Dodaj do ulubionych

Panele na starej podłodze z desek

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.03, 20:42
Mam problem.Chcę położyć panele na starej podłodze z desek,która nie jest
idealnie równa a niektóre deski są trochę wygięte do góry.Robienie wylewki
odpada(zbyt duże obciążenie-strop jest też drewniany).Czy dobrym rozwiązaniem
byłoby położenie na deski płyty pilśniowej miękkiej o grubości 12mm a na to
gąbka i panele,czy też lepiej najpierw położyć pilśnię twardą 3,2mm i na to
płyty wyrównujące pod panele 5,5mm.Bardzo proszę o pomoc.
Acha,deski nie uginają się podczas chodzenia są tylko zwichrowane(mają ok.3cm
grubości).Chodzi mi również o jak najtańsze rozwiązanie bo podłogi jest 50m
kw.Pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • aankaa o matko !! 03.07.03, 22:59
      drewnianą podłogę chcesz przykryć płytą wiórową, a na to panele :(((
      nie lepiej, za podobne pieniądze, doprowadzić deski do "przyzwoitego" poziomu ?
      • Gość: dziunia Re: o matko !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.03, 23:16
        Nie każde deski da się doprowadzić do przyzwoitego poziomu.Poza tym mam już
        panele,a desek nie chcę przykrywać płytą wiórową tylko pilśniową miękką
        tzn.taką jaką się stosuje jako podkład pod panele.No a w ogóle może nie chcę
        inwestować w remont starej podłogi z innych wzlędów,a panele mogę zdemontować i
        położyć gdzie indziej(oczywiście są to panele bezklejowe).Chodzi mi tylko o to
        czy ktoś miał podobny problem i jak go rozwiązał.
        • aankaa Re: o matko !! 03.07.03, 23:46
          > panele na starej podłodze z desek,która nie jest
          > idealnie równa a niektóre deski są trochę wygięte do góry

to, chyba, na takie "łódki" nie kładzie się miękkiej pilśni...
          • Gość: dziunia Re: o matko !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.03, 23:52
            To może doradzisz jakieś rozwiązanie inne od poprzedniego?Poza tym nie są
            to'łódki'.po prostu podłoga jest brzydko położona z brzydkich nierównych desek
            malowanych kilkakrotnie farbą olejną i jest trochę nierówna,więc trzeba ją w
            jakiś sposób wyrównać.
            • aankaa Re: o matko !! 04.07.03, 00:04
              to może najprościej byłoby zerwać tą podłogę ?
              • Gość: dziunia Re: o matko !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.03, 00:14
                I co potem?
    • Gość: dziunia Re: Panele na starej podłodze z desek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.03, 16:35
      Gość portalu: dziunia napisał(a):

> Mam problem.Chcę położyć panele na starej podłodze z desek,która nie jest
      > idealnie równa a niektóre deski są trochę wygięte do góry.Robienie wylewki
      > odpada(zbyt duże obciążenie-strop jest też drewniany).Czy dobrym rozwiązaniem
      > byłoby położenie na deski płyty pilśniowej miękkiej o grubości 12mm a na to
      > gąbka i panele,czy też lepiej najpierw położyć pilśnię twardą 3,2mm i na to
      > płyty wyrównujące pod panele 5,5mm.Bardzo proszę o pomoc.
      > Acha,deski nie uginają się podczas chodzenia są tylko zwichrowane(mają ok.3cm
      > grubości).Chodzi mi również o jak najtańsze rozwiązanie bo podłogi jest 50m
      > kw.Pomóżcie!

Ponawiam prośbę,może znajdzie się ktoś kto miał ten sam problem?
      • g.i.jane Re: Panele na starej podłodze z desek 04.07.03, 23:51
        Jeśli deski się nie uginają i nie ma między nimi dużych szpar to najtaniej by
        było wziąć dobrego cykliniarza, który by Ci te deski ładnie scyklinował a
        ewentualne szpary zaszpachlował. Później możesz polakierować albo powoskować.
        • Gość: dziunia Re: Panele na starej podłodze z desek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.03, 00:02
          A jak są szpary i kilka warstw farby a deski są po prostu brzydko położone-
          sztukowane w miejscach gdzie stały piece,jedne szersze drugie węższe.Tylko nie
          piszcie że taki jest urok starej podłogi,bo ja jej po prostu nie chcę.Mam już
          panele i szukam rozwiązania w takiej a nie innej sytuacji.
          • Gość: Stefan Re: Panele na starej podłodze z desek IP: waprx* / 192.168.14.* 05.07.03, 01:08
            A co jest pod deskami? Strop plus drewniane legary? Jeśli tak to mój brat miał
            taki pasztet (deski były w mieszkaniu "od nowości" czyli od lat trzydziestych i
            nie nadawały się absolutnie do niczego poza śmietnikiem) i zrobił co następuje:
            zerwał deski, przestrzeń między legarami wypełnił keramzytem, na to płyta chyba
            pilśniowa, raczej twarda, wszystkie uszczelnienia, folia itp. Na to wylewka i
            parkiet. Certolił się z tym chyba ze dwa miesiące a ile pieniędzy wydał to
            głowa mała. No ale jak się chce mieszkać w zabytkowej kamienicy to sie ma takie
            atrakcje...
            • aankaa "uczył Marcin Marcina.... a sam głupi" 05.07.03, 01:53
              Gość portalu: Stefan napisał(a):

> zerwał deski, przestrzeń między legarami wypełnił keramzytem, na to płyta
              > chyba pilśniowa, raczej twarda,
              ...

ludzie ! odróżniacie płytę pilśniową od paździerzowej ???

pilśń jest MIĘKKĄ płytą nadającą się najwyżej do wyciszenia ścian
              paździerzowa, a lepiej OSB, może by się nadała na "podstawę" pod panele (pod
              warunkiem, że wypoziomuje się podłoże, położy parofolię i gąbkę)
              • Gość: Stefan Re: 'uczył Marcin Marcina.... a sam głupi' IP: waprx* / 192.168.14.* 05.07.03, 01:59
                Nikogo nie uczę. Nie jestem budowlańcem ani nawet inżynierem. Piszę co
                widziałem co robił brat. Nie odróżniam płyty pilśniowej od paździerzowej i mi z
                tym dobrze. Napisałem "chyba pilśniowa" prawda? Może i ona była pażdzierzowa.
                Była brązowa, wyglądająca jak pilśniowa, ale nie tak miękka, nie dałaby się
                złamać na kolanie. Ale i nie bardzo twarda. A jak jesteś taka mądra to pomóż
                może człowiekowi a nie wyzywasz innych, co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka