Dodaj do ulubionych

Recepta na dobrą kuchnię

03.05.07, 20:09
Fajna jest ta "metalowa".Przyjemnie jak w rzezni.Niezle sa tez te otwarte
szafki na naczynia.Kurz juz sie cieszy.Projektant powinien sie zajac
sprzedaza pietruszki.Okropnosc!
Obserwuj wątek
    • Gość: Jacek Nie dla kucharzy i amatorow kuchni IP: *.people.net.au 04.05.07, 04:16
      Poddalem sie modzie na metal i mam w kuchni piekarnik, zmywarke do naczyn oraz
      pochlaniacz z nierdzewnej stali. Wyglada to dosc nowoczesnie - ale jak sie jest
      amatorem czestego gotowania to szczerze odradzam. Tlusty kurz ktory osiada w
      kuchni wyglada okropnie na powierzchniach metalowych. Utrzymanie w czystosci to
      jedno ale nadanie powierzchniom metalowym idealnego/rownomiernego polysku to
      niebywale trudne zadanie. Latwo taki metal zadrapac szorstka szmatka z
      syntetykow, a mazy widac na pierwszy rzut oka. To naprawde psuje estetyke.
      Obecnie z zona planujemy nowy wystroj wnetrz i naprawde mamy ciezki orzech do
      zgryzienia z kuchnia. Chcielibysmy nowoczesnie ale z czyms latwym do utrzymania
      w czystosci. Czy nowoczesnosc musi oznaczac niezyciowosc ?
      • Gość: ergokuchnie Re: Nie dla kucharzy i amatorow kuchni IP: *.ostrowmaz.mm.pl 04.05.07, 07:19
        Jeśli chodzi o pochłaniacz w kolorze inox, to falmec ma w ofercie modele ze
        stali na której nie pozostają odciski palców.
      • Gość: a Re: Nie dla kucharzy i amatorow kuchni IP: 87.105.182.* 04.05.07, 09:31
        a moze to przez to ze gotujecie na płomieniu?

• Gość: Jacek Re: Nie dla kucharzy i amatorow kuchni IP: *.people.net.au 04.05.07, 12:26
          To ciekawe spostrzezenie. Oczywiscie nasuwa sie pytanie czy istnieje korelacja
          miedzy gotowaniem na gazie i oparami tluszczowymi w kuchni? Nigdy mi to nie
          przyszlo do glowy.
          • Gość: kucharz amator Re: Nie dla kucharzy i amatorow kuchni IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.07, 16:34
            nie ma żadnej korelacji, wszak gotowanie polega na obróbce termicznej i jakoś
            to ciepło trzeba dostrczyć - obojętnie czy tłuszcz na patelni podgrzejesz na
            palniku gazowym czy na płytce elektryczej. Jedynym sposobem na to aby tłuszcz
            nie parował, wrzał lub pryskał jest rezygnacja z tłuszczu lub ogranicznie jego
            użycie do minimum, ale co to za kuchnia. Jakimś wyjściem jest rezygnacja ze
            smarzenia na rzecz obróbki na ruszcie, ale to też brudzi. Pozostaje
            mikrofalówka.
            • Gość: captain cook Re: Nie dla kucharzy i amatorow kuchni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 18:51
              podsumowując: w designerskiej kuchni sie nie gotuje, taka kuchnie można co
              najwyżej pokazywać gościom... ;-)
              • Gość: miastus Re: Nie dla kucharzy i amatorow kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 08:20
                racja niestety, widzialem juz takie rozwiazanie, kuchnia "brudna" (w osobnym pomieszczeniu, gdzie skladuje sie, obrabia i gotuje)i "pokazowa" (otwarta na salon, w ktorej sie tylko podgrzewa, wyklada na talerze i przygotowuje drinki)...w normalnie uzytkowanej kuchni trudno jest utrzymac swiezosc poszczegolnych elementow, z czasem tluszcz z kurzem osiadzie na meblach, dostanie sie w trudnodostepne zakamarki i zeszpeci najbardziej wyrafinowany projekt
          • Gość: ergokuchnie Re: Nie dla kucharzy i amatorow kuchni IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.07, 12:09
            Moim zdaniem jest mniej związków lotnych z reakcji spalania, w kuchni z płytą
            elektryczną.
            • Gość: kucharz amator Re: Nie dla kucharzy i amatorow kuchni IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.07, 22:28
              wręcz przeciwnie, wynikiem reakcji spalania są wyłacznie lotne związki; podaję
              listę wszystkich produktów spalania gazu ziemnego (metan): dwutlenek węgla,
              para wodna oraz śladowe ilości dwutlemku siarki i podtlenku azotu
              • Gość: kokos Re: Nie dla kucharzy i amatorow kuchni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.07, 12:12
                Wiem z doświadczenia, przy kuchni gazowej tłuszcz osiada na kuchence okapie, i
                ścianie przylegającej do kuchenki. W kuchni elektrycznej takiu efekt nie
                występuje. Oczywiście należy czyścić te elementy, ale różnica jest kolosalna.
                Koszt energii elektrycznej jest niewiele większy od gotowania na gazie, ale ja
                nigdy nie zdecyduję się na kuchnkę gazową.
    • Gość: janek Recepta na dobrą kuchnię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 09:26
      zauważcie kogo bedzie stac na taką kuchnie....skoro metraz tych na
      zdjeciu...to polowa przecietnego M....zwazając ceny za metr....wszyscy
      projektują super kuchnie za wielką kase bo nikt mi nie powie ze ta kuchnia
      zamknie sie w kwocie 10 000-20000.....:)wiec moze ktos rzuci projekt kuchni w
      kształcie litery "L" i wymiarach scian 2x2 m z materiałow mniej drogich(do
      bloku dla normalnego Polaka...a rowiez ciekawą stylistycznie i za mniejszą
      kase...nie sztuka zaprojektowac kuchnie 100m2 na 200 000
      • Gość: hec2 Re: Recepta na dobrą kuchnię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 12:58
        Te kuchnie nie zachęcaja do przebywania w nich, są zimne, nieprzytulne, nie
        mają duszy. Koszmar!
        • Gość: jah_42 maxcie namiary na sprzet : IP: *.wireless.umn.edu 03.06.07, 05:03
          plyta eletr., wyciag, zmywarka, mikrof. -czy piekarnik ??? czy jak kupie
          wszystko razem od 1 dostawcy to moe liczyc na upsut - czy macie doswiadczenie =
          ile sie spodziewac i jak "TARGOWAC" , no i jakie firmy sa dobre = trwale a ceny
          nie-kosmiczne. J_P
          • Gość: kokos Re: maxcie namiary na sprzet : IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.07, 12:16
            Targuj się ile wlezie, sprawdź ceny w marketach, na www.skapiec.pl, oficjalnych
            stronach producentów sprzętu i w hurtowniach. Upust 5% od cen producenckich to
            minimum, możesz liczyć na 10 i więcej. Mam kuchenkę i okap Anica, lodówkę
            Electrolux jestem zadowolony. Patrz na zużycie energii !!!!
          • Gość: jola Re: maxcie namiary na sprzet : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 01:22
            ja mam wyciąg, piekarnik, płytę, lodówkę i zmywarkę Ariston i jestem zadowolona

kupilam od jednego dostawcy (nieduzy sklep) i dostałam rabat, za wszystko
            zapłaciłam o ok 1500zł mniej niz w marketach typu media markt i jeszcze
            przywieźli i wnieśli gratis
      • Gość: Antek Re: Recepta na dobrą kuchnię IP: 83.238.65.* 12.08.07, 12:04
        Znakomici projektańci firmy MEBLOBUK właśnie są mistrzami w
        aranżacji takich kuchni (ok. 60% klientów ma przybliżone wymiary i
        wymagania ), jak również w innych nowoczesnych lub nawet klasycznych
        aranżacjach.
    • Gość: cosinera Re: Recepta na dobrą kuchnię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 23:44
      Hehehe Jeszcze ten efektowny szkalany okap u wejścia do salonu. Już widzę
      siebie na drabince codziennie szorującą tłuszczyk, wycirającą i pucującą
      szkiełko.
      • Gość: mia Re: Recepta na dobrą kuchnię IP: *.telsat.wroc.pl 03.07.07, 20:46
        ehhh chyba nieco przesadzacie... mam kuchnię częściowo otwartą na salon (razem
        ok.50m2), gotuję codziennie i nie mam większych problemów z utrzymaniem
        czystości
        co do materiałów: blat z jasnego corianu (b. dobrze się sprawdza, choć trzeba
        uważać z czerwonym winem), ściana ze szklanej mozaiki, wiekszość rzeczy
        schowana w szafkach - tylko książki kucharskie (ciągle czyste!) i parę ładnych
        gadżetów, zero pseudo rustykalnej 'wystawki'
        wystarczy dobry wyciąg, którego intensywnie używam podczas gotowania i
        ragularne czyszczenie (w zmywarce) metalowego filtra i nie ma problemu z
        tłustymi osadami
    • Gość: Antek Recepta na dobrą kuchnię IP: 83.238.65.* 12.08.07, 12:13
      Szkło akurat jest materiałem najłatwiej poddającym się czyszczeniu,
      oczywiście muszą być dobrej jakości detergenty. Problem w innym, co
      zrobić z tym zatłuszczonym kurzem? Może jakiś lepszy wyciąg z
      filtrem!?
    • Gość: eva Recepta na dobrą kuchnię IP: *.airnet.opole.pl 20.08.07, 19:17
      Prtojekty świetne gdyby chodziło o salę operacyjną na chirurgii.
      Zimno, smutno i strach czegokolwiek dotykać( bo się ubrudzi!!!).
      Poranna kawa w takim miejscu? Brrr!!!!!
      • Gość: malena Re: Recepta na dobrą kuchnię IP: *.st.vc.shawcable.net 21.08.07, 21:34
        no tak polska kuchnia musi byc cieplutka ,swojska i z
        dusza.Pozawieszaj warkocze czosnku,suszonych ziol i poczujesz sie
        cieplutko.Dostaje drgawek jak czytam o tych cieplutkich z dusza
        mieszkankach ktore sa poprostu zagracone .
        • Gość: Azja Re: Recepta na dobrą kuchnię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 23:00
          nie przesadzaj,moze byc ciepla kuchnia bez zbędnych przedmiotów.
          Myslę,że to drewno nadaje kuchni ciepła.
          Wszelkie płyty drewnopodobne i plastiki roba wrażenie badziewia.
          Ale chromowane rzeczy w małych ilościach plus drewno,porcelana to je
          onooooo:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka