Dodaj do ulubionych

Pytanie ogolne

11.06.07, 18:23
Jaki jest sredni koszt zaprojektowania postawienia domu o powierzchni
urzytkowej ok 120m2 na nieuzbrojonej dzialce. Rozumiem, ze wiele zalezy od
projektu,uzytych materialow itp. ale prosilabym o zarys cenowy. Waham sie
bowiem czy kupic mieszkanie czy zbudowac dom(dzialke juz mam), co jest
tansze? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: janek Re: Pytanie ogolne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 08:57
      6-8 tysięcy PLN - jeśli chodzi o zaprojektowanie, a jeśli chodzi o postawienie
      to nie wiem (pewnie ze 120 tys. stan surowy)
      P.S.
      "użytkowej" pisze się przez "ż".
      • Gość: G8 Re: Pytanie ogolne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 09:32
        Gość portalu: janek napisał(a):
        > 6-8 tysięcy PLN - jeśli chodzi o zaprojektowanie

:)))
        Może Ty za tyle zaprojektujesz ?

Przeczystaj sobie to:
        izbaarchitektow.pl/pliki/reg-ha-t.pdf
        i rozdział IV tego:
        www.uzp.gov.pl/prawo/D20041389.pdf
        i przestań wypisywać bzdury jakie wypisujesz.

Za 6-8 tyś. to może znajdziesz pseudofachowca, w randze technika budowlanego,
        który sam nie bardzo wie, co to jest projekt(y) i który Ci zrobi coś w rodzaju
        pseudoprojektu, na podstawie którego wybudujesz coś w rodzaju pseudodomu.
        • cyni Re: Pytanie ogolne 13.06.07, 09:37
          Jeśli masz działkę to warto przejrzeć gotowe projekty a są ich tysiące, jeśli
          znajdziesz to co Ci odpowiada to tylko go zmienić i adaptować koszt na pewno
          niższy niż jakiś projekt robiony na zamówienie przez architekta...
    • Gość: gierek Re: Pytanie ogolne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 11:16
      Polaczek potrafi :)

Kupuje kolorowe obrazki ( gotowca ) w kiosku, wykonanego zazwyczaj przez
      sprzątaczkę ( lub innego tego rodzaju fachowca :)).
      Potem go papra - nazywa się to adaptacją :) - a potem toto " buduje " -
      średnio ponad 6 lat ( dane GUS za 2006 r).
      Jest znanym ( nie tylko w Europie :0 ) specjalistOM, pełnOM gębOM :)

Potem, spłacając 30-letni kredyt, recytuje polskie przysłowia :
      " Pierwszy dom buduje się dla wroga,
      drugi dla przyjaciela,
      trzeci dla siebie. "
      :)
      albo :
      " Jak chcesz komuś źle życzyć, to powiedz mu :
      Obyś dom budował ! "
      Niektórzy dodają :
      " Że i przed szkodą i po szkodzie g..."

" Polak potrafi !"
      E.Gierek

• andrzej.sawa Re: Pytanie ogolne 13.06.07, 12:04
        A jaka jest różnica między gotowcem a projektowanym na zamówienie?
        Jeden i drugi może być robiony na rym samym komputerze,tym samym oprogramowaniem.
        Lubię rozmaite nowinki,czasem bywam na seminariach,na których producenci
        prezentują swoje produkty,w tym i oprogramowanie.
        Projektuje się z cegiełek,które są w programie,zmieniając wymiary i materiały.I
        może zły fachowiec z odpowiednim sprzętem zaprojektować na zamówienie zły projekt.

Ktoś na forum napisał,że gotowiec nie musi być dobrym projektem,ale
        zwykle/powtarzam zwykle/ nie ma rażących błędów.
        • Gość: gierek Re: Pytanie ogolne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 13:03
          andrzej.sawa napisał:
          > A jaka jest różnica między gotowcem a projektowanym na zamówienie?

Zasadnicza !

Nie chce mi się pisać ( banałów ), napiszę tylko, że np:
          1. Autor gotowca nie ponosi żadnej odpowiedzialności za "swoje dzieło".
          :(((
          To powinno wystarczyć. Całkowicie.
          (...)
          2. Autorem gotowca nie jest zazwyczaj nawet uprawniony architekt, ale
          przeróżnej maści psudofachowcy...
          Wystarczy to sprawdzić.
          Polak potrafi ( projektować m.in. też ).
          3. Firmie sprzedającej gotowce zależy na ich sprzedaży, na niczym innym.
          Resztę mają gdzieś. Zwłaszcza, że nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za swój
          pseudoprodukt.
          4. Najważniejszy jest projekt wykonawczy, którego gotowce nie posiadają. A
          producenci gotowców mają gdzieś, czy inwestor go sobie zrobi, czy nie. To jego
          prywatna sprawa.
          5. Sam projekt niewiele daje, zwłaszcza jeżeli jest pseudoprojektem.
          (...)

Proces inwestycyjny składa się z 3 etapów ( a nie jednego - projektowania )
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=60811441&a=60838125
          i o tym inwestor powinien pamiętać.
          Co, nie wie tego ?
          W pseudoprojekcie bedzie mieszkał ?
          Równie ważne są specyfikacje, oferty, nadzór, itd. - Wszystko razem.

Zupełnie pomijam już fakt, że zupełnie inaczej się "projektuje" dla anonimowego
          inwestora gdzieś w Koziej Wólce, w dodatku wiedząc o tym, że nie ponosi się
          żadnej odpowiedzialności za narysowane kreski, niż wówczas, kiedy się wie, że
          będzie się także odpowiedzialnym za przyszłą budowę.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=39271506&a=39380417
          Są to zupełnie inne rzeczy.
          Wtedy żarty się kończą.

Dlatego w innych krajach nie ma gotowców, bo:
          BUDOWA to nie ZABAWA w klocki, a PROJEKT to nie kolorowe OBRAZKI.

Gotowce to wyjątkowa i typowo polska "specjalność".
          Powinno to dać też do myślenia, zwłaszcza temu maluczkiemu, wszystko
          wiedzącemu, polskiemu inwestorowi. Ale on i tak wie wszysko najlepiej, bo ...
          Polak potrafi :
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=63998743&a=64101195
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=36420420&a=36604594
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=57206979&a=57360684
          Wolność Tomku w swoim domku.

• rispetto Re: Pytanie ogolne 13.06.07, 14:15
            Pierdu, pierdu ... Budowałeś dom, czy jesteś architektem? Twoja argumentaca
            pozwala przypuszczać, że to drugie, ale mogę się mylić. Miałem jedno spotkanie
            z architektem przed wyborem projektu i od razu podziękowałem za tą przyjemność.
            Wszystko wiedział lepiej ode mnie. Nawet to, czego mi potrzeba, a czego nie i
            jak powinienem żyć oraz zmieniać swoje nawyki mieszkaniowe.
            Dobrze, że nie podałeś argumentu, że projekt to tylko ileś tam % całości
            inwestycji, bo ten najbardziej mnie śmieszy.
            Tysiące domów buduje się wg projektów gotowych i to nie tylko w Polsce, ale na
            całym świecie. Jest tylko jedna różnica, że w Polsce odbywa się to głównie
            indywidualnie, a "na Zachodzie" tłuką takie domy przede wszystkim deweloperzy.
            • Gość: gierek Re: Pytanie ogolne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 14:29
              rispetto napisał:
              > Pierdu, pierdu ...

Takie właśnie rzeczy wypisujesz.
              (...)
              Możesz sobie pisać, co chcesz, zwłaszcza bzdury w postaci :
              " ...nie tylko w Polsce", "...przede wszystkim developerzy",
              itd.
              Znaca z ciebie, że ... pierdu, pierdu.

Dlatego w Polsce, średnio - wg. danych GUS - budowa przede wszystkim wg
              gotowców właśnie trwa ponad 6 lat :)))
              Polak potrafi !
              :)))

Z faktami też możesz sobie podyskutować :)
              • rispetto Re: Pytanie ogolne 13.06.07, 20:34
                Nie wiem skąd bierzesz te swoje rewelacje. Mieszkam na osiedlu, na któym żadna
                budowa nie trwała dłużej niż dwa lata.
                Teoretykom dziękujemy za udział w forum.
                • Gość: gierek Re: Pytanie ogolne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 23:05
                  rispetto napisał:
                  > Nie wiem skąd bierzesz te swoje rewelacje...

Tak, tak, wiem wg takiego fachowca jak ty, dane GUS ( Głównego Urzędu
                  Statystycznego ) to " rewelacje " ...
                  A nie stystyczne fakty :).

Inwestorzy indywidualni zrealizowali 50758 nowych budynków o przeciętnej
                  kubaturze 745,9m3 (w 2005 r. – 55479 budynków o przeciętnej kubaturze 747,1m3).
                  Ich udział w ogólnej liczbie nowych budynków mieszkalnych oddanych do
                  użytkowania wyniósł 93,8 % a w ogólnej kubaturze 69,0% (w 2005 r. odpowiednio:
                  95,4% budynków i 74,2% ogólnej kubatury).
                  Przeciętny czas trwania budowy tych budynków wyniósł 72,6 miesiąca (wobec 74,0
                  miesiąca w 2005 r.).

Polak potrafi
                  E. Gierek

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=61016310&a=64143432
              • Gość: marcin Re: Pytanie ogolne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 15:46
                > Dlatego w Polsce, średnio - wg. danych GUS - to fajnie bo według tego twojego
                GUS srednia płaca w Polsce to 2600, a jak jest naprawde to kazdy wie ... .
                • Gość: gala Re: Pytanie ogolne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 18:42
                  A co ? może nie jest 2600 ?
                  Btrutto złoteńko, brutto ! wiesz co znaczy brutto ?
                  Teraz odejmij sobie od tego zusy, podatki i dostaniesz średnią zarobków netto w
                  polsce
                  • Gość: marcin Re: Pytanie ogolne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 08:00
                    no oczywiscie ze wiem co to jest brutto ZŁOTEŃKO !!!!! bo o tym pisze !!!!!!
                    tylko np. w/g ministerstwa finansów srednia płaca wynosi 1140.. oczywiscie
                    brutto ZŁOTEŃKO ! wiec sama widzisz jakie sa rozbierzności.. i o to mi chodzi..
                    • Gość: gala Re: Pytanie ogolne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 08:22
                      Gość portalu: marcin napisał(a):
                      w/g ministerstwa finansów srednia płaca wynosi 1140.. oczywiscie
                      > brutto

A skąd złoteńko wiziąłeś ty takie dane ?
                      Może to dane ministerswa finansów ... Kamerunu ?
                      Bo wiesz, jeżeli od 1140,- zł brutto odejmiesz zusy i podatki to wyjdzie na to,
                      że rzekomo średnia płaca w Polsce jest niższa od płacy minimalnej :)
                      Rewelacje podajesz złoteńko :)
                      • Gość: marcin Re: Pytanie ogolne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 12:07
                        www.money.pl/podatki/wiadomosci/artykul/fiskus;obnizyl;nam;zarobki,74,0,1
                        78506.html sprawdz...
                        • Gość: marcin Re: Pytanie ogolne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 12:11
                          chodzi mi złotenko o to ze cytowanie ze kowlaski buduje dom 6 lat w/g gus jest
                          bez sensu bo sa duze roznice bo piwedzmy jeden buduje dom 15 lat a dziewieciu w
                          3 to srednio buduje sie dom 4,5 roku, a z innej strony 90% buduje w 3 lata wiec
                          ma sie do nijak do rzeczywistosci ..
                          • andrzej.sawa Re: Pytanie ogolne 15.06.07, 13:01
                            A nie wiecie,że czas budowy,to jest data oficjalnego przekazania do użytku.Są
                            budynki w których od lat mieszkają ludzie,ale oficjalnie są one jeszcze budowane.
                            • Gość: marcin Re: Pytanie ogolne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 13:03
                              racja, ma pan racje..
        • piotr2569 Do Andrzeja Sawy 13.06.07, 15:57
          Witam,
          Szanowny Panie Andrzeju, czy nie zauważył Pan tendencji do wklejania
          tabelarycznych stawek za usługi projektowe przez jedną z osób?
          Mnie osobiście wydaje się, że należałoby olać wypowiedzi właśnie takie, tylko
          szkoda, że tutaj nie trzeba się logować na stałego Nicka - można by ustawić w
          opcjach jako Nie Pokazuj Wątków - byłoby znacznie prościej.

Co do gotowców - to jedne mają więcej wad, drugie mniej - jedne są ładniejsze -
          drugie mniej. Rzeczywiście faktem jest, że na taką typówkę nie ma nadzoru
          autorskiego - czasami zdarza się konieczność wizyty projektanta na budowie.
          Trudne jest także egzekwowanie poprawy niedociągnięć projektowych.
          Natomiast ceny projektów robionych pod indywidualne zamówienie są często ZAPOROWE.
          Dlatego moja rada dla wszystkich architektów (przeważnie tych z mniejszych
          firm - bo duże firmy nie projektują domków jednorodzinnych) - obniżcie ceny za
          swoje usługi - będziecie bardziej konkurencyjni a nie tylko narzekacie na gotowce.
          Jest popyt - jest podaż - prosta zasada rynkowa.
          Klient wybierający między gotowcem za 1800zł + VAT + adaptacja + nadzór
          a projektem indywidualnym za 200zł/m2 + nadzór autorski (który także kosztuje) +
          kierownik budowy (chyba, że projektant ma takowe prawa) wybiera
          .................> Sprawa oczywista.

Pozdrawiam serdecznie
          • rispetto Re: Do Andrzeja Sawy 13.06.07, 20:37
            Szkoda, że Twoja opinia nie dociera do głów architektów i zapaleńców na
            projekty indywidualne. Ale jak komuś przecieka przez palce praca i co za tym
            idzie pieniądze, to nie dziwię się, że toczy pianę z ust.
            • andrzej.sawa Re: Do Andrzeja Sawy 13.06.07, 20:59
              Nie mówię,że moja prawda jest objawiona,po prostu piszę co mi się wydaje.Może
              się mylę.
              • rispetto Re: Do Andrzeja Sawy 13.06.07, 21:09
                Tak sądzi zdecydowana większość inwestorów indywidualnych, czy się to komuś
                podoba, czy nie. Nie znam osób, które przystępując do budowy domu dysponowałyby
                nieograniczoną gotówką w związku z czym istnieje potrzeba kompromisów. Gdyby
                mnie było stać, to kupiłbym sobie 15-hektarową działkę, a nie 15-arową. To samo
                tyczy się domu
                A że bardzo duża część gotowców to gnioty to już zupełnie inna sprawa.
                Dodatkowo jeszcze bardzo często inwestor wybiera projekt, który nijak ma się do
                jego potrzeb, do warunków terenowych, możliwości finansowych itd. Jeśli jednak
                ktoś dokonuje wyboru z głową poświęcając na to trochę czasu, to znajdzie na
                pewno coś ciekawego wśród gotowców.
    • Gość: gierek Re: Pytanie ogolne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 11:43
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=39488668&a=39549844
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=35691474&a=35691474
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka