Dodaj do ulubionych

Klimatyzacja w Bloku proszę o poradę

27.04.07, 11:05
Noszę się z zamiarem montażu klimatyzacji w bloku pokój 20 m2 i teraz mam
dylemat czy kupić przenośny tylko że z tego co się orientuje wtedy są jakieś
dwie rury które trzeba wyprowadzić na zewnątrz mieszkania i tu jest problem
bo chyba trzeba by kuć ścianę ;(

Lub klasyczna klimatyzacja i tu też jest zonk bo część klimy musi być na
zewnątrz i to może wymagać zgody sąsiadów i zarządcy budynku bo z tego co
wiem urządzenie upiornie hałasuje

Może ktoś ma doświadczenie na tym polu i może się podzielić swoimi uwagami
Obserwuj wątek
    • vansvans Re: Klimatyzacja w Bloku proszę o poradę 27.04.07, 11:28
      Gra nie jest warta świeczki jęsli nie jesteś w stanie
      wydać około 7- 10 tys na porządny sprzęt. ALe i nawet wtedy
      jednostka zewnętrzna będzie na zewnątrz :) i musi mieć też
      miejsce do odprowadzania wody.
      Wszystkie klimy typy przenośne lub marketowe za 1000 zł
      bardziej szkodzą twojemu zdrowiu i twoim wydatkom na energię
      niż dają korzyści.
      • magdajeden Re: Klimatyzacja w Bloku proszę o poradę 27.04.07, 13:16
        vansvans a mozesz przyblizyc dlaczego klimy marketowe szkodzą zdrowiu nie sa
        warte zakupu? to co, mozna zrobic w bloku, zeby bylo dobrze, tanio i bez
        jednostki zewnetrznej?
        • decent76 Mam to samo pytanie bo nie bo mnie nie przekonuje 27.04.07, 14:27
          Twoja wypowiedź jest trochę lakoniczna.
          Chciał bym wiedzieć dlaczego nie przecież te klimy są wyposażone w filtry
          węglowe, pyłkowe, oraz filtry HAF chroniące przed bakteriami i alergenami tak
          więc oprócz wizji rury, kucia w ścianie otworu no i szumu bo nie da się ukryć
          że hałas na poziomie 50 db jest uciążliwy wydają się dobre do bloków.

Jak myślę o upałach które mnie czekają to zniosę nawet 60 db abym miał chłodno
          • Gość: Salmon Re: Mam to samo pytanie bo nie bo mnie nie przeko IP: *.crowley.pl 27.04.07, 15:13
            bez przesady. ale co niektorzy sie zrobili delikatni:)

przeciez w polsce nie potrzeba klimy.
            • Gość: Salmon Re: Mam to samo pytanie bo nie bo mnie nie przeko IP: *.crowley.pl 27.04.07, 15:14
              do bloku lub domu oczywiscie. bo oszklone biuro albo samochod to co innego :)
              • decent76 Salmon mam prośbę prosiłem o opinie a nie 27.04.07, 15:20
                bicie piany

Jeżeli technika pozwala że będę miał w domu 20 stopni a nie 28 to chciał bym
                mieć i tyle mam mieszkanie szczytowe i w takich mieszkaniach jest naprawdę
                ciepło latem
                • wicio2004 Re: Salmon mam prośbę prosiłem o opinie a nie 23.05.07, 08:13
                  28 to ja wczoraj miałem. Latem mam 30 i więcej :(( Też się zastanawiam nad klimą, ale przenośną, bo nie chce mi się kuć ścian.
                  • szymon_ts Re: Salmon mam prośbę prosiłem o opinie a nie 11.07.16, 10:33
                    Klimatyzacja przenośna też wiąże się z kuciem ścian. Przecież, gdzieś trzeba odprowadzić ciepłe powietrze.
            • Gość: fragi Re: Mam to samo pytanie bo nie bo mnie nie przeko IP: *.zebyd.com.pl 27.04.07, 15:17
              Jednemu potrzeba innemu nie potrzeba. Tak czy siak część urządzenia musi być na
              zewnątrz i potrzebne jest uzgodnienie z administracją. Urządzenia z supermaketu
              są najtańsze bo zbudowano je oszczędzając na czym się da. Cudów nie ma musi to
              odbić sie na ich trwałości. W dużym stopniu to tandeta.
              • decent76 Kolejna konkretna opinia 27.04.07, 15:24
                Miałeś styczność z takim urządzeniem, czy tak piszesz aby pisać.
                Oczekuje opini np:
                miałem ale było do dup... bo i tu należy wpisać minusy
                mam i jestem zadowolona (y) bo ....
                • decent76 związku z brakiem opini podaje link do strony 27.04.07, 15:41
                  gdzie opisane są typy klimatyzatorów

arbiter.pl/galeria/klimatyzacja.wybor
                • Gość: fragi Re: Kolejna konkretna opinia IP: *.zebyd.com.pl 28.04.07, 23:11
                  Przepraszam że ośmieliłem się wyrazić moją opinię. W przyszłości będę się starał
                  nie odpowiadać na Twoje posty. Proszę wybaczyć.
    • wicio2004 Klimatyzatory przenośne split 23.05.07, 08:17
      Są jeszcze takie. Łączą zalety klim przenośnych i tych z zewnętrznym parownikiem. Ten ostatni jest niewielki i łączy się relatywnie cienkim przewodem z jednostką wewnętrzną, więc wystarczy uchylone okno albo niewielka diura w ściania (tak na oko 2x4 cm, nigdy takiego czegoś na oczy nie widziałem, tylko na zdjęciach). Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem...
      • Gość: hydraulik.net.pl Montuje klimy IP: *.chello.pl 26.05.07, 08:59
        Witam,
        Ja montuje klimy i sam mam w bloku zamontowaną.
        Jezeli jest balkon to po problemie..... trzeba mieć tylko albo bardzo pijacego
        kwiatka albo bliskość rynny.
        Montaż z urzadzeniem zamyka się 2600zł dobrej firmy.
        Na zewnątrz wyprowadza się trzy rurki i przewód, dziura w ścianie ma średnicę
        4-5 cm.
        Odległość jednostki wewnętrznej od zewnętrznej max 15m.
        Jeżeli urzadzenie ma wisieć za oknem na elewacji to trzeba mieć zgodę
        administracji, ale nie zdażyło mi się jeszcze żeby klient jej nie dostał.
        Temperaturę wystarczy obiżyć do 22 stopni..... przy 19 zaczyna się pojawiać
        gęsia skórka.....
        www.hydraulik.net.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka