mazowsze123 03.07.07, 11:00 Dom jednopietrowy z poddaszem uzytkowym. Pustak max. Jaka jest minimalna zalecana grubosc sciany z pustaka + jaka optymalna grubosc ocieplenia ze styropianiu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rispetto Re: Jaka grubosc sciany i ocieplenia? 03.07.07, 11:38 Taka jak w projekcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazowsze123 Re: Jaka grubosc sciany i ocieplenia? IP: *.saint-gobain.com 03.07.07, 11:56 To ile mam powiedziec projektantowi zeby zrobil w projekcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario 634 Re: Jaka grubosc sciany i ocieplenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 13:45 Nie wiem, jak ze ścianą, ale ocieplenia nie żałuj. Minimum 10 cm styropianu. Idealnie 15 cm. I uważam, że to wcale nie przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazowsze123 Re: Jaka grubosc sciany i ocieplenia? IP: *.saint-gobain.com 03.07.07, 13:52 Ja myslalem o 20 cm i sie zastanawiam czy to nie przesada i czy jeszcze cos te dodatkowe 5 cm daje? No i zaby sciana nie byla za gruba to nie wiem jaka minimalna rozsadna gruposc sciany z pustaka? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Jaka grubosc sciany i ocieplenia? 03.07.07, 14:26 Grubość ściany określa projektant,Izolacja żadna nie jest za gruba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 913 Re: Jaka grubosc sciany i ocieplenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 15:39 Grubość ściany uzleżniona jest przede wszystkim od wielkości przypadających na nią obciążeń. Powinien ją określić projektant. Może być grub.19 cm, 24-25cm, 30 cm, zależy od obciążeń i klasy pustaków. ok.25 cm to standard., 19 raczej unikaj, 30cm to dość dużo. Daj 20cm styropianu, to dobry pomysł. Ja u siebie daję 25cm. Te dodatkowe 5cm styropianu to różnica wspólcz.przenikania ciepła ok. 1,25W/m2*K, co przy różnicy temp.ok.40* (-20/+20) daje dodatkowe oszczędności rzędu ok.50W/m2 ściany. Przy powierzchni ścian zew.np. 500m2 będzie to więc ok. 2,5kW. To dość dużo, warto i już po ok.3-4 latach się zamortyzuje. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2569 Re: Jaka grubosc sciany i ocieplenia? 03.07.07, 16:04 Gość portalu: 913 napisał(a: Te dodatkowe 5cm styropianu to różnica wspólcz.przenikania ciepła ok. > 1,25W/m2*K, co przy różnicy temp.ok.40* (-20/+20) daje dodatkowe oszczędności > rzędu ok.50W/m2 ściany. Kompletna bzdura - graniczny współczynnik przenikania ciepła dla ścian warstwowych w budownictwie jednorodzinnym wynosi 0,3W/m2*K. Więc na zdrowy rozum widać, że trochę bzdurę napisałeś(aś) Różnica 5cm styropianu - 1,25W/m2*K - buahahahah :D To jest chyba najlepsze stwierdzenie jaki przeczytałem na tym forum (pomijając rozcinanie zbrojenia nośnego stropu) :D. Teraz prawdziwe dane: Zakładamy ścianę dwuwarstwową z cegły ceramicznej (ja przyjąłem KRATÓWKĘ dla której LAMBDA = 0,56W/(m*K)) grubości 0,25m, docieplonej styropianem (dla którego LAMBDA = 0,042 W/(m*K). Dla styropianu grubości 15cm współczynnik przenikania ciepła wyniesie (nie wliczam tynku): 0,24 W/(m2*K) + dodatek na mostki termiczne 0,05 W/(m2*K) = 0,29W/(m2*K). Dla styropianu grubości 20cm współczynnik przenikania ciepła wyniesie (nie wliczam tynku): 0,19 W/(m2*K) +dodatek na mostki termiczne 0,05 W/(m2*K) = 0,24W/(m2*K). Jak wynika z obliczeń: Styropian 15cm - U = 0,29W/(m2*K) Styropian 20cm - U = 0,24W/(m2*K). To odnośnie styropianu. Odnośnie zapotrzebowania na energię do ogrzewania budynków to obliczenia są o wiele dłuższe - uwzględniając średnie temperatury dobowe, układ pomieszczeń, ekspozycję słoneczną, ilość osób zamieszkałych, okna, drzwi, ściany, dach i mostki termiczne. Wątpię, aby ktoś kto pisze o 1,25W/ (m2*K) (913) miał(a) pojęcie jak liczyć zapotrzebowanie na energię potrzebną do ogrzewania budynków. Wniosek - PISAĆ KAŻDY MOŻE Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 913 Re: Jaka grubosc sciany i ocieplenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 17:54 piotr2569 napisał: takie różne bzdury. Nie kumasz chłopcze. Szkoda. Doucz się i to więcej niż trochę. Z niedouczonymi nieukami nie dyskutuję. Policz sobie, jaka jest różnica w stratach ciepła, przy różnicy grubości styropianu 5 cm. Ale ty / jak zwykle zresztą / nie bardzo kumasz, o co chodzi. Trudno. Twoja strata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwilowo Re: Jaka grubosc sciany i ocieplenia? IP: *.cable.tmark.pl 03.07.07, 22:18 heja "To jest chyba najlepsze stwierdzenie jaki przeczytałem na tym forum (pomijając rozcinanie zbrojenia nośnego stropu) :D" Cięcie zbrojenia nośnego stropów to dzisiaj norma. Zazwyczaj bdowę obiektów, dowolnych, rozpoczyna się przed sporządzeniem kompletnego projektu instalacji. Bo nie projekt jest istotny, tylko pieniądze: kredyty, za które buduje się wszystko. Tak więc rospoczyna się budowy bez projektów instalacji, w szczególności wentylacji mechanicznej, której przewody mają dość znaczne, zazwyczaj, wymiary. Jakie dwa, czasem trzy miesiące po zabetonowaniu stropów, projektant instalacji zaczyna se domagać wykonania dziury, dajmy na to o wymiarach metr na dwa, w dowolnym miejscu stropu. Projektant konstrukcji podaje wytyczne, zazwyczaj w formie szkicu, wskazującego rodzaj, ilość i miejsce klejenia taśm z włókna węglowego, zazwyczaj firmy Sika. Certyfikowana firma frezuje bruzdy, sprawdza beton na odrywanie, wykonując próby pull-off, po czym klei taśmy i wycina otwór w stropie, ozcywiście przecinając zbrojenie nośne, bo inaczej się nie da. To standardowa procedura. Codzienność na każdej większej, poważniejszej budowie w tym kraju. "Zbrojenie nośne stropu" to nie jest tabu, czy fetysz, Piotrusiu/Ramonku. Liczy się kasa, a nie druty. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2569 Do 913 04.07.07, 07:36 Tak Chłopcze - napisałeś taką bzdurę, że nawet ze samym sobą nie powinieneś dyskutować :D Przeczytaj sobie jeszcze raz - napisałeś, że 5cm róznicy stryopianu zmniejsza współczynnik o przeszło 1,25W/(m2*K).:D:D:D:D - nie wspomnę o obliczeniu mocy - bez podstawowych danych - jesteś jakimś czarodziejem??? P.S Zamiast pisać o ukach czy niedoukach - pokaż nam wszystkim twoje obliczenia - i nie wyzywaj innych uczestników forum, gdyż samo wyzywanie (nie poparte w żadnym przypadku obliczeniami) jest przykładem zwykłej nieumiejętności logicznego myslenia. Do Chwilowo - owszem wycina się zbrojenie nośne stropów, słupów, itd lecz TYLKO I WYŁĄCZNIE ZA ZGODĄ PROJEKTANTA, który jest autorem projektu. Poza tym cytowany przeze mnie przypadek nie tyczył się wycinania otworów instalacyjnych, tylko otworu (2x3m - co jest niedopuszczalne w pracy płyty - gdyż tak duże otwory należy uwzględniać na etapie projektowania i odpowiednio okreslić nosność i przebieg zbrojenia głównego, oraz zbrojenia przypowierzchniowego otworu. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 913 Re: Do 913 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 09:09 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=65262740&a=65288149 Idź na drzewo, albo może lepiej wróć do szkoły. Jako uprawniony konstruktor :))) powinienieś znać rzeczy i pojęcia tak podstawowe, jak opór ciepła, opór przenikania ciepła, obliczeniowa wartość współczynnika przewodzenia ciepła materiału, itd. Są to przecież zupełnie elementarne podstawy ochrony cieplnej, fizyki budowli,itd. :))) Podziel sobie 0.05 ( 5cm różnica grub.styrop.) przez 0.04 ( wartość ....:))) dla styropianu ). Ciekawe jaką wartość otrzymasz (?:))). Uczniom w klasie III szkoły podstawowej ( bez kalulatora ) oraz analfabetom z kalkulatorem po wykonaniu tak skomplikowanej operacji dzielenia ujawni się wynik w postaci 1,25 :))) Nie, nie jestem czarodziejem, ale w przeciwieństwie do ciebie rozumiem pewne, stosunkowo proste do zrozumienia sprawy. I wcale nie muszę obliczać ...:) - nie wiadomo czego, tak jak ty, aby wiedzieć jakie skutki powoduje 5cm różnica w grubości ocieplenia styropianem ścian. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2569 Re: Do 913 04.07.07, 11:54 Gość portalu: 913 napisał(a): Podziel sobie 0.05 ( 5cm różnica grub.styrop.) przez 0.04 ( wartość ....:))) Buahahaha - a wiesz kolego jak się liczy współczynnik przenikania ciepła???? Chyba nawet tego nie wiesz. Więc kolego patrz na to: Dzieląc grubość styropoianu [jednostka m] przez LAMBDA [jednostka W/(m*K] wychodzi (m2*K)/W. Natomiast WSPÓŁCZYNNIK PRZENIKANIA CIEPŁA podajemy w W/ (m2*K). Czyli trzeba wyliczyć wartośc odwrotną - CHYBA UMIESZ TO ZROBIĆ??? Czyli podane przez Ciebie 1,25 - to jest odwrotność współczynnika przenikania ciepła. Aby otrzymać wartośc prawidłową należy 1/1,25 = 0,8 W/(m2*k). Moja rady: 1. Posłuchaj uważnie, co mówią ci osoby pracujące i związane z budownictwem 2. Pamiętaj zawsze, że aby coś umieć - trzeba się tego uczyć. Nie wystarczy tylko usłyszeć. 3. PAMIĘTAJ ZAWSZE ABY ZROBIĆ SOBIE RACHUNEK JEDNOSTEK - wtedy nie wychodza Ci takie bzdury jaik piszesz. 4. Zanim zaczniesz komuś ubliżać - zastanów się i upewnij, że to co Ty piszesz jest własciwe - gdyż w tym przypadku dałeś ciała na całej linii. 5. Wyzywasz innych od analfabetów - a dodajesz metry do kilogramów :D:D 6. Teraz dla wyjasnienia wszystkich wątpliwości : 0,05[m]/0,04[W/(m*K) = 1,25 (m2*K)/W Aby otrzymać z tego współczynnik przenikania ciepła należy: 1/1,25 = 0,8 [W/(m2*K) - I TO DOPIERO JEST PRAWIDŁOWA WARTOŚĆ Pozdrawiam serdecznie P.S. Wróć do gimnazjum a nie będziesz robił az takich BYKÓW :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 913 Re: Do 913 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 12:46 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=65262740&a=65288149 Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2569 Re: Do 913 04.07.07, 12:53 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=65262740&a=65331383 Odpowiedz Link Zgłoś