Dodaj do ulubionych

teroregulatory na kaloryferach

30.06.07, 19:04
czy ktos moze orientuje sie czy zakladajac termoregulatory na kaloryferach
musze je zalozyc w calym domu czy moge tylko na wybranych kaloryferach...chce
zalozyc w pokojach z ktorych krzystam zadko...
czy nie bedzie problemu jeslipare kaloryferow opuszcze?czy nie bedzie jakochs
problemow z obiegiem ciepla?
Obserwuj wątek
    • Gość: majster Re: teroregulatory na kaloryferach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.07, 20:05
      nie będzie problemów jeśli wszędzie zamontujesz zawory grzejnikiwe. Nie musisz
      wszędzie dawac termostatów , ale brak zaworów lub zamontowanie np kulowych
      spowoduje rozregulowanie instalacji. Zawór grzejnikowy ma specjalną konstrukcję
      aby zapewnić stabilność hydrauliczną instalacji. Termostat to dodatek , który
      możesz zainstalowac później lub wcale w pomieszczeniach w któych nie zamierzasz
      regulować temperatury. W pomieszczeniu , w którym jest zainstalowana czujka
      regulatora kotła nie należy nigdy instalować termostatów.
      • Gość: botyui Re: teroregulatory na kaloryferach IP: *.acn.waw.pl 30.06.07, 21:07
        To jak postąpić, gdy chcę dołożyć czujkę kotła w domu, gdzie na każdym
        grzejniku mam termostat?
        Jaki jest sens dokładania czujki kotła (rozumiem, że chodzi o termostat
        pokojowy kotła)? W którym pomieszczeniu domu ją założyć? Z czego w tej nowej
        sytuacji powstaną oszczędności w porównaniu do sytuacji, gdy mam tylko
        termostaty na grzejnikach? I jak wpływać na temperaturę w odległych (od czujki)
        pomieszczeniach domu, gdzie temperatura może być zupełnie inna niż w
        pomieszczeniu z czujką?
        • Gość: majster Re: teroregulatory na kaloryferach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.07, 15:17
          czujnik elektronicznego termostatu regulującego prace kotła umieszczasz w
          pomieszczeniu reprezentatywnym dla Twojego domu. Najczęsciej jest to pokój
          dzienny czyli salon. Możesz w nim nie montować termostatów lub nastawić na full
          bo inaczej to nie ma sensu regulator kotłowy z czujnikiem pokojowym : zamkniesz
          grzejnik termostatem a kocioł będzie buchał całą mocą.
          Termostaty grzejnikowe są właśnie po to aby regulowac lokalnie temperaturę w
          pozostałych pomieszczeniach. Ich działanie sprowadza sie do ograniczenia
          przepływu przez grzejnik jeśli w otoczeniu termostatu panuje adana pokrętłem
          temparatura.
          • Gość: botyui Re: teroregulatory na kaloryferach IP: *.acn.waw.pl 01.07.07, 16:06
            Czyli termostat pokojowy to w sumie daje tyle samo, co termostat grzejnikowy,
            tyle że nie trzeba biegać po całym domu, żeby zakręcać grzejniki. Czy daje
            jeszcze jakieś dodatkowe oszczędności?
      • magdax78 Re: teroregulatory na kaloryferach 01.07.07, 17:46
        mam nadzieje ze sie dobrzre wyrazilam chodzilo mi o zawory termostatyczne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka