Dodaj do ulubionych

remontujecie? używacie wiertarek? doradźcie mi

29.06.07, 10:16
Witam
wiem, że może to nie odpowiedzni dzial na takie pytania, ale gdzie ja znajdę
takich uzytkowników wiertarek jak nie wśród Was??

Muszę sobie kupić wiertarkę do użytku domowego. Czeka mnie remont i trochę
wiercenia. W bloku gdzie mieszkam, miejscami sciana sie kruszyla ood wplywem
wiercenia (i w efekcie wychodzila mi większa dziura niż planowalem), a
miejscami w ogóle wiertarka nie dawala rady (mialem pożyczoną Agojamę z
udarem).
Postanowilem kupić cos porządniejszego - jak juz mam wydac pieniądze, to
niech to będzie porządny sprzęt, który mi będzie slużyl przez lata (po
remoncie chyba sporadycznie będe urzywal tego sprzętu, ale wiadomo w domu
zawsze coś trzeba powiercić).

Zastanawiam się nad firmami Bosh albo makita - ale sprawa nie jest
przesądzona.
A oto moje wątpliwości
- czy potrzebuję wiertarkę z udarem pneumatycznym?? Później raczej rzadko
będę używać tego udaru pneumatycznego, ponadto będę używal wiertel nie
dluzszych niż kilkanaście cm. Podobno taką wiertaką nie za bardzo można
wiercić w innych materialach niż sciana. A ta moja wiertarka ma byc
uniwersalna.
- zauważylem, ze te wiertarki z udarem pneumatycznym mają miejszą ilość
obrotów / minutę, czy ma to jakieś znaczenie (np kiedy będę wylączać udar?)
Będę wdziec zny za wszelkie uwagi i porady.
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: remontujecie? używacie wiertarek? doradźcie m 29.06.07, 11:00
      Do Twoich potrzeb dobry będzie bosch, lepszej nie potrzebujesz. Makita to już
      sprzęt który wytrzymuje pracę ciągłą, jest mocny i wytrzymały, bardzo dobry,
      choć oczywiście ustępuje pod wieloma względami przed hilti. Bardzo dobra, wręcz
      profesjonalna wiertarka z pneumatycznym udarem, jest metabo, o dziwo, ale to
      również klasa makity lub leprza. Dla Ciebie Bosch wystarczy. Oczywiście zielony,
      niebieskie to profi co ma odzwierciedlenie w kosztach. Choć profi bosch
      niebieski, poza młotkami i moim zdaniem, w porównaniu z makitą, hilti, metabo i
      w nie których przypadkach z perlesem to "kupa". De walt jeszcze jest na rynku,
      firma w stanach uchodzi na profi, ale nie wiem jak u nas nie miałem nigdy w
      rękach, ale może to jest dobra rozwiązanie. Nie ma rozgraniczenia na profi i do
      użytku domowego, co nawiasem mówiąc wprawia mnie w stan głębokiego rozbawienia,
      więc co nie kupisz to zasadniczo ma działać nie zależnie od warunków i
      częstotliwości użytkowania, ale powtarzam nie znam osobiście de walt i tylko gdybam.
      • Gość: kamieniarz Re: remontujecie? używacie wiertarek? doradźcie m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 23:20
        > Bardzo dobra, wręcz
        > profesjonalna wiertarka z pneumatycznym udarem, jest metabo, o dziwo, ale to
        > również klasa makity lub leprza

Dziwne? Stara, dobra firma z początku lat dwudziestych zeszłego wieku - wtey
        twórców Makity nie było jeszcze na świecie.
        Co do kupy - szlifierki kątowe Hilti to jedna wielka kupa, nie dorównują w
        zapylonym środowisku Boschowi i Makicie. O beznadziejnym serwisie Hilti nie
        wspomnę - równia pochyła, koniec bliski. Nigdy więcej.
      • konrado80 Re: remontujecie? używacie wiertarek? doradźcie m 02.07.07, 10:58
        > De walt jeszcze jest na rynku,
        > firma w stanach uchodzi na profi, ale nie wiem jak u nas nie miałem nigdy w
        > rękach, ale może to jest dobra rozwiązanie. Nie ma rozgraniczenia na profi i
        > do użytku domowego, co nawiasem mówiąc wprawia mnie w stan głębokiego
        > rozbawienia, więc co nie kupisz to zasadniczo ma działać nie zależnie od
        > warunków i częstotliwości użytkowania, ale powtarzam nie znam osobiście de
        > walt i tylko gdybam.
        ja De-waltem robie w UK i jest bardzo dobry i porownywalny z makita
    • Gość: miastus Re: remontujecie? używacie wiertarek? doradźcie m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 11:19
      wybierz dobra wiertarke udarowa (raczej makita niz bosch), w Twoim wypadku bedzie bardziej uniwersalna (i tansza ok 60%) niz mlotowiertarka, z niejakim trudem ale w zelbetonie da sie nia wiercic otwory, nie robisz tego zawodowo wiec mozesz poswiecic wiecej czasu na tego typu prace, poza tym mozesz uzywac standardowych wiertel do stali, drewna i betonu, szczotki, tarcze itp, niestety uchwyt mlotowiertarki jest dostosowany do zupelnie innego typu wiertla i to tylko do betonu lub kucia, chyba ze bedzie to model ze zmieniana glowka (dodatkowy koszt)
    • Gość: ? Re: remontujecie? używacie wiertarek? doradźcie m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 11:31
      w mieszkaniu swoim

jak będziesz sobie wierciłw mieszkaniu sobie

nie "zawodowo"

to parę dziurek na rok Ci wyjdzie...

do wiercenia w betonie /mieszania zapraw/
      to kup sobie jakąś marketową wiertarkę
      z udarem z 800-1000 Watów żeby miała każdą dziurę wywiercisz..
      pewnie mniej niż 100 złotych
      wystarczy Ci, nie musisz takiej za 500 zł kupować

jak planujesz też prace z drewnem/płytami wiórowymi
      ta duża ciężka wiertara będzie trochę niewygodna jeśli cenisz wygodę
      to kup sobie dodatkowo malutką leciutką wiertareczkę /bez udaru/ za 40 złotych
      lub akumulatorową wiertarko-wkrętarkę do tych prac w drewnie...
    • andrzej.sawa Re: remontujecie? używacie wiertarek? doradźcie m 29.06.07, 12:27
      Udar mechaniczny,a nie pneumatyczny.
      Kup wiertarkę uniwersalną za ok.300 zł.
      • Gość: Tomek-Dortmund Re: remontujecie? używacie wiertarek? doradźcie m IP: *.versanet.de 30.06.07, 01:48
        za 800 zl masz porzadna makite 2450.. z udarem pneumatycznym, sama wchodzi w
        beton, bedzie zadowolony
    • agulle więc 30.06.07, 11:31
      Wszystkie uwagi skrzętnie przeczytalem, bardzo dziękuję za odzew -
      rozjaśniliście mi sprawę. Jeszcze nie mogę zdecydować, ale sklaniam sie do
      kupna raczej wiertarki z udarem mechanicznym. Boję się, że ten udar
      pneumatyczny będzie za mocny na moje sciany.
      • rudi6969 Re: więc 02.07.07, 09:47
        Witam. W mojej ocenie choc nie wiem jaki zakres prac chodzi w gre.Jezeli tylko
        prace wykonczeniowe bez instalacyjnych bo wtedy to firmy problem to kup dwie
        tansze wiertarki(500,800W) z przelacznikiem na udar oraz lewe, pr. obroty.
        Teraz to prawie wszystkie wiertarki takie są.W. 800W dobrze gdy ma elektronike
        bo chodzi o male obroty i dobrze wtedy np. mieszac bloto a przy lewych obrotach
        na koncu mieszania jest czysto we wiadrze .Najwiecej otw. wierci sie przy
        instalacjach a to robia z reguly firmy.Na dodatek potrzebna będzie wkretarka
        koniecznie na dwie baterie. Wszystko za max. 300 zł. Przy ew. awarii kupujesz
        nowe i dalej jestes na swoim. Ja majac wlasnie taki sprzet przeszlem caly
        proces budowy i wszystko nadal funkcjonuje.Do obr. drewna mam tez wyrzynarke
        poprzeczna oraz wzdluzna.Sprzet byl srednio obciazony i nie
        przegrzewany.Wszystko zalezy od zakresu prac. Pozdr.
      • Gość: gg Re: więc IP: *.aster.pl 02.07.07, 22:10
        Kup Makite tak jak pisal Tomek-Dortmund a naperwno nie bedziesz zalowal i
        bedziesz ci sluzyla do konca zycia. Ja posiadam makite 2450 uzywam sporadycznie
        i jest rewelacja. Kupilem lepsza wiertarke pomimo ze uzywam bardzo rzadko ale w
        koncu dzieki temu moge w koncu wywiercic w zelbecie bez problemu. Zainwestuj bo
        warto.
        www.allegro.pl/item209879840_makita_hr_2450_oryginal_uwaga_na_podroby_now
        a.html
        • Gość: qurak Re: więc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 12:05
          A ja wybralem opcje minimum .. i jestem bardzo zadowolony.
          Za 100 PLN kupiłem płot pneumatyczny firmy krzak i nie dośc ze sam wierci w
          żelbetonie to koszt mały.
          Do innych prac mam wiertarke Bosha ( bez udaru).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka