Dodaj do ulubionych

Pytanie do elektryka - lampa

01.06.07, 23:08
Witam,

prosba kobiety o opinie elektryka ;)

Rozwazam kupno pewnej lampy (
www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?topcategoryId=15579&catalogId=10103&storeId=19&productId=16052&langId=-
27&categoryId=16079&chosenPartNumber=90380784 ), jednak wg producenta nie
mozna uzywac do niej zarowek o mocy wyzszej niz 60 W. Rzecz w tym, ze
chcialabym, aby "wspolpracowala" ona dobrze z zarowka 100W... (z racji
specyfiki pomieszczenia i czasu jego oswietlenia, nie chce uzywac zarowek
energooszczednych)

I teraz pytanie nr 1: co mozna zrobic, aby moc bezpiecznie uzytkowac te lampe
z zarowka wyzszej mocy? Wymienic oprawke, kabel? Czy tez nie da sie osiagnac
takiego efektu?

Pytanie nr 2: jakie moga byc konsekwencje samowolnego wkrecenia zarowki o
wyzszej mocy niz zalecana? Stopiona oprawka? Spalona instalacja? Jaka jeszcze
katastrofa moze mnie spotkac?

Mam nadzieje ze trafilam na wlasciwe forum z moimi pytaniami, bede wdzieczna
za odpowiedz :)
Obserwuj wątek
    • basia961 Re: Pytanie do elektryka - lampa 02.06.07, 05:18
      ad.1 Wymienic oprawkę. Jest pewnie z tworzywa, dac metalową.
      ad.2 Stopiona oprawka. W konsekwencji - "wywalanie korków".
    • Gość: ? Re: Pytanie do elektryka - lampa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 07:23
      "teraz pytanie nr 1: co mozna zrobic, aby moc bezpiecznie uzytkowac te lampe
      z zarowka wyzszej mocy? Wymienic oprawke, kabel? Czy tez nie da sie osiagnac
      takiego efektu? "

odpowiedź : kupić sobie lampę gdzie jest moc dopuszczalna taka jak chcesz

"przerabianie" gotowego, zaprojektowanego urządzenia elektrycznego jest
      niedopuszczalne

ALE jak ci na tym nie zależy, zmieniaj sobie co chcesz do woli, wolnoć Tomku
      w swoim domku - najwyżej ci się lampa zapali albo prąd cię "złapie"
    • konrado80 Re: Pytanie do elektryka - lampa 02.06.07, 15:16
      wlozenie zarowki o wiekszej mocy niz max dopuszczalna, spowoduje uszkodzenia w
      postaci nagrzewania sie lampy od wewnatrz, co za tym idzie, topienie sie
      izolacji przewodow, lub ich krotsza zywotnosc, a co za tym idzie, np po roku, a
      moze i wczesniej, uzywania jej (w zaleznosci jak dlugo bedzie swiecila ciaglym
      swiatlem i jaka jest izolacja przewodow zastosowanych wewnatrz lampy) beda one
      do wymiany... (stopiona izolacja bedzie powodowala zwarcie, badz przebicie do
      obudowy, co bedzie powodowalo (jezeli jest w instalacji domowej zastosowane
      zabezpieczenie roznicowopradowe) wyrzucanie tego zabezpieczenia, lub (jezeli
      nie ma takiego zabezpieczenia) niebezpieczenstwo porazeniem pradem...)

raczej nic nie da ze wymienisz oprawde czy zastosujesz inna badz dodatkowa
      izolacje przewodow, bo lampa moze byc za mala i nie miec odpowiedniej
      wentylacji, ktora bedzie odprowadzac to cieplo, ktore bedzie powstawalo
      wewnatrz lampy

tak wiec radze ani nic nie zmieniac w niej, ani tym bardziej nie wkladac do
      niej zarowki o wiekszej mocy niz dopuszczalna
    • Gość: cromwell Re: Pytanie do elektryka - lampa IP: *.48.jawnet.pl 02.06.07, 15:46
      e tam
      hiola ma gdzies oprawki i zwarcia
      trzeba wytlumaczyc kobiecie

hiolu
      zarowki 100 watowe produkuja nadmierne ilosci ciepla
      co spowoduje odbarwienie abazurow i innych szkielek;)

pzdr.

• hiolka Re: Pytanie do elektryka - lampa 02.06.07, 18:53
        oj, czepiasz sie ;-). Z ktorej linijki mojego postu wynikalo, ze mam gdzies te cala elektryke i i tak kupie te lampe, wkrece 100W, żeby nie wiem co? ;-)

"Rozwazam" kupno, bo o taki model lampy mi chodzi, jednak 60 W oswietlenie gorne jest dla mnie zdecydowanie za slabe, stad pytanie, czy nie mozna takiej lampy BEZPIECZNIE podrasowac. I jak wynika z Waszych odpowiedzi - nie mozna (jak napisano powyzej - prawdopodobnie lampa nie moglaby swobodnie oddawac ciepla, bo zarowka jest umieszczona w zamknietym kloszu podwieszonym pod metalowym talerzem).

Pozostaje mi zatem albo wybor innego modelu albo przyzwyczajenie sie do grobowego oswietlenia w kuchni.
        Dziekuje wszystkim za odzew!

• andrzej.sawa Re: Pytanie do elektryka - lampa 02.06.07, 20:14
          Możesz zastosować tzw.oszczędną żarówkę.Przy mocy pobieranej 20 parę Wat,świeci
          jak żarowa pow. 100Wat.
          • hiolka Re: Pytanie do elektryka - lampa 02.06.07, 20:56
            Wiem o takiej mozliwosci, ale w moim przypadku zarowka energoooszczedna nie zdalaby egzaminu - lampe w tej czesci kuchni zapalam i gasze przynajmniej kilkakrotnie w ciagu dnia, czasem zaledwie na parenascie sekund. Poza tym nie chcialabym nad kuchennym stolem chlodnego swiatla swietlowki.
            • Gość: Kazik Re: Pytanie do elektryka - lampa IP: 212.33.72.* 04.06.07, 08:41
              O ile mi wiadomo, to:
              1. temperatura barwowa światła świetlówek kompaktowych jest różna (tzn. są różne
              świetlówki, także nieco zbliżone do żarówek), choć pewnie mają jednak mniej
              czerwone światło.
              2. świetlówki z elektronicznym startem nie boją się specjalnie częstego
              włączania/wyłączania (to wiem z doświadczenia; mam taką w łązience i też czasami
              pstrykam na kilkanaście sekund)
              • hiolka Re: Pytanie do elektryka - lampa 04.06.07, 21:53
                Czy moglbys podac jakis przyklad swietlowki dla pkt 2? Czy one rozzarzaja sie (jest w ogole takie slowo?) od razu czy tez zajmuje im chwile dojscie do docelowej barwy i natezenia swiatla?

Uzywam w niektorych lampach swietlowek Philips, ktore ksztaltem i barwa swiatla zblizone sa do zwyklych zarowek, ale to jednak swietlowki i nie pala sie od razu swoim docelowym swiatlem.
                • Gość: Kazik Re: Pytanie do elektryka - lampa IP: 212.33.72.* 05.06.07, 08:53
                  Nie pamiętam nazw, bo jak idę do sklepu to mówię, co potrzebuję i biorę co dają.
                  Faktem jest, że zaraz po włączeniu świecąnieco słabiej i troche trwa, zanim się
                  "rozgrzeją". Mnie to w zupełności wystarcza. Jak wchodzę do łazienki na chwilkę,
                  to nie potrzebuję pełnej siły światła.
        • konrado80 Re: Pytanie do elektryka - lampa 02.06.07, 20:19
          nie wiem czy dobrze link zostal podany, ale lampa metalowa ze szklanym kloszem,
          ktora mi wyskoczyla po skompletowaniu tego linku, to chyba nie do kuchni, ale
          do powieszenia przed wejsciem do domu albo w przedsionku...
          • hiolka Re: Pytanie do elektryka - lampa 02.06.07, 20:49
            Nie, to jednak lampa kuchenna ;-). Model Ottava, taka nieco "rybacka".
            • konrado80 Re: Pytanie do elektryka - lampa 02.06.07, 21:10
              jaka masz duza kuchnie (wymiary powierzchni uzytkowej)??
              masz juz jakies oswietlenie i czy ono bedzie caly czas??
              mozesz przeslac mi jakis projekt tej kuchni??
              gdzie chcesz zastosowac ta lampe?? jako lampa nad stolem??
              moze byc tak ze 60W wystarczy, ale musialbym wiedziec cos wiecej o tej kuchni
              • hiolka Re: Pytanie do elektryka - lampa 03.06.07, 20:32
                Dzieki za zaangazowanie :-), ale chodzi mi tylko o wymiane juz istniejacej lampy, nie jestem w trakcie remontu, wiec jakas szczegolna przebudowa oswietlenia nie wchodzi w gre.

Kuchnia ma wymiary 4x4, podzielona jest na dwie mniej wiecej rowne czesci - jedna oswietlaja halogeny umieszczone nad szafkami kuchennymi (to czesc operacyjna kuchni - gotowanie, zmywanie, zamrazanie ;-)), druga czesc to "jadalnia", znajduja sie tam wlasciwie tylko stol i krzesla, no i szerokie wejscie do kuchni.
                Chodzi wlasnie o oswietlenie tej czesci, mysle ze jedna 100-watowa zarowka spisuje sie tam b. dobrze - oswietla sam stol przy jedzeniu i wieksza czesc kuchni (do pracy w drugiej czesci uzywane jest oswietlenie nad szafkami). Sama 60-tka raczej nie da rady.
                • konrado80 Re: Pytanie do elektryka - lampa 03.06.07, 22:21
                  a czy ja chcialem cos tu przerabiac?? zapytalem sie jakie masz oswietlenie i
                  jaka masz kuchnie, oraz do czego ma byc ta lampa dokladnie...

widze ze juz sie uparlas i nie da sie z Toba porozmawiac
                  sa rozne lampy i rozne daja swiatlo
                  jedna lampa z zarowka 60W, moze lepiej oswietlic pomieszczenie niz inna lampa z
                  zarowka 100W, wszystko zalezy od budowy lampy, wiec przyjzyj sie jakie ona daje
                  swiatlo, a nie odrazu rezygnujesz lub chcesz cos przerabiac
                  • hiolka Re: Pytanie do elektryka - lampa 04.06.07, 00:25
                    No, pytanie o projekt kuchni i rodzaje oswietlenia zabrzmialo powaznie i moglo sugerowac, ze zaproponujesz np. dodanie oswietlenia bocznego czyli prucie scian pod kinkiety. Ale opisanie kuchni to naprawde wyraz dobrej woli i checi do dyskusji z mojej strony ;-)

Tak jak napisalam wczesniej - chodzi mi o lampe, ktora oswietli dobrze nie tylko stol, ale i jego otoczenie. Pokladalam nadzieje w tej lampie (glownie ze wzgledu na jej wyglad pasujacy do stylu kuchni i mozliwosc znacznej regulacji wysokosci na jakiej wisi), ale widze, ze bede musiala z niej zrezygnowac wlasnie ze wzgledu na niska dopuszczalna moc zarowki (lampa umieszczona w tym miejscu stanowi glowne oswietlenie kuchni, nie sadze aby 60-tka oswietlila dostatecznie 16-metrowe pomieszczenie, chyba ze Twoim zdaniem jest to mozliwe...).

Ta niska moc zarowki w tym modelu lampy jest chyba nawet uzasadniona pierwotnym przeznaczeniem lampy - w linku jest napisane, ze nadaje sie wlasnie do zawieszenia nad stolem, tyle ze u mnie lampa nie wisi dokladnie nad nim i oswietla tez jego otoczenie. I tak ma pozostac.

Pozdr!
                    • konrado80 Re: Pytanie do elektryka - lampa 04.06.07, 18:17
                      > Ale opisanie kuchni to naprawde wyraz dobrej woli i checi do dys
                      > kusji z mojej strony ;-)
                      moim tym bardziej, bo nic z tego nie mam, tylko satysfakcje ze komus pomoglem

pracowalem w biurze projektowym instalacji elektrycznych i wykonuje instalacje
                      elektryczne, wiec cos tam wiem
                      • hiolka Re: Pytanie do elektryka - lampa 04.06.07, 22:01
                        >bo nic z tego nie mam, tylko satysfakcje ze komus pomoglem

dlatego dziekowalam Ci juz wyzej za zaangazowanie wieksze niz wymagal tego problem z pierwszego postu :-)

Aha, jeszcze co do tej wielkiej kuchni i malej zarowki - kuchnia jest rowniez dosc wysoka - 3,2m. Nadal nie widze tu pola do popisu dla jednej 60-tki...

Dziekuje za odzew, przerzucam sie raczej na szukanie innego modelu lampy, ktora "da rade". Pozdrawiam!
                        • konrado80 Re: Pytanie do elektryka - lampa 04.06.07, 22:10
                          a Ty chcesz sufit oswietlac czy to co bedzie sie dzialo pod lampa??
                          zwlaszcza ze lampe mozesz powiesic na roznej wysokosci
                          Pozdrawiam i powodzenia w szukaniu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka