozolkla wydaje mi sie ze jest to spowodowane dymem papierosowym jak moge to
zmyc czekam na wasze rady.
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: brudna tapeta 22.03.07, 18:02
      Zmyć się prawdopodobnie nie da, tapeta jest papierowa więc nie przeznaczona do
      mycia. Można kombinować z malowaniem, ale efekt będzie podobny do mycia, znaczy
      tapeta na podłodze tyle że razem z farbą za którą zapłaciłaś i straciłaś czas na
      malowanie.
      Zerwać tapetę i położyć nową lub zerwać tapetę i pomalować lub zerwać tapetę i
      położyć tynk ozdobny lub zerwać tapetę i .............. cokolwiek sobie wymarzysz.
      • Gość: manfrett Re: brudna tapeta IP: 80.50.249.* 22.03.07, 19:14
        wiesz nie ma problemu, ale chodzi o to ze ta tapeta bardzo mi sie podoba ;). to
        ma bardzo fajna fakture, a nigdzie nie widzialem takiej w sklepie...a co do
        mycia, nie chodzi mi o "kapanie" jej tylko, tak delikatnie gabka.
        • jarecki_2 Re: brudna tapeta 22.03.07, 19:24
          Wykonaj próbę gdzieś w koncie tego co chcesz zrobić i się okaże jak zachowa się
          tapeta a przy okazji dowiesz się jakie efekty przyniesie mycie.
          Ja nadal uważam, że co by to nie miało być to skończy się jeśli nie destrukcją
          to przynajmniej deformacją tapety. Nic nie poradzę, że masz tapetę której się
          nie myje, nie maluje, nie czyści a jedynie skrobie i pali. To czy Ci się podoba
          czy nie, nie ma tu żadnego znaczenia, masz taką jaką masz i albo żyj z brudną
          albo ją wymień.
        • pyot Re: brudna tapeta 22.03.07, 19:30
          Hej...
          ---
          >> Ja nadal uważam, że co by to nie miało być to skończy się jeśli nie
          destrukcją to przynajmniej deformacją tapety <<

Niezupełnie.
          Malowanie tapet papierowych to zabieg częsty.Im lepiej przyklejona,lepsze
          podłoże,tym mniejsze ryzyko :)

Czy to na pewno papierowa a nie tłoczona ?

Pozdrawiam,pyot.
    • Gość: manfrett Re: brudna tapeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 14:53
      szczerze mowiac nie wiem...ta faktura to takie jakby wypustki, granulki...nie
      wiem jak to opisac...moze i jest tloczona...
      • pyot Re: brudna tapeta 23.03.07, 22:13

Być może,co nie wykluczone na szczęście,mówimy,piszemy o 'raufazie' co czyniłoby
        temat banalnym zgoła...

Wytłumaczenie Tobie jak masz sprawdzić różnicę pomiędzy 'tłoczoną' a raufazą
        przekracza moje zdolności.Jakiekolwiek zdolności :)
        Zresztą,napisz to zrobię zdjęcie rzeczonej,mam w domu...

Tłoczona,nieco inna w naprawie,ale możliwe na kilka sposobów.

Pozdrawiam,pyot.

• Gość: miastus Re: brudna tapeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 06:14
          oj tam bedziesz sie pitolic, myc nie ma sensu bo tylko rozmazesz brud i bedzie jeszcze gorzej niz jest, jesli chcesz pomalowac to sprobuj w najmniej widocznym miejscu, za szafa czy lozkiem ze szczegolnym uwzglednieniem miejsca laczacego tapety, chociaz sam jestem ciekaw jakiez to sposoby znaja ludzie na malowanie takich tapet to nie sadze by w tym wypadku obylo sie bez problemu
    • Gość: bietka Re: brudna tapeta IP: *.kosson.com 24.03.07, 11:51
      Z tego co wiem i doświadczyłam, tapety papierowe ( zwłaszcza te starszych
      generacji),żółkną na skutek starości. Papier szczególnie ten gorszej jakości,
      niestety tak się zachowuje pod wpływem czynników atmosferycznych (słońce,
      wilgoć,itd) i czasu. Nie wierzę więc w skuteczność metod polegających na myciu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka