Dodaj do ulubionych

Problem z fugą - pomocy!

03.05.07, 00:41
Jak napisalam w temacie mam problem z fugą - zafugowałam łazienkę i okazało
się że źle został dobrany kolor fugi. Może zna ktoś jakiś środek który
rozpuściłby tą fugę (osobiście próbowałam wydrapywania jej śrubokrętem i nie
jest to najlepszy sposób... mam nadzieję że nie jedyny... )Zostawić jej nie
mogę gdyż łazienka wygląda okropnie!Już wolałabym robić ją od nowa:( Będę
wdzięczna za wszelkie konstruktywne rady :)
Obserwuj wątek
    • w.s2 Re: Problem z fugą - pomocy! 03.05.07, 01:21
      Sugruję skorzystanie ze specjalnego skrobaka do fug z ostrzem diamentowym. Przy doborze szerokości należy pamiętać o tym, by różnica pomiędzy szerokością narzędzia, a szerokością spoiny wynosiła ok. 2mm - unikniesz w ten sposób zarysowania płytek..
      • Gość: aaneetaa Re: Problem z fugą - pomocy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.07, 09:24
        Dziekuję za radę:) Właśnie się dowiedziałam że jest coś takiego jak Atlas Szop i
        służy co prawda m.in. do czyszczenia zabrudzeń spowodowanych fugowaniem ale może
        całą fugę też rozpuści? Byłoby zdecydowanie mniej roboty dlatego że te płytki to
        "tłuczonka" i szerokość spoiny jest baaardzo mała :(
    • magdajeden Re: Problem z fugą - pomocy! 03.05.07, 10:28
      pomaluj moze?
      • jackbe Re: Problem z fugą - pomocy! 03.05.07, 11:10
        obawiam się że szop tu nie pomoże, skrobanie również, więc pozostaje położenie
        nowych płytek
    • kaatkaa Re: Problem z fugą - pomocy! 03.05.07, 13:23
      jest taki skrobak z ząbkami do fug, wydłubiesz nim te fugi i zafugujesz na nowo
      (sprawdzone, mam to za sobą)
      • Gość: igloohome Re: Problem z fugą - pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 14:33
        jezeli to jest 1 czy 2 milimetrowa fuga sprobuj nozykiem do tapet takim
        odlamywanym jak sie stepi jeden segmencik . Krotko wysunac go z obudowy i
        powoli wycinac fuge pod roznymi katami mi sie udalo jak klientka zmienila gust
        na inny kolor fugi.
    • Gość: mariusz69 Re: Problem z fugą - pomocy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.07, 16:08
      Najpierw skrobak.Bardzo ostrożnie!!!Resztki umyj szopem lub HG.
    • aaneetaa Re: Problem z fugą - pomocy! 03.05.07, 23:50
      Dziekuję wszystkim bardzo! :) dokładnie tak robię - jak są większe szpary to
      skorbię tym specjalnym do fug, potem poprawiam nożykiem a potem szopem - działa
      z prędkością 1 m2 na 5 godzin ale.. działa :)) myślałam że moze jest jakaś
      cudowna metoda ale niestety - po raz kolejny przekonuję się że najlepszą metodą
      jest cierpliwa praca... :)
      • rt-rembud Re: Problem z fugą - pomocy! 05.05.07, 23:04
        A na przyszłość - fugujemy mało widoczny kawałek i sprawdzamy czy nam pasują :)
    • Gość: Mario Re: Problem z fugą - pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 00:27
    • Gość: Mario Re: Problem z fugą - pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 00:30
      Rany. dziewczyno masz zbyt dużo sił i czasu. Jeśli guga jest właściwie
      wyprofilowana (rowna i gładka) to wystarczy ja pomalować odpowiednią farbą (po
      przeprowadzeniu próby) i po kłopocie. Jak coś to dzwoń 602/274-374. Powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka